משיכת פנסיה בגיל פרישה היא לכאורה פעולה מובנת מאליה. בפועל יש לא מעט החלטות שחובה לקבל בנקודת הזמן הזו, והן משפיעות במידה עצומה על רמת החיים לאחר היציאה לגמלאות. בנוסף, בהתאם להחלטות המתקבלות, חובה לבצע פעולות שונות כדי לממש את אותן החלטות. ייעוץ פנסיוני מותאם אישית אליכם יבטיח ניצול אופטימלי של החיסכון הפנסיוני, ועוד קודם לכן תוכלו למצוא כאן בעמוד מידע יקר ערך שיעזור לכם להיערך נכון לפרישה ולמשיכה.
באיזה גיל אפשר לפרוש לפנסיה?
ההחלטה המשמעותית הראשונה לגבי משיכת פנסיה בגיל פרישה היא מהו גיל הפרישה ובהתאם מהי נקודת הזמן שבה מתחילים לממש את הכסף שהצטבר בקרן הפנסיה או קופת הגמל. החוק מגדיר 3 גילאי פרישה: נקודת הזמן המוקדמת ביותר היא גיל 60. בגיל זה ניתן (ברוב המקרים) לפנות אל הגוף שמנהל את החיסכון הפנסיוני ולמשוך ממנו חלק מהכסף. מבלי שהפעולה תיחשב כמשיכה מוקדמת מדי ותחויב במס גבוה (פירוט בהמשך העמוד).
לגבי נקודת הזמן הבאה יש הבדל בין גברים לנשים: אצל גברים גיל הפרישה הוא 67 ואילו אצל נשים הוא מועלה בהדרגה עד שיתייצב על 65 בשנת 2035. זהו הגיל ה"רשמי", שבו עובדים ועובדות רשאים לפרוש מעבודה. לאחר מכן ישנו גם גיל פרישת חובה וזהו הגיל שבו מעסיקים רשאים לחייב עובדים לסיים את עבודתם. גיל זה הוא 67 גם לגברים וגם לנשים, אלא אם כן מדובר על הורה שילדו נפטר ובמקרה כזה גיל פרישת חובה הוא 71.
באיזה גיל כדאי לפרוש לפנסיה?
לצד השאלה באיזה גיל אפשר לפרוש לפנסיה, ישנה גם השאלה באיזה גיל כדאי לצאת ממעגל התעסוקה. זוהי כמובן שאלה נפרדת לחלוטין, והתשובה לה משתנה בהתאם לנסיבות האישיות. שיקול משמעותי אחד הוא השיקול הכלכלי: ככל שפורשים מעבודה בגיל מאוחר יותר, כך קצבת הפנסיה לאחר הפרישה תהיה גבוהה יותר (אלא אם כן מקבלים הצעה לפרישה מוקדמת – פירוט בהמשך העמוד). ההפרש עשוי להיות משמעותי מאוד, מפני שגם יש יותר הפקדות לחיסכון, גם החיסכון שכבר הצטבר ממשיך להשיא תשואה, וגם מקדם ההמרה נמוך יותר (פירוט לגבי מקדם ההמרה בהמשך העמוד).
מעבר לנושא הכלכלי, שכאמור יש לו משקל לא מבוטל אצל רבים ורבות, חשוב לזכור שבחלק מהמקרים העבודה לא משמשת רק כפרנסה אלא מהווה מרכיב מרכזי בזהותו של אדם. המעבר מעבודה לפנסיה אמנם מפנה זמן רב לפעילויות שונות, אבל עלול לגרום גם לתחושת חוסר נחיצות. בהתאם מומלץ שיקול דעת נרחב לגבי המועד המדויק של סיום פרק העבודה בחיים.
משיכת פנסיה בגיל פרישה – סכום חד-פעמי או קצבה חודשית?
כשמתקבלת ההחלטה לצאת לפנסיה ולממש את החיסכון הפנסיוני, ישנה בחירה בין מימוש החיסכון במתכונת של קצבה חודשית לבין משיכת סכום כסף גבוה מיד במועד הפרישה מעבודה.
שימו לב: החוק מגביל את אפשרות המשיכה החד-פעמית: כל עובד ועובדת מחויבים לוודא שקצבת הפנסיה שלהם אחרי המשיכה תעמוד על כ-5,000 ש"ח לכל הפחות (כשיש מספיק כסף בקופת הגמל, כמובן). בהתאם סכום המשיכה החד-פעמית המקסימלי הוא זה שישאיר מספיק כסף בקופה כדי שהוא יומר לקצבה של 5,000 ש"ח ומעלה (סכום הקצבה המזערי משתנה בתחילת כל שנה).
מעבר למגבלות החוק, יש כמובן גם חשיבות למאפיינים האישיים של כל אדם. מומלץ לקבוע את אופן החלוקה של הכסף לאחר מחשבה מעמיקה ואפילו בעזרת יועץ פנסיוני מיומן.
