קרן פנסיה היא מוצר החיסכון הפנסיוני הנפוץ ביותר (אבל לא היחיד: אופציות נוספות הן ביטוח מנהלים וקופת גמל). לנוכח החשיבות העצומה של החיסכון לקראת גיל הפרישה מעבודה, כדאי מאוד להבין איך פועלת הקרן, מהם מרכיבי החיסכון, מתי ניתן להשתמש בכסף שהצטבר בקרן, מה קורה אם חלילה החוסך הולך לעולמו בטרם עת, מהם המסלולים הקיימים בקרנות הפנסיה וגם איך אפשר להימנע מתשלום מס על הקצבה הפנסיונית. תשובות לכל השאלות הנ"ל, ועוד רבות אחרות, תמצאו במדריך המקיף שהכנו עבורכם.
מה זה קרן פנסיה?
קרן פנסיה היא כאמור מכשיר פיננסי המשמש לחיסכון פנסיוני. העיקרון הבסיסי פשוט: כל אדם חוסך לאורך השנים שבהן הוא עובד, בין אם כשכיר ובין אם כעצמאי, וכשמגיע השלב שבו הוא פורש מעבודה, החברה שמפעילה את הקרן תשלם לו קצבה חודשית (אופציה נוספת היא משיכת חלק מהכסף כסכום חד-פעמי מיד עם הפרישה מעבודה, פירוט בהמשך המדריך). היתרון העיקרי הוא התשואה – הכספים המופקדים לקרן הפנסיה מושקעים ע"י החברה המפעילה באפיקים שונים ולכן צוברים רווחים.
בכל מקרה, על-פי החוק הקיים גם שכירים וגם עצמאים מחויבים להחזיק קרן פנסיה. בפסקה הבאה מפורטות ההפקדות של שני סוגי העובדים.
מהו גובה ההפקדות לקרנות פנסיה של שכירים ושל עצמאים?
אחרי שמבינים איך עובדת קרן פנסיה, השלב הבא הוא לדעת כמה כסף מופקד למכשיר זה.
שכירים
ההפקדות לקרנות הפנסיה של השכירים מתחלקות בין העובד לבין המעסיק. העובד מחויב להפקיד 6% מהשכר ויכול אם ירצה להפקיד גם 7% (וכך להגיע לחיסכון גבוה יותר). המעסיק מחויב בהפקדה של 12.5% מהמשכורת, כשמתוכם 6% הם פיצויי פיטורין (רכיב שאותו העובד יכול לממש גם לפני גיל הפרישה מעבודה, אם פוטר או התפטר). עוד 6.5% מיועדים לרכיב התגמולים (כלומר ניתן להשתמש בהם רק אחרי היציאה לפנסיה). חלק מהמעסיקים מפקידים 8.33% לרכיב הפיטורין ובכך הם פוטרים את עצמם מהצורך לשלם פיצויי פיטורין (במידה וקיים סעיף 14). כמו כן ניתן להגדיל את רכיב התגמולים – עד ל-7.5%.
עצמאים
החל משנת 2017 החוק מחייב כל עצמאי בגילאים 21-60 עם ותק של לפחות חצי שנה להפקיד סכום כסף מינימלי לחיסכון פנסיוני. בניגוד לשכירים שאצלם ההפקדה הינה חודשית, עצמאים רשאים להפקיד גם פעם בשנה, ובכל מקרה רשות המיסים בוחנת את הסכום השנתי ביחס להכנסות מהעסק. הסכום הוא בהתאם למדרגות שנקבעו:
- מההכנסות עד לחצי השכר הממוצע (שעומד על כ-11,870 ש"ח בחודש, נכון לינואר 2023) – יופקדו 4.45%.
- מההכנסות שבין חצי השכר הממוצע לשכר הממוצע עצמו – יופקדו 12.55%.
- על ההכנסות שמעל לשכר הממוצע – אין חובת הפקדה, אבל לעצמאים שרוצים להבטיח קצבת פנסיה מרבית מומלץ להעביר לחיסכון סכום כסף גבוה מזה שהם מחויבים בו.
