משיכת פנסיה לפני גיל פרישה היא פעולה אפשרית באופן עקרוני, ויש לה מן הסתם לא מעט יתרונות, אבל במקביל היא עלולה לגבות מכם מחיר יקר. המסקנה המתבקשת היא שלפני כל פעולת משיכה של הפנסיה, ובוודאי בגיל צעיר יחסית, כדאי מאוד לקחת בחשבון שיקולים רבים וגם להתייעץ עם מומחים. בכל מקרה הכנו עבורכם מידע מפורט בנושא שיעזור לכם להבין מהו המחיר של משיכת הפנסיה עוד לפני גיל הפרישה, מתי כדאי בכל זאת לנקוט בצעד הזה ועוד.
מהו גיל הפרישה החוקי?
כדי להבין את ההשלכות של משיכת פנסיה לפני גיל פרישה, רצוי קודם כל להבין מהו גיל פרישה. החוק בישראל כולל 3 הגדרות:
- גיל הפרישה המוקדמת – 60, גם לגברים וגם לנשים.
- הגיל שבו עובדים ועובדות רשאים לצאת לגמלאות – 67 לגברים, 65 לנשים (ליתר דיוק, אצל הנשים גיל הפרישה מועלה בהדרגה מ-62 ל-65 בתהליך שיסתיים בשנת 2035, כך שנכון לעכשיו הוא משתנה בהתאם לשנת הלידה של כל אישה).
- הגיל שבו מעסיקים רשאים לכפות על עובדיהם לצאת לפנסיה – 67, גם לגברים וגם לנשים (פרט להורה שילדו נפטר, ובמקרה כזה גיל פרישת חובה הוא 71 או 72, בהתאם לנסיבות המוות). חשוב לציין שאם העובד רוצה להמשיך לעבוד והמעסיק רוצה להמשיך להעסיק, המשך ההעסקה אפשרי.
באיזה גיל מתבצעת משיכת פנסיה לפני גיל פרישה?
מאחר שישנם 3 גילאי פרישה, חשוב להבהיר גם מה הכוונה במשיכת כספי הפנסיה לפני גיל הפרישה.
מצב אחד הוא משיכה עוד לפני גיל הפרישה המוקדמת, כלומר לפני גיל 60. למשל, משיכת פנסיה בגיל 55. מצב שני הוא משיכת הכספים שהצטברו בקופת הגמל לפנסיה בין גיל 60 לגיל הפרישה ה"רגילה" (67 אצל גברים ו-62-65 אצל נשים). כאן בעמוד תמצאו מידע לגבי שני המצבים.
שיעור המס על משיכת פנסיה לפני גיל פרישה
כספי הפנסיה של העובדים השכירים נחלקים לשני סוגים: כספי תגמולים וכספי פיצויים. הרכיב הראשון כולל הפקדות של המעסיק והפקדות של העובד או העובדת, ואילו הרכיב השני מבוסס רק על הפקדות של המעסיקים. החוק קובע כללים שונים לגבי 2 הרכיבים ובפרט במקרה של משיכה בגיל צעיר.
כספי תגמולים
באופן עקרוני תידרשו לשלם מס בשיעור 35% על כספי תגמולים שיימשכו לפני גיל הפרישה, כשהכוונה היא לגיל 60. ישנם מספר מצבים ספציפיים שבהם ניתן לקבל פטור ממס (פירוט בהמשך העמוד, בפסקה "משיכת פנסיה לפני גיל פרישה – "מצבי מסכנות""). חשוב לציין שהכספים הפנסיוניים הם תמיד הכנסה חייבת במס, אבל אחרי גיל הפרישה ישנו פטור על חלק גדול מאוד מהסכום ואפילו על כולו (התקרה, נכון ל-2025, היא כ-967,500 ש"ח והחל מ-2028 היא תעמוד על למעלה ממיליון ש"ח). זהו כמובן שיקול משמעותי נגד משיכת פנסיה לפני גיל פרישה.
כספי פיצויים
כאמור כספי הפנסיה הם הכנסה חייבת במס, והכלל הזה חל גם על רכיב הפיצויים. יחד עם זאת על הרכיב הזה יש פטור ממס, בתנאי שהמשיכה מתבצעת עם סיום התעסוקה אצל המעסיק. פרק הזמן שבו ניתן הפטור הוא עד 4 חודשים ממועד סיום העבודה. כמו כן ניתן לזכות בפטור ממס על כספי פיצויים של מעסיקים קודמים שלא מומשו (כלומר רשות המיסים מפרידה את כספי הפיצויים שבקופת הגמל לפי מעסיקים).
