ניהול אישי IRA באמצעות תיקון 190 בקופת גמל הוא תמיד אופציה מעניינת מאוד. אמנם לא לכל אחד ואחת מתאים הקונספט של ניהול אישי, אבל היתרונות המשמעותיים שלו מצדיקים השקעת זמן כדי לברר אם הוא נכון עבורכם או לא. כאן בעמוד תמצאו הסברים מפורטים לגבי תיקון 190, ניהול אישי של חיסכון וכמובן על הקשר שבין התיקון לניהול האישי.
מה זה ניהול אישי IRA?
כדי להבין מה זה ניהול אישי IRA באמצעות תיקון 190 ומהם יתרונותיו וגם חסרונותיו, כדאי קודם כל להתעמק מעט בקונספט של ניהול אישי.
הרעיון של ניהול אישי של חסכונות, בעיקר לטווח בינוני וארוך, אינו חדש. בארה"ב הוא נהוג כבר עשרות שנים, ושם הוא נקרא Individual Retirement Account (ולכן ניהול אישי מוכר גם בשם IRA, ראשי תיבות של הביטוי הזה). בארץ הוא יחסית חדש: משרד האוצר החל להציע ניהול אישי של קופות גמל (וגם קרנות השתלמות) ב-2009, בעקבות המשבר הפיננסי הגלובלי שחשף את החסרונות של ניהול השקעות ע"י גופים גדולים.
בחלק מהמקרים האדם מנהל בעצמו את החיסכון, וישנה כמובן גם האפשרות להפקיד את האחריות בידי מנהל השקעות מקצועי. גם במקרה כזה הניהול הוא אישי, משום שאיש המקצוע מבצע פעולות בהתאם למדיניות המותאמת ספציפית לבעל או בעלת החיסכון, ולא לציבור רחב.
מה זה תיקון 190?
המרכיב השני של ניהול אישי IRA באמצעות תיקון 190 הוא מן הסתם תיקון 190. גם תיקון 190 נכנס לחיים שלנו רק במאה ה-21, וליתר דיוק ב-2012. זהו תיקון לפקודת מס הכנסה שמספרו מן הסתם 190 ומטרתו היא להסדיר נושא המיסוי הפנסיוני ולעודד חיסכון לטווח ארוך. ליתר דיוק המטרה היא לעזור לישראלים ולישראליות להבטיח לעצמם רמת חיים גבוהה גם אחרי גיל הפרישה מעבודה, והחיסכון ארוך הטווח הוא האמצעי לכך.
המהות של תיקון 190 באמצעות קופת גמל, היא מתן האפשרות להפקיד לקופת גמל סכומי כסף פנויים שנמצאים בחשבון העו"ש, בפק"מ, בתיק ההשקעות ובעצם בכל מקום. על חסכונות בקופת גמל, בתנאים מסוימים, ניתנות הטבות מס משמעותיות (פירוט בהמשך העמוד), וזוהי הדרך של המדינה לעודד את כולנו להגדיל את מרכיב החיסכון.
מה זה ניהול אישי באמצעות תיקון 190?
המשמעות של ניהול אישי באמצעות תיקון 190 היא ניהול מותאם אישית עבורכם של מוצר חיסכון פיננסי שמתנהל תחת התנאים של התיקון לפקודת מס הכנסה. כלומר, חיסכון שמאפשר לנצל הן את יתרונות הניהול העצמי והן את יתרונותיו של התיקון באמצעות קופת גמל.
היתרונות של ניהול אישי IRA בקופת גמל
קופת גמל IRA, כלומר בניהול אישי, מציעה 4 יתרונות עיקריים:
- שקיפות מלאה – ניהול אישי, בלי קשר לתיקון 190 כמובן, מאפשר שקיפות מלאה כשאתם יודעים בדיוק באיזה מכשירים פיננסיים מושקע הכסף שלכם (גם אם יש מנהל השקעות מקצועי).
- גמישות מרבית – אמנם ישנן מספר מגבלות על מדיניות ההשקעות (פירוט בהמשך), אבל גם כך יש גמישות רבה בניהול החיסכון, שכאמור מותאם ספציפית אליכם ולא לציבור רחב כמו בקופת גמל "רגילה".
- שליטה אבסולוטית – אם למשל לא תרצו להשקיע בחברות שמזהמות את הסביבה או פועלות לפי ערכים שאתם מתנגדים להם, תוכלו להימנע מכך (דבר שאינו אפשרי בקופת גמל רגילה).
