ייעוץ פרישה לפנסיה הוא אחד התהליכים החשובים ביותר שאדם יכול לעבור במהלך חייו. בעידן שבו תוחלת החיים הולכת ומתארכת, וכשישנו רצון ליהנות מהחיים גם בגיל 70, ו-80, ו-90, תכנון היציאה לפנסיה הוא לא מותרות אלא הכרח המציאות. בעזרת ייעוץ מקצועי ומקיף ניתן למצות את החיסכון הפנסיוני, לא לשלם סכומים גבוהים שלא לצורך למס הכנסה ואם תרצו לדאוג גם לדור הבא באופן מושכל. בעמוד זה תמצאו פירוט של מהות השירות, קהל היעד שלו ויתרונותיו העיקריים.
למי כדאי להיעזר בשירות ייעוץ פרישה לפנסיה?
באופן טבעי ייעוץ פרישה לפנסיה מיועד בעיקר למי שמתקרב או מתקרבת לגיל הפרישה מעבודה – שנכון ל-2022 עומד על 67 לגברים ו-62-65 לנשים (הגיל הספציפי משתנה על-פי שנת הלידה כחלק מרפורמה מקיפה בתחום). הייעוץ מספק תועלת רבה גם לשכירים (הן במגזר הפרטי והן עובדי מדינה), גם לעצמאיים, גם לבעלי שליטה וגם לבכירים.
עוד כדאי לציין בהקשר זה כי מוטב לא לחכות לחודשים האחרונים לפני מועד הפרישה מהעבודה, אלא להקדים להיעזר בייעוץ – כבר בסביבות גיל 55 ואפילו קודם לכן. ככל שתכנון הפרישה מתבצע בגיל צעיר יותר, כך ההשפעות המיטיבות שלו באות לידי ביטוי משמעותי יותר.
איתור כל הנכסים הפנסיוניים והחסכונות ארוכי הטווח
על-מנת להבין מהן האפשרויות אחרי היציאה לפנסיה, השלב הראשון של ייעוץ הפרישה הוא איתור כל הנכסים הפנסיוניים. לפני כעשור היו בחשבונות פנסיה "אבודים" לפחות 15-20 מיליארד ש"ח – כך על-פי מרכז המחקר והמידע בכנסת. משרד האוצר נקט בשורה של צעדים כדי לצמצם את היקף התופעה, אולם גם היום עדיין ישנם חסכונות פנסיוניים שבעליהם לא מודע לקיומם (בעיקר עקב מעבר מקומות עבודה בגיל צעיר יחסית). איתור כלל החסכונות הפנסיוניים וכן פוליסות הביטוח הרשומות על שמו של אדם מבטיח שאף שקל לא ירד לטמיון. בנוסף כולל ייעוץ פרישה לפנסיה מיפוי של כל הנכסים הפיננסיים האחרים ובפרט קרנות השתלמות, קופות גמל להשקעה ועוד.
על בסיס תמונת המצב המלאה ניתן להשביח את החיסכון הפנסיוני ולהבטיח את היחס האופטימלי בין תשואה לסיכון, על סמך הגיל של החוסך או החוסכת והעדפותיהם.
ניתוח האפשרויות הקיימות ליצירת קצבה פנסיונית מקסימלית
ייעוץ פרישה לפנסיה מסייע גם להחליט כיצד לממש את החיסכון, כלומר לבחור נכון בין משיכה הונית של סכום כסף חד-פעמי גבוה בגיל הפרישה לבין קצבה חודשית מקסימלית. בחירה זו מושפעת משיקולי מס וגם מאורח החיים של החוסך או החוסכת והצרכים בהווה או בעתיד הקרוב ואלה של העתיד הרחוק יותר. בהתאם יתבצע במסגרת הייעוץ גם מיפוי צרכים מפורט.
