קיבוע זכויות בפנסיה הוא תהליך שחשוב מאוד לבצע כשמגיעים לשלב זה בחיים, רצוי מאוד מיד בגיל הפרישה מעבודה. ההמלצה הנ"ל תקפה גם למי שממשיך או ממשיכה לעבוד – וזאת משום שללא קיבוע הזכויות מס הכנסה יגבה חלק בלתי מבוטל מקצבת הפנסיה. לעומת זאת אחרי ביצוע הפעולה ניתן ליהנות מפטור על חלק נכבד מכספי הפנסיה ובחלק מהמקרים אף על כל הכספים. בעמוד זה תמצאו מידע מקצועי מפורט אודות התהליך, יתרונותיו וההחלטות שחשוב לקבל לקראתו.
למה חשוב לבצע קיבוע זכויות פנסיה?
מדינת ישראל באה לקראת הפנסיונרים והפנסיונריות ומוכנה להעניק להם פטור ממס – אבל, וזהו אבל חשוב מאוד, מימוש ההטבה המשמעותית מותנה בהגשת בקשה לפקיד השומה. מי שלא מגיש בקשה כזו, לא יקבל את הפטור וישלם מס הכנסה על הקצבה שיקבל מקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל, וזאת משום שרשות המיסים לא יכולה מיוזמתה לפטור את הקצבה ממס ללא אותה בקשה – שהיא למעשה אותה פעולת קיבוע זכויות פנסיה.
מי רשאי לקבע את הזכויות לפנסיה?
כל אחד וכל אחת יכולים לבצע קיבוע זכויות פנסיה מיד עם הגיעם לגיל הפרישה מעבודה. נכון ל-2021, גיל הפרישה של הגברים הוא 67 וזה של הנשים הוא 62. אדם שנאלץ לצאת לפנסיה מוקדמת בגין מגבלה, והוא בעל 75% נכות או יותר, רשאי להגיש את הבקשה לקיבוע הזכויות בגיל גיל. ניתן לבקש קיבוע זכויות גם במועד מאוחר יותר מנקודת הזמן שבה יוצאים לפנסיה, וגם לקבל רטרואקטיבית החזרי מס – אולם רק לתקופה של 6 שנים. בכל מקרה מומלץ כמובן לא לעכב את הבקשה ולהתחיל ליהנות באופן מידי מהטבת המס.
הטבת מס גם על קצבה חודשית וגם על משיכה הונית
בחלק מהמקרים, ניתן להוון חלק מהחיסכון הפנסיוני, כלומר חלק מהסכום שהצטבר בקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים בבת אחת (כשהיתרה משמשת כמובן לקצבה חודשית). כדאי לדעת כי הקיבוע מאפשר לקבל פטור ממס על אותו סכום חד-פעמי, על הקצבה החודשית וגם על שני המרכיבים.
אופן חלוקת הפטור עשוי להשפיע במידה ניכרת על יעילות הניצול של הטבת המס החשובה, ולכן זוהי החלטה שכדאי לקבל בעזרת אנשי מקצוע מנוסים בתחום תכנון הפרישה.
תקרת הפטור שניתן לקבל באמצעות קיבוע זכויות פנסיה
נכון לשנת 2021 תקרת הפטור ממס היא כ-791,820 ש"ח. כלומר מתוך סכום זה יכול אדם לבצע משיכה פטורה ממס, אך כזו שתקתין לו את הפטור על הקצבה וכלן חשוב לבצע תכנון פרישה בהתאם לפי קבלת החלטות הרות גורל.
חשוב להדגיש כי בשנת 2025 צפוי הרף לעלות לכ-1.02 מיליון ש"ח. גם כשמבצעים היום קיבוע זכויות לפנסיה ניתן ליידע את רשות המיסים כי ישנה כוונה לנצל בעתיד את הרף הגבוה יותר. לשם כך ישנו סעיף מיוחד בטופס 161ד' שאותו יש למלא בכל מקרה (פירוט בפסקה הבאה).
עוד כדאי לדעת שמי שבוחר למשוך כספי פיצויים ב-32 השנים שקודמות למועד הגשת בקשת קיבוע הזכויות מאבד חלק משמעותי מהפטור האפשרי. למעשה על כל שקל שנמשך רשות המיסים תפחית 1.35 ש"ח מהפטור על כל שקל פיצויים פטורים שנמשכו.
