ביטוח לאומי בגיל פרישה הוא נושא רלוונטי לרבים מאזרחי ישראל. לכל מי שהגיע או הגיעה לגיל הזה כדאי כמובן לדעת מהן הזכויות המגיעות להם, ולמעשה גם אם אתם מתקרבים לגיל שבו ניתן לפרוש מעבודה זהו מידע רלוונטי עבורכם. כאן בעמוד תמצאו תשובות לשאלות נפוצות רבות, ובהן מהו למעשה גיל הפרישה בביטוח לאומי, מהו גובה הקצבה שתקבלו אחרי גיל פרישה, מהן הזכויות של בעלי נכות אחרי גיל פרישה, מה קורה כשעוזבים את מדינת ישראל מבחינת הזכויות אחרי גיל פרישה ועוד.
מהו גיל פרישה בביטוח לאומי?
לפני התשובה לשאלה מהן הקצבאות שמשלם ביטוח לאומי בגיל פרישה כדאי להבין מהו בעצם הגיל הזה מבחינת המוסד הממשלתי. התשובה: אצל גברים גיל הפרישה מבחינת הביטוח הלאומי הוא 67, ואילו אצל הנשים הוא בין 62 ל-65 בהתאם לשנת הלידה של כל אישה (בהמשך העמוד תמצאו טבלה מפורטת). זהו גם גיל הפרישה הרשמי במדינת ישראל, אם כי כדאי לדעת שמבחינת זכאות למימוש החיסכון הפנסיוני ישנו גם גיל הזכאות לפנסיה מוקדמת שעומד על 60 גם לגברים וגם לנשים. כמו כן ישנו גיל פרישה חובה – הגיל שבו מעסיקים רשאים לחייב עובדים לפרוש מעבודה. גיל זה הוא 67 גם לגברים וגם לנשים (פרט לנסיבות מיוחדות). עוד גיל רלוונטי הוא 70 – בגיל זה משתנים תנאי הזכאות בביטוח לאומי וגם על כך תמצאו כמובן מידע מפורט בהמשך העמוד.
מה משלם ביטוח לאומי בגיל פרישה ומהם תנאי הזכאות?
הקצבה שמשלם ביטוח לאומי בגיל פרישה נקראת קצבת אזרח ותיק. חשוב להדגיש שישנם 2 קריטריונים לזכאות לקצבה מעבר להגעה לגיל הפרישה:
- ביטוח אזרח ותיק – כל גבר שנולד בארץ או היגר לישראל לפני גיל 60-62 מבוטח אוטומטית בביטוח זה. נשים זכאיות אם נולדו בישראל או היגרו אליה עד לגיל הפרישה שלהן (שמשתנה בהתאם למועד הלידה). מי שעלו לארץ בגיל מבוגר יותר לא זכאים לקצבת אזרח ותיק אבל עשויים לקבל גמלה מיוחדת ממשרד האוצר.
- תקופת אכשרה – פרק זמן מינימלי שבו שולמו עבור האדם דמי ביטוח לאומי (או שהוא שילם בעצמו, כמובן). תקופת האכשרה המינימלית של גברים היא 144 חודשים, או 60 חודשים ב-10 השנים האחרונות. אופציה נוספת היא 60 חודשים באופן כללי, בתנאי שמספר החודשים בהם היה מבוטח גדול ממספר החודשים בהם לא היה מבוטח, כשהספירה היא מהחודש הראשון שבו האדם הפך להיות תושב ישראל. זוהי גם תקופת האכשרה המינימלית לנשים, אבל רווקות, גרושות ואלמנות שלא מקבלות קצבת שאירים או קצבת תלויים פטורות מעמידה בקריטריון זה. כמו כן ניתן פטור מתקופת אשכרה לנשים נשואות אם בן הזוג לא מבוטח בביטוח אזרח ותיק ולנשים המקבלות לקצבת נכות כללית.
מבחן ההכנסות שקובע אם תשולם ע"י ביטוח לאומי בגיל פרישה קצבת אזרח ותיק
בנוסף לשני הקריטריונים הנ"ל עורך ביטוח לאומי בגיל פרישה מבחן הכנסות. עד לרף מסוים תשולם קצבת אזרח ותיק מלאה, מעל לרף אחר לא תשולם כלל קצבה כזו, ובין שני הסכומים הנ"ל תשולם קצבת אזרח ותיק חלקית. מי שלא מקבל קצבת אזרח ותיק בגיל הפרישה יהיה זכאי לתוספת של 5% כשכן יתחיל לקבל את הקצבה הזו. חשוב להדגיש שהחישוב לא כולל את קצבת הפנסיה המשולמת לאדם. שימו לב: הסכומים מעודכנים ל-2025 ומשתנים אחת לשנה.
כשיש הכנסות מעבודה בלבד
* הרף הנמוך: קצבת אזרח ותיק מלאה תשולם למי שההכנסות שלהם נמוכות מ-9,781 ש"ח (כשאין בן/בת זוג) או 13,040 ש"ח (כשיש בן/בת זוג).
