ניהול IRA הוא דרך מתקדמת, משתלמת (אם מתנהלים בחוכמה) ובעיקר כזו שמתאימה למאה ה-21 שדוגלת במקסימום חופש אישי ומתן מקסימום שליטה לכל אדם. יחד עם זאת, ניהול מוצר חיסכון או השקעה במתכונת IRA הוא לא אופציה רלוונטית לכל אחד. כדי לדעת האם לכם כדאי ליישם את האפשרות הזאת, ואם כן איך עושים זאת באופן מיטבי, הכנו עבורכם מדריך מפורט לגבי ניהול קופות גמל וקרנות השתלמות IRA.
מה זה IRA?
השם IRA מגיע מארה"ב, שם הקונספט מוצע לחוסכים ולמשקיעים מזה כ-50 שנים. אלה הם ראשי התיבות של הביטוי Individual Retirement Account. בתרגום מדויק לעברית: חשבון פרישה אישי. זוהי גם המהות של ניהול במתכונת IRA – ניהול מוצר חיסכון או השקעה, ובפרט כזה שמיועד לגיל הפרישה (אבל לא רק!) באופן אישי, כלומר מותאם לחלוטין אליכם.
אם בארה"ב חוסכים עושים זאת כבר משנות ה-70 של המאה הקודמת, ובהתאם זוהי אופציה רווחת, בישראל המדינה לא סמכה בעבר על הציבור הרחב ולא אפשרה ניהול IRA. השינוי הגיע אחרי משבר חמור (כמו הרבה שינויים בהרבה תחומים): ב-2008 משבר פנימי אמריקאי (עקב מדיניות חסרת אחריות של בנקים גדולים שהעניקו משכנתאות ללווים ללא יכולת החזר אמיתית) הפך למשבר פיננסי גלובלי. חוסכים וחוסכות בכל רחבי העולם הפסידו סכומי עתק, וגם בארץ שוק ההון חווה זעזוע. הביצועים הלא טובים של בתי ההשקעות הובילו להבנה שניתן לאפשר גם בארץ ניהול אישי של קרנות השתלמות וקופות גמל, תוך קביעת כללים מסוימים להגנה על החוסכים (פירוט לגבי הכללים בהמשך המדריך, בפסקה "כללים מחייבים לגבי ניהול IRA").
היתרונות העיקריים של ניהול IRA
מצד אחד, ניהול מכשיר חיסכון או השקעה כמו קרן השתלמות או קופת גמל הוא עניין למקצוענים. מצד שני, אם בארה"ב (וגם במדינות אחרות ברחבי העולם, כמובן) הרבה מאוד בני אדם עושים זאת בעצמם, גם הישראלים יכולים. מי שבוחר לקחת על עצמו את המשימה נהנה מ-3 יתרונות משמעותיים במיוחד:
מקסימום שליטה
היתרון הראשון של ניהול IRA הוא כאמור מקסימום שליטה: אתם אלה שמחליטים באילו מוצרים פיננסיים ספציפיים יושקע הכסף שלכם. תאגיד ענק מזהם את הסביבה ואתם מאמינים שלחברות כאלה אין זכות קיום במאה ה-21? מן הסתם לא תשקיעו בו את כספכם, דבר שלא ניתן למנוע אותו במכשירי חיסכון והשקעה שמנוהלים ע"י גופים אחרים ולא על-ידיכם. מצד שני אם יש חברה שאתם מעריכים שעומדת לפרוץ בגדול ולהעניק תשואה מרשימה למי שישקיע בה, תוכלו לעשות זאת, דבר שגם כן אינו אפשרי בקרן השתלמות או קופת גמל "רגילות".
מקסימום גמישות
אמנם ישנן כאמור מגבלות על ההשקעה במוצרי IRA, אבל גם כך מובטחת לכם גמישות גבוהה בהרבה בהשוואה למוצרים המנוהלים על-ידי אחרים. מרכיב נוסף בגמישות הוא היכולת להגיב במהירות רבה מאוד על כל התפתחות והתרחשות (כשלשם כך כדאי כמובן להיות עם יד על הדופק).
