בקשה לפרישה משרד החינוך היא השלב הראשון ביציאה לפנסיה מוקדמת. האופציה הזו מוצעת למורים, מורות וגננות בתנאים מסוימים, ועשויה להיות משתלמת. מצד שני, תיתכן גם פגיעה בפנסיה בגלל הפרישה בגיל צעיר יחסית, ובכל מקרה חשוב לקבל החלטה כזו רק אחרי שיקול דעת מעמיק. כאן בעמוד תמצאו מידע מקיף בנושא הבקשה שמוגשת למשרד החינוך: מהם הקריטריונים שמאפשרים הגשה, כיצד מתבצע התהליך, מה חשוב לקחת בחשבון לפני שיוצאים לדרך ואיך הפרישה משפיעה על קצבת הפנסיה. לייעוץ מותאם אישית מוזמנים ליצור איתנו קשר, ונשמח לעזור לכם.
מהי בקשה לפרישה ממשרד החינוך?
באופן כללי העובדים בארץ יכולים לפרוש מעבודה בגיל 67. עובדות יכולות לצאת לפנסיה בגיל מעט צעיר יותר – הגיל הספציפי משתנה משנה לשנה, בגלל שהממשלה החליטה להעלות אותו מ-62 ל-65 ולפרוס את השינוי על פני 12 שנים (בתהליך שיסתיים ב-2034).
משרד החינוך מאפשר לפרוש גם בגיל צעיר יותר, וזאת עקב המאפיינים הייחודיים של העבודה בהוראה ורמת השחיקה הגבוהה. על-מנת לממש את האפשרות הזו מוגשת בקשה מתאימה, שנבחנת ע"י ועדת הגמלאות של המשרד.
באיזה גיל אפשר להגיש בקשה לפרישה משרד החינוך?
הגיל הצעיר ביותר שבו ניתן להגיש בקשה לפרישה משרד החינוך הוא 50, גם אצל גברים וגם אצל נשים. חשוב להדגיש שהגיל הוא רק קריטריון אחד, ולמעשה יש מספר מסלולים של פרישה מוקדמת ולכל אחד מהם תנאים ספציפיים, אבל לבעלי ובעלות פנסיה צוברת באופן כללי הגיל הצעיר ביותר לפרישה הוא 50 (אלא אם כן מדובר בפרישה על רקע רפואי. מידע לגבי ההליך הספציפי הזה תמצאו בהמשך העמוד, בפסקה "בקשה לפרישה משרד החינוך על רקע רפואי").
עובדות ועובדי הוראה עם פנסיה תקציבית יכולים להגיש את הבקשה אחרי גיל 60, או החל מגיל 50 בתנאי שצברו 20 שנות ותק.
פרישה של עובדים בשירות המדינה
העובדים במערכת החינוך נחלקים לשתי קבוצות: עובדים בשירות המדינה ועובדים המועסקים בבעלויות. בגלל ההבדלים באופי ההעסקה, גם הקריטריונים שמאפשרים הגשת בקשה לפרישה בשתי הקבוצות שונים.
עבור עובדים בשירות המדינה ישנם שני תנאים רלוונטיים: קודם כל נדרש ותק של 20 שנים או יותר בעבודה, והתנאי השני הוא שלפחות 10 שנות עבודה היו בהיקף של שליש משרה או יותר.
פרישה על עובדים המועסקים בבעלויות
הליך הפרישה של עובדות ועובדים המועסקים בבעלויות מוסדר ע"י הסכמים קיבוציים עליהם חתומה המדינה וכן מרכז השלטון המקומי, ארגוני המורים ושלוש הערים הגדולות בארץ. בהתאם להסכמים האלה, יש שני מסלולים אפשריים לפרישה של גננות, מורים ומורות.
במסלול א' טווח הגילאים הרלוונטי הוא 50-58 לעובדים ו-50-55 לעובדות. במסלול ב' טווח הגילאים הרלוונטי הוא 58-67 לעובדים והחל מ-55 לעובדות. בכל מקרה ישנו תנאי נוסף והוא ותק של 10 שנים ומעלה. תנאי שלישי הוא סוג ההעסקה – המסלולים האלה רלוונטיים לעובדים פעילים שרשומים במערכת עוש"ר, למי שמועסקים בסמינרים ומכללות וכן לעובדים ולעובדות במוסדות שמי שמתקצב אותם הוא משרד הרווחה והביטחון החברתי או משרד הכלכלה.
איך מוגשת בקשה לפרישה משרד החינוך?
בקשות לפרישה מוקדמת מוגשות למשרד החינוך דרך מערכת ייעודית בפורטל עובדי ההוראה. חשוב מאוד לפעול לפי ההנחיות ובפרט לצרף את כל המסמכים הרלוונטיים כדי שלא ייגרמו עיכובים מיותרים בטיפול בבקשה. כך למשל עובדים בבעלויות נדרשים לצרף דוחות עדכניים מכל קרנות הפנסיה שהופקדו בהן כספים בתקופת ההעסקה.
אילו בקשות מתקבלות ואילו לא?
