הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני הן הדרך של המדינה לעודד את החסכון, גם מעבר לחובה הנדרשת על-פי החוק. ההטבות עשויות להסתכם בסכומים משמעותיים ולכן כדאי להכיר אותן וכמובן לשקלל אותן בהחלטה כמה כסף להפקיד לפנסיה בכל חודש. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות הטבות המס לעצמאים, ואם תרצו המלצות ספציפיות לגביכם, על סמך המאפיינים הספציפיים שלכם, ניתן לפנות אלינו ולהיעזר בבקיאות המקצועית ובניסיון הרב של אג'נדה.
סוגי ההטבות השונות
הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני הן משני סוגים – ניכוי וזיכוי.
ההטבה הראשונה, הניכוי, מקטינה את הסכום החייב במס, כלומר מהווה הוצאה מוכרת לכל דבר כמו הוצאות אחרות של העסק. אם למשל ההכנסה החייבת של העצמאי בשנה מסוימת עמדה על 150,000 ש"ח והוא הפקיד 15,000 ש"ח לחיסכון הפנסיוני, הוא יידרש לשלם מס הכנסה רק על 135,000 ש"ח. להטבה זו יש תקרה – פירוט בהמשך העמוד.
ההטבה השנייה, הזיכוי, מצמצמת את השומה שנקבעת לכל עצמאי. לדוגמה: עצמאי שעל-פי מדרגות המס נדרש לשלם למדינה בשנה מסוימת 9,000 ש"ח וחושב עבורו זיכוי של 3,000 ש"ח ישלם מס בגובה 6,000 ש"ח בלבד. מידע לגבי דרך החישוב של הזיכוי – בהמשך העמוד.
עד כמה משמעותיות הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני?
החישוב המדויק של גובה הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני משתנה באופן טבעי מאדם לאדם, אבל בכל מקרה הוא עשוי להיות משמעותי מאוד. על הפקדה של 30,000 ש"ח לפנסיה ניתן לחסוך כ-10,000 ש"ח בתשלום השנתי למס הכנסה – שילוב של הניכוי והזיכוי – כלומר כשליש מההפקדה ממומן למעשה ע"י המדינה.
לאורך השנים החיסכון מצטבר לסכום משמעותי, מה גם שכל הפקדה לחסכון הפנסיוני תורמת לנכס יקר ערך זה ותבוא לידי ביטוי בקצבה חודשית גבוהה יותר לאחר הפרישה מעבודה.
הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני – גם בביטוח לאומי
חשוב לזכור כי הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני תקפות גם להתחשבנות מול המוסד לביטוח לאומי. ההפקדות מוכרות ע"י הביטוח הלאומי כהוצאה לכל דבר ומנוכות מההכנסות – כך שגובה דמי הביטוח הלאומי (שמהווים אחוז מסוים מההכנסות) יהיה נמוך יותר. גם דמי ביטוח הבריאות קטנים ככל שההפקדות לחסכון הפנסיוני גבוהות יותר.
התקרות של הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני
הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני כוללות כאמור גם ניכוי וגם זיכוי, ולכל אחת מהן ישנה תקרה.
המקסימום האפשרי לניכוי, כלומר הסכום המרבי שיוגדר כהוצאה מוכרת, הוא 11% מההכנסות החייבות במס אבל לא יותר מ-22,968 ש"ח (תקרה זו מעודכנת ל-2021 ומשתנה מעט משנה לשנה). כך למשל עצמאי עם הכנסה חייבת במס של 180,000 ש"ח יוכל להפקיד לחסכון הפנסיוני באותה שנה עד 19,800 ש"ח (11% מתוך 180,000 ש"ח) וכל אותם 19,800 ש"ח יוכרו בהוצאה של העסק ולכן הוא יידרש לשלם מס רק על 160,200 ש"ח (כלומר 180,000 פחות 19,800).
