תנאי פרישה מוקדמת הם מידע רלוונטי לכל מי ששוקל את האופציה של יציאה לפנסיה בגיל צעיר יחסית. חשוב להדגיש מיד כי המעבר מעבודה ומשכורת חודשית לקבלת קצבה פנסיונית הוא שינוי משמעותי מאוד מכל הבחינות, ובפרט כמובן בהיבט הכלכלי, ולכן זוהי החלטה שמחייבת שיקול דעת מעמיק. כאן בעמוד תמצאו מדריך מפורט בנושא התנאים לפרישה עוד לפני הגיל הרשמי של יציאה לפנסיה, וגם המלצות להתנהלות מושכלת.
מהו גיל הפרישה הרשמי בישראל?
כדי להבין מהם תנאי פרישה מוקדמת, כדאי קודם כל לדעת מה הכוונה ב"מוקדמת". על-פי חוק גיל פרישה, שחוקק ב-2004 ומאז תוקן ועודכן, גיל הפרישה לגבר הוא 67. גיל הפרישה לנשים משתנה בהתאם למועד הלידה, וזאת אחרי שהתקבלה החלטה להעלות אותו בהדרגה מ-62 ל-65.
יחד עם זאת, זהו רק "גיל פרישה" אחד, וישנם עוד שני גילאי פרישה: גיל פרישה חובה וגיל פרישה מוקדמת.
גיל פרישה חובה הוא הגיל שבו המעסיק רשאי להפסיק להעסיק עובד או עובדת. הגיל הזה הוא 67 גם אצל גברים וגם אצל נשים. כלומר, אישה בת למשל 65.5 יכולה לצאת לפנסיה אבל יכולה גם להמשיך לעבוד עד גיל 67. בגיל 67 ההחלטה עוברת לידי המעסיק.
גיל פרישה מוקדמת
סעיף 5 בחוק גיל פרישה מגדיר את גיל הפרישה המוקדמת בתור הגיל שבו אדם זכאי לקבל קצבת פנסיה, גם אם עדיין לא הגיע לגיל הפרישה. גם גיל הפרישה המוקדמת זהה לגברים ולנשים ועומד על 60. כלומר, כל עובד או עובדת שמגיעים לגיל שישים יכולים באופן עקרוני לפנות לגוף שבו מתנהל החיסכון הפנסיוני שלהם ולבקש להתחיל לממש אותו.
אין צורך לעמוד בתנאים מסוימים או קריטריונים ספציפיים, אבל חשוב לזכור שככל שגיל הפרישה מוקדם יותר, כך הקצבה החודשית שמקבלים תהיה נמוכה יותר (גם בגלל אובדן הצבירה הפוטנציאלי בשנים שבין הפרישה המוקדמת לגיל הפרישה הרשמי או לגיל פרישה חובה, וגם בגלל שהסכום בקרן הפנסיה מחולק למקדם המרה, ומקדם ההמרה יהיה גבוה יותר בגיל צעיר).
תנאי פרישה מוקדמת לגננות – קריטריונים ליציאה לפנסיה
יש קבוצות עובדים ועובדות ספציפיות שעבורן תנאי פרישה מוקדמת שונים מהרגיל. קבוצה אחת כזו היא הגננות בשירות המדינה, שאצלן גיל הפרישה האפשרי המוקדם ביותר הוא 59. התנאי לכך הוא השלמת לפחות 10 שנות עבודה כגננת בשירות המדינה. גננות בעלות ותק של 20 שנים או יותר בשירות המדינה יכולות לפרוש בכל גיל שירצו, אבל הקצבה הפנסיונית תשולם להן רק החל מגיל 59.
