האם כדאי לבצע קיבוע זכויות היא שאלה שמעסיקה את מי שיוצא או יוצאת לפנסיה.
ליתר דיוק, זו שאלה שרצוי מאוד שתעסיק את כל האנשים המגיעים לגיל הפרישה מעבודה, והסיבה לכך היא שהתשובה לה היא "כן" ואפילו "בהחלט!".
בעמוד זה תמצאו מידע מקיף אודות קיבוע הזכויות והסיבות לכך שמדובר בפעולה משתלמת.
מהי המשמעות של קיבוע הזכויות?
הפנסיה נחשבת על-ידי רשות המיסים להכנסה כמו כל הכנסה אחרת, ולכן היא מחויבת במס.
הכלל הנ"ל חל גם על סכום חד-פעמי שנמשך מקרן הפנסיה,
ביטוח המנהלים או קופת הגמל (פעולה אפשרית בחלק מהמקרים) וגם על הקצבה החודשית שמשלם הגוף שמנהל את החיסכון הפנסיוני.
מתי אפשר לבצע קיבוע זכויות?
אחרי שמבינים האם כדאי לבצע קיבוע זכויות השאלה הבאה שעולה באופן טבעי היא באיזה שלב ניתן ורצוי לעשות זאת.
התשובה היא גיל הפרישה מעבודה. כלומר, נכון לשנת 2023, מומלץ לגבר שהגיע לגיל 67 ולאישה שהגיעה לגיל 62-65 (תלוי בשנת הלידה) לקבע את זכויות הפנסיה. בחוק ההסדרים 2021 הועלה גיל הפרישה לנשים ולכן בשנים הבאות גיל הפרישה לנשים שבגינו ניתן לקבל את הטבות המס יעלה בכל מספר חודשים עד שיגיע סופית לגיל 65.
על כן, אישה הפורשת בשנים הקרובות צריכה לבדוק את גיל הפרישה בהתאם למבנה המדרגות שנקבע.
מצב נוסף שבו ניתן ורצוי לבצע קיבוע זכויות הוא כשמגבלה פיזית מסוימת שהקנתה לאדם 75% נכות מחייבת יציאה לפנסיה מוקדמת.
במקרים אלה אין חשיבות לגיל.
האם כדאי לבצע קיבוע זכויות או שאפשר לחכות לקבלת פטור מרשות המיסים?
שאלה נפוצה נוספת היא האם כדאי לבצע קיבוע זכויות בעצמנו או שמא אפשר לחכות שרשות המיסים פשוט תעניק את אותו פטור שהחוק קבע.
התשובה לכך היא שכל אדם אחראי להגיש את הבקשה בעצמו – ללא בקשה כזו רשות המיסים לא תעניק את הפטור והאדם ישלם מיסים שאינם הכרח המציאות.
חשוב להדגיש שגם מי שכבר התחיל לקבל קצבה על חשבון החיסכון הפנסיוני ולא הגיש בגיל הפרישה מעבודה את הבקשה לפטור ממס יכול לעשות זאת בכל נקודת זמן שיבחר (ורצוי כמובן להקדים ולא לדחות עוד).
במקרים אלה ניתן לקבל החזרים על מיסים ששולמו שלא לצורך, אבל ההחזרים הרטרואקטיביים הם עבור 6 השנים החולפות בלבד.
התקרה המרבית של הפטור על החיסכון הפנסיוני
קיבוע זכויות הוא כאמור הליך שמאפשר לנצל הטבת מס משמעותית על הסכומים המשולמים מתוך החיסכון הפנסיוני, וזאת על בסיס תיקון 190 לפקודת מס הכנסה שבו נקבעה הטבה זו.
חשוב להדגיש כי הפטור הוא לא בהכרח על כל הכסף שתקבלו מקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים, אלא רק על הסכומים עד לתקרה שנקבעה בתקנות.
התקרה מחושבת על-פי נוסחה שלוקחת בחשבון גם את גובה הפטור לקצבה (4,742 ש"ח נכון ל-2023) וגם את שיעור הפטור שנכון להיום הוא 52%.
כדאי לדעת כי ב-2025 שיעור הפטור יזנק ל-67% וגם גובה הפטור לקצבה יעלה – ל-5,802 ש"ח.
בהתאם תקרת ההון הפטורה עד 2025 היא 810,576 ש"ח, ואילו ב-2025 היא כבר תעמוד על 1,044,360 ש"ח.
