השקעה בקופת גמל עשויה להתגלות כהחלטה מוצלחת מאוד, אבל באותה מידה ההשקעה עלולה להתגלות כטעות. כדי שיתממש התרחיש החיובי, חובה להקדיש תשומת לב למספר סוגיות משמעותיות – כדי לעזור לכם הכנו עבורכם רשימה של השאלות שכדאי שתשאלו את עצמכם, וגם דרכים למציאת התשובות הנכונות.
שימו לב: המידע המוצג כאן בעמוד הוא באופן טבעי מידע כללי, לייעוץ מותאם אישית אליכם מוזמנים ליצור איתנו קשר.
באילו מקרים מומלצת השקעה בקופת גמל להשקעה?
ההשקעה מתאימה לכל מי שמחפש או מחפשת השקעה בשוק ההון שמתאפיינת בנזילות מלאה. קופות הגמל מציעות מגוון רחב של מסלולים, חלקם בעלי סיכון גבוה יחסית ואחרים בעלי סיכון אפסי, כך שמבחינה זו קהל היעד כולל את כל המשקיעים, בלי קשר למידת שנאת הסיכון שלהם. קבוצה ספציפית שעשויה להרוויח אפילו יותר מהרגיל מהשקעה באחת מקופות הגמל היא גברים ונשים שמתקרבים לגיל 60.
מהם ההיקפים האפשריים?
דבר נוסף שחשוב לדעת לגבי השקעה בקופת גמל הוא שישנה מגבלה לגבי גובה ההשקעה: המקסימום הוא כ-76,449 ש"ח לשנה נכון לשנת 2023 (הסכום המדויק משתנה משנה לשנה בהתאם לשיעור עליית המדד). יחד עם זאת בני זוג יכולים להשקיע ב-2 קופות גמל נפרדות, כשכל אחת מהן תירשם על שם בן זוג אחר – וכך להשקיע 152,898 ש"ח מדי שנה. באופן דומה משפחה עם 2 ילדים תוכל להשקיע ב-4 קופות גמל נפרדות מפני שניתן לרשום קופת גמל להשקעה גם על שם ילד. בדרך זו הסכום של ההשקעה כבר מגיע ליותר מ-300,000 ש"ח בכל שנה.
איפה מושקעים בפועל הסכומים שתעבירו לקופת הגמל?
השקעה בקופת גמל היא כאמור השקעה בשוק ההון. קופות הגמל מציעות שלל מסלולים אפשריים. בין השאר תוכלו לבחור בין מסלולי מניות שונים (למשל מסלול שבו שיעור המניות בתיק הוא עד 10% או לחילופין מסלול שבו יש עד 25% מניות). קטגוריה נוספת היא אג"ח, כשהאופציות כוללות גם אג"ח קונצרני וגם אג"ח ממשלתי.
מסלול אחר שבו תוכלו לבצע השקעה באמצעות קופת גמל הוא מט"ח, יש גם מסלול שנקרא "כספית" שבו רמת הסיכון אפסית (הכסף מושקע באגרות חוב ממשלתיות לטווח קצר מאוד), ועוד כדאי לדעת שיש גם אופציה להשקעה בהתאם לכללי ההלכה או השריעה.
איך לבחור את מסלול ההשקעה הנכון ביותר עבורכם?
הבחירה במסלול מושפעת בעיקר ממידת שנאת הסיכון שלכם. לכל אדם יש רמת שנאת סיכון אחרת – יש מי שמוכנים לקחת על עצמם סיכונים גדולים יחסית, כשבמקרה של השקעה התמורה למוכנות להסתכן היא פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר על הכסף. לעומת יש מי שמעדיפים ללכת על בטוח, גם אם המחיר הוא תשואות צנועות יותר.
גם לטווח ההשקעה יש השפעה – אם למשל אתם משקיעים ל-10 שנים, אפשר להסתכן יותר, מפני שגם אם יתרחש משבר בשוק ההון וכתוצאה ממנו תאבדו חלק מהכסף שהושקע בקופת הגמל, סביר להניח שעד מועד מימוש ההשקעה השוק יתאושש ויכסה את ההפסדים. לעומת זאת השקעה לשנתיים-שלוש תהיה בדרך כלל זהירה יותר.
מהי השקעה בקופת גמל בניהול אישי?
חשוב לציין כי בקופת גמל להשקעה לא ניתן להשקיע באמצעות ניהול אישי וזה מיועד לקופות גמל "רגילות" או קרנות השתלמות.
אז מה זה IRA?
קונספט שמוכר גם בשם קופת גמל IRA. המהות היא שאתם אלה שבוחרים את המוצרים הפיננסיים הספציפיים שבהם יושקע הכסף. אפשר כמובן לרכוש ישירות מניות, אגרות חוב, קרנות נאמנות וכו' – אבל כשעושים זאת במסגרת קופת גמל ישנם 3 יתרונות: ראשית, מכירת מניות או כל מרכיב אחר לא נחשבת לאירוע מס ואין צורך לשלם מס רווחי הון, ובנוסף ייתכן פטור ממס רווחי הון גם כשמממשים את ההשקעה ומושכים את הכסף מקופת הגמל (פירוט בהמשך העמוד).
