מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל מעוררים בזמן האחרון עניין רב. הסיבות לכך רבות ומגוונות, ובפרט אי אפשר להתעלם מרמת אי הוודאות הגבוהה המאפיינת את כלכלת ישראל – אי ודאות שעלולה להשפיע גם על שוק ההון בארץ. כדי לעזור לכם להבין טוב יותר מהן אפשרויות ההשקעה והחיסכון בחו"ל, הכנו עבורכם מדריך מפורט זה. מוזמנים להיעזר בו, וניתן גם לפנות אלינו עם כל שאלה בנושא ולשם קבלת ייעוץ מותאם אישית אליכם.
השקעה בחו"ל – מרכיב מרכזי בחלק גדול ממוצרי החיסכון וההשקעה
עוד לפני הפירוט של מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל כדאי לדעת שגם בקרן פנסיה "רגילה", יש מרכיב לא מבוטל של חו"ל. כך למשל, בקרן הפנסיה "אלטשולר שחם מקיפה מניות", נכון לקיץ 2023, שיעור החשיפה למניות הוא כ-74%, ומתוכם כ-56% מניות חו"ל. בקרן הפנסיה של החברה הנ"ל המיועדת לחוסכים בני 50 עד 60, שיעור החשיפה האפקטיבי למניות הוא קרוב למחצית, ומתוך זה למעלה משליש – מניות בחו"ל.
שיעור החשיפה מן הסתם משתנה מעת לעת בהתאם לנסיבות ולתמורות בשווקי ההון בארץ ובעולם, אבל ככלל יש סיכוי סביר שכבר עכשיו חלק מהחיסכון הפנסיוני שלכם מושקע מעבר לים. בכל מקרה מומלץ תמיד להתעניין בהרכב תיק ההשקעות של קרן הפנסיה הספציפית שלכם – וכך להבין האם היא מתאימה להעדפות הנוכחיות שלכם, או שמא נדרש עדכון של החיסכון הפנסיוני ותיק ההשקעות בכללותו.
מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל בקרנות פנסיה שונות
באופן טבעי ניתן למצוא בכל קרנות הפנסיה מסלולי השקעה המתמקדים בחו"ל. דוגמה אחת של מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל היא מדדי מניות חו"ל – פאסיבי של מנורה מבטחים. המסלול מיועד בעיקר לחוסכים יחסית צעירים, גם שכירים וגם עצמאים, אבל לא רק. הייחוד שלו הוא הפיזור של התיק בין מספר מדדי מניות, ובהם למשל ה-MSCI Emerging Markets – מדד שעוקב אחרי מניות בבורסות במדינות המוגדרות כ"מתעוררות" ובהן בין השאר טאיוואן, סין, הודו וברזיל. במדינות אלה פוטנציאל הצמיחה גבוה מאוד, ומצד שני גם הסיכון משמעותי.
בית ההשקעות מור מציע מסלול הנקרא "פנסיה מקיפה – מדדי מניות חו״ל". היקף הנכסים המושקעים במסלול זה עומד על כ-24 מיליון ש"ח (כל הנתונים מעודכנים לאוגוסט 2023), ושיעור ההשקעה במדדי מניות מחו"ל הוא לפחות 75%.
חיסכון פנסיוני מחקה מדד S&P 500
אופציה נוספת, פופולרית למדי, היא מסלול מחקה מדד S&P 500. בין השאר ניתן למצוא את המסלול הזה בקרנות הפנסיה של מיטב דש, כלל, הראל אינפיניטי, מנורה, הפניקס, מגדל. למעשה במקרים רבים שבהם מדברים על מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל, הכוונה היא למסלול זה (אם כי יש כאמור גם אופציות אחרות).
מדד ה-S&P 500 הוא מנוהל ע"י חברת Standard & Poor's הפועלת בתחום הניתוחים הכלכליים מאז שנת 1860 (וכמובן העניקה למדד את ראשי התיבות של שמה). מדד זה משקלל 500 מניות של תאגידים מובילים, רובם אמריקאים. המאפיין המרכזי של המדד הוא המגוון הרחב יחסית, שכן יש בו גם חברות טכנולוגיה גדולות (מיקרוסופט, גוגל, אפל), גם יצרניות כלי רכב (טסלה), גם חברות תקשורת (נטפליקס), גם קמעונאיות (אמזון) ועוד.