הקריטריונים לפרישה מוקדמת של מורים ומורות
עוד קבוצה שיכולה להקדים את היציאה לפנסיה היא מורים ומורות. עבור קבוצה זו, תנאי פרישה מוקדמת משתנים בהתאם לשייכות:
עובדי הוראה בשירות המדינה: תנאי אחד הוא ותק של 20 שנים או יותר. התנאי השני הוא היקף משרה של לפחות שליש במשך לפחות 10 שנים. התנאי השלישי הוא קבלת אישור מוועדת גמלאות, ששוקלת כל בקשה (בין השאר על סמך מצבת כוח האדם בכל אזור במקצוע הרלוונטי של המורה).
עובדי הוראה בבעלות: התנאי הראשון הוא ותק של 10 שנים ומעלה. עוד תנאי הוא קבלת אישור מוועדת גמלאות, והתנאי השלישי הוא גיל. במסלול א' עובדי ועובדות הוראה יכולים לפרוש (אם הם עומדים בתנאים הנ"ל) החל מגיל 50, ובמסלול ב' גיל המינימום הוא 55 לעובדות הוראה ו-58 לעובדי הוראה.
תנאי פרישה מוקדמת של עובדי מערכת החינוך עקב בעיה רפואית
לצד כל הקריטריונים הנ"ל ישנה גם אופציה לפרישה מוקדמת על רקע רפואי. בכל שנה כאלף עובדי מערכת החינוך פורשים על רקע כזה, כשהתנאי הוא התייצבות בפני ועדה רפואית. עובדות ועובדים במסלול של פנסיה תקציבית נדרשי להתייצב בפני ועדה של משרד הבריאות. בעלי ובעלות פנסיה צוברת יתייצבו קודם כל בפני ועדה של חברת הגמל שמנהלת עבורם את החיסכון הפנסיוני, ולאחר מכן בפני הוועדה של משרד החינוך.
תנאי פרישה מוקדמת לעובדי הוראה – זכויות
עובדות ועובדי הוראה שעומדים בכל אותם תנאי פרישה מוקדמת זכאים להטבות משמעותיות:
* פנסיית גישור לבעלי פנסיה צוברת עד גיל 67, גם לגברים וגם לנשים. המשמעות היא שאין צורך להתחיל לממש את החיסכון הפנסיוני בגיל מוקדם מדי.
* פיצוי עבור ימי המחלה שלא מומשו – בהתאם לנוסחה מיוחדת, בתנאי שהפרישה התרחשה אחרי גיל 55.
* מענק – המענק רלוונטי רק לעובדים ועובדות של משרד החינוך. הסכום המרבי הוא 40,000 ש"ח והחישוב מתבסס על היקף המשרה הממוצע לאורך הקריירה.
* הסתגלות – עוד מענק שרלוונטי רק לעובדים ולעובדות של משרד החינוך (ולא לעובדים בבעלות). גובה המענק: 5 פעמים השכר הממוצע לאורך שנות העבודה.
תנאי פרישה מוקדמת על בסיס תוכנית פרישה מרצון
יש מצבים שבהם עובדות ועובדים צעירים יחסית, לרוב בין גיל 50 ל-60, מקבלים הצעות ספציפיות לפרישה מרצון בגיל צעיר. המניע לכך מבחינת המעסיקים הוא רצון לרענן את השורות. בחלק מהמקרים תוכנית הפרישה מרצון נועדה להפחית את היקף כוח האדם וכך לחסוך כסף בטווח הארוך. בכל מקרה חשוב לבחון היטב את התוכנית הספציפית, על-מנת לוודא שקיבלתם תנאי פרישה מוקדמת משתלמים.
בצד של הפלוס ישנם כל הסכומים שהעובד או העובדת צפויים לקבל אם יסכימו להצעה: מענק פרישה, מענק הסתגלות, ומענק לפי סעיף 22 לחוק הגמלאות (מענק שאינו פוגע בפטור על הקצבה). סעיף משמעותי במיוחד הוא פנסיית הגישור שמשולמת מדי חודש עד לגיל הפרישה הרשמי (כאמור 67 לגברים ובין 62 ל-65 לנשים) ואפשרית רק למי שיש פנסיה צוברת, בעלי פנסיה תקציבית, זכאים לקבל את הקצבה מיום הפרישה.
