הטבות מס בפרישה הן אחת הדרכים שבהן המדינה מסייעת לאזרחים הוותיקים לשמר ככל האפשר רמת חיים נאותה גם כשכבר אין הכנסות שוטפות מעבודה. תפקיד נוסף של הטבות המס הוא לעודד חיסכון לטווח ארוך כל עוד האדם עדיין עובד, בין אם כשכיר ובין אם כעצמאי. כדאי לדעת שעל-פי הערכות שונות, רוב היוצאים והיוצאות לפנסיה לא מצליחים למצות את מלוא ההטבות המגיעות להם – וחבל. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף שכדאי לקרוא, ועוד המלצה היא להתייעץ עם מומחים בתחום כבר כשמתקרבים לגיל הפרישה ובוודאי שכשמגיעים אליו.
מי זכאי להטבות מס בפרישה?
הטבות מס בפרישה מיועדות לכלל אזרחי ישראל שמגיעים לגיל הרלוונטי – 67 לגברים ובין 62 ל-65 לנשים (גיל הפרישה לנשים עולה בהדרגתיות החל מ-2022 ועד 2035). מאחר שמהות ההטבות היא תשלום מס מופחת, הן משתלמות במיוחד למי שחסכו סכומי כסף משמעותיים לאורך הקריירה וצפויים לקבל קצבת פנסיה גבוהה יחסית.
חשוב לציין כי גם ישראלים שהגיעו לגיל הנ"ל וממשיכים לעבוד עשויים לצאת נשכרים מהטבות המס, וזאת באמצעות הליך שנקרא פרישה מדומה לפנסיה. בנוסף ישנן הטבות מס המתייחסות לחסכונות שהופקדו באופן חד פעמי בקופת גמל לפי תיקון 190, והן רלוונטיות לכל מי שהשקיע במוצר זה.
מדוע חשוב לנצל את ההטבות בגיל הפרישה?
הקצבה המשולמת על בסיס החיסכון הפנסיוני בקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל היא הכנסה החייבת במס, בדיוק כמו משכורת או הכנסות של בעלי עסקים עצמאיים. שיעור המס נקבע בהתאם לסכום ההכנסות של האדם מקצבת הפנסיה ומעבודה (אם בחר להמשיך לעבוד). קצבת אזרח ותיק, אם משולמת כזו ע"י המוסד לביטוח לאומי, לא נלקחת בחשבון בחישוב המס.
מדרגות המס הראשונות בשנת 2025 הן 10% להכנסה של עד 7,010 ש"ח, 14% על החלק של ההכנסה שבין 7,011 ל-10,060 ש"ח ו-20% על החלק של ההכנסה שבין 10,061 ש"ח ל-16,150 ש"ח. מדרגות המס הבאות הן 31%, 35% ו-47%. אמנם ישנן גם נקודות זיכוי, אבל גם כך קצבה פנסיונית גבוהה יחסית עשויה לגרור חבות מס של מאות שקלים בכל חודש – בזמן שקיימת אפשרות לפטור על בסיס אותן הטבות מס בפרישה.
מצב נוסף הוא כשהאדם שהגיע לגיל הפרישה זכאי לבצע משיכה הונית של חלק מהסכום שצבר בחיסכון הפנסיוני. גם במקרים אלה ניתן לנצל את הטבת המס שמקנה פטור עד לסכום של 967,500 ש"ח, וכן לחלק את סכום הפטור בין המשיכה החד-פעמית לבין הקצבאות החודשיות.
שימו לב! הפטור לא ניתן אוטומטית, אלא על בסיס בקשה בלבד, וליתר דיוק ביצוע הליך שנקרא קיבוע זכויות. מי שלא יבצע את קיבוע הזכויות כבר בעת הפרישה, עלול לשלם סכומי כסף לא מבוטלים לרשות המיסים מבלי שיהיה חייב לעשות זאת – ומבלי יכולת לקבל על כך החזר.
מהו השווי של הטבות מס בפרישה?
נכון ל-2025 הסכום המרבי של קצבאות פנסיוניות שניתן לקבל עליו פטור ממס הכנסה הוא כ-967,500 ש"ח. בשנים בקרובות תעלה התקרה בהדרגה כל שנה למעלה ממיליון ש"ח, וזאת על בסיס נוסחה מורכבת שפותחה כדי לסייע לאוכלוסייה המבוגרת בישראל ליהנות מהחיסכון הפנסיוני. שווי הפטור ממס עשוי להגיע גם לכמה אלפי שקלים בשנה.
לדוגמה, גבר שגובה הפנסיה שלו הוא 8,000 ש"ח בחודש. המס שהוא אמור לשלם מדי חודש מסתכם ב-848.6 ש"ח (10% מ-7,010 השקלים הראשונים שהם 710 ש"ח, ועוד 14% מ-990 השקלים הנוספים שהם 138.6 ש"ח). מתוך סכום זה יש להפחית 544 ש"ח בגין 2.25 נקודות זיכוי שיש לכל אזרח, והסכום המתקבל הוא 304 ש"ח בחודש. בחלק מהמקרים (פירוט בהמשך העמוד) ניתן לקבל פטור מלא, כך שהרווח הוא כ-3,648 ש"ח בכל שנה.