מינימום דמי ניהול
היתרון המשמעותי השלישי של ניהול במתכונת IRA הוא דמי הניהול הנמוכים במידה ניכרת בהשוואה למכשירי חיסכון והשקעה דומים שלא מנוהלים על-ידיכם. למעשה, אתם משלמים רק על הצורך בפעולות אדמיניסטרטיביות שונות (מפני שגם מוצר IRA מוחזק בבית השקעות), ועל הפיקוח (הרגולציה מחייבת את בתי ההשקעות לפקח על מכשירי חיסכון והשקעה IRA).
בהתאם גובה דמי הניהול הוא במרבית המקרים 0.25%-0.38% בלבד. יחד עם זאת יש להוסיף לכך עמלות עבור פעולות שתבצעו במסגרת מימוש מדיניות ההשקעות (מכירת מניות, רכישת אג"ח או תעודות סל וכו').
באילו כספים ומכשירי חיסכון ניתן לנהל בפורמט IRA?
- קרן השתלמות – מוצר שבמקור נועד לממן הכשרות מקצועיות והשתלמויות, ועם השנים הפך למכשיר חיסכון מוצלח מאוד לטווח הבינוני-ארוך. בהמשך המדריך מפורטים היתרונות של כלל קרנות ההשתלמות, לרבות אלה המנוהלות על-ידי בעליהן (בפסקה "היתרונות של קרן השתלמות IRA").
- קופת גמל לפי תיקון 190 – מכשיר השקעה שמקנה הטבות מס משמעותיות עבור מי שמתקרב לגיל הפרישה מעבודה. פירוט ההטבות בפסקה "הטבות המס עבור קופת גמל IRA לפי תיקון 190").
- קופת גמל לקצבה – בעקבות עתירה לבג"צ לפני מספר שנים, ולאחר שבמשרד האוצר התגבשה ההבנה שאפשר להעביר את האחריות לניהול החיסכון הפנסיוני לחוסך או לחוסכת, ניתן להעביר לקופת גמל IRA את הכסף שהצטבר בקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים. לפעולה זו יש השלכות גם על ביטוחים שמהווים חלק מהחיסכון הפנסיוני, ולכן כדאי לבחון היטב את כדאיותה.
- קופת גמל הונית- בעבר ניתן היה לבצע הפקדה לקופות גמל עצמאיות ומהן לבצע פדיון לאחר תקופה של 15 שנות וותק ללא מס. גם במקרה של הפקדת שכיר , ניתן היה לבצע פדיון של כספים אלו ללא מס בהתאם למספר כללים כגון הגעה לגיל 60 עם וותק לא פחות מחמש שנים , או אי מציאת מעסיק חדש לתקופה של עד שישה חודשים או אם מעסיק לא ביצע הפקדות למוצר פנסיוני למשך 13 חודשים ומעלה.
- ביטוח מנהלים – כיום קימת חברת ביטוח אחת המאפשרת הצטרפות לניהול אישי באמצעות ביטוח מנהלים, מדובר על חברת הפניקס, המאפשרת מסחר בנכסים אלטרנטיביים לרוב אך בסכומי צבירה הגבוהים ממליון דולר.
- קופת גמל של כספי נפטר – מוטב אשר יבצע העברה של הכספים על שמו, יוכל לנהל את הכספים באמצעות IRA במגבלות מופחתות וכאלו המאפשרות לרכוש ניירות ערך ספציפיים בהתאם לתקנון.
- כספי פיצויים שעברו התחשבנות מול מס הכנסה ועברו לקופת גמל אישית לפיצויים – ניתן לנייד את הקופה לIRA וליהנות ממסחר בשוק ההון, יש לזכור כי כל הרוויים יהיו חייבים במס של 25% על הרווח הריאלי ובגיל הפרישה ניתן להעבירם לקרן פנסיה במטרה לקבל קצבה פטורה ממס.
כללים מחייבים לגבי ניהול IRA
ניהול IRA מקנה כאמור חופש פעולה מקסימלי, אבל במקביל יש גם מגבלות מסוימות. המגבלות נקבעו ע"י רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, במטרה למנוע סיכונים מיותרים מחוסכים וחוסכות. יש שני סוגים של מגבלות, האחד לגבי הסכום המקסימלי במוצר IRA והשני לגבי המוצרים שבהם ניתן להשקיע.