כמו כן תתקבל החלטה בנוגע למסלול הפנסיה. מאחר שאף אחד לא יודע מתי ילך לעולמו, מומלץ לא להתעלם מהאחריות לבני המשפחה ובפרט בן/בת הזוג. כך למשל ניתן לבחור תקופת הבטחה בקרן פנסיה – פרק זמן שבו גם אם הפנסיונר עצמו נפטר, אשתו תקבל במקומו את הקצבה הפנסיונית החודשית. נתון נוסף שמשפיע על הכנסות המשפחה לאחר מות החוסך או החוסכת הוא שיעור הקצבה לאלמנ/ה – מנעד האפשרויות הוא בין 30% ל-100%. אם למשל נבחר שיעור קצבה של 60%, פירוש הדבר שלאחר מות הפנסיונר ולאחר שמסתיימת תקופת ההבטחה (אם נקבעה כזו), האלמנה תקבל 60% מהקצבה הפנסיונית החודשית שלו. ככל ששיעור הקצבה לאלמנ/ה גבוה יותר, כך הקצבה הפנסיונית עצמה תהיה מעט נמוכה יותר, כך שנדרש איזון מדויק. החלטה זו מתקבלת עוד לפני היציאה לפנסיה, ולא ניתן לשנותה לאחר מכן.
ייעוץ פרישה לפנסיה על בסיס קשב מלא לכל לקוח ולקוח
יועץ פרישה הוא קודם איש מקצוע בעל בקיאות רחבה בכל הנוגע לקרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, פוליסות ביטוח רלוונטיות לגיל המבוגר (ביטוח חיים, אובדן כושר עבודה), פיצויי פיטורין, היבטי מיסוי ויש כמובן נושאים נוספים. בנוסף דורש ייעוץ פרישה לפנסיה איכותי באמת קשב מלא ללקוח או ללקוחה – כדי להבין מה התוכניות שלהם, מה החששות לקראת היציאה לפנסיה, האם ישנו רצון לבצע העברה בין דורית של נכסים פיננסיים מסוימים ועוד.
עוד איכות חיונית היא היכולת לספק הסברים ברורים בגובה העיניים. רוב בני האדם מן הסתם אינם מומחים בתחומים הנ"ל, ולכן זקוקים להסבר סבלני, מפורט וכזה שקל להבין ממנו מהן האפשרויות הרלוונטיות, מהם היתרונות והחסרונות של כל אופציה ומהי הבחירה המיטבית.
מילוי טפסים והתנהלות מול רשות המיסים במסגרת ייעוץ פרישה לפנסיה
ייעוץ פרישה לפנסיה כולל כאמור גם מיצוי של הטבות המס והפטורים האפשריים בהקשר של הקצבה הפנסיונית. חשוב לזכור שקצבה זו מהווה הכנסה לכל דבר, ועל כן חייבת במס. מצד שני המדינה מבינה היטב כי אם לא תסייע לפנסיונרים באמצעות הפחתת חבות המס, הם עלולים להזדקק לעזרה מסיבית – שתהווה עול של ממש על תקציב המדינה. ניצול כל הטבות המס האפשריות מחייב בקיאות, החלטות נכונות עוד לפני היציאה לפנסיה וכן מילוי טפסים רלוונטיים שיוגשו לרשות המיסים. כל אלה מהווים חלק בלתי נפרד מהייעוץ, ובמידת הצורך השירות כולל גם סיוע בהתנהלות מול גופים נוספים – החברה שמנהלת את החיסכון הפנסיוני, חברות ביטוח וכו'.
איך להבטיח מקסימום תועלת מקבלת ייעוץ פרישה לפנסיה?
באג'נדה תמצאו צוות מיומן מאוד של מומחים פנסיוניים בעלי רישיון לסוכן ביטוח מטעם משרד האוצר. כמו כן צברנו ניסיון נרחב במתן ייעוץ פרישה לפנסיה בהתאמה מדויקת לכל אחד ואחת – לרבות תהליכים ייחודיים לעובדי ועובדות הוראה, עובדי ועובדות מדינה וסקטורים נוספים. השירות ניתן מתוך תחושת אחריות רבה לנוכח החשיבות העצומה של מיצוי החיסכון הפנסיוני לאורך השנים שאחרי הפרישה מעבודה. ניתן לתאם מפגש היכרות לא מחייב מצדכם שבו יפורטו האפשרויות והתועלות הספציפיות עבורכם.