איך מתבצעות בפועל ההפקדות לקרן הפנסיה?
במקרה של שכירים, התשובה לשאלה איך מבצעים הפקדות לקרן פנסיה פשוטה: הדבר מתבצע ע"י מחלקת הנהלת החשבונות. את הסכום שהופקד ניתן לראות בתלוש המשכורת, מומלץ לבדוק מידי פעם כי ההפקדות מגיעות ליעדן זאת על-מנת לוודא שאכן הועברו לחיסכון יקר הערך הסכומים הנכונים.
במקרה של עצמאים, ישנה כאמור בחירה: ניתן לבצע הפקדה אחת לקראת סוף השנה, כשההכנסות כבר ידועות. ניתן גם לבצע הפקדות חודשיות, או בכל נקודת זמן רצויה אחרת. האחריות על ההפקדות היא כמובן של העצמאי או העצמאית עצמם, וההתנהלות היא מול הגוף שמנהל את הקרן שנבחרה על-ידיהם.
מתי כדאי להתחיל את החיסכון הפנסיוני?
התשובה לשאלה מאיזה גיל כדאי להתחיל לחסוך לפנסיה פשוטה: מגיל צעיר ככל האפשר. גם אם בגיל 25 או 35, ולפעמים אפילו 45, השלב שבו כבר לא מתפרנסים מעבודה נראה רחוק מאוד, הוא כמובן יגיע – וחובה להיערך לקראתו. עוד חשוב לזכור בהקשר זה שתוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה ולכן סביר להניח שרוב החוסכים יחיו עוד שנים רבות על חשבון החיסכון הפנסיוני, וכדי להגיע לרמת חיים מיטבית, נדרש חיסכון אקטיבי שמנוהל באופן מושכל על בסיס ידע רלוונטי.
מהם מסלולי ההשקעה בקרנות הפנסיה?
כל קרן פנסיה משקיעה את הכספים המופקדים בה במסלולי השקעה נבחרים או מסלולי השקעה שנבחרו באופן אוטומטי (מסלולי תלוי גיל). מנגנון זה מספק שתי תועלות משמעותיות: החוסכים עצמם נהנים מתשואה נאה שמגדילה את החיסכון ובסופו של דבר מתורגמת לקצבה גבוהה יותר; וסכומי הכסף האדירים שמצטברים בקרנות הפנסיה של כולנו מניעים את הכלכלה הישראלית.
לכל מסלול השקעה רמת סיכון משלו וגם פוטנציאל תשואה אחר. בהתאם בחירת מסלול השקעה היא החלטה קריטית. דוגמאות למסלולים אפשריים: מסלול מניות, מסלול אג"ח, מסלול שקלי טווח קצר, מסלול עוקב מדדים גמיש, מסלול מחקה מדד S&P 500.
עוד מסלולים הם בהתאם לגיל החוסך או החוסכת. הסיבה לכך שיש למשל מסלול לבני 50 ומטה, מסלול לבני 50 עד 60 וגם מסלול לבני 60 ומעלה היא שבכל גיל מומלצת רמת סיכון אחרת (ככלל, ככל שמתקרבים לפרישה מעבודה, רצוי להפחית את רמת הסיכון). אפשרות נוספת היא מסלול הלכה שבה הכספים מושקעים בהתאם לכללי ההלכה היהודית.
שימו לב: שינוי מסלול השקעה בקרן פנסיה הוא פעולה שניתן לבצע בכל נקודת זמן. מומלץ אחת לשנה לבחון האם המסלול הנוכחי עדיין מתאים לכם, ואם לא – לשנותו. גם כשמתרחשים אירועים משמעותיים בשוק ההון, כדאי לשקול שינוי מסלול.
איך בוחרים קרן פנסיה?
לאחר בחירת מסלול בקרן פנסיה, השלב הבא הוא בחירת החברה שתנהל עבורכם את החיסכון. 4 השיקולים העיקריים הם:
- תשואה – השוואת תשואות תתבצע כמובן עבור המסלול הספציפי שנבחר על-ידיכם, ובפרק זמן של 5 שנים (על-מנת למנוע הטיות זמניות).