באופן טבעי כשמוגשת בקשה לפרישה משרד החינוך לא מחויב להיענות לה. בהקשר זה כדאי לדעת שלמשרד החינוך מצד אחד אינטרס לשחרר משירות את עובדי ועובדות ההוראה שכבר נשחקו, כדי לפנות מקום למורים צעירים וגננות עם מקסימום אנרגיות. מצד שני למשרד החינוך יש מחויבות למלא את השורות, ואם במקום מסוים חסרים מורים ומורות, או גננות, הסיכוי לתשובה חיובית פוחת. בהתאם יש השפעה רבה לחוות הדעת של המנהל או המנהלת שאותה מצרפים לבקשת הפרישה, וגם חוות הדעת של המפקח או המפקחת נלקחת בחשבון במהלך הדיונים בוועדת הגמלאות.
בקשה לפרישה משרד החינוך על רקע רפואי
סיבה אחת לרצון לפרוש בגיל צעיר מעבודה היא שחיקה. סיבה נפוצה אחרת היא מצב בריאותי שלא מאפשר את המשך התעסוקה. במקרים אלה של בקשה לפרישה משרד החינוך מקיים ועדה רפואית. ליתר דיוק, בחלק מהמקרים העובד או העובדת יתייצבו קודם כל בפני ועדה רפואית של חברת הפנסיה שבה מתנהל החיסכון הפנסיוני (במקרה של קרן פנסיה צוברת), ולאחר מכן ישנה ועדה רפואית משותפת למשרד הבריאות ומשרד החינוך. בכל שנה פורשים כ-1,000 עובדים ועובדות של משרד החינוך על רקע רפואי.
המענקים שניתן לקבל בעקבות בקשה לפרישה משרד החינוך
כשהוא מאשר בקשה לפרישה משרד החינוך עשוי גם לאשר מענק לעובד או עובדת ההוראה. המענק, כמו האישור לבקשה, הוא בהתאם לצורכי המערכת.
כשהפרישה המוקדמת מוגדרת ע"י משרד החינוך כחיונית (מבחינת המערכת, כמובן), משולם מענק בסך 50,000 ש"ח ועליו מתווסף סכום של 6 משכורות חודשיות כדמי הסתגלות.
למורים, מורות וגננות שמשרד החינוך מגדיר כשחוקים, משולם עבור הפרישה המוקדמת מענק בסך 40,000 ש"ח ועליו מתווסף סכום בגובה 5 משכורות חודשיות.
עבור פרישה בגיל 60 עד 65, כחלק מהמכסה השנתית של משרד החינוך, משולם סכום של 40,000 כפול היקף המשרה המשוקלל. כך למשל אם היקף המשרה הרלוונטי הוא 75%, גובה המענק יהיה 30,000 ש"ח.
סוג אחר של מענק הוא לגננות שיוצאות לפנסיה החל מגיל 59. במקרה כזה, משלם משרד בחינוך 40,000 ש"ח על סמך חלקיות המשרה (בממוצע לאורך הקריירה). זהו הסכום שמשולם גם כשיוצאים לפנסיה עוד לפני גיל 50 (כשיש נסיבות שמחייבות זאת).
עבודה לאחר פרישה
עובדי הוראה המועסקים בבעלויות שבוחרים באופציה של פרישה מוקדמת ממשרד החינוך יכולים לעבוד לאחר במוסד חינוך רשמי או במוסד חינוך מוכר לא רשמי, אבל היקף המשרה בשנתיים הראשונות מוגבל לשליש משרה. עובדים המועסקים במקביל לבעלות גם ע"י משרד החינוך יוכלו לבצע פרישה מוקדמת מהבעלות ולהמשיך לעבוד במשרד החינוך באותו היקף משרה הקיים כיום.
האם כדאי להגיש בקשה לפרישה משרד החינוך?
לפרישה מוקדמת יש יתרונות משמעותיים. עבור מורה או גננת עם תחושת שחיקה, המשך תעסוקה במשך מספר שנים מייצר קושי ממשי. גם לילדי הגן או בית הספר מגיע כמובן צוות שלא סובל משחיקה. בנוסף יציאה לפנסיה בגיל צעיר יחסית – ואפילו 60 נחשב היום לגיל צעיר – מאפשרת לאדם לממש תוכניות שאי אפשר היה לממש תוך כדי עבודה אינטנסיבית. מצד שני, כשפורשים מעבודה לפני גיל הפרישה הרשמי, מפסידים כמה וכמה שנים של הפקדות לחיסכון הפנסיוני. לכן, הקצבה הפנסיונית עלולה להיות נמוכה יותר מכפי שהייתה יכולה להיות, וחשוב להתייחס גם לשיקול הזה.
