קרן השתלמות היא מוצר חיסכון משתלם מאוד, ובפרט אם בוחרים באופן מושכל את הקרן המתאימה ביותר וממשיכים להתנהל בחוכמה לאחר מכן. קרנות ההשתלמות השונות מיועדות למי שמחפש חיסכון לטווח בינוני (וגם ארוך), ובין היתרונות שלהן ניתן לציין את הטבות המס המשמעותיות ואת העלות היחסית נמוכה. כדי לעזור לכם להבין למי זה מתאים, מתי כדאי במיוחד לפתוח קרן כזו, איך למצוא את זו האידיאלית ובאופן כללי להפיק את מלוא התועלת האפשרית מקרן ההשתלמות הכנו עבורכם מדריך מפורט ומעמיק.
קרן השתלמות – לא למטרות השתלמות בלבד
קרן השתלמות נקראת כך מפני שבמקור היא שימשה אך ורק למימון השתלמויות מקצועיות לעובדים בענפי המשק השונים. עם השנים שונה הייעוד, וכיום מדובר במוצר חיסכון לכל מטרה שהיא.
גם התשובה לשאלה מי זכאי לפתוח: במקור רק לשכירים היו חסכונות בקרנות ההשתלמות, ואילו כיום גם עצמאים, ואפילו חברי מושבים וקיבוצים, יכולים לנצל את כל היתרונות של הקרנות האלה.
שימו לב: שכירים לא יכולים לפתוח בעצמם קרן השתלמות. עבורם זוהי הטבה שהמעסיק רשאי להעניק להם, כשבלא מעט מקרים הסכם קיבוצי מחייב זאת. עצמאים – הן עוסקים מורשים והן עוסקים פטורים – יכולים לפתוח בכל עת קרן כזו.
הטבות מס לבעלי ובעלות קרנות השתלמויות
יש שני סוגים של הטבות מס לכל מי שבוחר או בוחרת לפתוח קרן השתלמות: הטבות בזמן ההפקדה והטבות בזמן משיכת הכספים.
הטבות בהפקדה
הטבות המס בהפקדה לקרנות השתלמות לשכירים: ישנו פטור מלא ממס על ההפקדה של המעסיק לקרן השתלמות. על החלק של העובד כן נדרש תשלום מס, בהתאם למדרגות המס. חשוב להדגיש כי הטבה זו ניתנת עד לתקרה מסוימת – הפקדת מעסיק של עד 7.5% מהשכר החודשי, ועד למשכורת של 15,712 ש"ח בחודש (נכון ל-2023). כלומר אם המשכורת היא 18,000 ש"ח בחודש, המעסיק עדיין רשאי להפקיד עבור העובד בקרן ההשתלמות 7.5% מהשכר, אבל הטבת המס תחול רק על 7.5% מתוך 15,712 ש"ח.
הטבות המס בהפקדה לקרן השתלמות לעצמאים: עבור עצמאים, ההפקדה לקרן ההשתלמות נחשבת להוצאה מוכרת, כלומר מפחיתה את חבות המס. גם במקרה זה ישנה תקרה – עד ל-4.5% מההכנסה השנתית או 12,780 ש"ח בשנה (נכון ל-2023), הסכום הנמוך מבין השניים.
הטבות במשיכה
גם שכירים וגם עצמאים פטורים מתשלום מס רווחי הון על התשואה שהניבה קרן ההשתלמות שלהם. זוהי הטבה משמעותית מאוד, שעשויה להתבטא בעשרות אלפי שקלים לאורך השנים. זוהי גם הטבה ייחודית לתוכניות חיסכון (היא כן קיימת בקרנות פנסיה וביטוחי מנהלים, אבל לא במוצרי חיסכון והשקעה). הטבה זו תקפה לרווחים מהפקדות של עד 19,920 ש"ח בשנה (נכון ל-2023).
שימו לב: על-מנת ליהנות מהטבה יקרת ערך זו יש לעמוד באחד התנאים הבאים:
א. הכספים נמשכים מהקרן לאחר שחלפו 6 שנים לפחות ממועד ההפקדה הראשונה בקרן ההשתלמות.
ב. המשיכה מתבצעת לאחר 3 שנים או יותר והכספים מיועדים לממן לימודים או השתלמות מקצועית.
ג. המשיכה מתבצעת לאחר 3 שנים או יותר, ובעל או בעלת הקרן הגיעו לגיל פרישה חובה 67.
היתרונות ביחס למוצרי חיסכון אחרים
בהשוואה לקופת גמל להשקעה, היתרון העיקרי של קרן ההשתלמות הוא הטבות המס (בקופת גמל להשקעה פטור ממס רווחי הון ניתן רק לאחר גיל ו60 במשיכה כקצבה בלבד, ובנוסף אין הטבה בהפקדה). מצד שני, בקופת גמל להשקעה ניתן להפקיד עד כ-76,449 ₪ (2023) בכל שנה, ולמי שמתקרב לגיל הפרישה מעבודה זוהי אופציה שבהחלט כדאי לשקול.