* הרף הגבוה: במקרה של הכנסות של מעל ל-13,970 ש"ח (כשאין בן/בת זוג) או מעל ל-19,483 ש"ח (כשיש בן/בת זוג) לא תשולם כלל קצבת אזרח ותיק.
כשאין הכנסות מעבודה אלא רק ממקור אחר
* הרף הנמוך: קצבת אזרח ותיק מלאה תשולם למי שההכנסות שלהם נמוכות מ-29,343 ש"ח (כשאין בן/בת זוג) או 39,120 ש"ח (כשיש בן/בת זוג).
* הרף הגבוה: במקרה של הכנסות של מעל ל-33,532 ש"ח (כשאין בן/בת זוג) או מעל ל-45,563 ש"ח (כשיש בן/בת זוג) לא תשולם כלל קצבת אזרח ותיק.
כשיש גם הכנסות מעבודה וגם הכנסות ממקורות נוספים
* כשאין בן/בת זוג – הכנסות חודשיות מעבודה של פחות מ-9,781 ש"ח וכן הכנסות חודשים שלא מעבודה של עד 19,562 ש"ח מקנות זכאות לקצבת אזרח ותיק מלאה. במקרים אחרים תיתכן זכאות לקצבה חלקית, וייתכן גם שלא תשולם לאדם כלל קצבה.
* כשיש בן/בת זוג – הכנסות חודשיות מעבודה של פחות מ-13,040 ש"ח וכן הכנסות חודשים שלא מעבודה של עד 26,080 ש"ח מקנות זכאות לקצבת אזרח ותיק מלאה. במקרים אחרים תיתכן זכאות לקצבה חלקית, וייתכן גם שלא תשולם לאדם כלל קצבה.
זכאות לקצבת אזרח ותיק בלי מבחן הכנסות
בנוסף לגיל הפרישה מגדיר ביטוח לאומי גם את "גיל הזכאות" – זהו הגיל שבו הזכאות לקצבת אזרח ותיק כבר לא תלויה במבחן ההכנסות. נכון ל-2025 גיל הזכאות הוא 70, הן לגברים והן לנשים.
מהו גובה הקצבה המשולמת ע"י ביטוח לאומי בגיל פרישה?
הסכום שמשולם ע"י ביטוח לאומי בגיל פרישה, כשישנה זכאות לכך, וגם לאחר מכן, בגיל הזכאות, מורכב מבסיס ותוספות. כל הסכומים המופיעים כאן מעודכנים ל-2025:
בסיס
* יחיד/ה עד גיל 80 – הקצבה היא 1,795 ש"ח לחודש.
* יחיד/ה החל מגיל 80 – 1,896 ש"ח בחודש.
* זוג – 2,697 ש"ח בחודש.
* זוג שבו הזכאי/ת לקצבה מעל גיל 80 – 2,798 ש"ח בחודש.
* יחיד + ילד (עד גיל 18, או מעט מבוגר יותר בנסיבות מסוימות) – 2,363 ש"ח בחודש.
* זוג + ילד – 3,265 ש"ח בחודש (התוספת לילד תשולם רק לאחד מבני הזוג).
* יחיד + 2 ילדים או יותר – 2,931 ש"ח בחודש.
* זוג + 2 ילדים או יותר – 3,833 ש"ח בחודש.
תוספות
* תוספת ותק – כל המבוטחים והמבוטחות זכאים לתוספת של 2% על כל שנת ביטוח מלאה, ועד לתקרה של 50%. כך למשל מי שצברה 22 שנות ביטוח לאומי תקבל תוספת של 44% לקצבה הבסיסית, ומי ששולמו עבורו דמי ביטוח לאומי במשל 28 שנים יקבל עוד 50% על סכום הבסיס. במקרה של יחיד מתחת לגיל 80 עם 25 שנות תשלומים לביטוח לאומי, הקצבה תהיה 2,692.5 ₪ בחודש (1,795 X 1.5).
* תוספת דחיית קצבה – במקרים שבהם לא משולמת ע"י ביטוח לאומי בגיל פרישה קצבת האזרח הוותיק ניתנת בהמשך תוספת של 5% על כל שנה שבה לא שולמה הקצבה. גבר שהתחיל לקבל קצבה רק בגיל 70 ולא בגיל הפרישה, 67, יהיה זכאי לעוד 15% על קצבת הבסיס והתוספות.
ביטוח לאומי בגיל פרישה לזכאים לקצבת נכות
מי שקיבלו קצבת נכות לפני ההגעה לגיל הפרישה לא יוכלו יותר לקבל אותה. יחד עם זאת, אם קצבת האזרח הוותיק שחושבה לאותו אדם על-פי הכללים הנ"ל נמוכה מקצבת הנכות שקיבל, המוסד לביטוח לאומי ימשיך לשלם את אותו סכום – כלומר, קצבת האזרח הוותיק תעמוד על אותו סכום כמו קצבת הנכות. אם על-פי הכללים הנ"ל הסכום שחושב עבור קצבת האזרח הוותיק גבוה מקצבת הנכות, האדם יקבל את הסכום הגבוה.
