קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון – ראש בראש: חיסכון לטווח הבינוני ארוך מחייב התייחסות מעמיקה למגוון רחב של שיקולים. בהתאם כדאי להכיר היטב שתיים מהאופציות היותר פופולריות, ועל סמך המידע הרלוונטי לבחור ביניהן (או, כמובן, לשלב). בעמוד זה תמצאו סקירה מפורטת של ההבדלים העקרוניים בין קופות גמל להשקעה לבין פוליסות חיסכון וגם של המכנה המשותף ביניהן. להמלצות מותאמות אישית אליכם מוזמנים לפנות אלינו.
קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון – הסכום המרבי שאפשר לחסוך
כשמציבים קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון, הפרמטר הראשון שכדאי לבחון הוא סכום ההשקעה המרבי – כך שתוכלו לדעת האם כל אחת מהאופציות בכלל רלוונטית עבורכם. בסעיף זה יש יתרון לפוליסות החיסכון שבהן תוכלו להפקיד כל סכום כסף שתרצו. לעומת זאת בקופת גמל להשקעה ניתן להפקיד לכל היותר 76,449 ₪ בכל שנה (2023).הסכום המדויק משתנה משנה לשנה על בסיס עליית מדד המחירים לצרכן, אבל השינויים מן הסתם אינם דרמטיים כך שתמיד ישנה מגבלה. אמנם זוג יכול להשקיע ביחד (בשתי קופות גמל נפרדות) 152,898 ש"ח -אבל גם כך כשהמטרה היא להשקיע סכום כסף גבוה, המוצר המתאים הוא פוליסת חיסכון.
המרת החיסכון לקצבה חודשית
סעיף משמעותי נוסף בהשוואה הוא האופן שבו אפשר לנצל את החיסכון. בפוליסות החיסכון המשיכה היא תמיד של מלוא הסכום. כשחוסכים באמצעות קופת גמל להשקעה נפתחת אופציה נוספת: אחרי גיל 60 תוכלו להמיר את הסכום שבקופה לקצבה חודשית קבועה. אם תבחרו בדרך זו, שמקנה יציבות לאורך תקופת החיים שבה בדרך כלל ההכנסות השוטפות מעבודה פוחתות תיהנו מיציבות. על-מנת לממש את האפשרות יש להעביר את הכסף מקופת הגמל להשקעה למוצר קצבתי (ביטוח מנהלים, קרן פנסיה) – פעולה שאינה ניתנת לביצוע עם הכסף מפוליסת החיסכון. חשוב לציין שהמרת החיסכון לקצבה חודשית קבועה נהנית מהטבה יקרת ערך: פטור מלא ממס רווחי הון ופטור ממס הכנסה (כאמור אחרי גיל 60).
תשואות
כשאנחנו חוסכים במשך מספר שנים הציפייה היא כמובן לתשואה מרשימה. לצורך השוואה בין מוצרים פיננסיים שונים, מומלץ לבחון את התשואות לאורך 5 שנים כדי לנטרל תנודתיות. ב-5 השנים האחרונות (נכון לסוף 2022) פוליסות החיסכון במסלולי המניות הניבו לחוסכים בהן בין 27% ל-52%. במסלולים הכלליים התשואה המצטברת הייתה 33%-17%.
קופות גמל להשקעה הניבו באותה תקופה 54%-25% במסלולי המניות ובין 19% ל-25% במסלולים הכלליים. בהתאם כשמציבים קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון מבחינת הרווח אין הבדל של ממש – ובכל מקרה ישנו פוטנציאל לתשואה יפה מאוד.
דמי הניהול בשני סוגי מוצרי החיסכון
הרווח מושפע לא רק מהתשואה אלא גם מדמי הניהול (גם אם במידה פחותה יותר). מבחינה זו, ההשוואה קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון מטה את הכף מעט לכיוון הראשון: בקופות הגמל להשקעה דמי הניהול נעים סביב ה-0.75%-0.6% בעוד שעבור ניהול פוליסת חיסכון תתבקשו לשלם 0.7-0.9%. יחד עם זאת ההבדל אינו גדול מספיק מכדי להוות שיקול קריטי, ובכל מקרה כדאי תמיד להתמקח על-מנת להוזיל את עלות החיסכון.
קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון – גמישות
מבחינת גמישות החיסכון לאורך זמן, כשמציבים קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון ישנו יתרון של ממש לקופות. הסיבה לכך היא שניתן להעביר את החיסכון מקופת גמל להשקעה של חברה אחת לקופת גמל להשקעה של חברה אחרת מבלי שהפעולה תיחשב כאירוע מס. לעומת זאת ביצוע פעולה דומה עם פוליסת חיסכון כבר כן מהווה אירוע מס ויש לשלם בגינה מס רווחי הון. כמו כן ישנו מבחר מעט גדול יותר של אופציות בקטגוריית קופות הגמל להשקעה.
הטבה לחוסכים שנולדו עד 1948
עבור הגברים והנשים ילידי שנת 1948 או קודם לכן יש לפוליסות החיסכון הטבת מס ייחודית: על-פי סעיף 125ד' לפקודת מס הכנסה, ישנו פטור על חלק מהרווחים שהצטברו בפוליסת החיסכון. תקרת הפטור עומדת על כ-13,500 ש"ח ליחיד ועל כ-16,500 ש"ח לזוג (התקרה המדויקת משתנה משנה לשנה). מאחר ששיעור מס רווחי הון הוא 25%, ערך ההטבה הוא כ-3,400 ש"ח ליחיד וקצת יותר מ-4,000 ש"ח לזוג.
שימו לב: ההטבה הינה שנתית, אבל אי אפשר לצבור אותה. כלומר, לצורך ניצול מקסימלי של הפטור ממס רווחי הון יש לפדות את החיסכון מדי שנה, לשלם רק חלק מהמס (או אפילו לא לשלם בכלל, בהתאם לגובה הרווחים באותה שנה), ואז להפקיד מחדש את הכסף בפוליסה. על-מנת להימנע מבירוקרטיה מתישה אפשר לבצע הליך שנקרא 'מכירה רעיונית' שמאפשר את מיצוי הפטור (שכאמור רלוונטי רק למי שנולדו עד 1948, לרבות בשנה זו).
מי מציע פוליסות חיסכון ומי מציע קופות גמל להשקעה?
קופות גמל להשקעה מוצעות ע"י בתי ההשקעות השונים: מיטב דש, אלטשולר שחם, אנליסט, מור וכו'. פוליסות חיסכון משווקות לציבור ע"י חברות ביטוח: הפניקס, מנורה, מגדל, כלל, הראל, הכשרה, איילון ועוד.
המכנה המשותף לפוליסות החיסכון ולקופות הגמל להשקעה
הצבת קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון מגלה גם מכנה משותף נרחב למדי:
* נזילות מוחלטת – ניתן למשוך את הכספים בכל נקודת זמן.
* פוטנציאל לתשואה נאה – ובפרט כשחוסכים לטווח בינוני או ארוך.
* אפשרות להלוואה בתנאים נוחים – מאחר שהסכום שבקופה או בפוליסה מהווה ביטחון, הריבית על ההלוואה נמוכה יחסית. בדרך כלל ניתן לקבל כהלוואה סכום של 50-80% מהכספים הנזילים וכך גם לשמר את החיסכון וגם ליהנות מהכסף בהווה.
על-מנת לבחור נכון בין קופת גמל להשקעה לבין פוליסת חיסכון, ולאחר מכן לבחור נכון גם את המוצר הספציפי, כלומר באיזה בית השקעות או חברת ביטוח להפקיד את הכסף ובאיזה מסלול, מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום. באג'נדה תמצאו צוות של סוכנים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר וניסיון רב בייעוץ בנושא חיסכון לטווח הבינוני והארוך.