סכום מקסימלי
הסכום המקסימלי שאפשר להפקיד בקרן השתלמות IRA או בקופת גמל IRA הוא 5,954,256 (נכון ל-2024, הסכום המדויק מתעדכן אחת לשנה). מאחר שהמגבלה היא ביחס לכל מוצר בנפרד, תוכלו להפקיד כמעט 6 מיליון ש"ח בקרן השתלמות בניהול אישי ועוד קרוב ל-6 מיליון ש"ח בקופת גמל IRA, כלומר בפועל הכלל הזה לא באמת מהווה מגבלה.
המוצרים שבהם ניתן להשקיע
ביחס למוצרים שבהם אפשר להשקיע כשמנהלים קופת גמל או קרן השתלמות במתכונת IRA, המגבלות יותר משמעותיות.
כמו כן ישנם הבדלים בין שני סוגי חוסכים:
- הסוג הראשון הוא חוסכים עם צבירה של 1.48 מיליון ש"ח ומעלה שנמצאת בתוך קופת גמל, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים ומיועדת לתשלום קצבה בעתיד, או כאלה שכבר מקבלים קצבה בסכום של 5,012 ש"ח ומעלה (גם התקרות האלה נכונות ל-2024 ומשתנות אחת לשנה).
לקבוצה זו נכנסים חוסכים נוספים כגון , חוסכים המנהלים כספים באמצעות קרנות השתלמות או קופות גמל הוניות הכוללות גם כספי תיקון 190, כספים שהופקדו לפני שנת 2008, כספי נפטר שעברו על שם המוטב, כספי פיצויים שעברו התחשבנות מול מס הכנסה.
- הסוג השני מדבר על חוסכים שיש ברשותם קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל אך אינם מקבלים קצבה מעל קצבת המינימום (5,012) ואין ברשותם חסכון המגיע לצבירה בגובה 1.48 מליון ₪
לקבוצה השנייה חופש פעולה מצומצם יותר: הם רשאים להשקיע במוצרים מחקי מדד. כמובן שגם כך יש לא מעט אפשרויות, ובשילוב דמי הניהול הנמוכים האופציה של IRA עשויה להתגלות כאטרקטיבית מאוד.
הקבוצה הראשונה רשאית לרכוש מניות, קרנות נאמנות, תעודות סל, איגרות חוב, אופציות, חוזים עתידיים ועוד. בקבוצה זו כפופים לכללים הבאים:
* נייר ערך של תאגיד ספציפי לא יהווה יותר מ-10% מכלל ההשקעה. כלומר, אם למשל בקרן השתלמות IRA יש מיליון ש"ח, החוסך או החוסכת רשאים לרכוש נייר ערך ספציפי ב-100,000 ש"ח לכל היותר (כמובן שאם ערך הנייר עולה ועובר את ה-10% זוהי לא הפרה של הכללים).
* מוצרים פיננסיים זרים (קרן נאמנות, תעודת סל, אג"ח וכו') מותרים לרכישה, בתנאי שמדובר במדינה עם דירוג אשראי BBB ומעלה או כזו החברה ב-OECD.
* אופציות יכולות להוות 5% מכלל ההשקעה לכל היותר.
* סך ההשקעה בחוזים עתידיים ובאופציות הוא 10% לכל היותר מכלל הכספים שבקרן או בקופה.
הפיקוח על עמידה בכל הכללים נעשה ע"י בית ההשקעות שאצלו נשמרת קרן ההשתלמות או קופת הגמל. הפרת הכללים עלולה להוביל לחסימת האפשרות לבצע פעולות, עד לתיקון המצב.
למי מתאים ניהול IRA?
באופן עקרוני כל אחד ואחת יכולים ליהנות מכל היתרונות של הניהול האישי. יחד עם זאת אי אפשר להתעלם מהאחריות הנדרשת כדי לנהל נכון מאות אלפי שקלים ולפעמים גם סכומים של 7 ספרות. בהתאם קרן השתלמות IRA או קופת גמל IRA הם מכשירי השקעה לקהל יעד שלא מפחד לקחת אחריות על הבחירות שלו, ובמקביל נוקט בכל הצעדים הנחוצים כדי לממש את האחריות באופן מיטבי.
היתרונות של קרן השתלמות IRA
קרן השתלמות שמנוהלת בקונספט של IRA מציעה לבעליה את כל היתרונות של קרן השתלמות "רגילה", בנוסף ליתרונות הייחודיים של הניהול האישי.
