גמל בניהול אישי הוא אופציה שעשויה להיות משתלמת מאוד. הניהול האישי, שמוכר גם בשם IRA, מאפשר התאמה מדויקת של מדיניות ההשקעה בקופת הגמל להעדפות הספציפיות ביותר של כל אחד ואחת, ויש לו יתרונות נוספים. מצד שני ניהול אישי פירושו אחריות רבה, ולכן כדאי קודם כל לקרוא את המדריך המפורט שהכנו לכם ולהבין לעומק את המאפיינים הרלוונטיים של קופות גמל בניהול עצמי.
האם כל אחד יכול לפתוח קופת גמל בניהול אישי?
באופן עקרוני האופציה של גמל בניהול אישי פתוחה בפני כל אדם בישראל. יחד עם זאת מומלץ לשקול היטב גם את היתרונות של הניהול העצמי של כספי החיסכון וגם את החסרונות של הקונספט. רק כשלוקחים בחשבון את כל הצדדים של חיסכון בניהול אישי, ובפרט כשמדובר בסכומי כסף משמעותיים, אפשר לקבל את ההחלטה הנכונה. למעשה, מומלץ לפני החלטה כזו, ובעצם כל החלטה הנוגעת להתנהלות הפיננסית שלכם, להתייעץ עם אנשי מקצוע שזו המומחיות שלהם.
ניהול אישי של קופת גמל: מקסימום שליטה
ניהול אישי של קופת גמל מאפשר לכם שליטה מוחלטת במדיניות ההשקעה של הכספים שבקופה (תחת מגבלות מסוימות של רשות שוק ההון). בקופת גמל "רגילה" מי שמחליט מה לעשות עם הכסף שלכם הם אנשי המקצוע שעובדים בבית ההשקעות שבו מנוהלת הקופה, ולכם אין שום השפעה על כך. כלומר, אתם יכולים לבחור את המסלול, וכך לבחור את פיזור ההשקעות (יותר מניות, פחות מניות וכו') – אבל לא את המוצרים הפיננסיים הספציפיים שהחיסכון שלכם תלוי בהם.
בקופת גמל בניהול עצמי אתם ורק אתם מחליטים איפה יושקע הכסף שלכם. כך תוכלו להימנע מהשקעה בחברות שהבחירות שלהן סותרות את הערכים שלכם, וגם לבחור ספציפית חברות שאתם מאמינים בהם ובניירות הערך שלהן. חשוב להדגיש שחופש הבחירה אינו מוחלט מפני שכאמור יש מגבלות על ההשקעות (פירוט בהמשך).
דמי ניהול קופת גמל בניהול עצמי: מינימום עלות
למרות שבניהול אישי אתם אלה שמנהלים את קופת הגמל, עדיין תשלמו דמי ניהול לבית השקעות. הסיבה לכך היא שבית ההשקעות שבו נמצאת קופת הגמל מחויב לפקח עליכם ועל אופן פיזור ההשקעות, כך שיעמדו בכללים שקבעה רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר. בנוסף יש הוצאות על התפעול הטכני.
למרות זאת, זהו יתרון של קופת גמל בניהול אישי בהשוואה לקופות הגמל ה"רגילות": דמי הניהול יהיו בדרך כלל בין 0.25% ל-0.38%, בהתאם ליכולת שלכם להתמקח, כחצי אחוז פחות מדמי הניהול ה"רגילים". כשבקופה יש סכום משמעותי, וכשהחיסכון נשמר במשך שנים, חצי האחוז מוביל כמובן לרווח גבוה בהרבה עבורכם. יש לקחת בחשבון גם הוצאות נוספות בגין תשלומי עמלות על רכישת מוצרים פיננסיים (תעודות סל, אג"ח מניות, קרנות ועוד).
יתרונות
היתרון הראשון, והמשמעותי מכולם, הוא השליטה המלאה על הרכב תיק ההשקעות של קופת הגמל. אתם ורק אתם קובעים באילו מוצרים פיננסיים להשקיע (אם כי תחת מגבלות הרגולציה שנועדו להגן על החוסכים). כך למשל תוכלו להחליט שכספי הקופה לא יושקעו בחברות מזהמות (מדיניות שמתחילה לצבור פופולריות גם בבתי השקעות). כמו כן תוכלו למצוא מוצרים פיננסיים ספציפיים – למשל תעודת סל אשר עוקבת אחרי מדד הנאסד"ק בשיעור של 100% או עקיבה על מדד אחר שאין אליו חשיפה באמצעות ההשקעה של חברות הגמל השונות.
כמו כן , ניתן להשקיע בנכסים אלטרנטיביים כגון, קרנות חוב שאינן ישראליות אך מאושרות על ידי החברה המנהלת.