- מדד שארפ – עוד נתון שמספק מידע לגבי ביצועי כל קרן. המדד הוא היחס שבין הסיכון לתשואה, וככל שהוא גבוה יותר כך הקרן מצליחה להניב תשואה גבוהה יותר בלי להגדיל את רמת הסיכון.
- דמי ניהול – יש שני סוגים של דמי ניהול קרן פנסיה: מכל הפקדה ומהחיסכון המצטבר. ניתן לגבות עד 6% מכל הפקדה ועד חצי אחוז מהסכום המצטבר, אבל בפועל ברוב החברות תשלמו 1.7-2% על ההפקדות ועוד 0.12-0.2% על החיסכון המצטבר. עוד כדאי לדעת שישנן 4 קרנות פנסיה המוגדרות כברירת מחדל שבהן מובטחים דמי ניהול נמוכים במיוחד ל-10 שנים. נכון ל-2023 הקרנות הן אינפיניטי, מיטב דש, מור ואלטשולר שחם.
- גודל הקרן – קרנות גדולות חשופות פחות לסיכונים עקב מנגנון האיזון האקטוארי.
ביטוחים במסגרת קרן פנסיה
כל קרן פנסיה כוללת גם ביטוח חיים וביטוח למקרה נכות, אלו הם רכיבי חובה. ביטוח החיים, שנקרא גם ביטוח שארים בקרן פנסיה, מבטיח קצבה חודשית לבן/בת הזוג (כולל ידוע/ה בציבור) ולילדים עד גיל 21 (במקרים מסוימים גם להורים נתמכים). הסכום שישולם לשארים תלוי בגיל שבו החוסך הצטרף לקרן ובגובה השכר המבוטח.
ביטוח הנכות בקרן הפנסיה נועד לספק מענה למצב שבו החוסך מאבד את כושר העבודה שלו עוד לפני היציאה לפנסיה. קצבה זו משולמת לאחר 90 ימים של חוסר יכולת להתפרנס, והסכום נקבע בהתאם לאחוזי הנכות כפי שקבעה ועדה רפואית.
בזכות מנגנון הערבות ההדדית הפרמיות יחסית נמוכות, כך שמדובר בביטוחים משתלמים (כדי להבין מהי הערבות ההדדית בקרן הפנסיה – ראו את הפסקה "קרן פנסיה – מונחים חשובים").
מהן הטבות המס המוענקות לעצמאים על הפקדות לקרן פנסיה?
המדינה מעודדת עצמאים לחסוך לפנסיה, ולכן מעניקה הטבות מס שעשויות להיות משמעותיות.
הטבה אחת היא ניכוי הסכום שהופקד לקרן הפנסיה מתוך ההכנסה שעליה העצמאי נדרש לשלם מס, כלומר זוהי הוצאה מוכרת. תקרת הטבה זו היא 11% מההכנסות או מהפקדה שנתית בגובה 24,816 ₪ (נכון ל-2023), הסכום הנמוך מבין השניים.
הטבה שנייה היא זיכוי ממס בגובה 35% מההפקדות. גם להטבה זו יש תקרה והיא 5%.5 מההכנסה השנתית בגובה 225,600 בחישוב הבא: 5.5%*225,600= 12,408 ₪, את הסכום הנ"ל כופלים ב 35% ומקבלים 4,342.8 ₪ אז ניתן לקבל אותם כהחזר מס בהגשת הדוח השנתי וסכום ההחזר תלוי בגובה ההכנסה החייבת ועד לתקרה.
מתי ניתן למשוך את כספי הפנסיה?
הגיל המוקדם ביותר למשיכת הכספים מקרן הפנסיה הוא 60. מומלץ להמתין עד לגיל הפרישה מעבודה – 67 לגברים ו-62-65 לנשים – על-מנת להבטיח קצבה פנסיונית מקסימלית. לשאלה האם כדאי למשוך את הכסף לפני הזמן, כלומר בגיל צעיר יותר מ-60, התשובה היא חד-משמעית לא, ולמעשה פרט למקרי קיצון לא ניתן כלל לעשות זאת.
