ייעוץ לקראת פרישה לפנסיה הוא ההבדל בין רווחה כלכלית מקסימלית גם כשכבר אין משכורת שוטפת, ובעיקר ראש שקט, לבין סיכוי לא מבוטל לאי מיצוי המשאבים הכספיים וכתוצאה מכך חיים פחות נוחים, במידה ניכרת, לאורך כל תקופת הגמלאות. זוהי עובדה: החיסכון הפנסיוני הוא אחד הנכסים המשמעותיים ביותר עבור כל מי שחסך וחסכה לאורך עשרות שנות קריירה. עובדה נוספת היא ההתייחסות של רשות המיסים לכספים שתקבלו מתוך החיסכון הפנסיוני כהכנסה לכל דבר, ועל כן הטלת מס עליהם. במקביל יש גם הטבות מס משמעותיות שכדאי למצות – וזהו רק חלק אחד מתוך הייעוץ המקיף והמועיל.
מהי המטרה העיקרית של ייעוץ לקראת פרישה?
ייעוץ לקראת פרישה הוא הליך שמותאם באופן אישי לכל אדם, ולכן משתנה על-פי המאפיינים הספציפיים. יחד עם זאת המטרה היא תמיד אותה מטרה: לאפשר את מיצוי המשאבים הפיננסיים לטובת כל הדברים החשובים לכם אחרי היציאה לפנסיה – הושטת עזרה לילדים ו/או לנכדים, מימון כל ההוצאות השוטפות, אולי תרצו לשקול מעבר לדיור מוגן או לשפץ את הבית, גם בגיל הזהב החיים יכולים להיות מלאים בבילויים ובהנאות, ויש כמובן עוד דברים שעבורם נדרש כסף.
המרכיבים החשובים של ייעוץ לקראת פרישה
המרכיבים העיקריים במסגרת ייעוץ לקראת פרישה הם סיוע בקבלת כל ההחלטות שיש לקבל לקראת השינוי המשמעותי בחיים לגבי החיסכון הפנסיוני, תכנון מס מקיף, בחינת אפשרויות השקעה שונות של כספים שאין בהם צורך מידי, וכל פעולה אחרת שנדרשת בהקשר של מימוש החיסכון הפנסיוני והתנהלות מול הגופים הרלוונטיים.
תמונת מצב מפורטת ומלאה
השלב הראשון של ייעוץ לקראת פרישה הוא בניית תמונת מצב מפורטת, עדכנית ומקיפה. לשם כך יועץ פרישה מיומן אוסף את כל המידע הרלוונטי – מהגוף שמנהל עבורכם את קרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל שבה מופקדים כספי הפנסיה; מגופים שאצלם יש לכם חסכונות אחרים (קרן פנסיה משלימה, קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון); לגבי מוצרים פיננסיים אחרים (תיק ניירות ערך, פיקדונות); נכסים מניבים מסוגים שונים (נדל"ן וכו'); ועוד.
המרכיב השני בתמונת המצב הוא מיפוי כל הרכיבים בחיים, במועד היציאה לפנסיה וכמובן גם לאחר מכן, אשר דורשים משאבים כספיים. כשמצד אחד ישנם כל מקורות ההכנסה ומצד שני כל סעיפי ההוצאות, אפשר לקבל את ההחלטות הנכונות לגבי מיצוי הפנסיה. בנוסף מאפשר שלב זה לוודא שכל ההפקדות הפנסיוניות בוצעו באופן מלא וכחוק, כך שהזכויות שלכם לא קופחו.
איך לממש את החיסכון הפנסיוני?
הליבה של ייעוץ לקראת פרישה היא כאמור קבלת כל ההחלטות הרלוונטיות לגבי אופן מימוש החיסכון שסביר להניח מסתכם במאות אלפי שקלים ואולי אפילו סכום של 7 ספרות.
קודם כל נדרשת החלטה לגבי מועד התחלת מימוש החיסכון הפנסיוני, ובפרט במקרים שבהם אדם מגיע לגיל הפרישה אבל ממשיך לעבוד, בין אם במשרה מלאה ובין אם במשרה חלקית. במצב כזה, ההחלטה משפיעה גם על תשלומי המיסים כשיש הכנסות גם מעבודה וגם מפנסיה, וחשוב לקחת בחשבון גם את ההיבט הזה.
החלטה שנייה היא האם למשוך סכום כסף חד-פעמי משמעותי מקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים, ואם כן מה יהיה הסכום. החוק מחייב השארת מספיק כסף בחיסכון הפנסיוני כך שהקצבה החודשית תהיה לכל הפחות 4,850 ש"ח (נתון זה מעודכן לשנת 2023) – כך שמי שהשכילו לצבור סכום כסף גבוה בחיסכון הפנסיוני יכולים למשוך סכום כסף גבוה במועד הפרישה, כמובן לאחר בדיקת כדאיות.
החלטה שלישית היא מציאת איזון נכון בין ההווה לעתיד, ועל כך בהמשך העמוד (בפסקה "העברות בין דוריות חכמות ומשתלמות").
