IRA דמי ניהול הוא סוגיה רלוונטית לכל מי שוקל או שוקלת לפתוח קרן השתלמות או קופת גמל בניהול אישי. יש כמובן שיקולים נוספים בעד המעבר, וגם חסרונות שחובה לקחת בחשבון, אבל בכל מקרה הרצון לשלם מעט ככל האפשר על ניהול חיסכון הינו רצון טבעי ומובן. המדריך המקיף שהכנו עבורכם, ושתמצאו כאן בעמוד הזה, יעזור לכם להתנהל באופן מושכל ולשלם רק את המינימום ההכרחי עבור קרן השתלמות IRA או קופת גמל IRA. לייעוץ ספציפי מוזמנים ליצור קשר עם אג'נדה.
מה זה IRA?
עוד לפני הסקירה בנושא דמי הניהול, הסבר קצר על IRA לטובת מי שלא מכירים את הקונספט: IRA היא דרך ייחודית לנהל חיסכון – במקום שבית השקעות יחליט עבורכם איפה להשקיע את הכספים שהפקדתם בקרן השתלמות או בקופת גמל, אתם אלה שקובעים באילו מוצרים פיננסיים ספציפיים יושקע הכסף שלכם, כך שהקופה או הקרן מותאמות באופן מושלם להעדפות שלכם, מכל הבחינות. ניתן כמובן להיעזר במנהל תיקי השקעות מוסמך לצורך קבלת ההחלטות, אבל גם כך השליטה בידיים שלכם. עוד כדאי לדעת שהשם IRA הוא ראשי תיבות של הביטוי Individual Retirement Account, ושבארה"ב הקונספט הזה קיים כבר 50 שנים ומן הסתם רבים ניצלו ומנצלים את היתרונות שלו. ניתן לחסוך בדרך הזו לפנסיה, וגם חיסכון לטווח הבינוני הוא אופציה שאפשר לממש בניהול אישי.
למה משלמים עבור IRA דמי ניהול?
כשבית ההשקעות בוחר עבורכם היכן להשקיע את הכספים שבקרן ההשתלמות או קופת הגמל, התשלום עבור השירות מתבקש והגיוני. לעומת זאת, כשאתם אלה שאחראים על מדיניות ההשקעות, עולה באופן טבעי השאלה למה בעצם משלמים בכלל עבור IRA דמי ניהול.
לשאלה הזו יש שתי תשובות: קודם כל, הכסף עדיין צריך להיות מופקד בבית השקעות, ולכן לבית ההשקעות יש הוצאות אדמיניסטרטיביות לצורך תפעול קופת הגמל או קרן ההשתלמות. שנית, וחשוב יותר, משרד האוצר דורש מגופים אלה לפקח על ההשקעות שלכם. מטרת הרגולציה היא למנוע סיכונים מיותרים (לפחות מבחינת משרד האוצר), וחובת הפיקוח מתורגמת באופן טבעי לשעות עבודה של בית ההשקעות ולכן לגביית דמי ניהול.
האם במסלולי IRA דמי ניהול אכן נמוכים מאוד?
מאחר שבכל זאת ההשקעה של בית ההשקעות בקרן השתלמות IRA או בקופת גמל IRA נמוכה במידה ניכרת בהשוואה לניהול מוצר חיסכון במסלולים הרגילים, הציפייה היא לדמי ניהול נמוכים מאוד. באופן עקרוני אפשר לומר שהציפייה מתממשת, אבל לא אוטומטית. כלומר, לכל חוסך או חוסכת יש אחריות לממש את הפוטנציאל לחיסכון ניכר בעלות ניהול החיסכון ארוך הטווח.
הסיבה הראשונה לכך היא שבתי ההשקעות לא מתלהבים מפתיחת קרן השתלמות או קופת גמל במסלול ניהול אישי. גופים אלה מעדיפים שהכסף שלכם ינוהל על-ידיהם, ולכן בלא מעט מקרים הם ידרשו דמי ניהול גבוהים יחסית על IRA כדי לנסות להניע את החוסכים להישאר במסלול ה"רגיל".
הסיבה השנייה היא התחרות המועטה. נכון ל-2025 רק בגלובלנט אקטיון ומיטב דש יש מסלולי IRAלציבור הרחב, ולכן לא רק שהמוטיבציה לקבל לקוחות שמנהלים בעצמם את החיסכון נמוכה, אלא שגם הצורך להתחרות נמוך.