היתרון השני הוא היכולת להגיב במהירות לכל תרחיש, בלי להיות תלויים בבית ההשקעות. בהקשר זה כדאי לציין שהמשבר הפיננסי הגלובלי בשנת 2008 הבליט את הקושי של הגופים המוסדיים להתאים את עצמם להתפתחויות באופן מידי, ולכן גם נפתחה האופציה של IRA לציבור הרחב בארץ.
יתרון שלישי שגם לו יש חשיבות הוא דמי הניהול. אמנם גם קופת גמל IRA וקרן השתלמות IRA נפתחות באמצעות בית השקעות, אבל מאחר שלא נדרש ניהול שוטף של הכסף דמי הניהול יהיו מופחתים – לרוב 0.25%-0.4% (ותמיד מומלץ לערוך סקר שוק ולהתמקח).
יתרון רביעי הוא יתרון המס, כמו בכל קופות הגמל, גם קופת גמל לניהול אישי נהנית מהטבת מס משמעותית על הרווחים כאשר בקופות הוניות ניתן לפדות את הכספים ללא מס כלל ובקופות הקצבתיות ניתן להנות מהטבה זו רק בקבלת הכספים כקצבה חודשית. כמו כן , על כספי קופת גמל לפי תיקון 190 ניתן לגלגל את המס קדימה ובכך לייצר ריבית דה ריבית גם על שווי המס שהייתם צריכים לשלם אילו הייתם משקיעים באמצעות תיק השקעות "רגיל", על ידי כך אתם יכולים להגדיל את ההון שלכם בצורה מהירה יותר.
החסרונות
למעשה יש חיסרון אחד לגמל בניהול עצמי: הצורך להשקיע זמן כדי שהניהול יהיה אופטימלי ויניב תשואה מרבית. בהקשר זה כדאי לזכור שלרוב בני האדם אין מספיק בקיאות, ובפרט לא מספיק ידע לגבי שווקי ההון והאפשרויות השונות להשקיע. מצד שני, יש דרכים אפקטיביות מאוד להתמודד עם החיסרון הזה ביעילות.
ראשית, אפשר להשקיע את הכספים במוצרים מחקי מדדים כמו למשל ה-s&p500. מדדים בבורסות מובילות יכולים כמובן גם לרדת, אבל בטווח בינוני-ארוך, וקופת גמל היא כאמור מכשיר חיסכון לטווח כזה, הם עולים ומניבים תשואות יפות. החיסרון של פתרון זה הוא שעדיין תצטרכו להחליט בעקבות איזה מדד להתחקות, כשההפרש בין מדד טוב למדד מצוין עשוי להתבטא בעשרות ואפילו מאות אלפי שקלים.
פתרון שני הוא להיעזר במומחים לניהול קופות גמל בעלי רישיון לניהול תיקים שיעזרו לכם לגבש מדיניות מושכלת, או אפילו ינהלו עבורכם את קופת הגמל, בהתאמה מלאה להעדפות האישיות שלכם.
בנוסף, בקופות גמל המנוהלות באופן אישי, אין אפשרות לבקש הלוואה ולמנף את הכספים בעלויות זולות יחסית למערכת הבנקאית. לצורך קבלת הלוואה, החוסך צריך למכור את נכסיו ולהעביר את הקופה לקופת גמל "רגילה", פעולה זו יכולה ליצור קיבוע הפסד או ויתור על השקעה פוטנציאלית בנייר ערך כלשהו. לכן, מי שרואה כי בעתיד יאלץ לבקש הלוואה עליו לקחת בחשבון שיאלץ לבצע פעולות שלא יתרמו לתשואת התיק.
האם יש סכומי מינימום ומקסימום בקופות גמל בניהול עצמי?
מידע חשוב נוסף לגבי קופת גמל בניהול אישי הוא סכומי המקסימום והמינימום בקופות. את המקסימום קובעות תקנות רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון. נכון ל-2024, התקרה היא 5,954,256 ש"ח. התקנות לא קובעות סכומי מינימום, אבל בחלק מבתי ההשקעות שמאפשרים את מימוש האופציה של הניהול האישי ייתכן שכן ידרשו מכם להפקיד סכום כסף מינימלי של 75,000 ₪.
המגבלות המוטלות על השקעה בקופות גמל בניהול אישי
התקנות מבחינות בין שני סוגי מצבים: במצב אחד יש בקופת הגמל לפחות 1.48 מיליון ש"ח, או שלחילופין החוסך או החוסכת כבר מקבלים קצבת פנסיה בסך של 5,012 ש"ח ומעלה (גם הרף הזה וגם הרף הקודם נכונים ל-2024, ומשתנים במידה מסוימת בתחילת כל שנה).
במצב כזה ניתן לרכוש מגוון רחב של מוצרים פיננסיים, תחת המגבלות הבאות:
* הכספים יכולים להיות מושקעים בניירות ערך סחירים, פיקדונות, במטבע חוץ, בקרנות חוץ ובמוצרים מובנים.