בצד של המינוס יש את אובדן ההכנסות בשנים שבין היציאה לפנסיה בפועל לבין גיל הפרישה הרשמי, וכן את אובדן ההפקדות לחיסכון הפנסיוני בשנים האלה. כמובן שזו לא רק החלטה כלכלית, אבל בכל מקרה מומלץ להיעזר במומחים בתחום כדי לחשב נכון את הרווח וההפסד, כך שבסופו של דבר הבחירה תהיה על סמך מידע מדויק.
היבטי המיסוי
עוד סוגיה רלוונטית ביחס לאותם תנאי פרישה מוקדמת שמוצעים לעובד או לעובדת היא סוגיית המיסוי. בהקשר זה כדאי לזכור שקצבת פנסיה היא הכנסה לכל דבר מבחינת רשות המיסים, אבל במקביל יש גם פטור ממס עד לתקרה של כ-5,375 ש"ח בחודש. בשנת 2025 התקרה אמורה לעלות ולהגיע לכ-6,318 ש"ח בחודש עד שנת 2028, וזאת בהתאם לנוסחה שנקבעה בתקציב המדינה לשנת 2025. פטור המס על הקצבה מורכב משני מקורות, האחד מנקודות הזיכוי (לגבר- עד הכנסה של 5,445 ₪ יהיה פטור, לאישה עדה הכנסה של 6,655 ₪ יהיה פטורה). הפטור השני שייך לקיבוע זכויות ויינתן רק בהגעת הפורשת או הפורשת לגיל הפרישה התקני.
תנאי פרישה מוקדמת על בסיס ביטוח נכות בקרן פנסיה
מצב נוסף שבו אדם עשוי לפרוש מעבודה בשלב מוקדם מהרגיל הוא כשישנה בעיה רפואית שמונעת ממנו להמשיך לעבוד ולהתפרנס על בסיס הידע והניסיון שרכש. לעובדות ועובדי הוראה יש כאמור הליך מסודר שכולל ועדה רפואית, אבל האופציה הזו רלוונטית גם בענפים אחרים, כולל הסקטור הפרטי – לכל בעל או בעלת קרן פנסיה.
בכל קרן פנסיה יש רכיב מובנה של ביטוח נכות. את הביטוח הזה ניתן לנצל אם כתוצאה ממחלה או פציעה, כושר העבודה יורד בשיעור של יותר מ-25%. כשמדובר במחלה קיימת, נדרש ותק של לפחות 5 שנים בקרן הפנסיה. חשוב להדגיש כי גם פגיעה נפשית ולא רק פגיעה פיזית יכולה להוביל לקבלת פנסיה עוד לפני גיל 60.
כדי לממש את ביטוח הנכות שבקרן הפנסיה מגישים תביעה לחברה שמנהלת את הקרן. בדרך כלל במקרים כאלה תוגש גם תביעת נכות למוסד לביטוח לאומי, ובהקשר זה כדאי לדעת שהסכומים שישלם המוסד הממשלתי יקוזזו מהתשלום שיתקבל מחברת הפנסיה. בחלק מהמקרים הפגיעה היא זמנית ולכן פנסיית הנכות תשולם במשך מספר שנים, ובחלק מהמקרים הפגיעה היא לצמיתות כך שהעובד או העובדת למעשה פורשים מעבודה ועוברים להתקיים על בסיס הקצבה הפנסיונית עד לגיל הפרישה התקני ומגיל זה, ימשיכו לקבל קצבת זקנה בהתאם למקדם הקצבה הנהוג באותו המועד.