עצמאי שההכנסה החייבת במס שלו היא 250,000 ש"ח יוכל לנצל את הטבת הניכוי על סכום של 22,968 ש"ח "בלבד", למרות ש-11% מ-250,000 ש"ח הם 27,500 ש"ח. חשוב להדגיש כי אותו עצמאי רשאי להפקיד גם יותר מ-22,968 ש"ח לקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל – אבל מבחינת הניכוי האפשרי זהו המקסימום.
לגבי הטבת הזיכוי, הסכום המרבי שרשות המיסים מפחיתה מהשומה השנתית הוא 5% מההכנסות החייבות במס.
עצמאים שלא רכשו ביטוח מועדף למצבים של אובדן כושר עבודה זכאים לעוד הטבת מס: זיכוי של 35% על הפקדה של עוד חצי אחוז מההכנסה החייבת במס ועד לתקרה של 1,044 ש"ח. במצב כזה ההטבות הן על 16.5% מסך ההכנסות החייבות במס.
מהן הפקדות החובה לעצמאים?
כאמור החוק מחייב כל עצמאי להפקיד לחסכון הפנסיוני חלק מההכנסות – וחשוב לדעת כי הטבות אלו תקפות כמובן גם על אותן הפקדות חובה.
חישוב הפקדות החובה כולל 2 חלקים: על ההכנסות עד למחצית השכר הממוצע במשק (כ-63,000 ש"ח בשנה) יש להפקיד 4.45%. על ההכנסות שבין הרף הנ"ל לבין השכר הממוצע במשק עצמו (כ-126,000 ש"ח בשנה) יש להפקיד 12.55%. על ההכנסות שמעל לרף הגבוה אין חובת הפקדה – אבל כאמור ככל שמפקידים יותר כסף בקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים, כך הטבות המס הופכות משמעותיות יותר.
הטבות המס בהפקדות לקרן השתלמות לעצמאים
עצמאים המפקידים פעם בשנה או באמצעות הוראת קבע חודשית לקרן השתלמות זכאים לבקש ניכוי של עד 4.5% מההכנסה החייבת ולא יותר מ 11,925 ₪ לשנה. בנוסף על הפקדה מקסימלית של 18,480 יקבל עצמאי הטבת מס של פטור ממס רווחי הון. כך שעצמאי נהנה משתי הטבות מס בהפקדת לקרן השתלמות, ניכוי ומס רווחי הון.
מומלץ לבצע הפקדה מקסימלית גם במקרה בו עצמאי מועסק כשכיר וזאת כדי לנצל את הטבת המס לרווחי הון. את הטבת המס על ניכוי יוכל לנצל במידה ולא הגיע לתקרת ההפקדה כשכיר ורק על הפער שבניהם.
איך לנצל באופן מיטבי את הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני?
מעבר לחשיבות האיזון בין צרכי ההווה לבין הדאגה לעתיד שאחרי גיל הפרישה מעבודה, ולרצון למצות את הטבות המס, ישנם עוד שיקולים רבים בהחלטה כמה כסף להפקיד לחסכון הפנסיוני. עוד כדאי לזכור שישנן הטבות מס גם על מכשירי חסכון אחרים כגון קופות גמל להשקעה וקרנות השתלמות. בהתאם מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום. באג'נדה תמצאו צוות מיומן של סוכנים בעלי רישיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון וחסכון, תודעת שירות מפותחת ויכולת להתאים את הפתרונות המיטביים לכל אחד ואחת.
מידע יעיל שכדאי לדעת: משיכת כספים מקרן השתלמות, ביטוח חיים, האם ניתן להפקיד לתיקון 190 בקופת גמל IRA?, איך משפיעה הקורונה על היוצאים לפנסיה?, האם ניתן למשוך באופן חד פעמי כספים שהופקדו לאחר שנת 2008 ?, ביטוח סיעודי פרטי, לקיחת הלוואה מקרן השתלמות נזילה.