שימו לב: הפטור ממס הוא עד לתקרה שמחושבת כך: או מספר שנות העבודה אצל המעסיק הרלוונטי כפול 13,750 ש"ח, או השכר האחרון כפול 1.5 כפול מספר שנות העבודה אצל המעסיק הרלוונטי – הסכום הנמוך מבין השניים. על משיכה מעבר לתקרה הנ"ל ישולם מס בשיעור 35% (המס ישולם על ההפרש בין הסכום שנמשך לבין התקרה).
השפעת משיכת פנסיה לפני גיל פרישה על הקצבה החודשית
משיכת כספי הפיצויים במהלך הקריירה היא צעד אפשרי, וכאמור אפשר גם ליהנות מפטור מתשלום מס על הכסף. במקביל חשוב לקחת בחשבון את ההשפעה השלילית של פעולה זו על הקצבה החודשית אחרי היציאה לגמלאות.
ראשית, כל משיכה כזו מפחיתה את תקרת הפטור ממס על כספי התגמולים (תקרה שבמקור עומדת כאמור על כ-967,500 ש"ח). היחס הוא 1:1.35, ולכן אם תמשכו 100,000 ש"ח תקרת הפטור תפחת ב-135,000 ש"ח וכתוצאה מכך אתם עלולים לשלם מס לא מבוטל על קצבת הפנסיה בעתיד.
שנית, הסכום שנמשך כבר לא משיא תשואה ולכן לא רק שהוא לא ישרת אתכם בגיל מבוגר, אלא שגם הרווחים האפשריים בזכותו כבר לא יעזרו לכם כשכבר לא תהיה משכורת חודשית קבועה. ככל שהסכום שנמשך גבוה יותר ו/או המשיכה מתבצעת בגיל צעיר יותר, ההפסד משמעותי יותר. הנזק הזה מתרחש גם כשמושכים כספי תגמולים, וזאת בנוסף לחבות המס המשמעותית כבר במועד המשיכה המוקדמת.
משיכת פנסיה לפני גיל פרישה – "מצבי מסכנות"
ישנם כאמור מצבים ספציפיים שבהם ניתן למשוך את כספי הפנסיה גם לפני גיל הפרישה בלי לשלם מס. מצבים אלה מכונים "מצבי מסכנות", והם:
* נכות – אם לבעל או בעלת קופת הגמל לפנסיה נקבעו 75% נכות או יותר, לצמיתות, הם רשאים למשוך את הכספים מהקופה מבלי להעביר חלק לרשות המיסים. גם כשנקבעת נכות כזו לקרוב משפחה אפשר למשוך את הכסף בלי לשלם מס. ההגדרה "קרוב משפחה" לעניין זה כוללת בן/בת זוג, הורה, הורה של הורה, צאצאים, צאצאים של בן/בת הזוג וגם בן/בת זוג של כל אחד מהנ"ל.
שימו לב: תנאי הכרחי הוא שהנכות נקבעה לאחר פתיחת קופת הגמל.
* הוצאות רפואיות כבדות – אם החוסך או החוסכת נדרשים לשלם סכום כסף משמעותי עבור הליך רפואי, ישנו פטור ממס על משיכת פנסיה לפני גיל פרישה. הרף הוא 50% מההכנסות השנתיות. גם אם מי שזקוק להליך הרפואי הוא קרוב משפחה (בהתאם להגדרה מהסעיף הקודם), יינתן הפטור.
שימו לב: טיפול שיניים לא מאפשר משיכת פנסיה ללא מס.
* הכנסות נמוכות – מבחן ההכנסה הוא לגבי ההכנסות המשותפות של שני בני הזוג (כשיש בן/בת זוג, כמובן). הרף הוא שכר המינימום, שנכון ל-2025 עומד על כ-5,880 ש"ח. כשיש ילדים, גם הכנסה של פחות מפעמיים שכר המינימום מאפשרת משיכת כספים מהפנסיה ללא תשלום מס.
* מוות – כשאדם הולך לעולמו עוד לפני גיל הפרישה, השאירים שלו יכולים למשוך את כספי הפנסיה שלו.
שימו לב: כלל זה לא חל על קרנות פנסיה. במקרה כזה השאירים זכאים לקצבה חודשית (שתחושב בהתאם להכנסת הנפטר).
משיכת פנסיה לפני גיל פרישה מקופת גמל לא פעילה
יש לא מעט ישראלים עם יותר מקרן פנסיה אחת. המצב הזה נוצר בעיקר כשעוברים בין מקומות עבודה, והמעסיק פותח עבור העובד או העובדת קרן חדשה (בחלק מהמקרים העובדים שוכחים מהקרן הקודמת, ולכן תמיד מומלץ לברר אם אין קופות גמל לא פעילות על שמכם).