חשוב להדגיש כי מדד זה עשוי להתאפיין בתנודתיות גבוהה יחסית, ובכל מקרה יש בו גם מניות יציבות וגם מניות צמיחה (כלומר כאלה שאנשי S&P מאמינים כי יצמחו בעתיד). נהוג להתייחס אליו כאינדיקטור מוצלח למדי של שוק המניות בארה"ב, ולמעשה של ביצועי הכלכלה האמריקאית.
קופות גמל להשקעה במסלול חו"ל
לצד בחינת האופציה של מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל, רצוי לבדוק גם את הכדאיות של השקעה מעבר לים באמצעות קופת גמל להשקעה.
למוצר זה יש באופן כללי מספר יתרונות משמעותיים, ובראשם הנזילות המקסימלית והאפשרות לקבל פטור ממס רווחי הון (בתנאי שממירים את החיסכון לקצבה חודשית קבועה אחרי גיל הפרישה מעבודה).
אופציה אחת של מסלול חו"ל בקופת גמל להשקעה היא זו של מנורה מבטחים. מסלול גמל להשקעה חו"ל של חברה זו חשוף לנכסים שהונפקו מעבר לים בשיעור של 75% ומעלה, כשבמקביל שיעור החשיפה למניות חו"ל הוא 25% לכל היותר. התוצאה היא מסלול ברמת סיכון בינונית אשר מתאים למי שמבקשים לפזר את ההשקעות שלהם גם מחוץ לישראל.
גם באנליסט גמל להשקעה חו"ל שיעור החשיפה לחו"ל הוא לכל הפחות 75%. התפלגות הנכסים של מוצר זה כוללת 37% מניות וניירות ערך סחירים וכ-30% אג"ח ממשלתיות סחירות.
חברת SLICE מציעה מוצר בשם "קל קופת גמל להשקעה מדד חו"ל" – קופת גמל להשקעה אשר עוקבת אחרי מדד S&P 500. גם בית ההשקעות מגדל מציע מסלול מחקה S&P 500 בקופת גמל להשקעה.
קרן השתלמות במסלול חו"ל
גם קרן השתלמות במסלול חו"ל מהווה תוספת או תחליף לאפשרויות השונות של מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל, כחלק מהרצון להעביר חלק מהכספים בתיק החיסכון וההשקעות אל מעבר לים.
בין האפשרויות בקטגוריה זו: מגדל השתלמות חו"ל שמתאפיינת בשיעור חשיפה למניות של כ-40%; הראל השתלמות חו"ל – שמשקיעה קרוב ל-50% מהכסף באג"ח קונצרני בחו"ל ועוד קרוב ל-40% במניות חו"ל; מנורה מבטחים השקעה חו"ל שמדיניות ההשקעה מבטיחה חשיפה למניות בשיעור שלא יעלה על 25%; ואנליסט השתלמות חו"ל שב-5 השנים האחרונות השיגה את התשואה הגבוהה ביותר בקטגוריה הזו.
מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל ב-IRA
אופציה נוספת לגבי מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל היא IRA. הקונספט של IRA – ניהול אישי של החיסכון או ההשקעה (השם הוא ראשי תיבות של המונח Individual Retirement Account) – הופך לרווח יותר ויותר בשנים האחרונות. היתרונות העיקריים הם דמי ניהול נמוכים (אם כי ישנה עלות לכל פעולה שמבצעים בתיק, וחשוב לקחת זאת בחשבון), מקסימום גמישות וחופש בחירה מלא.