איך נקבע גובה הקצבה החודשית?
כשמתבצעת משיכת כספים מקרן הפנסיה, החברה שמנהלת את החיסכון תקבע מה יהיה גובה קצבת הזקנה מקרן הפנסיה, או ליתר דיוק הקצבה הפנסיונית. החישוב הוא הסכום שהצטבר בקרן לחלק למקדם הפרישה. מקדם הפרישה בקרן הפנסיה נקבע על סמך שנת הלידה, הגיל שבו התבצעה הפרישה מעבודה, המגדר וגם למסלול הפרישה יש משקל. לדוגמא: מקדם 200, כך שחיסכון של מיליון ש"ח יתורגם לקצבה חודשית של 5,000 ₪.
קרן פנסיה – מונחים חשובים
תקנון – בשנת 2018 בוצעה רפורמה בתחום. כחלק מכך פורסמו קווים מנחים שמהווים תקנון אחיד ובסיס לכל התקנונים של כל קרנות הפנסיה. בכל מקרה מומלץ לבחון את תקנון הקרן הספציפית שלכם, כדי לדעת בוודאות מהן הזכויות שלכם.
ערבות הדדית – אחד העקרונות המרכזיים של קרנות הפנסיה בישראל. הכוונה היא שלכל חבר בקרן יש ערבות ביחס לחוסכים האחרים (בניגוד לביטוח מנהלים, שבו החברה אחראית לכל התשלומים). בזכות הערבות ההדדית יכולים הגופים שמנהלים את קרנות הפנסיה להציע ביטוח חיים וביטוח אובדן כושר עבודה בתנאים טובים מאוד.
איזון אקטוארי – הערבות ההדדית גורמת לכך שייתכנו חוסרים או עודפים בקופת הקרן המיועדת לתשלום פיצויים במקרים של מוות או אובדן כושר עבודה. אם סך הפרמיות ששילמו החוסכים עבור רכיבים אלה בקרן הפנסיה גבוה מסך התשלומים לעמיתים שסובלים מאובדן כושר עבודה ולשאירים של חוסכים שנפטרו, בקרן יהיה עודף. במצב הפוך, התוצאה היא חוסר. מנגנון איזון אקטוארי מאפס את היתרה: אם ישנם עודפים הם מחולקים בין העמיתים, ואם ישנו גירעון, הקרן תפחית מסכום החסכון של העמיתים את הפער. את השפעת האיזון האקטוארי על מצב החיסכון ניתן לראות בדוחות הנשלחים לחוסכים.
תקופת אכשרה בקרן פנסיה – כתוצאה ממנגנון הערבות ההדדית, נקבעה תקופת אכשרה בת 60 חודשים שבה אם מוגשת תביעה להפעלת הביטוח, הקרן בוחנת את הרקע הרפואי של החוסך, במידה והצטרף לקרן הפנסיה עם בעיה רפואית קיימת ועדיין לא חלפו 60 חודשי ביטוח, הקרן תסרב לשלם בגין בעיה רפואית זו, אך אם קרה מקרה ביטוח והבעיה אינה קשורה למצב הרפואי הקיים, הקרן תשלם במידה והוועדה רפואית תאשר.
איך להבטיח התנהלות מיטבית בנוגע לקרן הפנסיה?
אחרי שמבינים איך עובדת קרן פנסיה, איך בוחרים קרן פנסיה, מה כוללת הקרן מבחינת ביטוחים, מהי קרן פנסיה לעצמאיים, כיצד מתחלקות הקצבאות וכו', השלב הבא הוא לקבל את ההחלטות הנכונות: מהו המסלול המתאים ביותר, איזה קרן לבחור, כמה כסף להפקיד מדי חודש (לעצמאיים) וגם איך להתנהל באופן מיטבי כשמגיעים לגיל הפרישה ורוצים לממש את החיסכון. באג'נדה פועל צוות מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר – מוזמנים לפנות אלינו ולקבל תשובה לכל שאלה וייעוץ מותאם אישית אליכם.