כיצד מתבצע התהליך מול רשות המיסים?
קיבוע זכויות בפנסיה הוא הטבה משמעותית שמעוגנת בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה ונכנס לתוקף בשנת 2012. כאמור נדרשת פעולה אקטיבית מצד מי שמתחיל או מתחילה לממש את החיסכון הפנסיוני – והפעולה היא הגעה לפקיד השומה במשרד האזורי עם כל המסמכים הרלוונטיים.
הטופס החשוב ביותר נקרא 161ד', והוא מהווה למעשה את הבקשה לקיבוע הזכויות. בטופס זה בעל או בעלת החיסכון הפנסיוני מציינים את גילם במועד הגשת הבקשה, מפרטים את כל המשיכות של כספי הפיצויים שבוצעו במהלך 32 השנים החולפות, מעדכנים את פקיד השומה אם ישנה כוונה לבצע היוון קצבה, מציינים האם בכוונתם להמשיך לעבוד ואם כן מהי המשכורת הצפויה, וכאמור כשישנו רצון לנצל שינוי עתידי בתקרת הפטור (כפי שצפוי לקרות ב-2025) זהו הטופס הנכון להביע רצון זה.
כמו כן נועד טופס 161ד' לצורך בחירת שיטת חישוב הפטור – על הקצבה החודשית ו/או על סכום חד-פעמי שנמשך מהחיסכון. במקביל יש להציג בפני פקיד השומה אישורים שונים מכל קרן פנסיה, קופת גמל וביטוח מנהלים שבהם יש לאדם חיסכון (אישור יתרות עדכני, אישור לגבי גובה הקצבה שתשולם), תלושי קצבה מכל המשלמים (כולל פנסיות חדשות, ביטוח מנהלים, פנסיות וותיקות ותקציבית) ודוח מפורט שמוציאים מהמסלקה הפנסיונית.
חשוב להדגיש כי ניתן להגיש תיקון לטופס 161ד' שמולא באופן לא מדויק – וזאת בתוך 90 ימים ממועד הגשתו של הטופס הראשון.
מבצעים את ההליך רק עם מומחים מנוסים
קיבוע זכויות בפנסיה הוא הליך בעל השפעה עצומה על סכומי הכסף שתקבלו אחרי הפרישה מעבודה, ובהתאם גם על הרווחה הכלכלית שלכם ועל איכות החיים באופן כללי. מעבר לצורך למלא את הטופס הנ"ל באופן מדויק, ולהגיש את כל המסמכים הנדרשים כך שאישור קיבוע הזכויות לא יתעכב, כדאי להיעזר במומחים מנוסים בתחומי הפנסיה והמיסוי על-מנת לקבל את ההחלטות האופטימליות – ובפרט של אופן ניצול הפטור כך שתשלום המיסים הכולל יהיה הנמוך ביותר האפשרי.
בפרט חשובה מעורבות של אנשי מקצוע מיומנים אצל מי שממשיכים לעבוד וליהנות מהכנסות שוטפות בנוסף לפנסיה, וגם כשיש הכנסות ממקורות אחרים (למשל שכר דירה). באג'נדה תמצאו נשות ואנשי מקצוע בעלי רישיון פנסיוני מרשות שוק ההון ביטוח וחיסכון שבמשרד האוצר, וכן בעלי מחויבות מוחלטת לאפשר לכל אחד ואחת לצאת לפנסיה בתנאים הטובים ביותר – לרבות ביצוע קיבוע הזכויות ללא טרחה ובאופן המשתלם ביותר.
מידע שעשוי לעניין אותך: תכנון מס לגיטימי, כדאיות העברת ביטוח מנהלים לפנסיה, מה ההבדל בין קצבה מוכרת לקצבה מזכה?, האם ניתן למשוך באופן חד פעמי כספים שהופקדו לאחר שנת 2008?, איך מגישים תביעת שארים לקרן הפנסיה, איך לבחור קרן פנסיה, איך מגישים תביעת נכות לקרן הפנסיה.