מה יהיה גובה הקצבה החודשית לבעלי פנסיה תקציבית
עבור עובדות ועובדי הוראה עם פנסיה תקציבית מתבצעים שני חישובים: חישוב אחד הוא על-פי כלל רכיבי השכר הרלוונטיים לפנסיה במשכורת האחרונה, וכמו כן נלקח בחשבון אחוז ההעסקה באחת הרפורמות שבוצעו במערכת החינוך כדי שגם רכיב זה יבוא לידי ביטוי. החישוב השני מוגדר כרשת ביטחון, והוא של השכר הווירטואלי בהתאם לתנאים של שנת 2008, ההשכלה, הוותק והתפקיד האחרון של העובד או העובדת.
הסכום הגבוה מבין השניים מוכפל במשקולות של הרפורמה, וכך מתקבל "השכר הקובע". את השכר הקובע כופלים באחוז החלקיות המשוקלל, בהתאם לשנות העבודה, כשהמקסימום הוא 70%, וזוהי הקצבה הפנסיונית החודשית. עקב המורכבות הרבה מומלץ לוודא שלא בוצעה טעות בחישוב, רצוי בעזרת מומחים בתחום. עוד כדאי לדעת שבנסיבות מסוימות ניתן להגיש בקשה להעלאת אחוזי הקצבה למקסימום האפשרי, שהוא כאמור 70%. את הבקשה יש להגיש כמה חודשים לפני הפרישה עצמה.
איך בקשה לפרישה משרד החינוך משפיעה על פנסיה צוברת?
עובדי ועובדות הוראה שנכנסו למערכת והחלו לעבוד עבור משרד החינוך החל מספטמבר 2002 מבוטחים בקרן פנסיה חדשה והפנסיה שלהם היא פנסיה צוברת. כלומר, מדי חודש מפקיד המשרד חלק מהשכר במוצר החיסכון הפנסיוני שנבחר ע"י המורה או הגננת, וכל ההפקדות בתוספת התשואה מצטברות לסכום שבדרך כלל מגיע לכמה מאות אלפי שקלים. במקרה כזה במועד הפרישה מחושב מקדם המרה, על-פי הגיל של העובד או העובדת, המגדר, לוחות תוחלת חיים עדכניים ופרמטרים נוספים. לאחר מכן מחלקים את הסכום שבקופה למקדם ההמרה וזוהי הקצבה החודשית. אם למשל הצטבר סכום של 880,000 ש"ח והמקדם הוא 200, קצבת הפנסיה תהיה 4,400 ש"ח בחודש. ניתן לבצע משיכה חד-פעמית של חלק מהכסף, בתנאי שאחרי המשיכה יישאר בקופה מספיק כסף כדי לייצר קצבה חודשית גבוהה מהרף שנקבע בחוק (ושבשנת 2025 עומד על 5,184 ש"ח).
צמצום חבות המס במקרים של פרישה ממשרד החינוך
גם קצבת הפנסיה, גם המענקים וגם תשלומים בגין ימי מחלה שהעובדים לא ניצלו (אופציה רלוונטית החל מגיל 55) הם הכנסות חייבות במס. על-מנת לצמצם את חבות המס למינימום, ולשלם רק את מה שבאמת חובה לשלם, כדאי מאוד לבצע תכנון מס בסיום העסקה. הליך זה מאפשר לנצל פטור ממס שהמדינה מעניקה עד לתקרה מסוימת. חשוב להדגיש שקבלת מענקים פטורים בסיום העסקה, יכולה לפגוע בפטור על הקצבה שיתקבל החל מגיל הפרישה התקני 62-65, כאשר מפחיתים מסל הפטור את המענק הפטור כשהוא צמוד למדד עד למועד הפרישה התקני ומוכפל ב 1.35 ("קנס" של רשות המיסים למי שמימש מענקים פטורים בתקופת העסקה של 32 שנה ליום הפרישה).
איך לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר ביחס לפרישה ממשרד החינוך?
כל החלטה ביחס לפרישה מעבודה, כולל כמובן ממשרד החינוך, מחייבת כאמור שיקול דעת מעמיק. עוד לפני קבלת ההחלטה חשוב לבצע את כל החישובים הרלוונטיים כדי להבין מהו הרווח האפשרי מהפרישה וגם מהו ההפסד מבחינת גובה הקצבה הפנסיונית. אג'נדה מציעה שירות תכנון פרישה מקצועי אשר מותאם ספציפית לעובדי הוראה. למעשה יש מספר מסלולים אפשריים – תכנון פרישה מלא, תכנון פרישה חלקי ותכנון פרישה מקוצר – כל שכל מורה וכל גננת יכולים לבחור את האופציה הנכונה ביותר עבורם. השירות כולל מרכיבים כמו בדיקת המוצרים הפנסיוניים, בדיקת מוצרי הביטוח, מיצוי הטבות מס אפשריות, טיפול בכל הפן הבירוקרטי מול רשות המיסים וכן בדיקה מדוקדקת מול משרד החינוך – בדיקה שמטרתה לוודא שכל הזכויות שלכם באו לידי ביטוי בהפקדות של המעסיק.
השירות מתאפיין בבהירות רבה ובהסברים בגובה העיניים, כך שתוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר ואם תבחרו לנצל את האפשרות של בקשה לפרישה משרד החינוך יספק לכם את התנאים המיטביים לעשות זאת.