מתי אפשר למשוך את כל כספי הפנסיה בבת אחת?
אם בכל קופות הגמל של האדם יש פחות מ-100,000 ש"ח (הסכום המדויק מתעדכן אחת לשנה) ניתן למשוך את כל הכסף בבת אחת.
בנוסף ניתן למשוך כספים שהופקדו עד שנת 2000, וכמו כן ישנם 4 "מצבי מסכנות" שמאפשרים משיכת פנסיה כסכום חד-פעמי, ואפילו לפני גיל הפרישה. המצבים הם מות החוסך (אלא אם כן הכספים מופקדים בקרן פנסיה), הוצאות רפואיות כבדות עבור טיפול בחוסך או בבן משפחה קרוב, נכות של החוסך או של בן משפחה קרוב (בשיעור 75% ומעלה, לצמיתות, ובתנאי שהנכות נקבעה לאחר התחלת החיסכון) והכנסות נמוכות (כשהמשכורות של שני בני הזוג יחד לא עוברות את שכר המינימום, או את פעמיים שכר המינימום כשישנם ילדים עד גיל 18).
המס המוטל על משיכת פנסיה בגיל פרישה
קודם כל חשוב להדגיש שחישוב חבות המס על משיכת פנסיה בגיל פרישה לא מושפע מאופן החלוקה של הכספים בין סכום חד-פעמי לבין קצבה חודשית.
בנוסף כדאי לדעת שהמדינה מעניקה פטור ממס, על חלק גדול מאוד מהפנסיה ולפעמים אפילו על כל החיסכון. מימוש הפטור מחייב פנייה לרשות המיסים (פירוט בהמשך העמוד). תקרת הפטור ממס נכון ל-2024 היא כ-880,000 ש"ח על משיכה חד-פעמית או על כ-4,900 ש"ח בחודש כשמקבלים קצבה חודשית. ניתן לחלק את הפטור בין המשיכה החד-פעמית לבין הקצבה החודשית, וגם לבחירה זו יש חשיבות כשרוצים לנצל באופן מיטבי את ההטבה המשמעותית.
שימו לב: החל מ-2025 תקרת הפטור תעמוד על כ-1,100,000 ש"ח (וצפויה להמשיך לעלות שכן היא מחושבת על בסיס השכר הממוצע במשק). ניתן כבר כעת לנצל את העלייה הצפויה ב-2025 באמצעות הודעה לרשות המיסים.
איך מחושב המקדם עבור משיכת פנסיה בגיל פרישה?
מקדם ההמרה הוא מספר אשר קובע מה תהיה הקצבה החודשית, כמובן על סמך הסכום בקופת הגמל בנקודת הזמן שבו מחליטים לממש את הפנסיה. בעבר המקדם נקבע כבר במועד התחלת החיסכון והיה קבוע, אבל העלייה המתמשכת והמשמעותית בתוחלת החיים הביאה לכך שכיום המקדם נקבע במועד הפרישה ומותאם ללוחות תוחלת חיים עדכניים.
כמו כן ישנם הבדלים בין מקדם ההמרה של גברים ונשים, וזאת מפני שתוחלת החיים של נשים גבוהה יותר. ישנם עוד פרמטרים רלוונטיים, ובאופן כללי אצל גברים המקדם נע סביב ה-200 ואצל נשים סביב ה-230. כך לדוגמה גבר שצבר 1,200,000 ש"ח ומוותר על משיכת פנסיה בגיל פרישה, כלומר בוחר לנתב את כל הכסף לקצבה חודשית, ונקבע לו מקדם המרה 200 יקבל קצבה חודשית בסך 6,000 ש"ח.
תקופת הבטחת תשלומים
לפני משיכת פנסיה בגיל פרישה נדרשת עוד החלטה חשובה והיא קביעת משך תקופת הבטחת התשלומים. המהות של תקופת הבטחת התשלומים היא קביעת פרק זמן שבו השאירים של החוסך או החוסכת ימשיכו לקבל את מלוא הקצבה החודשית שנקבעה גם אם החוסך או החוסכת עצמם ילכו לעולמם. ניתן לקבוע תקופת הבטחה של עד 20 שנים, ואפשר גם לוותר עליה. ככל שתקופת ההבטחה ממושכת יותר, כך ישנה הפחתה מסוימת בגובה הקצבה החודשית, ולכן גם להחלטה זו חשוב להקדיש תשומת לב.
חישוב הקצבה לשאירים
קרנות הפנסיה כוללות בכל מקרה כיסוי למקרה של מות החוסך או החוסכת. החוסכים הם אלה שבוחרים את שיעור הקצבה לשאירים (בן/בת זוג וילדים). שיעור הקצבה יכול לנוע מ-30% ועד ל-100%, וככל שהוא גבוה יותר כך הקצבה החודשית תהיה נמוכה יותר. בהתאם גם זו בחירה שמצריכה התייחסות מעמיקה לפני משיכת פנסיה בגיל פרישה.