- דמי ניהול נמוכים – ואפילו באופן משמעותי בהשוואה לקופת גמל שאינה בניהול אישי. ככל שתקופת החיסכון ממושכת יותר, כך ההבדל בא לידי ביטוי בסכומי כסף משמעותיים יותר.
היתרונות של תיקון 190
ניהול אישי באמצעות תיקון 190 מקנה כאמור זכאות להטבות מס, שגם להן יש כמובן השפעה חיובית מאוד על הרווח מהחיסכון. חשוב להדגיש שההטבות תקפות רק כשהחוסך או החוסכת מגיעים לגיל 60.
בפני החוסכים בקופת גמל לפי תיקון 190 עומדות 2 אפשרויות: האפשרות הראשונה היא לממש את כספי החיסכון כקצבה חודשית, ובמקרה כזה ישנו פטור ממס שמוענק לכל החיים. האופציה השנייה היא משיכה חד-פעמית, ובמקרה כזה תשלמו מס רווחי הון בשיעור 15% נומינלי במקום 25% ריאלי.
בתקופות של אינפלציה נמוכה, ההבדל משמעותי, לטובת החוסכים בקופת גמל, ולכן גם כשבוחרים למשוך את הכסף בבת אחת ההטבה יקרת ערך.
מעבר להטבות המס, תיקון 190 מסייע גם בהעברת הכסף ליורשים או למוטבים בדרך משתלמת. אם החוסך או החוסכת הולכים לעולמם לפני שהגיעו לגיל 75, היורשים זכאים לפטור ממס. כמו כן היורשים יכולים להעביר את הכספים לקופת גמל חדשה, על שמם. אם החוסך או החוסכת נפטרו אחרי גיל 75, ליורשים או למוטבים יינתן פטור מלא ממס עבור קצבאות שישולמו אחרי גיל 60, ובמקרה של משיכה חד-פעמית, הם ישלמו מס רווחי הון בשיעור 15% במקום 25%. בהתאם תיקון 190 נחשב גם אפיק מצוין להעברה בין-דורית והורשה.
למי כדאי במיוחד ניהול אישי IRA באמצעות תיקון 190?
כשבוחרים בניהול אישי, יש עוד דגש חשוב: התנהלות אחראית. כדי להשקיע במוצרים הנכונים ביותר בכל נקודת זמן, נדרשת הבנה מעמיקה לגבי שלל שווקים ומגוון רחב של מכשירים פיננסיים. מרכיב הכרחי נוסף הוא מעקב הדוק, תמידי, אחרי התפתחויות רלוונטיות בשווקי הון. מי שיכול להשקיע בכך זמן ויש לו את הידע והכלים לנצל מידע לטובת החלטות נכונות יוכל לממש את כל היתרונות של ניהול אישי. דרך אחרת היא כאמור להפקיד את הניהול בפועל בידי מנהל השקעות מוסמך.
ניהול אישי באמצעות תיקון 190 – דמי הניהול
אחד היתרונות המשמעותיים של ניהול אישי באמצעות תיקון 190 הוא כאמור דמי הניהול הנמוכים, בהשוואה לניהול שאינו IRA. בהקשר זה כדאי להסביר שהכסף אמנם מנוהל על-ידיכם (ישירות או בעזרת מנהל השקעות), אבל עדיין נדרשת מעורבות של בית השקעות – לשמור על הכסף, לפקח על מדיניות ההשקעות ולטפל בכל נושאי האדמיניסטרציה והבירוקרטיה. בהתאם כן יש תשלום של דמי ניהול, למרות הניהול האישי – בשיעור שנמצא בדרך כלל בטווח שבין 0.3% לחצי אחוז. כמו כן יש לשלם עמלות עבור רכישה ומכירה של מוצרים פיננסיים.
סכום הכסף המרבי האפשרי עבור ניהול אישי IRA באמצעות תיקון 190
נכון לשנת 2024, תקרת ההפרדות בקופת גמל לפי תיקון 190 המנוהלת בניהול אישי היא 5,954,256 ש"ח. כדאי לדעת שניתן להפקיד בנפרד עוד סכומי כסף, עד לאותה תקרה, גם בקרן השתלמות בניהול אישי (וגם עבור קרן השתלמות IRA ישנן הטבות מס אפשריות). חלק מבתי ההשקעות מחייבים הפקדת סכום מינימום שיכול להגיע לכמה מאות אלפי שקלים כתנאי לפתיחת קופת גמל במתכונת של IRA.
