פנסיה ira היא קונספט חדש יחסית שעשוי להתגלות כמשתלם עד מאוד. מימוש האופציה הזו מחייב בקיאות מעמיקה, ולכן הדבר הראשון שכדאי לעשות כששוקלים לחסוך לגיל הפרישה מעבודה באמצעות מוצר ira הוא לאסוף מידע רלוונטי. כאן בעמוד תמצאו הסברים מפורטים בנושא, ואם תרצו ייעוץ מותאם ספציפית אליכם מוזמנים לפנות אלינו.
מה זה פנסיה ira?
קודם כל כדאי להבין מה זה בעצם ira. השם הוא ראשי התיבות של המונח Individual Retirement Account והתרגום המקובל לעברית הוא פנסיה בניהול אישי (או באופן כללי חיסכון בניהול אישי).
זוהי גם המהות של פנסיה ira – חיסכון פנסיוני שאתם אלה שמנהלים אותו ולא בית השקעות או חברת ביטוח. כלומר אתם מחליטים איפה להשקיע את הסכום שהצטבר בקופה: לא רק מסלול אלא ממש מוצרי השקעה ספציפיים. לקונספט הזה יש מספר יתרונות משמעותיים (פירוט בהמשך העמוד) אבל גם נדרשת אחריות רבה ולכן חשוב להבהיר שהוא לא מתאים לכל אחד ואחת.
איך חוסכים לפנסיה בניהול אישי?
כידוע ישנם 3 סוגים של מוצרים פנסיוניים: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל. בקרנות הפנסיה ובביטוחי המנהלים לא ניתן לממש את האופציה של ira (שאגב, מוצעת בישראל מאז שנת 2008 כחלק מלקחי משבר הסאב פריים בארה"ב שהתגלגל לכדי משבר פיננסי עולמי ובפרט לביצועים ירודים בחסכונות הפנסיוניים). בהתאם אם תרצו פנסיה ira עליכם לנתב את החיסכון לקופת גמל.
איפה נמצא הכסף בפועל כשחוסכים לפנסיה ira ?
חיסכון פנסיוני ira מנוהל כאמור על-ידי החוסכים והחוסכות עצמם, אבל הכסף נמצא בפועל בבית השקעות או בחברת הגמל שמספקים את המעטפת הטכנית ההכרחית. הגופים המנהלים כיום -ira בישראל הם :גלובל נט (קופות גמל שבעבר היו שייכות לבית ההשקעות הלמן אלדובי, נמכרו לפניקס ולאחר מכן עברו לגלובל נט), מיטב, הפניקס (ביטוחי מנהלים בסכומים גבוהים מאוד שמיועדים ברובם להשקעות אלטרנטיביות), סלייס (מינתה מנהל מיוחד בשל אי סדרים בכספי הלקוחות) ומגדל (שסגרה את האפשרות להצטרף בשנת 2023.
לכם שתי האופציות הניתנות כיום לניהול IRA בקופות גמל וקרנות השתלמות הן מיטב , גלובל נט והפניקס בביטוחי מנהלים בעיקר לנכסים אלטרנטיביים.
איך מבצעים את המעבר לניהול פנסיה ira ?
הצעד הראשון הוא בחירת בית השקעות שאליו יופקדו כספי הפנסיה. בהקשר זה יש לציין שבחלק מהחברות מציבים רף לפתיחת חשבון ira, כלומר סכום מינימלי וכמובן שזהו שיקול רלוונטי בבחירה. לאחר מכן תתבקשו לבחור בנק או לחילופין חבר בורסה כדי לבצע דרכו את המסחר, כלומר את הקנייה של המוצרים הפיננסיים שבהם תבחרו להשקיע את כספי הפנסיה שלכם וכמובן גם המכירה במידת הצורך.
דמי הניהול של ira
היתרון הראשון של ניהול עצמי הוא דמי הניהול הנמוכים. זוהי הטבה מתבקשת מפני שאתם אלה שמנהלים בפועל את החיסכון, והסיבה לכך שבכל זאת יש דמי ניהול היא הצורך במעטפת טכנית ובפיקוח (החוק מחייב את בית השקעות לפקח על הפעולות שלכם). במרבית המקרים דמי הניהול הם 0.25%-0.38% בשנה מתוך הסכום המצטבר. מאחר שחיסכון פנסיוני מתנהל לאורך עשרות שנים, החיסכון בדמי הניהול מצטבר לסכום כסף בלתי מבוטל.
פנסיה ira – מקסימום שליטה
היתרון המשמעותי השני של חיסכון פנסיוני בניהול עצמי הוא חופש הבחירה המרבי שיש לכם. אמנם גם בחיסכון פנסיוני "רגיל" יש מנעד אפשרויות מסוים – למשל מסלול מניות ומסלול אג"ח ואפילו מסלול ברוח ההלכה היהודית ועוד – אבל בקופת גמל ira אתם בוחרים את המוצרים הפיננסיים עצמם (בכפוף למגבלות מסוימות, פירוט בהמשך). בזכות השליטה המקסימלית אתם גם יכולים לקבוע מה תהיה רמת הסיכון המדויקת על-מנת להגיע למקסימום תשואה, ומעבר לכך גם להימנע מהשקעה בחברות שמתנהלות שלא על-פי הערכים הנכונים מבחינתכם (למשל לא להשקיע בחברות שמזהמות את כדור הארץ).