משיכת פנסיה בגיל פרישה באמצעות טופס 161
הטבת המס המוענקת על משיכת פנסיה בגיל פרישה כאמור לא ניתנת באופן אוטומטי אלא מחייבת פניה לרשות המיסים. הפנייה היא על גבי טופס 161, וליתר דיוק טופס 161 החדש שנכנס לתוקף ב-2024 ומאחד 2 טפסים ישנים. הטופס החדש כולל 3 חלקים: הודעת המעסיק שבה מפורט סכום הפיצויים שנזקף לזכות העובד או העובדת, הודעת העובד שמפרטת את כל הבחירות שלו לגבי הכספים שצבר והנחיות המעסיק לקופת הגמל ולרשות המיסים. באמצעות טופס זה מיידעים את רשות המיסים לגבי חלוקת הכסף בין משיכה חד-פעמית לבין קצבה חודשית, ובמידת הצורך גם לגבי חלוקת הפטור ממס בין שני סוגי המימוש של החיסכון הפנסיוני.
משיכת פנסיה על בסיס הצעת פרישה מוקדמת
ישנם מצבים שבהם המעסיק מציע לעובד או לעובדת לצאת לפנסיה לפני גיל הפרישה הרשמי. במקרה כזה חשוב לבחון את ההצעה ביסודיות. באופן עקרוני הצעת פרישה מוקדמת אמורה לכלול התחייבות של המעסיק לשלם קצבה חודשית השקולה לקצבת הפנסיה עד לגיל הפרישה מעבודה, כך שהעובדים עצמם לא יצטרכו לממש את החיסכון הפנסיוני בשלב מוקדם מדי. לעיתים יתלווה לכך גם מענק חד-פעמי. כשיש הצעה מצד המעסיק זוהי הזדמנות מצוינת לבצע תכנון פרישה כולל, וכך להגיע לשלב החדש בחיים עם מקסימום משאבים כלכליים.
האם משיכת פנסיה בגיל פרישה כשממשיכים לעבוד היא צעד חכם?
כפי שיש מי שיוצאים לפנסיה מוקדמת, יש גם מי שממשיכים לעבוד אחרי גיל הפרישה ואפילו אחרי גיל פרישת חובה (שכאמור מאפשר למעסיקים לחייב עובדים לצאת לפנסיה אבל כמובן לא מחייב את המעסיקים לעשות זאת). בעידן הנוכחי יש הרבה מאוד נשים וגברים שגם אחרי גיל 67, ואפילו עשור לאחר מכן, עדיין מועילים וחיוניים ולכן ממשיכים לעבוד. החוק מאפשר למשוך את כספי הפנסיה במקביל לקבלת המשכורת החודשית, אבל חשוב לקחת בחשבון את חבות המס, שבמקרה כזה עלולה להיות גבוהה. כמו כן הימנעות ממשיכת הפנסיה כל עוד יש שכר חודשי (גם אם היקף המשרה בהשוואה לעבר נמוך יותר ולכן גם השכר פחת במידה מסוימת) מגדילה את קצבת הפנסיה כשכן פורשים מעבודה.
איך לקבל את ההחלטות המדויקות ביותר לגבי משיכת פנסיה בגיל פרישה?
כפי שמן הסתם הבנתם, משיכת פנסיה בגיל פרישה היא פעולה שכרוכה בקבלת החלטות רבות ומשמעותיות מאוד. מעבר לכל המידע שמופיע כאן בעמוד, יש עוד פרטים ותנאים בהתאם למאפיינים הספציפיים של כל אדם, ויש גם מצבים יוצאי דופן שאי אפשר לפרט כאן, ולכן מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי מותאם אישית אליכם. עוד המלצה היא לא לחכות לרגע האחרון אלא להתחיל את תכנון הפרישה והשימוש בכספי הפנסיה כבר מספר חודשים לפני המועד הצפוי של הפסקת העבודה. באג'נדה פועל צוות מומחים בעלי רישיון פנסיוני של רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון ועם ניסיון רב בתכנון הפרישה וסיוע בקבלת החלטות לגבי משיכת כספי הפנסיה. הייעוץ ניתן באופן מותאם אישית לכל אדם, בסבלנות ובגובה העיניים, כך שתוכלו להבין בקלות מהן האפשרויות השונות העומדות בפניכם, מהי המשמעות של כל בחירה, איך היא תשפיע על הקצבה החודשית ועל רמת החיים וגם איך לממש אותה ביעילות. מוזמנים ליצור איתנו קשר ולהבטיח משיכת פנסיה באופן הנכון ביותר עבורכם.