משיכת כספים מקופה לא פעילה תתבצע ללא תשלום מס אם הסכום נמוך מ-8,000 ש"ח. על סכום גבוה יותר יידרש תשלום מס בשיעור 35%. בכל מקרה כדאי לשקול להעביר את הכסף לקרן הפנסיה הפעילה וכך להעשיר את החיסכון הפנסיוני.
איך לקבל פטור ממס כשישנה זכאות לכך?
חשוב לציין כי רשות המיסים לא מעניקה פטור אוטומטי ממס גם כשהנסיבות מקנות זכאות לכך. על-מנת להימנע מתשלום מיסים שאינם הכרחיים, חובה לפנות לרשות בבקשה מתאימה. כשהמשיכה היא על רקע אחד מ"מצבי המסכנות", יוגש טופס 159. במקרה של משיכת כספי פיצויים מהפנסיה, יש למלא טופס 161 וכמו כן נדרש אישור של המעסיק.
איך מושכים כספי פנסיה לפני גיל פרישה?
הפעולה עצמה של משיכת פנסיה לפני גיל פרישה מתבצעת מול הגוף שמנהל עבורכם את החיסכון הפנסיוני, באמצעות טופס ייעודי. אם יצורף אישור מרשות המיסים, הגוף הנ"ל יוכל להעביר לכם את כל הסכום המבוקש, ואם אין אישור כזה, יתבצע ניכוי במקור (כאמור בשיעור 35%). במרבית המקרים הכסף ייכנס לחשבון הבנק שהגדרתם תוך מספר ימי עסקים.
הלוואה על חשבון כספי הפנסיה
כתחליף לאופציה של משיכת פנסיה לפני גיל פרישה כדאי לשקול לקיחת הלוואה מהגוף שמנהל עבורכם את החיסכון יקר הערך.
בגלל שאצל הגוף זה ישנו סכום כסף גבוה ששייך למעשה לכם, הוא יכול להעניק לכם הלוואה בתנאים נוחים במיוחד. כך לדוגמה מנורה מבטחים מציעה הלוואה בריבים פריים ועוד חצי אחוז, או בריבית קבועה של 2.5%. הסכום המרבי הוא 28% מתוך כספי התגמולים הקיימים, כל עוד ההחזר החודשי יהיה עד 25% מהשכר. ניתן לפרוס את ההלוואה גם לפרק זמן ארוך, בתנאי שמועד סיום ההלוואה הוא לכל היותר גיל הפרישה עצמו (ליתר דיוק 67 אצל גברים ו-64 אצל נשים).
לחשוב גם על העתיד
רוב בני האדם, באופן טבעי, מייחסים חשיבות רבה יותר להווה על פני העתיד. גם כשגיל הפרישה מעבודה כבר נמצא מעבר לאופק ואי אפשר להתעלם ממנו יותר, עדיין ייתכן מצב שבו צורך כלכלי בנקודת הזמן הנוכחית מוביל לרצון למשוך כספים מקופת הגמל למרות שהם מיועדים לפנסיה. המשיכה עשויה אמנם להתגלות כצעד נכון, אבל באותה מידה זו עלולה להיות שגיאה, ובכל מקרה חשוב מאוד לחשוב גם על העתיד משום שיש שגיאות שאי אפשר לתקן בהמשך הדרך, ובוודאי לא בגיל מבוגר.
משיכת פנסיה לפני גיל פרישה – סיכום והמלצות
כפי שניתן לראות, משיכת פנסיה לפני גיל פרישה היא פעולה אפשרית. הכסף בקופת הגמל שייך לכם, ותוכלו למשוך אותו בכל נקודת זמן. בחלק מהמקרים המשיכה תתבצע מבלי שתידרשו לשלם על כך מס ויש גם מצבים שבהם חבות המס משמעותית. בכל מקרה, למשיכת כספי הפנסיה לפני גיל הפרישה יש השפעה עצומה על הקצבה החודשית לאורך כל תקופת הפנסיה, שעשויה להימשך 20 שנים ואפילו יותר. בפרק זמן זה כבר אין הכנסות שוטפות מעבודה, ולכן הסכום שתקבלו מתוך החיסכון הפנסיוני הוא בסיס הכרחי לחיים עם איכות גם בגיל השלישי.
בהתאם, מומלץ בחום להתייעץ לגבי משיכת הפנסיה בגיל צעיר עם אנשי מקצוע בקיאים. באג'נדה תמצאו צוות מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון שבמשרד האוצר. בנוסף יש לנו ניסיון רחב היקף במתן ייעוץ באופן כללי, ובפרט למי ששוקל או שוקלת לנצל את כספי הפנסיה כבר בהווה. מוזמנים ליצור איתנו קשר ולספר לנו מה אתם רוצים וצריכים, ואנחנו נעזור לכם לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם, גם ביחס להווה וגם ביחס לעתיד.