המגבלות על ניהול חסכון פנסיוני ב ira
חסכון פנסיוני ira מקנה חופש בחירה נרחב מאוד, אבל יש גם מגבלות. מטרת המגבלות היא להגן על החוסכים והחוסכות מפני סיכון מופרז, וזאת מפני שלחיסכון הפנסיוני יש תפקיד קריטי – לאפשר חיים נוחים ומקסימום אפשרויות אחרי הפרישה מהעבודה, כשכבר אין הכנסות שוטפות – ובאופן טבעי לא רצוי לסכן זאת.
מגבלת אחת היא הסכום המרבי שאפשר לחסוך בקופת גמל ira: כ-5.7 מיליון ש"ח (נכון ל-2023). זוהי כמובן תקרה גבוהה מאוד שלא מהווה מגבלה משמעותית, מה גם שניתן לפתוח במקביל גם קרן השתלמות ira וגם בה לחסוך סכום כסף נכבד (גם כן עד התקרה הנ"ל).
המגבלה השנייה היא של המוצרים הפיננסיים שאותם אפשר לרכוש. שימו לב: אם יש לכם בחיסכון הקצבתי פחות מ-1.44 מיליון ש"ח (גם הרף הזה נכון ל-2023 ועשוי להשתנות מעט משנה לשנה), ואם אתם עדיין לא מקבלים קצבה פנסיונית, ניתן להשקיע רק במצרים פיננסיים שמוגדרים כמחקי מדד. למשל: S&P500, ת"א 125, תל בונד 60 ועוד. במקרים אחרים האופציות מגוונות יותר ומפורטות בפסקה הבאה.
מוצרים פיננסיים שבהם ניתן להשקיע את כספי הפנסיה בניהול אישי
א. נכסים סחירים, פיקדונות, קרנות נאמנות, תעודות סל, מוצרים מובנים
ב. קרנות – גם קרנות השקעה וגם קרנות חוץ (מוצרים אלה מחייבים קבלת אישור מהחברה שבה מתנהלת קופת הגמל שלכם)
ג. אגרות חוב ממשלתיות ותעודות סל של מדינת ישראל
ד. אגרות חוב ממשלתיות ותעודות סל של מדינה אחרת – בתנאי שדירוג האשראי שלה שווה לזה של ישראל או גבוה ממנו
ה. ניירות ערך זרים – גם כן ממדינות שדירוג האשראי שלהן שווה לזה של ישראל או גבוה ממנו
ו. נכסים אלטרנטיביים – באמצעות קרנות שרשומות מעבר לים
ז. אופציות – בתנאי שמשקל רכיב זה הוא 5% לכל היותר מתוך כלל החיסכון הפנסיוני
ח. חוזים עתידיים – בתנאי שמשקלם לא עובר את ה-10% מכלל החיסכון
מגבלה נוספת: ניירות ערך סחירים של תאגיד בודד יכולים להוות עד 10% מתוך כלל החיסכון. מותר לחרוג מהכלל הזה אם השווי של נייר ערך מסוים מזנק, אבל לא לרכוש מראש ניירות ערך בסכום גבוה מ-10% מהיקף החיסכון באותה נקודת זמן.
כל האופציות הנ"ל רלוונטיות כאמור לחוסכים כשבקופת הגמל הקצבתיות שלהם יש למעלה מ-1.44 מיליון ₪ או לחילופין כשמקבלים קצבה מעל 4,850 ₪ (2023), בנוסף אופציות אלו רלוונטיות לחוסכים עם קרנות השתלמות, קופות גמל הוניות וקופות גמל לפי תיקון 190.
הרכיב הביטוחי של חיסכון פנסיוני ira
קרנות פנסיה כוללות באופן מובנה גם רכיב ביטוחי. ליתר דיוק יש בהן שני כיסויים – האחד למקרה מוות של החוסך או החוסכת והשני למקרה של אובדן כושר עבודה. בביטוח מנהלים ניתן לבחור אם לכלול ביטוח או לא, ואילו בקופות גמל אין כלל את האופציה הזו. על כן , עליכם לדאוג לכיסוי הביטוחי שלכם במידה והחלטתם לנהל את מלוא החסכון בניהול אישי.
איך לקבל החלטות לגבי חסכון פנסיוני ira באופן מיטבי?
כל החלטה לגבי הפנסיה, ובוודאי לגבי מוצר מתקדם ומורכב מטבעו כמו חיסכון פנסיוני בניהול אישי, מחייבת שיקול דעת מעמיק ולא פחות מכך בקיאות ספציפית. באג'נדה תמצאו מומחים פנסיוניים בעלי רישיון (סוכן לביטוח פנסיוני) מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון שבמשרד האוצר אשר אמונים על הושטת סיוע לבעלי מוצרי ira ולמי ששוקלים לנצל את האופציה הזו. השירות ניתן מתוך מודעות לאחריות הרבה שבניהול חיסכון פנסיוני, בשקיפות מלאה ועל בסיס ניסיון עשיר. כמו כן השירות מותאם למאפיינים הספציפיים של כל אדם ובהם המצב המשפחתי, הגיל, היקף החסכונות, ההכנסה בהווה ועוד.