IRA היא דרך מתקדמת לנהל את חיסכון לטווח בינוני וארוך טווח. המהות היא ניהול אישי, ואלה הם גם ראשי התיבות של המונח: Individual Retirement Account. האופציה הזו יכולה להיות משתלמת מאוד, ובפרט כשישנו ידע רלוונטי. המדריך שהכנו עבורכם יעזור לכם להבין איך מתבצע הניהול האישי, מהם היתרונות והחסרונות, מהם המוצרים שאותם ניתן לנהל בדרך זו, אילו מגבלות חלות על קופת גמל או קרן השתלמות בניהול אישי, באילו חברות אפשר לבחור במסלול הזה, מהם דמי הניהול ובעצם כל מה שצריך כדי לקבל החלטות מושכלות בנושא הכל כך חשוב של ניהול החיסכון לטווח ארוך.
מה המשמעות של IRA – Individual Retirement Account?
המשמעות של ה-IRA היא כאמור ניהול אישי. העיקרון הבסיסי פשוט: במקום שבית השקעות או חברת ביטוח ינהלו עבורכם את קופת הגמל או את קרן ההשתלמות, כלומר יחליטו באילו מוצרים פיננסיים יושקע הכסף שאתם צוברים בחיסכון, אתם אלה שבוחרים אותם.
דרך נוספת לנצל את האופציה של IRA היא להיעזר במנהל השקעות. במקרה כזה ההבדל בין קופת גמל "רגילה" לבין קופת גמל בניהול אישי הוא ההתאמה המדויקת אליכם, בכל נקודת זמן: באופן טבעי מנהלי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות לא יכולים לבחור עבור כל חוסך תיק השקעות ספציפי – ולעומת זאת כשיש קופת גמל IRA עם מנהל השקעות, הוא קשוב אך ורק אליכם.
ניהול אקטיבי – הכוח אצלכם בידיים
אחרי שמבינים את מהות הקונספט, השאלה הראשונה והמתבקשת היא למי מתאים לנהל כספים ב IRA.
התשובה: כל מי שרוצה שליטה מלאה על החיסכון שלו. בהקשר זה כדאי לדעת שבמאה ה-21 זוהי תופעה נפוצה למדי. בארה"ב למשל רבים ורבות מעדיפות להתנהל באופן אקטיבי, ולדעת בכל רגע נתון איפה מושקע הכסף שאמור להבטיח להם רווחה כלכלית בעתיד וכן מיצוי אופטימלי של ההון שכבר צברו.
בישראל האופציה הזו מוצעת לחוסכים החל משנת 2009, בעקבות המשבר הפיננסי הגלובלי ב-2008. בשנים האחרונות נרשם גידול במספר החוסכים והחוסכות שעברו ל-IRA, לאחר שהבינו שכדאי לשמור על הכוח בידיים שלהם, ולא להתנהל באופן פסיבי.
איזה מוצרים ניתן לנהל בניהול אישי?
האופציות הן כאמור קרן השתלמות IRA וקופת גמל IRA (אבל לא קופת גמל להשקעה). רבים שואלים האם יש קרן פנסיה בניהול אישי – והתשובה היא לא. ליתר דיוק, לא ניתן לנהל את קרן הפנסיה על סמך הקונספט של IRA, אבל כן ניתן לנהל כספים פנסיוניים בקופת גמל IRA. עובדים החתומים על סעיף 14 וכאלה שקיבלו אישור מהמעסיק יכולים להעביר כספי פיצויים לקופת IRA.
שימו לב: קופת גמל IRA לא כוללת כיסוי ביטוחי למקרי מוות או אובדן כושר עבודה. במידת הצורך, יש לרכוש פוליסה מתאימה בנפרד מהחיסכון.
היתרונות המשמעותיים של ה- IRA
ל- IRA יש כאמור מספר יתרונות משמעותיים מאוד:
- מקסימום שליטה – רק אתם, בכוחות עצמכם או בעזרת מנהל השקעות, מחליטים בדיוק באילו מוצרים פיננסיים יושקע הכסף שמשמש לחיסכון לטווח הבינוני והארוך.
- מינימום דמי ניהול – קופת הגמל או קרן ההשתלמות עדיין נמצאים בידי בית השקעות או חברת ביטוח, ולכן יש צורך לשלם דמי ניהול. יחד עם זאת בגלל שהניהול אקטיבי, דמי הניהול נמוכים מאוד: בדרך כלל יגבו מכם בין 0.25% ל-0.4% על החיסכון, פחות בהשוואה למוצר מקביל "רגיל". לאורך שנים רבות הבדל בדמי הניהול מתורגם לסכום כסף משמעותי שיכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים לקראת הפרישה.