איך אפשר להבטיח עבור קרן השתלמות או קופת גמל IRA דמי ניהול מינימליים?
למרות המדיניות של בתי ההשקעות, ניתן כאמור להגיע לדמי ניהול נמוכים ואטרקטיביים עבור מוצר חיסכון בניהול אישי. המפתח הוא מיקוח. דרך אחת להגדיל את כושר המיקוח היא להפקיד סכום כסף משמעותי בקופת הגמל או קרן ההשתלמות, כשבהקשר זה כדאי לדעת שהתקנות מגבילות את הסכום לכ-6 מיליון ש"ח. דרך שנייה היא להיעזר במומחים בתחום, כלומר לפנות לאנשי מקצוע שינהלו את המעבר וכחלק מהישרות יוודאו שהתנאים שבהם יתנהל מוצר ה-IRA יהיו הטובים ביותר האפשריים.
מהם דמי הניהול המקובלים בקרן השתלמות או קופת גמל IRA?
כאמור, בתי השקעות שונים גובים עבור IRA דמי ניהול שונים, ולמעשה יש גם הבדלים בין חוסכים שונים. הממוצע הוא כחצי אחוז, אבל יש גם מקרים שבהם בית ההשקעות דורש אפילו 0.7%. מצד שני, כשכושר המיקוח גבוה, ניתן להגיע לדמי ניהול של 0.25-0.4% וכך לחסוך כסף רב (ובמיוחד אם ההפקדה היא של סכום כסף משמעותי, והחיסכון מיועד לטווח ארוך). דמי הניהול הם בכל מקרה על הצבירה.
לשם השוואה, במסלולים ללא הניהול האישי, כלומר כשבית ההשקעות מנהל את החיסכון בקרן ההשתלמות או בקופת הגמל, הטווח של דמי הניהול המקובלים כיום הוא 0.6-0.8%. כלומר, ניתן ליצור מצב שבו יש פער לא מבוטל בין העלות של ניהול עצמי של החיסכון לבין העלות של ניהול על-ידי בית השקעות, כמובן לטובת הניהול האישי – וכך להשאיר חלק גדול יותר מהרווחים בידיים שלכם.
למה במסלולי IRA דמי ניהול הם רק חלק מהעלות?
אחרי שמבינים למה בתי השקעות גובים עבור מוצרי IRA דמי ניהול, וכמה, השלב הבא הוא התייחסות למרכיב השני של עלות החיסכון בניהול אישי: עמלות.
כדי לממש את מדיניות ההשקעות הנבחרת בקרן ההשתלמות או קופת הגמל, תרצו מן הסתם לרכוש ניירות ערך שונים. קניית נייר ערך מכל סוג שהוא כרוכה בעמלה. העמלה משולמת לגוף שדרכו מתבצעת הפעולה – חבר בורסה. בישראל יש כ-20 חברי בורסה, אך לא כולם פועלים גם במסגרת הIRA , השחקנים הקיימים כיום הם הבנקים (לאומי, פועלים, מזרחי והבינלאומי) וכן חברים שאינם בנקים: מיטב טרייד בע"מ, IB טרייד ועוד.
גובה העמלות משתנה ולכן כדאי לערוך השוואה בין כמה אופציות.
המחיר הנוסף של ניהול אישי של קרן השתלמות או קופת גמל
בקופת גמל או קרן השתלמות IRA דמי ניהול הם כאמור רק מרכיב אחד בעלות הכוללת. למעשה, גם כשלוקחים בחשבון את העמלות שתשלמו עבור הפעולות השונות למימוש מדיניות השקעת הכספים שנמצאים בקרן או בקופה עדיין לא מגיעים לשורה התחתונה.
הסיבה לכך היא שלניהול אישי יש עוד מחיר: הזמן שתשקיעו בניהול החיסכון. זמן כידוע שווה כסף, ובמיוחד בעידן הנוכחי שבו כמעט כל אחד ואחת מוצפים בהרבה מאוד מטלות ומשימות ולא מספיקים לעשות את כל מה שהיו רוצים לעשות. ניתן לנקוט במדיניות פסיבית יחסית, למשל דרך השקעה במוצרים מחקי מדדים שבטווח הארוך מניבים תשואות טובות, אבל בכל מקרה חשוב לזכור גם את המרכיב הזה בעלות.