* הכספים יכולים להיות מושקעים בישראל ובמדינות חוץ מאושרות. מדינה מאושרת היא מדינה חברה ב-OECD או כזו שדירוג האשראי שלה הוא BBB ומעלה.
* הכספים המושקעים בניירות ערך סחירים של תאגיד ספציפי יהוו לכל היותר 10% משווי הקופה. כלל זה לא רלוונטי לגבי קרנות חוץ, קרנות סל ואג"ח ממשלתיות של מדינת ישראל ומדינות החוץ המאושרות)
* שווי האופציות בקופת הגמל יהיה לכל היותר 5% משוויה של הקופה (כלל זה לא חל על אופציית רכש 001).
ישנן מגבלות נוספות, וכולן מפורטות בתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (קופת גמל בניהול אישי), כפי שנקבעו ב-2009 כשהאופציה של ניהול אישי נפתחה בפני אזרחי ישראל.
המצב השני הוא כשלא מתקיים אף אחד מ-2 התנאים (בקופת הגמל יש פחות 1.48 מיליון ש"ח, ובעלי הקופה לא מקבלים קצבת פנסיה בסך של 5,012 ש"ח ומעלה). במצב הזה ניתן להשקיע את הכספים שבקופה רק במוצרים מחקי מדד.
איך מתחילים לנצל את האופציה של גמל אישי?
כדי לנצל את האפשרות לנהל בעצמכם את קופת הגמל שלכם, תצטרכו לבצע שתי פעולות:
- פתיחת קופת גמל במסלול IRA (זהו המונח המקצועי לניהול אישי. השם הוא ראשי תיבות של הביטוי Individual Retirement Account, שמקובל בארה"ב מזה כ-50 שנים. גם במדינות אחרות ברחבי העולם חיסכון בניהול אישי הוא קונספט נפוץ למדי, ובעידן שבו אנשים לוקחים אחריות על המשאבים שברשותם, ובפרט אלה הפיננסיים אפשר להבין למה).
- פתיחת חשבון אצל חבר בורסה (בנק או בית השקעות). דרך חשבון זה מתבצעות בפועל כל הפעולות במסגרת הניהול האישי – רכישת מניות, אגרות חוב ושאר מוצרים פיננסיים אפשריים. לכל פעולה כזו יש עמלה, וכדאי לקחת בחשבון מראש עובדה זו כשמתכננים את מדיניות ניהול הקופה.
שימו לב: אם תרצו להעביר לקופת גמל בניהול עצמי את כספי הפיצויים שבחיסכון הפנסיוני שלכם, תצטרכו לקבל אישור למעסיק, אלא אם כן חוזה ההעסקה שלכם כולל סעיף שנקרא "סעיף 14" (הסעיף הרלוונטי מחוק פיצויי פיטורין שמסדיר את הנושא).
העברה בין דורית לפי תיקון 190 באמצעות קופת גמל בניהול אישי
קופת גמל בניהול עצמי שמתנהלת לפי תיקון 190 יכולה לשמש גם כמכשיר יעיל מאוד למטרת העברה בין דורית. כל מה שצריך לעשות כדי לממש את האפשרות הוא להגדיר מוטבים בקופת הגמל. ניתן כמובן לבחור בכל מי שרוצים כמוטבים – ילדים, נכדים וכו', בכל חלוקה מבוקשת ביניהם.
בדרך זו, אם בעל או בעלת הקופה הולכים לעולמם, הכספים משולמים למוטבים עם פטור ממס מלא, אם המוות התרחש לפני גיל 75. לעומת זאת ,אם המוות התרחש בגיל מבוגר יותר, הטבת המס היא תשלום מס של 15% בלבד (נומינלית) במקום 25% (ריאלית). בתקופה של אינפלציה נמוכה זוהי הטבה יקרת ערך.
גמל בניהול אישי בתנאים אופטימליים
על-מנת ליהנות מכל היתרונות של גמל בניהול אישי, ולא לדרוך על מוקשים שעלולים לצוץ עקב החסרונות, ההמלצה היא להתייעץ קודם כל עם מומחים בתחום. למעשה לפני כל בחירה בתחום הפיננסי, ובמיוחד לפני החלטות שמשפיעות על הטווח הארוך, כלומר בחירת מכשירי חיסכון והשקעה לטווח כזה, כדאי לקבל חוות דעת מומחה. באג'נדה פועל צוות מיומן מאוד ובעל ניסיון רחב היקף, כולל בתחום הספציפי של גמל בניהול עצמי, בעלי רישיון מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון.
המומחים שלנו ישמחו לסייע לכם להבין את ההשלכות של כל בחירה ספציפית לגביכם. התכנון כולל התייחסות מקיפה ומעמיקה לסוגיות מיסוי פנסיוני, להעברה בין דורית אם היא רלוונטית, לשאר מוצרי החיסכון והביטוח שברשותכם, ועוד. מוזמנים ליצור איתנו קשר, ולשדרג את החסכונות שלכם.