- גמישות מוחלטת ותגובה מהירה – רק אתם אלה שמחליטים כיצד להגיב לכל שינוי בשוק ההון, בארץ או בעולם. התגובה יכולה להיות מהירה מאוד ואפילו מידית, ובכל מקרה מובטחת לכם גמישות מוחלטת. בעידן שבו הכלכלה תזזיתית מאוד, חופש הפעולה המלא הוא פקטור משמעותי שעשוי להיות קריטי בלא מעט סיטואציות ובפרט משברים פיננסיים.
הטבות מס ב- IRA
בנוסף לכל אותם יתרונות IRA ייחודיים שצוינו בפסקה הקודמת במדריך, תוכלו ליהנות מכל הטבות המס המוענקות לחוסכים בקופות גמל ובקרנות השתלמות.
כך לדוגמה, אצל עצמאים הפקדות לקרן השתלמות עד 4.5% מההכנסות שלהם מדי שנה, עד לתקרה של 13,202 ש"ח (נכון ל-2024), נחשבות להוצאה מוכרת – ובהתאם ניתן לנכות סכומים אלה מהרווח ולשלם פחות מס הכנסה. בנוסף, ישנה הטבת מס משמעותית גם במשיכת הכספים: פטור ממס רווחי הון על הרווחים מההפקדות עד לתקרה של 20,520 ש"ח בשנה (בתנאי שמושכים את הכסף לאחר 6 שנות חיסכון, או בגיל 60 ומעלה, או בגיל פרישה חוקי- אישה 62-65, גבר 67, לאחר 3 שנות וותק, לצורך השתלמות מקצועית לאחר 3 שנות וותק).
גם שכירים שהמעסיק שלהם פתח עבורם קרן השתלמות נהנים מהטבות מס גם בהפקדות וגם במשיכה (בתנאים הנ"ל), ובאופן דומה המדינה מעודדת גם חיסכון בקופות גמל, לרבות IRA.
בנוסף, ניהול הנכסים בקופת הגמל או קרן ההשתלמות IRA , מאפשר מסחר ללא מס רווחי הון ותשלום המס יבוצע רק בפדיון הכספים, דבר המאפשר לכם להגדיל את שווי הנכסים ולגלגל את המס קדימה ובמידה ויהיה כזה בפדיון ( קורה בדרך כלל לבעלי שכר גבוה כשהמעסיק מפקיד מעל התקרה לקרן ההשתלמות).
מגבלות על IRA
עוד שאלה חשובה היא האם הכספים בניהול אישי מוגבלים בתקרה. התשובה היא כן, אבל התקרה גבוהה מאוד – 5,954,256 ש"ח נכון ל-2024. עוד כדאי להדגיש כי התקרה הינה לכל קטגוריה, כך שבאופן תאורטי ניתן לנהל בדרך זו גם 5 מיליון ש"ח בקרן השתלמות וגם 5 מיליון ש"ח בקופת גמל.
מגבלה נוספת, משמעותית יותר, על חיסכון בניהול אישי היא המוצרים שבהם ניתן להשקיע.
הנכסים שבהם ניתן להשקיע בקופת גמל או קרן השתלמות בניהול אישי
בקופות הגמל, חוסכים שעדיין לא מקבלים קצבה ואלה שצברו 1,440,450 ש"ח ומטה מורשים להשקיע אך ורק במוצרים מחקי מדד (כשכמובן ישנו מגוון רחב למדי של מוצרים מסוג זה).
חוסכים עם צבירה גבוהה יותר, וכן אלה המנהלים כספי הון, כפופים לכללים אחרים. הכלל הראשון הוא שההשקעה צריכה להיות באחד מסוגי הנכסים הבאים:
* נכסים סחירים, קרנות נאמנות, פיקדונות, מוצרים מובנים, תעודות סל
* ניירות ערך זרים – בתנאי שהם מגיעים ממדינה עם דירוג אשראי שקול לזה של ישראל, או יותר גבוה
* קרנות – קרנות השקעה וקרנות חוץ, בכפוף לאישור החברה שבה מתנהלת הקופה
* חוזים עתידיים – עם חשיפה לנכס בסיס בשיעור של עד 10% מהשווי הכולל של החיסכון
* אופציות – בחשיפה של 5% לכל היותר
* תעודות סל, קרנות חוץ ואג"ח ממשלתיים של מדינת ישראל, או לחילופין מדינה אחרת מאושרת
* נכסים אלטרנטיביים – באמצעות קרנות אשר רשומות בחו"ל
הכלל השני: כל השקעה בניירות ערך סחירים של תאגיד ספציפי מוגבלת ל-10% מכלל הנכסים בקופה. חריגה פסיבית (עקב שינויים בשוק ההון) אפשרית, אבל חריגה אקטיבית, כלומר השקעה שמובילה לחריגה ממגבלת ה-10%, תוביל לחסימת החשבון עד להסדרת הנושא.
שימו לב: ההגדרה של כספי הון כוללת קופות גמל נזילות לפני שנת 2008, קרנות השתלמות, כספי פיצויים שהועברו לחשבון חדש לאחר התשחבנות במס הכנסה, כספי מוטב שעברו לחשבון חדש וכספי קופת גמל לפי תיקון 190 הניתנים למשיכה בתנאי שקיימת קצבה מזערית השווה או גבוהה מ 5,012 ₪ (נכון ל2024)
אילו חברות מציעות מוצרי IRA?