ייעוץ לקראת פרישה כולל המלצות השקעה
במידת הצורך, ייעוץ לקראת פרישה כולל גם המלצות להשקעה של סכום כסף פנוי שלא מתורגם לקצבת הפנסיה החודשית. מאחר שעל קצבת הפנסיה ישנה הטבת מס משמעותית (פירוט בפסקה הבאה), חובה להתייחס גם לאספקט הזה, אבל בהחלט יש מקרים שבהם השקעה או חיסכון באמצעות כלים פיננסיים שונים יניבו את התוצאה המיטבית לטווח הארוך.
תכנון מס מקיף
עוד סיבה טובה במיוחד לבקש ייעוץ לקראת פרישה היא תכנון המס המקיף שנכלל באופן מובנה בשירות. מצד אחד, המדינה מתייחסת כאמור להכנסות הנובעות מקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל בדיוק כפי שהיא מתייחסת למשכורת, ועל כן גובה עליהן מס, בהתאם למדרגות המס האישיות. מצד שני, המדינה מבינה היטב שבני ובנות הגיל השלישי זקוקים לעזרה, ואם היא לא תושיט להם אותה התוצאה עלולה להיות פלח אוכלוסייה גדול שהופך לעול על תקציב המדינה. בהתאם נקבעו הטבות מס ייעודיות לאוכלוסייה המבוגרת, ובראשן פטור ממס הכנסה על קצבת הפנסיה עד לתקרה מסוימת.
נכון ל-2023 הקצבה הפטורה עומדת על כ-4,742 ₪ , והסכום הכולל עליו ניתן לקבל פטור ממס הכנסה בהקשר של היוון החיסכון הפנסיוני הוא כ-853,632 ש"ח. ב-2025 התקרה להיוון תועלה לכ-1.1 מיליון ₪ וקצבה בגובה 6,100 ₪. ובאמצעות הליך שנקרא "קיבוע זכויות" ניתן לנצל זאת כבר מעכשיו.
קיבוע זכויות מול מס הכנסה
למעשה, הליך קיבוע הזכויות חייב להתבצע בכל מקרה כדי לממש את הפטור הנ"ל (שימו לב: רשות המיסים לא מעניקה אותו באופן אוטומטי!). בהתאם ייעוץ לקראת פרישה כולל גם סיוע במילוי הטפסים הרלוונטיים והתנהלות מול פקיד השומה בכדי ליהנות מהפטור וממקסימום קצבה פנסיונית. כמו כן כולל הייעוץ התייחסות למוצרי חיסכון נוספים שגם עליהם מוענקות הטבות מס, ובפרט קרן השתלמות וקופת גמל לפי תיקון 190.
העברות בין דוריות חכמות ומשתלמות
האחריות לילדים ולנכדים, וגם לבן/בת הזוג במקרה של מוות מוקדם, מחייבת קבלת החלטות גם לגבי העברות בין דוריות וחלוקת החיסכון הפנסיוני בין העתיד הקרוב לעתיד הרחוק יותר. בפרט כדאי לדעת שניתן להבטיח את תשלום קצבת הפנסיה גם לבן/בת הזוג במקרה של מוות של החוסכת או החוסך עצמם – באמצעות מנגנון שנקרא "תקופת הבטחה". ניתן גם לבחור את התקופה שבה מובטח תשלום הפנסיה, עד ל-240 חודשים. ככל שתקופת ההבטחה ארוכה יותר, כך הקצבה החודשית תהיה נמוכה יותר, ומציאת האיזון האופטימלי היא חלק מהייעוץ לקראת הפרישה. מנגנון נוסף הוא "שיעור קצבה לאלמן/ה", ויש דרכים נוספות לבצע העברות בין דוריות מבלי לשלם על כך מס מיותר – כדאי כמובן להכיר את כולן.
ייעוץ לקראת פרישה – ממומחים מנוסים
ישנם לא מעט כלים המאפשרים לצאת לפנסיה עם מלוא המשאבים הכספיים האפשריים, ובמקביל להבטיח מקסימום רווחה כלכלית גם לכם וגם למשפחתכם לאחר המוות. מיצוי כל הכלים הנ"ל מחייב מודעות לגביהם, וזו בדיוק הסיבה שבגללה הוקמה אג'נדה: לסייע בסגירת הפער בין האפשרויות הקיימות לבין הידע שיש לציבור הרחב (מאחר שגם אנשים משכילים לא בקיאים בכל נבכי הטבות המס, הבירוקרטיה הקשורה לקרנות פנסיה וכו').
שירות ייעוץ לקראת פרישה ניתן על-ידינו מתוך מחויבות מוחלטת למיקסום הרווחה הכלכלית והבנת חשיבות התכנון הנכון של הפנסיה. היועצים הם מומחים בעלי רישיון פנסיוני וניסיון רחב היקף, וכל הליך ייעוץ מותאם באופן מושלם לנסיבות הספציפיות של כל אדם.