גם השווי של הטבת המס הניתנת לבעלי קופות גמל לפי תיקון 190 עשוי להגיע לאלפי שקלים (באופן חד-פעמי בעת פדיון החיסכון, כמובן) ואף למעלה מכך – כך שבהחלט כדאי לפעול לטובת מימוש הטבות מס בפרישה.
קיבוע זכויות למימוש הטבות
הליך קיבוע זכויות מתבצע באמצעות טופס בשם 161ד'. הטופס נועד לספק לרשות המיסים את כל המידע הרלוונטי: סך המשיכות של כספי הפיצויים (נתון שמשפיע על תקרת הפטור, פירוט בפסקה הבאה), הודעה על כוונה להוון חלק מהפנסיה (כלומר לבצע משיכה חד-פעמית), הודעה על גובה המשכורת הצפויה במקרים שבהם האדם מתעתד להמשיך לעבוד, ועוד.
מאחר שבשנת 2028 תקרת הפטור צפויה לעלות בכ-169,758 ש"ח, ניתן לנצל את טופס 161ד' גם כדי "לשריין" את האפשרות לנצל באותה שנה את הרף הגבוה. כמו כן בטופס זה האדם מיידע את רשות המיסים איך הוא מעוניין לנצל את הפטור – על משיכה חד-פעמית, על הקצבאות החודשיות או גם וגם.
חשוב מאוד למלא טופס זה באופן מדויק, רצוי בעזרת אנשי מקצוע שאמונים על מימוש הטבות המס בפרישה ועל תכנון פרישה באופן כללי.
השפעת משיכת כספי פיצויים על תקרת הפטור ממס בפרישה
השווי הכולל של הטבות מס בפרישה מושפע מהיקף משיכת כספי הפיצויים במשך 32 השנים שלפני מועד הפרישה מעבודה – כלומר לאורך רוב הקריירה. החישוב פשוט: על כל שקל שנמשך מקופת הפיצויים, שמהווה חלק בלתי נפרד מהחיסכון הפנסיוני ביחד עם כספי התגמולים, מופחת 1.35 שקל מתקרת הפטור (שכאמור עומדת על כ-967,500 ש"ח נכון ל-2025).
מדיניות זו נקבעה על-מנת לעודד את הציבור הרחב לא להשתמש בכספי הפיצויים כל עוד ישנה יכולת להתפרנס באופן שוטף, וכך להגדיל את החיסכון הפנסיוני למקסימום.
הטבות מס לבעלי קופות גמל לפי תיקון 190
סוג אחד של הטבות מס בפרישה מאפשר כאמור לקבל פטור ממס על הקצבה הפנסיונית. הסוג השני מיועד לבעלי קופת גמל לפי תיקון 190. הטבה זו עוסקת במס רווחי הון, שהשיעור שלו הוא 25%.
בעלי קופות גמל לפי תיקון 190 שהגיעו לגיל 60 יכולים להמיר את הסכום שהצטבר בחיסכון לקצבה חודשית קבועה פטורה לחלוטין ממס רווחי הון (וכן ממס הכנסה). אופציה נוספת היא משיכת מלוא הסכום בבת אחת תוך תשלום מס בגובה 15% בלבד על הרווחים הנומינליים (במקום מס של 25% על הרווח הריאלי). אופציה זו רלוונטית רק לחוסכים שמקבלים קצבת פנסיה של 5,184 ש"ח לחודש או יותר. חשוב לבדוק את שיעור האינפלציה במועד ההפקדה כדי לוודא האם מס רווחי הון באופן נומינלי יהיה עדיף על מס רווחי הון ריאלי, ככל שהאינפלציה גבוהה יותר, נכון יותר להשקיע במוצרים בהם המס הנגבה הוא 25% באופן ריאלי וזאת בשל העובדה שמוצרים אלו מנכים את המדד לפני גביית המס, להבדיל מקופת גמל 190 אשר אינה מתחשבת במדד.
איך לנצל באופן מיטבי הטבות מס בפרישה?
מימוש הטבות מס בפרישה עשוי להעלות במידה ניכרת את רמת החיים בשנים שבהן כבר לא תעבדו. כדי לנצל את כל המתנות שמעניקה המדינה, וליהנות מהכסף שעבדתם עבורו כל-כך קשה במשך שנים רבות בלי להעביר חלק נכבד ממנו לרשות המיסים, מומלץ להיעזר בידע ובניסיון של מתכנני פרישה בקיאים. באג'נדה תמצאו מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון שכבר עזרו לרבים לנצל באופן מלא את כל הטבות המס האפשריות בגיל הפרישה, ובאופן כללי להתנהל נכון עם החיסכון הפנסיוני שמהווה נכס יקר ערך במיוחד.