בהשוואה לקופת גמל להשקעה, יתרונות קרן השתלמות הם הטבות המס, דמי הניהול הנמוכים יותר והאפשרות לנייד את הכסף בין חברות שונות.
בהשוואה לקרנות נאמנות ותעודות סל, היתרונות של קרנות ההשתלמות הם הפטור ממס רווחי הון (בקרן נאמנות או תעודת סל, מוטל מס רווחי הון גם כשעוברים בין מסלולי השקעה) ודמי הניהול הנמוכים יותר, במידה משמעותית.
קרן השתלמות לשכירים – דגשים חשובים
* ההפקדות לקרנות ההשתלמות של השכירים חייבות להתחלק בין המעסיק לבין העובד או העובדת ביחס קבוע – של 1 ל- 3 כדי להנות מהטבת פטור ממס רווחי הון. לדוגמה, אם המעסיק מפקיד 7.5% מהשכר, העובד יפקיד 2.5%, ואם המעסיק מפקיד 6% העובד יפקיד 2%.
* שכיר בעל שליטה – במקרים אלה הטבת המס בהפקדה עבור המעסיק מוגבלת ל-4.5% בלבד מהשכר.
* עבודה בשני מקומות עבודה במקביל – על העובד לפתוח שתי קרנות השתלמות, באותה חברה או בחברות שונות, לבחירתו. לא ניתן להפקיד כספים לאותה קרן משני מקומות עבודה שונים.
* על המעסיק מוטלת החובה להעביר את החלק של העובד בהפקדות לקרן ההשתלמות תוך 40 יום. איחור הינו עבירה פלילית, וכך גם כמובן אי העברת הכספים.
למה לעצמאים כדאי לפתוח קרן השתלמות?
לכאורה קרן השתלמות היא מוצר משתלם בעיקר לשכירים מפני שעבורם 75% מההפקדות הן של המעסיק. יחד עם זאת היתרונות בקרן השתלמות עבור עצמאים משמעותיים לא פחות – העובדה שמדובר בהוצאה מוכרת מפחיתה את חבות המס במידה לא מבוטלת, והפטור ממס רווחי הון הופך את התשואה בפועל לגבוהה במיוחד.
בנוסף מומלץ לכל עצמאי או עצמאית לייצר חיסכון משמעותי, שיהווה רשת ביטחון למקרים של אירועים לא צפויים בעתיד.
איך פותחים?
התשובה לשאלה איך מצטרפים מבחינה טכנית פשוטה: פונים אל אחת החברות שמנהלות לדוגמא: אנליסט, אינפיניטי, ילין לפידות, הפניקס, כלל, מנורה מבטחים ,מיטב ועוד…ומנהלים מולה את ההליך הפורמלי.
השאלה המורכבת יותר היא כמובן איך בוחרים, כלומר איך משווים, ועוד שאלה חשובה היא מהן ההפרשות המקובלות – תשובה מפורטת בפסקה הבאה במדריך. עוד סוגיה שכדאי לתת עליה את הדעת היא מינוי מוטבים, וגם על כך תמצאו מידע מלא בהמשך המדריך.
השוואה בין קרנות השתלמות – פרמטרים עיקריים
מסלול
ישנם מספר מסלולי השקעה בקרן השתלמות: מניות, אג"ח, מט"ח, שקלי, חו"ל, הלכתי ועוד. לכל מסלול פוטנציאל תשואה בהתאם לרמת הסיכון. הבחירה בין המסלולים השונים היא בהתאם למידת שנאת הסיכון של כל אדם, לגיל, להיקף החסכונות האחרים ועוד פרמטרים. מומלץ להתייעץ עם מומחים כדי להבין מהי הבחירה הנכונה ביותר ספציפית עבורכם.
ביצועים
השוואת ביצועים בין קרנות השתלמות מבוססת על שני נתונים: תשואה מצטברת, תשואה ממוצעת ומדד שארפ.
את התשואה המצטברת והממוצעת רצוי לבחון לאורך תקופה ארוכה ככל האפשר – למשל 5 שנים, וזאת על-מנת לנטרל הטיות נקודתיות. שימו לב: הבדל של 1% בתשואה השנתית עשוי להיות מתורגם לתוספת של אלפי שקלים ואף למעלה מכך בתום תקופת החיסכון.
מדד שארפ הוא אומדן של היחס שבין התשואה לסיכון – ככל שהמדד גבוה יותר, כך הקרן הספציפית מצליחה להגיע לתשואה גבוהה יותר באותה רמת סיכון (או לחילופין להגיע לתשואה מסוימת בסיכון מופחת).
דמי ניהול
כמו כל מוצר, גם קרן השתלמות נבחנת על סמך השאלה כמה זה עולה. על-פי התקנות, גובה דמי הניהול אותם רשאית קרן השתלמות לגבות הוא 2%. בפועל, ברוב המקרים, דמי ניהול בקרן השתלמות נעים בין 0.4% ל-0.7%. כדאי לנסות להתמקח.
קרנות השתלמות לאוכלוסיות ספציפיות
* עובדים בחברות תחזוקה וניקיון – כל המעסיקים בחברות מסוג זה מחויבים בפתיחה לעובדים ולעובדות.