גובה הקצבה במקרים אלה מחושב על סמך 3 שיקולים: גובה השכר המבוטח לפנסיה, המסלול שנבחר ע"י העובד או העובדת (כלומר מהו היקף הכיסוי לביטוח הנכות) ושיעור הנכות (שאותו קובעת ועדה רפואית של קרן הפנסיה עצמה). היקף הכיסוי המרבי הוא 75%, כך שבכל מקרה ניתן לקבל רק עד 75% מהשכר המבוטח.
שימו לב: אם מדובר בפרישה מוקדמת חלקית, כלומר העובד או העובדת לא יצאו לגמרי לפנסיה אלא הפחיתו את היקף עבודתם, חברת הפנסיה רשאית להפחית חלק מהקצבה, וזאת במקרים שבהם סך ההכנסות (פנסיית הנכות + המשכורת החדשה) עולה על השכר הממוצע במהלך 12 החודשים שלפני ההכרה בנכות.
המרכיבים הנוספים
התנאים שבהם אפשרית פרישה מוקדמת, וגם התנאים שבהם מתבצעת פרישה מוקדמת כשהיא מתאפשרת, מתמקדים בהיבטים הכלכליים של המהלך. זהו באופן טבעי שיקול חשוב במיוחד, אבל מומלץ לקחת בחשבון גם את הרובד הרגשי.
עבודה, עבור רבים ורבות, היא חלק מרכזי בחיים. לא משנה באיזה תחום האדם עובד, איזה תפקיד הוא ממלא ועד כמה הוא בכיר. כשנמצאים כמעט כל יום במקום מסוים, במשך שעות רבות, העבודה הופכת למרכיב נכבד בזהות העצמית. בהתאם פרישה מעבודה, ובמיוחד בגיל צעיר, משנה את הזהות ובעצם מחייבת את האדם למצוא מרכיבים חדשים שיחליפו את המרכיב שכבר לא רלוונטי. האופציות הנפוצות ביותר הן יותר זמן עם המשפחה, תחביבים, צריכת תכנים מעניינים וגם התנדבות היא דרך מצוינת למלא את הזמן ובמקביל להוסיף לאישיות תחושת משמעות.
למה חשוב לשקול היטב פרישה מוקדמת?
כל החלטה ביחס לפרישה מעבודה חייבת להתקבל לאחר שיקול דעת מעמיק. כשתוחלת החיים עולה באופן קבוע, ואפילו משמעותי, אחרי היציאה לפנסיה צפויות לכל אדם שנים רבות מאוד. בנוסף, גם בגיל מבוגר הציפייה היא לחיים עם עניין והנאות, טיולים ובילויים. באופן טבעי נדרשים לכך משאבים כספיים. בדרך כלל יש גם רצון לתמוך בילדים, ובפרט במציאות הכלכלית הלא פשוטה בישראל, ולפעמים יש גם הוצאות בגלל בעיות בריאותיות או בגלל הצורך לבצע התאמות שונות בבית. כשכסף הוא משאב חיוני, לפרק זמן ארוך, ואין יותר הכנסות שוטפות מעבודה, יש חשיבות עצומה לחיסכון הפנסיוני. פרישה מוקדמת כאמור משפיעה עליו במידה משמעותית, ולכן זוהי החלטה שמקבלים רק אחרי שיקול דעת מעמיק.
איך לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר?
כדי שתוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר בהתאם לנסיבות הספציפיות אצלכם, ולנתונים הרלוונטיים עבורכם, הדרך הנכונה ביותר היא לקבל הכוונה ממי שזו המומחיות שלו. באג'נדה תמצאו נשות ואנשי מקצוע עם ניסיון רב וגם רישיון פנסיוני של משרד האוצר. שירות תכנון פרישה, כולל כמובן ההחלטה לגבי תזמון הפרישה, מאפשר לכל אחד ואחת להבין מהן האפשרויות שעומדות בפניהם, מהם היתרונות וגם מהו המחיר של כל בחירה – וכך לקבל את ההחלטה המיטבית, בדרך לחיים עם איכות מקסימלית גם בהווה וגם בעתיד.