ניהול סיכונים פיננסיים הוא מרכיב מרכזי בהתנהלות אחראית בכל שלבי החיים, על-ידי כל אדם, ובוודאי עבור מי שהיקף נכסיו משמעותי. בפרט הפך ניהול הסיכונים לחיוני מאוד בעשור האחרון, כשהמציאות הופכת לתזזיתית יותר ויותר, ושוק ההון כמובן מושפע מכך במידה ניכרת. בעמוד זה תמצאו סקירה מפורטת היבטים רלוונטיים לניהול סיכונים, המלצות שיעזרו לכם למזער את רמת הסיכון בחייכם מבלי לוותר על הזדמנויות, ועוד מידע מועיל. לקבלת תשובות לשאלות ספציפיות עבורכם מוזמנים ליצור איתנו קשר, ונשמח לייעץ לכם.
מהי שנאת סיכון ואיפה אתם נמצאים על הסקאלה?
הבסיס של ניהול סיכונים פיננסיים הוא שנאת סיכון. שנאת סיכון הוא מושג בכלכלה, וליתר דיוק בתורת המשחקים, ויש בו גם אלמנט פסיכולוגי משמעותי (שהרי בסופו של דבר החלטות כלכליות מושפעות גם מהמבנה הרגשי שלנו). הצורך להתייחס למידת שנאת הסיכון של כל אחד ואחת נובע מכלל יסוד אחר בחיים – יש לא מעט מצבים שבהם כדי להצליח, אדם חייב להסתכן. בהקשר של השקעות, אפיקים שמניבים תשואה גבוהה מתאפיינים ברמת סיכון גבוהה, ובהקשר של ביטוח – מי שמוותר על פוליסה עשוי לחסוך לא מעט כסף לאורך החיים, אבל במקביל מסתכן בנזק כספי חמור.
ישנם בני אדם ששונאים סיכון במידה רבה, ישנם כאלה שמוגדרים כאדישים לסיכון, ויש גם מי שמוכנים להסתכן. המכנה המשותף לכולם הוא הצורך לנהל את הסיכונים, ובפרט להגיע ליחס מיטבי בין סיכוי לסיכון.
ניהול סיכונים פיננסיים באמצעות מוצרי ביטוח
כל פוליסה היא למעשה כלי לניהול סיכונים פיננסיים. כך למשל ביטוח מחלות קשות מנטרל את הסיכון למשבר כלכלי חמור במקרה של מחלה קשה (שמטבעה כרוכה בהוצאות כספיות רבות ובמקביל פוגעת ביכולת להתפרנס). ביטוח אובדן כושר עבודה מספק מענה לסיכון שמסיבה כזו או אחרת לא תוכלו להמשיך לעבוד, ואילו ביטוח חיים הוא תוצר של שנאת סיכון נפוצה אצל אנשים רבים – הסיכון למות בטרם עת ולהשאיר את המשפחה ללא מקורות הכנסה נאותים.
איך להימנע מטעויות שעולות ביוקר בתיק הביטוחים?
מצד אחד, כדאי כמובן להצטייד בכל הפוליסות הנ"ל. מצד שני, לכל פוליסה יש עלות כספית לא מבוטלת בהווה ובעתיד. בנוסף, היקף הכיסוי משפיע על גובה הפרמיה, כשלמשל בביטוחי חיים ככל שהסכום שיקבלו המוטבים גבוה יותר, כך עולה הפרמיה החודשית. סיכון נוסף שעלול להתממש כשלא מנהלים נכון סיכונים ולא בונים תיק ביטוח באופן מקצועי הוא כפל ביטוחים – כלומר שתי פוליסות שמספקות את אותו כיסוי אבל האדם משלם פעמיים.
עוד כדאי לקחת בחשבון שכשמציאות החיים משתנה, כדאי להתאים לכך את תיק הביטוח, ולמעשה מומלץ לבחון אותו אחת לשנה או שנתיים – כדי להבטיח יחס אופטימלי בין פרמיות לבין מזעור הסיכונים השונים.
ניהול סיכונים פיננסיים בחיסכון הפנסיוני
גם החיסכון הפנסיוני מחייב ניהול סיכונים פיננסיים באופן מושכל. החיסכון הפנסיוני – בין אם הוא מתנהל בקרן פנסיה, בין אם בביטוח מנהלים ובין אם בקופת גמל – הוא אחד הנכסים המשמעותיים ביותר של רוב הישראלים, שכירים ועצמאים גם יחד. מעבר לחובה להפקיד בחיסכון סכומי כסף משמעותיים באופן שוטף, זהו הנכס שמבטיח עתיד כלכלי מיטבי בגיל מבוגר. בהתחשב בעלייה המתמשכת בתוחלת החיים, רצוי מאוד להקדיש לחיסכון הפנסיוני את מלוא תשומת הלב הנדרשת – ובפרט כאמור לנהל את הסיכון.