היתרון השלישי הוא חופש הבחירה המוחלט שלכם. כך למשל אדם שחשובה לו איכות הסביבה יוכל להימנע מהשקעת כספו במניות של חברות מזהמות. חשוב לסייג: כל עוד הסכום הקצבתי בקופת הגמל הוא עד 1.4 מיליון ש"ח, ההשקעה אפשרית רק במוצרים מחקי מדד. מעל לרף זה ניתן להשקיע בקרנות נאמנות, מניות, פיקדונות, תעודות סל, אופציות, חוזים עתידיים, ניירות ערך זרים, אג"ח ועוד, כשלגבי כל קטגוריה יש תנאים מסוימים. במידה וקיימים סכומי הון שנחסכו לפני שנת 2008, ניתן להשקיע אותם בחופשיות רבה יותר כפי שנכתב לעיל.
איך לבחור את קופת הגמל המתאימה לכם ביותר?
אחרי שבוחרים את המסלול האידיאלי, מגיע הזמן לבחור קופת גמל ספציפית. ישנם גופים רבים המאפשרים השקעה בקופת גמל: מיטב דש, כלל, מגדל, אלטשולר שחם, הפניקס, אנליסט, מנורה מבטחים, אינפיניטי, סלייס, מור, ילין לפידות והראל (לא כל החברות מציעות את כל המסלולים, אבל ברוב המקרים ישנה בחירה בין מספר אופציות).
שיקול אחד הוא התשואות שהניבה כל קופת גמל, במסלול הרלוונטי כמובן, ב-5 השנים האחרונות. אמנם ביצועי עבר לא בהכרח מבטיחים ביצועים דומים בעתיד, אבל הם כן מהווים אינדיקציה טובה מאוד לגבי רמת המקצועיות של אנשי אותה חברה. שיקול שני הוא דמי הניהול, ועליהם תוכלו להתמקח.
כמה כסף אפשר להרוויח?
הרווח הצפוי הוא בהתאם לטווח ההשקעה ולמידת הסיכון שהסכמתם לקחת על עצמכם. מסלולי מניות יכולים להניב 30-35% בפרק זמן של 5 שנים ואפילו יותר. מסלולים שרמת הסיכון בהם נמוכה יותר יובילו לתשואה של 10-15% בפרק זמן דומה. כשהסכומים המופקדים לקופת הגמל משמעותיים, והמקסימום הוא כאמור כ-76,000 ש"ח בשנה, גם הרווחים יכולים להיות משמעותיים.
מתי אפשר לממש?
בכל נקודת זמן שתרצו. ההשקעה בקופות הגמל נזילה לחלוטין, כך שאם תזדקקו לכסף שבקופה תוכלו לפדות אותו. עוד כדאי לדעת שניתן לבקש הלוואה מקופת הגמל. במקרה כזה ההשקעה מהווה ביטחון עבור החברה שמנהלת את הקופה, ולכן תוכלו לקבל את ההלוואה בתנאים נוחים מאוד, ובעיקר מבחינת הריבית. בדרך זו ההשקעה ממשיכה להניב פירות – בדרך כלל התשואה תהיה גבוהה מהריבית המשולמת על ההלוואה – ובמקביל אתם יכולים לנצל את הכסף לכל מטרה כבר עכשיו.
למה כדאי להשקיע לקראת מועד הפרישה מעבודה?
כאמור, כשמתקרבים לגיל 60 הופכת האופציה של השקעה בקופת גמל משתלמת אפילו יותר. הסיבה לכך היא הטבת המס המשמעותית שמציעה מדינת ישראל למשקיעים בקופות גמל שעברו את הגיל הנ"ל.
ההטבה היא פטור מלא ממס רווחי הון, שהשיעור שלו נכון ל-2023 הוא 25%. כך לדוגמה אדם בן 50 שהרוויח בזכות ההשקעה בקופת הגמל 60,000 ש"ח ייאלץ להעביר 15,000 ש"ח לרשות המיסים, בעוד שאדם בן 60 יוכל לשמור את הרווח לעצמו – וכך להרוויח למעשה עוד 15,000 ש"ח, בהחלט סכום נאה.
שימו לב: הפטור ניתן בתנאי שלא מושכים את כל הכסף בבת אחת, אלא ממירים אותו לקצבה חודשית קבועה. כדי שאפשר יהיה לקבל קצבה חודשית נדרשת העברה של הסכום שהצטבר בקופת הגמל להשקעה לקופת גמל משלמת קצבה – והיא זו שתשלם מדי חודש קצבה שתצטרף למעשה לקצבת הפנסיה. כמובן שגם אנשים צעירים יחסית יכולים להשקיע בקופת גמל ולחכות לגיל 60 על-מנת ליהנות מהפטור.
איך תבטיחו לעצמכם השקעה משתלמת במיוחד?
השקעה משתלמת באמת בקופת גמל נשענת על ידע מעמיק, מקיף ועדכני. זוהי מהות השירות של אג'נדה – מתן כל הידע הדרוש לצורך קבלת החלטות מיטבית וייעוץ מותאם באופן מדויק למאפיינים הספציפיים של כל אדם. ההמלצות והסיוע בקופות הגמל ניתנים ע"י מומחים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר ולצדו ניסיון רחב היקף ובקיאות של ממש בכל האפיקים של שוק ההון.