ישנן גם קרנות השתלמות IRA וגם קופות גמל IRA, וכן ניתן להעביר את החיסכון הפנסיוני לקופת גמל בניהול אישי. כשבתיק יש עד 1.44 מיליון ש"ח ההשקעה בחו"ל אפשרית דרך מוצרים מחקי מדד, והאופציה הפופולרית היא מן הסתם S&P 500. סכום כסף גבוה יותר במוצר IRA כבר מאפשר להשקיע ישירות במניות חו"ל, תחת שתי מגבלות: האחת, המניה רשומה במדינה בעלת דירוג אשראי זהה לזה של ישראל או גבוה יותר, או לחילופין במדינה השייכת ל-OECD; והשנייה, מניה של תאגיד ספציפי תהווה לא יותר מ-10% מהתיק כולו. כמו כן ניתן להשקיע באג"ח חו"ל ובנכסים סחירים שונים.
מה חשוב לבחון כשבוחרים מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל?
המגוון הרחב של מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל מקנה לכל אחד ואחת חופש בחירה משמעותי. הפרמטר העיקרי שאותו כדאי להשוות הוא התשואות שהניבו כל המסלולים בעבר. חלק ממוצרי החיסכון וההשקעה בחו"ל חדשים יחסית, ולכן טווח התשואה מצומצם יחסית, אבל גם כך ניתן לקבל אינדיקציה טובה לגבי איכות הביצועים של כל בית השקעות.
פרמטר מרכזי שני הוא דמי הניהול. בנוסף, כשמדובר על חיסכון פנסיוני או השקעה במסלול חו"ל, חשוב לבדוק גם את שיעור החשיפה לנכסים בחו"ל וגם את שיעור החשיפה למט"ח. הסיבה לכך היא שככל ששיעור החשיפה למט"ח נמוך יותר, כך המשקיעים חשופים יותר להיחלשות השקל (כשישנה מגמה כזו, כמובן).
שקלול כל המרכיבים, לרבות רמת הסיכון והמדד שמעריך את היחס בין תשואה לסיכון, מחייב התעמקות ובעיקר ניסיון – באופן עקרוני מומלץ תמיד להיעזר במומחים לטובת מדיניות חיסכון והשקעה אופטימלית והחלטות שיובילו למקסימום רווח עבורכם.
האם כדאי למשוך את הכסף מהחיסכון הפנסיוני ולהעביר אותו לחו"ל?
לצד העניין הרב באפשרויות השונות של מסלולי השקעה של החיסכון הפנסיוני בחו"ל, יותר ויותר ישראלים שואלים את עצמם – ואותנו – האם כדאי למשוך את הסכום שהצטבר בחיסכון הפנסיוני ולהעביר אותו ישירות לחו"ל.
חשוב להדגיש כי פעולה זו מוגדרת כמשיכה שלא כדין אצל מי שעדיין לא הגיעו לגיל הפרישה מעבודה ויכולים להתחיל לממש את החיסכון הפנסיוני. משיכה שלא כדין חייבת במס, ובשיעור גבוה – 35% לכל הפחות. לעומת זאת כן אפשרי להעביר כספים נזילים כמו למשל כסף שנמצא בקרן ההשתלמות, אם כי משיכת כספים מקרן השתלמות לפני שחלפו 6 שנים ממועד פתיחתה כרוכה בתשלום מס בשיעור 47%.
בכל מקרה משיכת כספים ממוצרי חיסכון והשקעה מחייבת תשומת לב מעמיקה, הן להיבטי המיסוי והן להרכב תיק ההשקעות באופן כללי.
——–
* התוכן בעמוד זה לא מהווה המלצה להשקעה בחו"ל, אלא מספק מידע אודות האופציה זו. על-מנת להבין באופן מיטבי מהו מסלול ההשקעה האופטימלי עבור החיסכון הפנסיוני שלכם, נדרש ייעוץ ספציפי. המומחים של אג'נדה הינם בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר, וכמו כן בעלי בקיאות רבה בכל הנוגע למוצרי חיסכון והשקעה בחו"ל כמו גם בישראל. אנחנו מקפידים להתעדכן באופן קבוע, ואמונים על קשב רב לכל אדם – ועל בסיס כל האינפורמציה החיונית הזו נוכל לעזור לכם להשביח את החיסכון הפנסיוני ולוודא שהוא במקום הנכון ביותר מבחינתכם.