האופציה השנייה של הניהול האישי היא הפקדת המלאכה בידי מנהל תיקים מנוסה. במקרה כזה ישנו התשלום לאותו איש מקצוע. יחד עם זאת חשוב להדגיש שבמרבית המקרים העלות הכוללת של ניהול קופת גמל IRA או קרן השתלמות IRA תהיה נמוכה יותר בהשוואה לניהול מוצרים אלה ע"י בית השקעות.
האם כדאי לשלם עבור IRA דמי ניהול וליהנות מהיתרונות?
האפשרות לשלם עבור קופת גמל או קרן השתלמות IRA דמי ניהול נמוכים בהשוואה למסלולים ה"רגילים" היא כאמור לא השיקול היחיד בהחלטה אם לממש את האופציה הזו. למעשה זהו גם לא השיקול העיקרי. היתרון המשמעותי ביותר של חיסכון בניהול אישי הוא השליטה המוחלטת שלכם באופן ניהול החיסכון. גם אם אתם מנהלים בעצמכם את החיסכון וגם אם אתם נעזרים במנהל תיקי השקעות מקצועי, המדיניות והעקרונות הם שלכם. אתם קובעים מהי רמת הסיכון (כשבאופן טבעי מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי על-מנת שההחלטה תהיה נכונה), אתם בוחרים איך להגיב להתרחשויות שונות בשוק ההון (או מחוצה לו, מפני שגם אירועים מדיניים, צבאיים וחברתיים משפיעים כידוע על שווקי ההון), ואתם יכולים גם להחליט להימנע מהשקעות בחברות שהערכים שלהן לא תואמים את אלה שלכם (בזכות שפע האפשרויות במאה ה-21 תוכלו לוותר על חברות כאלה ועדיין להגיע לתשואות טובות מאוד).
חשוב להדגיש כי היתרון הוא גם חיסרון במובן מסוים. השליטה המוחלטת מייצרת אחריות רבה מאוד. בהתאם מומלץ לפתוח קרן השתלמות או קופת גמל IRA רק אם אתם משוכנעים שתוכלו לעמוד בכך, ולהתנהל באופן אחראי. בארה"ב, וגם במדינות אחרות ברחבי העולם, האופציה הזו זמינה עשרות שנים ורבים מנצלים אותה. בישראל היא מוצעת מאז 2009, וכיום ניתן לנהל בדרך זו גם כספים פנסיוניים.
הסוגים השונים של מוצרי חיסכון IRA
יש 6 סוגים של מוצרי חיסכון שניתן לנהל בניהול אישי:
- קופת גמל רגילה, במעמד של שכיר או במעמד של עצמאי.
- קופת גמל בתיקון 190, של מי שמקבל או מקבלת קצבה פנסיונית של 5,012 ש"ח ומעלה (הרף הוא נכון ל-2014, ומשתנה בכל שנה).
- קופת גמל שהועברו אליה כסף מקופת גמל שהאדם קיבל בירושה או מקרן פנסיה. אופציה נוספת היא כספי פיצויים שעברו התחשבנות מול רשות המיסים.
- קרן השתלמות.
איך להוזיל את עלות הניהול ולמקסם את התשואה ב-IRA?
כל החלטה ביחס לחסכונות ארוכי טווח, ובפרט אלה המיועדים לתקופה שאחרי הפרישה מעבודה, כדאי לקבל על בסיס ידע עדכני ומפורט. גם את ההחלטות השונות ביחס לקרן השתלמות IRA או קופת גמל בניהול אישי, כולל כמובן ההחלטה אם לפתוח מוצר כזה, רצוי לבסס על מידע ועל הבנה מעמיקה של כל הפרטים הרלוונטיים. באג'נדה ממתין לכם צוות עתיר ניסיון ובעל רישיון מטעם משרד האוצר. צוות המומחים שלנו בקיא מאוד בכל מה שקשור ל-IRA והתמחה בתפעול המערך ב6 השנים האחרונות, ומסייע בהשגת דמי ניהול מינימליים ובניהול ההצטרפות. השירות שלנו ניתן בגובה העיניים, בסבלנות רבה, ובהתאמה מלאה למאפיינים הספציפיים של כל אחד ואחת. מוזמנים לפנות אלינו – נשמח לעזור לכם.