עוד כדאי לדעת שמשיכת כספי פיצויים מתוך החיסכון הפנסיוני ב-32 השנים שקודמות למועד קיבוע בזכויות מפחיתה חלק מסוים מהפטור – על כל 10,000 ש"ח שנמשכו בתקופה הנ"ל, תקרת הפטור פוחתת ב-13,500 ש"ח, וזוהי בהחלט סיבה טובה לשקול היטב משיכת כספי פיצויים וליתר דיוק לעשות זאת רק כשבאמת אין ברירה.
האם כדאי לבצע קיבוע זכויות על סכום חד פעמי או על קצבה חודשית?
כאמור אחת ההחלטות החשובות ביותר היא האם כדאי לבצע קיבוע זכויות על משיכה הונית או שמא לשמור את הפטור לקצבה החודשית.
החישוב של הרווח בכל מצב מורכב ומושפע מגובה המשיכה, גובה הקצבה ועוד פרמטרים נוספים.
בהתאם מומלץ לקבל החלטה זו בעזרת אנשי מקצוע מיומנים וכך להפיק מקסימום תועלת מתיקון 190 ומהאופציה של קיבוע הזכויות.
האם כדאי לבצע קיבוע זכויות באופן עצמאי?
למרות הרווח המשמעותי שטמון באופציה של ניצול הפטור ממס על קצבת הפנסיה ו/או המשיכה מהחיסכון עם ההגעה לגיל הפרישה מעבודה, ישראלים רבים לא עשו זאת – בעיקר עקב חוסר מודעות, כך שהם כלל לא שאלו האם כדאי לבצע קיבוע זכויות.
בכל מקרה כדאי לדעת שההליך מול רשות המיסים אמנם פורמלי – הרשות חייבת לאשר את הבקשה – אבל הבירוקרטיה הכרוכה בכך עלולה להיות מורכבת ומאחר שחשוב להגיש את הבקשה באופן מדויק, זוהי עוד סיבה טובה להיעזר במומחים בתחום.
הטופס שבאמצעותו מקבעים זכויות נקרא 161 ד'.
בטופס זה יש לרשום את הגיל, את סך המשיכות של כספי הפיצויים (כאמור ב-32 השנים שקודמות למועד הגשת הבקשה), האם צפוי היוון קצבה (כלומר משיכה הונית), האם האדם ממשיך לעבוד ואם כן מהי משכורתו.
עוד סעיף חשוב הוא הצהרה בדבר כוונה לנצל את השינוי העתידי בתקרת הפטור (כאמור ב-2025 היא תועלה באופן משמעותי), וכמו כן נועד הטופס לעדכן את פקיד השומה בדבר דרך ניצול הפטור הרצויה (על משיכה הונית, על קצבה חודשית, גם וגם).
טופס 161 ד' שלא מולא כראוי מחייב הגשת טופס מתקן תוך 90 ימים. בכל מקרה יש לצרף לטופס אישור יתרות עדכני מהגוף שמנהל את החיסכון הפנסיוני, אישור מגוף זה לגבי גובה הקצבה הצפוי, דוח מפורט מהמסלקה הפנסיוני ושלושה תלושי פנסיה אחרונים.
קיבוע זכויות באופן המשתלם ביותר
עם המומחים המנוסים של אג'נדה תוכלו למקסם את הרווח כתוצאה מאי תשלום המס על כספי החיסכון הפנסיוני, כך שהתשובה לשאלה האם כדאי לבצע קיבוע זכויות הופכת לעוד יותר רלוונטית.
האג'נדה שלנו היא שידע פיננסי שווה כסף, והמון!
על כן אנו מזמינים אתכם להעשיר את הידע אודות הנושאים הבאים:
ביטוח פנסיוני לעצמאים, פנסיה לשכירים, חיסכון פנסיוני עצמאי, ביטוח סיעודי פרטי, כפל ביטוח בריאות, איך לבחור קרן השתלמות ועוד מגוון תכנים מרתקים.
הסוכנים של אג'נדה הם בעלי רישיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, בעלי ניסיון ספציפי במימוש אפשרות הפטור ממס על בסיס קיבוע זכויות ומחויבים לספק את השירות הטוב ביותר האפשרי לכל לקוח ולקוחה.
תוכן פיננסי שחשוב לדעת: מה ההבדל בין פנסיה תקציבית לפנסיה צוברת,מהן הטבות המס לעצמאים בחסכון הפנסיוני?, היתרונות והחסרונות בביטוח מחלות קשות, האם ניתן לנייד קופות גמל להשקעה מבית השקעות אחד לשני ?, תכנון פיננסי משפחתי, איך לבחור קרן פנסיה , האגודה לגמלאי פנסיה תקציבית.