עוד שאלה נפוצה היא באיזה חברות ניתן לנהל קופות גמל וקרנות השתלמות בניהול אישי. נכון לשנת 2024 ניתן לנהל קרן השתלמות או קופת גמל בניהול אישי ב-3 חברות: הפניקס, מיטב דש וגלובל נט (ב-2021 מכרה הלמן אלדובי את הקופות בניהול אישי שלה להפניקס, ושנה לאחר מכן פעילות זו עברה לידי חברת גלובל נט).
איך אפשר להצטרף לקופה בניהול אישי?
עבור כל מי שמתעניין באפשרות לנהל בעצמו את הכספים אותם הוא חוסך לעתיד, השאלה הבאה היא איך מצטרפים לקופה בניהול אישי. בניגוד לקרנות ההשתלמות ה"רגילות" או קופות הגמל שאינן בניהול אישי, כדי ליהנות מהיתרונות של מוצרי IRA נדרשות שתי פעולות:
- בחירת בית השקעות שהקופה או הקרן ינוהלו דרכו
- בחירת בנק או חבר בורסה שהמסחר יבוצע דרכו (כלומר רכישת / מכירת המוצרים הפיננסיים שירכיבו את תיק ההשקעות של הקופה או הקרן)
שימו לב: בחלק מהחברות שמציעות מוצרי IRA ישנו סכום מינימום לפתיחת חשבון. בדרך כלל ניתן לפתוח קופת גמל בניהול אישי לשכירים גם עבור סכומים יחסית נמוכים, אבל בכל מקרה יש לברר את התנאים הספציפיים מול כל חברה.
דמי הניהול במוצרי IRA
אחד היתרונות המשמעותיים של מוצרי IRA הוא כאמור דמי הניהול הנמוכים בהשוואה למוצרים דומים שאינם בניהול אישי. כשרוצים לברר מהם דמי הניהול בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות בניהול אישי, כדאי לזכור שתמיד אפשר, ומומלץ, להתמקח. ככל שהחיסכון גבוה יותר כך נקודת הפתיחה שלכם במשא ומתן טובה יותר. באופן עקרוני רוב החוסכים בדרך זו משלמים 0.25-0.4% על הצבירה.
שימו לב: בנוסף לתשלום לבית ההשקעות שמארח את הקופה או הקרן, יש לשלם עמלה על כל פעולת קנייה או מכירה של נכסים מכל סוג. גובה העמלה משתנה בהתאם לסוג המוצר הפיננסי שאותו תרכשו. ביצוע פעולות רבות כרוך מן הסתם בתשלום עמלות רבות.
האם ניתן לנייד קופת גמל IRA או קרן השתלמות IRA?
כן. יש שתי דרכים להעביר מוצרי IRA מחברה אחת לשנייה: האחת היא למכור את כל הנכסים ולהעביר את הכסף הנזיל לחברה החדשה, והדרך השנייה היא להעביר את תיק הנכסים כפי שהוא. הוותק בקרן או בקופה לא מתאפס כך שאין פגיעה ביכולת לנצל את הטבת המס המשמעותית הניתנת למי שחסכו בקרן השתלמות 6 שנים ומעלה.
החסרונות של קופת גמל וקרן השתלמות בניהול אישי
לצד היתרונות אי אפשר להתעלם משני חסרונות שיש לקונספט של ניהול כספים אישי:
- לא ניתן לקבל הלוואה על חשבון הקופה או הקרן – אופציה שכן קיימת בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל ה"רגילות"
- אחריות אישית – כשאתם אלה שמנהלים את החיסכון, הרווח הוא יכולת לקבל את ההחלטות המיטביות עבורכם בכל נקודת זמן. המחיר הוא הצורך לקבל החלטות נכונות ולהתנהל באופן אקטיבי. קבלת ייעוץ ממומחים להשקעות מאפשרת לנטרל את החיסרון ולהפיק מקסימום תועלת ממוצר ה-IRA.
איך לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר?
גם פתיחת קרן השתלמות או קופת גמל בניהול אישי, וגם הניהול השוטף של החיסכון במוצרים אלה, מחייבים בקיאות. למעשה, מעבר לידע הבסיסי נדרשת התעדכנות מתמדת בנעשה בשוק ההון, גם בארץ וגם במדינות אחרות שיש בהן מוצרים פיננסיים שעשויים להיות משתלמים. באג'נדה תמצאו צוות מומחים בעלי רשיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחסכון. המומחים שלנו ישמחו לענות על כל שאלה ספציפית, לספק ייעוץ מותאם אישית אליכם ולעזור לכם להגיע לתשואה הגבוהה ביותר האפשרית במינימום סיכון, כמובן בהתאם לכל הנהלים.