ניהול סיכונים אחרי גיל הפרישה מעבודה
כשאדם מגיע לגיל הפרישה מעבודה, ועומד להתחיל לקבל קצבה מתוך החיסכון הפנסיוני, סיכון משמעותי הוא מוות בשלב מוקדם יחסית. במקרה כזה בן/בת הזוג עלולים להישאר ללא מקור הכנסה זה, והתוצאה עלולה להיות קשה. על-מנת לנטרל את הסיכון ניתן לבחור "תקופת הבטחה" – פרק זמן של עד 240 חודשים שבו בן/בת הזוג יקבלו את הקצבה בכל מקרה, גם אם החוסך או החוסכת עצמם הלכו לעולמם. המחיר: ככל שתקופת ההבטחה ארוכה יותר, הקצבה החודשית (גם כשהחוסך עדיין בחיים) תהיה מעט נמוכה יותר. מציאת האיזון האופטימלי מחייבת חישובים מורכבים, על סמך פרמטרים רבים, ועל כן מומלץ לקבל את ההחלטה בעזרת אנשי מקצוע.
העברה בין-דורית עם מינימום סיכונים
ניהול סיכונים פיננסיים מטבעו כולל התייחסות לעתיד. למעשה, במידת הצורך, ניהול הסיכונים עוסק גם במציאת הדרכים הטובות ביותר להעביר את ההון המשפחתי לדורות הבאים, לרבות תכנון עיזבון.
בתחום זה ישנם שני סיכונים עיקריים: הראשון הוא תשלום מס גבוה יתר על המידה, כך שהמדינה תנגוס נתח נכבד מההון המיועד לדורות הבאים. הסיכון השני הוא שרצונו של האדם בנוגע לאופן חלוקת הנכסים שצבר לא יתממש במדויק.
מזעור הסיכון מחייב תשומת לב לפרטים רבים, ובהם למשל שמות המוטבים בביטוח החיים ובמוצרי החיסכון וההשקעה (בקרן פנסיה אין לכם בחירה, ובמקרה של מוות בטרם עת מי שיקבלו את הכספים על בסיס החיסכון הפנסיוני הם שאירים כפי שהם מוגדרים בחוק).
ניהול סיכונים פיננסיים בתיק ההשקעות
בדומה לחיסכון הפנסיוני, ניהול סיכונים מקצועי יכול להשביח גם כל תיק השקעות. ראשית, נדרשת בחירה נכונה בין כל מוצרי החיסכון וההשקעה – קרנות השתלמות, מניות, קופות גמל להשקעה, קופת גמל IRA, פוליסת חיסכון, נכסים אלטרנטיביים ועוד. מאחר לכל סוג של מוצר כזה רמת סיכון אחר, ובנוסף ייתכנו הבדלים מבחינת מידת הסיכון גם בתוך כל קטגוריה, חשוב להקדיש מחשבה לכך. רווח נוסף מתהליך זה עשוי להיות מיצוי הטבות מס שמעניקה המדינה בחלק מהאפיקים, ובפרט על החסכונות לטווח הבינוני והארוך. בפרט מומלץ לבצע את ניהול הסיכונים כשהמציאות עלולה לטלטל את שווקי ההון באופן חד במיוחד (מצב שמתרחש בתדירות הולכת וגדלה במאה ה-21).
מהו מדד שארפ ולמה כדאי לקחת אותו בחשבון?
המשוואה פשוטה: ישנם אפיקים המתאפיינים ברמת סיכון גבוהה, אבל הם גם אלה שעשויים להניב תשואה גבוהה – תשואה שתצטבר לאורך השנים כך שבגיל הפרישה מעבודה יהיה לכם סכום כסף גבוה במיוחד. בהקשר זה כדאי להכיר את המושג מדד שארפ, אשר בוחן את הקשר בין תשואה לרמת סיכון. ככל שמדד השארפ של מוצר פנסיוני ספציפי גבוה יותר, כך התשואה ביחס לרמת סיכון נתונה גבוהה יותר (או שלחילופין, תוכלו להגיע לתשואה רצויה עם פחות סיכון). השוואת מדדי שארפ של אופציות רלוונטיות היא בסיס לניהול סיכונים נכון, והמלצה נוספת היא להפחית את רמת הסיכון ככל שהגיל עולה ומתקרבים למועד הפרישה מעבודה – מפני שנשאר פחות זמן כדי לתקן נפילות, אם יהיו כאלה כתוצאה מסיכון גבוה יחסית.
איך להבטיח ניהול סיכונים פיננסיים אופטימלי?
כשהמטרה היא ניהול סיכונים פיננסיים איכותי באמת, הדרך הנכונה היא קבלת עזרה ממי שזה המקצוע שלו – בדיוק כפי שבמקרה של חשש מבעיה גופנית פונים לרופא מומחה. באג'נדה תמצאו צוות של מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר ובקיאות מעמיקה בשוק ההון על כל אפיקיו, בארץ ובעולם. הצוות שלנו מקפיד להתעדכן באופן קבוע וכמו כן אמון על ייעוץ בהתאמה מדויקת לכל אדם, כך שההמלצות שתקבלו מאיתנו עדכניות ומועילות במיוחד. השירות ניתן בגובה העיניים ובסבלנות, על-מנת שכל אחד ואחת יוכלו להפיק ממנו את מלוא התועלת ולהבין בדיוק איך להתנהל מבלי להסתכן וגם מבלי לפספס הזדמנויות כדאיות.