ביטוח לאומי בגיל פרישה למי שעזבו את ישראל
עוד סוגיה רלוונטית לתשלומי ביטוח לאומי בגיל פרישה היא מה קורה כשאדם עוזב את הארץ וחי במדינה אחרת. בהקשר זה כדאי להכיר את המושג "מדינת אמנה" – מדינה שחתמה עם ישראל על אמנת ביטוח סוציאלי. כשאדם מהגר למדינה שמוגדרת כמדינת אמנה, הוא עשוי לשמר את הזכאות שלו לקצבת אזרח ותיק. הקצבה תשולם גם במקרים שבהם האדם כבר קיבל קצבת אזרח ותיק בישראל, וגם אם עזב עוד לפני גיל הפרישה.
מי שעובר למדינה שלא חתומה על האמנה הנ"ל עשוי לקבל קצבת אזרח ותיק רק אם כבר שולמה לו קצבה כזו בארץ. אם הוא עזב את ישראל לפני שהחל לקבל קצבת אזרח ותיק, הזכאות תאבד.
המדינות החתומות עם ישראל על האמנה הרלוונטית הן בריטניה, הולנד, גרמניה, צרפת, רומניה, רוסיה, איטליה, פולין, צ'כיה, פינלנד, דנמרק, נורבגיה, סלובקיה, שוויץ, שבדיה, בולגריה, בלגיה, אורוגוואי ואוסטריה.
תשלום דמי ביטוח לאומי בגיל פרישה
עובדים שבוחרים להמשיך לעבוד גם אחרי גיל פרישה מחויבים בתשלום דמי ביטוח לאומי. במקרים שבהם העובד או העובדת מקבלים במקביל למשכורת גם קצבת אזרח ותיק, דמי הביטוח הלאומי חלים אך ורק על המעסיק. כשלא משולמת הקצבה הזו, התשלום לביטוח לאומי מתחלק בין המעסיק לעובד או לעובדת.
הסכום שמשולם לביטוח הלאומי עבור עובדת עד גיל 67 ללא קצבת זקנה הוא 6.66% מהשכר שעד 60% מהשכר הממוצע (כ-7,989 ש"ח נכון ל-2025). מתוך כך, 3.28% משלם המעסיק ועוד 3.38% הם על חשבון העובדת. על יתרת השכר משולמים 17.19% – מתוכם 10.07% על חשבון העובדת ועוד 7.12% על חשבון המעסיק.
עבור עובדים ועובדות בגילאים 67 עד 70 שלא מקבלים קצבת זקנה, שיעורי הניכוי הם 3.37% מהעובד ו-3.25% מהמעסיק על חלק השכר שעד 60% מהשכר הממוצע, ו-9.86% מהעובד ו-6.96% על חשבון המעסיק על יתרת המשכורת.
עבור עובדים ועובדות שכן מקבלים קצבת זקנה, כאמור רק המעסיק משלם את דמי הביטוח הלאומי. התשלום הוא 0.48% מהשכר שעד 60% מהשכר הממוצע, ועוד 2.12% על יתרת השכר.
גיל הפרישה לנשים מבחינת המוסד לביטוח לאומי
שנת הלידה | גיל הפרישה |
1960 | 62 וארבעה חודשים |
1961 | 62 ושמונה חודשים |
1962 | 63 |
1963 | 63 ושלושה חודשים |
1964 | 63 וחצי |
1965 | 63 ותשעה חודשים |
1966 | 64 |
1967 | 64 ושלושה חודשים |
1968 | 64 וחצי |
1969 | 64 ותשעה חודשים |
1970 והלאה | 65 |
תכנון פרישה מקיף ויסודי
הסכומים שמשלם ביטוח לאומי בגיל פרישה הם כמובן רק מרכיב אחד בהכנסות של מי שיצאו לגמלאות. מרכיב שני, משמעותי יותר, הוא החיסכון הפנסיוני, ואם יש לאדם חסכונות נוספים גיל פרישה הוא נקודת זמן טובה להחליט מה עושים איתם. אג'נדה מציעה תכנון פרישה מקיף, באמצעות אנשי מקצוע שזו המומחיות שלהם. המומחים שלנו הם בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר, וכמו כן ניסיון רחב היקף במתן ייעוץ מועיל למי שמתקרבים לשלב שבו יפסיקו לעבוד ויצטרכו להסתמך על חסכונות ועל הביטוח הלאומי. התכנון מותאם באופן מושלם למאפיינים האישיים של כל אחד ואחת, ומבטיח חיים עם רווחה כלכלית מקסימלית גם בגיל השלישי. השאירו פרטים לקבלת ייעוץ מקצועי.