קיבוע זכויות הוא אחת הפעולות המשמעותיות ביותר לקראת גיל הפרישה. זוהי הדרך לנצל את האפשרות לקבל פטור מתשלום מס על הקצבה הפנסיונית – לעיתים על כל הקצבה ולעיתים על חלק משמעותי ממנה. מי שלא מבצעים את ההליך עלולים להפסיד עשרות אלפי שקלים במצטבר לאורך תקופת הפנסיה, וכתוצאה מכך לא ליהנות מרמת החיים המקסימלית האפשרית. חשוב להדגיש כי רשות המיסים לא יוזמת את קיבוע הזכויות – פעולה זאת היא באחריותם המלאה של העמיתים והעמיתות בקרנות הפנסיה ושל בעלי ובעלות ביטוחי המנהלים. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות התהליך, והסברים כלליים לגביו. לתשובות לשאלות ספציפיות וייעוץ מותאם אישית ניתן לפנות אלינו.
מתי ניתן לבצע קיבוע זכויות?
קיבוע הזכויות מתבצע עם ההגעה לגיל הפרישה מעבודה. אצל גברים גיל זה הוא 67, ואילו אצל נשים ישנו טווח גילאים – בין 62 ל-65, בהתאם למועד הלידה (וזאת בעקבות רפורמה מקיפה בתחום שנועדה להעלות בהדרגה את גיל הפרישה של הנשים מ-62 ל-65).
במקרים של יציאה לפנסיה מוקדמת עקב מגבלה, וכשנקבעו לאדם 75% נכות או יותר, ניתן גם כן לבצע קיבוע זכויות. עוד כדאי לדעת שאפשר להגיש את הטפסים הרלוונטיים (פירוט בהמשך) לרשות המיסים גם אחרי היציאה לפנסיה, ואפילו לקבל החזרים בגין מיסים ששולמו שלא לצורך – אבל הרטרואקטיביות מוגבלת ל-6 שנים בלבד.
כמה כסף אפשר לחסוך בזכות קיבוע זכויות?
במרבית המקרים מצטבר בקרן פנסיה או בביטוח מנהלים סכום כסף גבוה במיוחד – מאות אלפי שקלים, לפחות, וגם חיסכון של מיליוני שקלים הוא לא דבר נדיר. הקצבה המשולמת מתוך החיסכון הנ"ל הינה הכנסה חייבת במס ולכן חלק משמעותי ממנה עלול לעבור לרשות המדינה. מצד שני המדינה מבינה היטב שחשוב לעודד את הציבור לחסוך לקראת הגיל השלישי, וכי בלי קצבה הולמת הפנסיונרים עלולים להיפגע וגם להפוך לעול על תקציב המדינה. בהתאם נקבע פטור ממס על החיסכון הפנסיוני. פטור זה מעוגן בתיקון 190 המפורסם לפקודת מס הכנסה, הוא תקף משנת 2012, ומימושו – באמצעות הליך קיבוע זכויות – עשוי לחסוך לכם עשרות אלפי שקלים ולפעמים אף יותר.
הסכום המקסימלי שלגביו ניתן לבצע קיבוע זכויות
החוק מגביל את הסכום שלגביו ניתן לקבל פטור ממס על חיסכון פנסיוני – אבל תקרת הפטור צפויה לעלות ב-2025. נכון לשנת 2022 המקסימום הוא כ-810,540 ש"ח, אבל ב-2025, בהתאם לתקנות שכבר אושרו, היא תעמוד על 1,044,396 ש"ח וזאת בהתאם לנתוני הקצבה המזכה של שנת 2022. הבשורות הטובות הן שניתן להודיע לרשות המיסים כבר היום על כוונה עתידית לנצל את ההעלאה של תקרת הפטור, וזאת באמצעות טופס 161ד' שהוא זה שלמעשה מקבע את הזכויות.
מידע רלוונטי נוסף בהקשר זה הוא שמשיכת כספי פיצויים מורידה את תקרת הפטור, ובמידה ניכרת. על כל 1ש"ח שנמשכו במהלך 32 השנים שלפני היציאה לפנסיה, רשות המיסים מקזזת 1.35 ש"ח מהפטור. בהתאם ההמלצה היא להשאיר את כספי הפיצויים בקופת הגמל אלא אם כן אין שום ברירה אחרת.
כל הדרכים ליהנות מפטור המס על הקצבה הפנסיונית
במקרים מסוימים רשאים החוסכים למשוך חלק מהכסף מיד עם היציאה לפנסיה, ולהשתמש בשאר החיסכון לקצבה החודשית. קיבוע זכויות מתייחס לשני סוגי הקצבאות, כשניתן לחלק את הפטור בין הסכום החד-פעמי לבין הקצבה החודשית. הבחירה כיצד לעשות זאת צריכה להתייחס לפרמטרים רבים ובהם למשל האם יש לגמלאי או לגמלאי הכנסות נוספות כגון שכר דירה. תכנון מס מקיף במסגרת קיבוע הזכויות מבטיח תשלום מינימום מס במצטבר – והשארת הסכום המקסימלי האפשרי בידי הגמלאים.
קיבוע זכויות באמצעות טופס 161ד'
קיבוע זכויות מתבצע בפועל מול רשות המיסים כאמור באמצעות טופס שנקרא 161ד'. בטופס זה יש לפרט את כל המידע הרלוונטי לצורך מימוש הפטור ממס: הגיל של החוסך או החוסכת, הכוונה לבצע היוון קצבה (כלומר למשוך חלק מהכסף באופן חד פעמי מיד עם הפרישה מעבודה), הודעה על רצון לממש את השינוי הצפוי בתקרת הפטור ב-2025, פירוט משיכות כספי פיצויים ב-32 השנים החולפות (אם היו כאלה, כמובן, וכאמור מומלץ להימנע מכך במידת האפשר), אופן מימוש הפטור (על הסכום שנמשך באופן חד-פעמי ו/או על הקצבה החודשית) ועוד.
חשוב למלא טופס זה באופן מדויק ולצרף לו את כל האישורים הנדרשים – כדי למנוע טעויות שימנעו את מיצוי ההטבות, ועל-מנת שלא ייגרמו עיכובים בתהליך קיבוע הזכויות.
איך להבטיח חיסכון מרבי ופנסיה מועילה?
באמצעות קיבוע זכויות ניתן לחסוך עשרות אלפי שקלים ואולי אפילו יותר. מן הסתם לכל מי שמתקרב או מתקרבת לגיל הפרישה יש אינטרס מובהק לבצע את הפעולה הזו, וגם אם כבר יצאתם לפנסיה ועדיין לא עשיתם זאת – זה הזמן למלא את טופס 161ד' ולהבטיח את זכויותיכם על-פי החוק והתקנות העדכניות. באג'נדה תמצאו צוות של מומחים בעלי רישיון סוכן לביטוח פנסיוני מטעם משרד האוצר (רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון), וכן ניסיון בייעוץ פרישה ובביצוע קיבוע הזכויות החשוב כל כך. השירות כולל תכנון מס יסודי ועזרה בהתנהלות הפורמלית מול רשות המיסים ושאר הגופים הרלוונטיים.