* עובדים בחברות שמירה ואבטחה – כנ"ל.
* עובדי קבלן – במקומות עבודה שבהם המעסיק מפקיד לעובדים הישירים, גם עובדי הקבלן זכאים לאותה הטבה בדיוק. מועד תחילת ההטבה הוא חצי שנה לאחר התקופה שנקבעה עבור העובדים הישירים.
* עובדים בענף הבנייה – מנופאים ומנהל עבודה באתרי בנייה זכאים כבר מיום העבודה הראשון. עובדים אחרים בתחום, כולל שיפוצים, זכאים כשהם מגיעים ל-3 שנות ותק.
* עובדי הוראה – זכאים להפקדות גבוהות מהרגיל: ההפקדה של המעסיק היא 8.4% מהשכר, ושלהם עצמם עוד 4.2% וזאת בשל העובדה כי קרנות ההשתלמות למורים מסבסדות את שנת השבתון של המורה.
הלוואות על חשבון קרן ההשתלמות – אופציה משתלמת במיוחד
עוד יתרון הוא האפשרות לקבל הלוואה על חשבון הצבירה. בדרך זו ניתן ליהנות מהכסף בהווה מבלי לוותר על המשך החיסכון, וכך לשמר את הטבת המס הצפויה בעת המשיכה. מאחר שהכספים שהצטברו בקרן ההשתלמות מהווים ביטחון איכותי מבחינת החברה שמנהלת את החיסכון, ומאחר שיש לה גם אינטרס מובהק לשמר את הלקוח, ההלוואה ניתנת בתנאים מעולים: הריבית היא סביב הפריים ואפילו פריים פחות 0.5%, אין עמלות, פרק הזמן המרבי הוא 7 שנים ואפשר גם להחזיר את ההלוואה בכל נקודת זמן ללא קנס.
בדרך כלל הסכום המרבי של הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות הוא 80% מהסכום בקרן נזילה, ועד 50% בקרן לא נזילה.
באילו מקרים כדאי לנייד קרן השתלמות?
יתרון נוסף הוא האפשרות לעבור בין מסלולי השקעה, וגם בין חברות, ללא עלות ומבלי שהפעולה תיחשב כאירוע מס. מעבר בין מסלולים, וגם בין חברות, גם לא פוגע בוותק, שמחושב בכל מקרה מהיום שבו בוצעה ההפקדה הראשונה.
באופן טבעי כדאי לנצל את היתרון הזה – ולנייד קרן השתלמות שהביצועים שלה נמוכים בהשוואה לסטנדרט בתחום. לשם כך רצוי לעקוב באופן שוטף אחרי מצב הקרן. כל חברה שולחת לחוסכים דוחות רבעוניים ושנתיים, ואפשר גם להיכנס בכל נקודת זמן לאזור האישי באתר החברה. זוהי כמובן התשובה לשאלה הנפוצה איך אני יכול לדעת כמה כסף נצבר בחשבוני בקרן השתלמות שלי, וגם המלצה: כשאתם יודעים בדיוק כמה הרווחתם וגם כמה שילמתם כדמי ניהול, אתם יכולים לדעת גם האם יש חלופות טובות יותר בשוק – ולמקסם את הרווח.
בחירת המוטבים בקרנות השתלמות
במקרה של חלילה מוות של החוסך או החוסכת בטרם עת, כלומר כשהכסף עדיין בקרן, מי שקיבלו את הסכום שהצטבר הם המוטבים שנבחרו על-ידי בעל/ת הקרן. במצבים אלה המוטבים זכאים למשוך מיד את כל הסכום, וגם ליהנות מהפטור על מס רווחי הון (עד לתקרה הרלוונטית) – גם אם לא חלפו 6 שנים ממועד פתיחת הקרן.
שימו לב: כשאין מוטבים, הקרן תועבר ליורשים על-פי צוואה או חוק. מומלץ למנוע סיבוכים מיותרים, ולעדכן את המוטבים כשמתרחשים שינויים רלוונטיים – למשל אחרי גירושין, כשיש בן/בת זוג חדש, כשהילדים גדלים ורוצים להבטיח את עתידם, וכו'.
איך להבטיח את מיצוי התועלות של קרן השתלמות ולמקסם את הרווחים?
אחרי שמבינים אילו סוגי קרנות קיימים, מהם היתרונות העיקריים ואיך להשוות, ואחרי שגם קיבלתם תשובות לשאלות נפוצות כמו האם אני יכול לקחת הלוואה כנגד הצבירה בחשבוני בקרן ההשתלמות, השלב הבא הוא לתרגם את הידע לפעולה – בחירת קרן השתלמות ספציפית. בשלב זה כדאי להסתייע באנשי מקצוע שזו המומחיות שלהם. באג'נדה פועל צוות מיומן מאוד של מומחים בעלי רישיון של משרד האוצר, וכן ניסיון רחב היקף – מוזמנים ליצור אתנו קשר ולקבל המלצות ספציפיות עבורכם.