ניהול אישי IRA באמצעות תיקון 190 של כספי הפיצויים
באופן עקרוני ניתן להעביר אל קופת גמל לפי תיקון 190 המנוהלת בניהול אישי גם את כספי הפיצויים שמהווים מרכיב משמעותי מהחיסכון הפנסיוני. התנאי לכך הוא אישור מהמעסיק. עובדות ועובדים אשר חתומים על סעיף 14 פטורים מהצורך לקבל את אישור המעסיק, ויכולים להעביר מיד את כספי הפיצויים לקופת הגמל לפי תיקון 190.
ניהול אישי באמצעות תיקון 190 – המוצרים הפיננסיים שבהם ניתן להשקיע
מי שמקבלים קצבה פנסיונית של 5,012 ש"ח ומעלה (הרף מעודכן ל-2024), או שכבר צברו בקופת הגמל 1.48 מיליון ש"ח או יותר, מורשים להשקיע במוצרים הפיננסיים הבאים:
* חוזים עתידיים – כל עוד הם לא מהווים יותר מ-10% מכל הכספים שבקופת הגמל.
* אופציות – עבורן המגבלה היא 5%, כלומר משקל האופציות בכל ההשקעות הוא 5% לכל היותר.
* ניירות ערך – ניתן להשקיע גם בניירות ערך ישראלים וגם בניירות ערך זרים, בשני תנאים: קודם כל יש להימנע ממצב שבו ניירות ערך של תאגיד אחד מהווים יותר מ-10% מהתיק, ושנית, נייר ערך זר יכול להיות רק ממדינה עם דירוג אשראי לפחות כמו זה של ישראל או גבוה יותר.
* אג"ח ממשלתיות – בין אם של מדינת ישראל ובין אם של מדינות אחרות, אבל במקרה של מדינה זרה נדרש אישור ספציפי.
* נכסים אלטרנטיביים – מסוגים שונים.
* נכסים סחירים – תעודות סל, קרנות נאמנות, פיקדונות ועוד.
* קרנות חוץ
* קרנות השקעה
במקרים אחרים, כלומר כשאין קצבה פנסיונית בסכום של 5,012 ש"ח או יותר, וגם אין יותר מ-1.48 מיליון ש"ח בקופה, ההשקעה תתבצע במכשירים מחקי מדדים. למשל ה-S&P500 ויש כמובן עוד אפשרויות.
בית ההשקעות שבו נמצאים כספי החוסך או החוסכת אחראי לוודא שהרכב תיק ההשקעות בכל נקודת זמן תואם את כל הקריטריונים הנ"ל.
אילו קופות גמל אפשר לנהל לפי תיקון 190?
כל קופת גמל אפשר להגדיר כ"תיקון 190" ולנצל את ההטבות שמעניק התיקון החשוב לפקודת מס הכנסה. יחד עם זאת לא כל בית השקעות מאפשר ניהול אישי, וזהו כמובן שיקול משמעותי כשרוצים לנצל גם את היתרונות של תיקון 190 וגם את היתרונות של ה-IRA.
הכוח בידיים שלכם
ניהול אישי, גם באמצעות תיקון 190 וגם בלי קשר אליו, הוא חלק מקונספט רחב יותר שהולך ותופס תאוצה: אנשים שלוקחים את הכוח לידיים שלהם. הגישה האקטיבית מומלצת בכל תחומי החיים ולא "רק" בתחום ההשקעות והחיסכון לטווח ארוך. אנחנו חיים בעידן שיש בו גישה לידע רחב היקף כמו גם אפשרות להיעזר במומחים ולכן המימוש של הקונספט של ה-IRA זוכה לפופולריות הולכת וגדלה.
איך לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר בנוגע לניהול אישי IRA באמצעות תיקון 190?
גם ההחלטה על פתיחת קופת גמל תיקון 190 שתנוהל בניהול אישי, וגם כל החלטה בנוגע לניהול בפועל, מחייבות כאמור שיקול דעת מעמיק. באג'נדה תמצאו מומחים מיומנים מאוד בכל הנוגע לחיסכון ארוך טווח, קופות גמל, תיקון 190, IRA ומדיניות השקעות מושכלת. מוזמנים להיעזר בידע הרב שצברנו לאורך השנים, וביכולת המוכחת שלנו לספק המלצות מדויקות באופן בהיר ונוח להבנה, וכך לנהל את כספכם באופן מיטבי – כך שבבוא העת יעמדו לרשותכם מקסימום משאבים, לכל מטרה שתרצו.
השאירו פרטים או חייגו אלינו לייעוץ מקצועי שיעזור לכם לקבל החלטות מושכלות לגבי העתיד הפיננסי שלכם.