בפרט ישנן הטבות מס משמעותיות, גם בהפקדה וגם במשיכה. חוסכים שמחכים 6 שנים ממועד פתיחת הקרן ועד למשיכה זוכים לפטור ממס רווחי הון (עד לתקרה מסוימת). שימו לב: אם כבר יש לכם קרן השתלמות ואתם מעבירים אותה ל-IRA,ניתן לבצע החלת וותק כך שש השנים נמדדות ממועד פתיחת הקרן המקורית (לא תופס על 2 קרנות השתלמות במעמד עצמאי- כלומר, ניתן לבצע החלת וותק על קרנות שכירות ועצמאיות אך לא על עצמאיות בלבד).
שכירים שהמעסיק שלהם מפקיד עבורם לקרן השתלמות עד שכר בגובה 15,712 ₪ , פטורים מתשלום מס הכנסה ומס רווחי הון, ואילו עבור עצמאים ההפקדות נחשבות להוצאה מוכרת (עד לתקרה מסוימת) ולכן חבות המס שלהם בכל שנה שבה הם מפקידים לקרן ההשתלמות פוחתת.
הטבות המס עבור קופת גמל IRA לפי תיקון 190
גם על קופת גמל לפי תיקון 190 עם ניהול IRA יש הטבת מס משמעותית בדמות פטור ממס רווחי הון ופטור ממס הכנסה. התנאי לכך הוא משיכת הכספים אחרי גיל 60 וכמו כן ויתור על משיכת כל הכסף בבת אחת אלא המרתו לקצבה חודשית קבועה. יש לזכור כי חוסך שבחר לקבל קצבה מוכרת החל מגיל 60, יאלץ לשלם ביטוח לאומי ומס בריאות מקצבתו עד שייגע לגיל הפרישה התקני (גבר – 67, אישה- 62-65 תלוי בשנת הלידה).
האם כדאי להעביר את החיסכון הפנסיוני למתכונת של ניהול IRA?
כאמור ניתן לנתב את כספי הפנסיה למוצר IRA. בהקשר זה חשוב לזכור שקרנות פנסיה כוללות בתוכן גם רכיב מובנה של ביטוח, למקרי מוות ולמצב של אובדן כושר עבודה. לכן במידה ואתם מעוניינים להעביר כספי פנסיה לקופת גמל, יש להבין את המשמעויות השונות כגון: העלאת התשלום על ביטוח שארים, פגיעה בתקופה אכשרה למחלות קיימות, פגיעה בפיצוי לגברים מעל גיל 41 (בתקנונים שלפני שנת 2018 יש גם פגיעה באישה שמבצעת ניוד לגמל). לאור זאת ובמקרה זה, מומלץ בחום להיוועץ עם איש מקצוע לפני שמקבלים החלטה בנושא.
איך עוברים בפועל לניהול במתכונת IRA?
כדי לנצל את האופציה של ניהול אישי של קרן השתלמות או קופת גמל, או גם וגם כמובן, תצטרכו לפנות לבית השקעות שמציע את השירות הזה. לאחר מכן תצטרכו לפתוח גם חשבון אצל חבר בורסה, וזאת כדי שאפשר יהיה לבצע בפועל את הפעולות המבוקשות במסגרת החיסכון או ההשקעה: רכישת מניות, קניית אג"ח, מכירת תעודות סל וכו'. גם לגבי פעולה זו מומלץ לקבל מספר הצעות מחיר.
איך למקסם את היתרונות של ניהול IRA במינימום סיכון?
על-מנת להפיק מקסימום תועלת מכל היתרונות של ניהול IRA בלי סיכון רב מדי, כדאי להסתייע במומחים אמיתיים בתחום. באג'נדה ממתין לכם צוות מיומן של נשות ואנשי מקצוע עם ניסיון רב, וכן יכולות קשב גבוהות שמאפשרות למפות את ההעדפות המדויקות של כל חוסך וחוסכת. עוד איכות מובהקת של השירות של אג'נדה היא היכולת לספק מידע מדויק באופן בהיר מאוד, בגובה העיניים, כך שתוכלו לנצל אותו לקבלת ההחלטות הנכונות ביותר עבורכם – בדרך לקרן השתלמות או קופת גמל IRA מותאמת אליכם באופן מושל