מסלול IRA הוא הזדמנות. מסלול Individual Retirement Account הוא גם סיכון. באופן טבעי עולה השאלה איך מממשים את ההזדמנות וגם מנטרלים את הסיכון, ומיד אחריה שאלות רבות נוספות: למי מתאים המסלול הזה? מהם היתרונות המרכזיים שלו? באילו מכשירי חיסכון והשקעה מוצע המסלול? איך עוברים למסלול הזה?
כדי לעזור לכם לקבל תמונה בהירה ומלאה של המסלול הכנו עבורכם מדריך מפורט, ובו תשובות לכל השאלות הנ"ל ואחרות. למידע מותאם אישית אליכם ניתן לפנות לאג'נדה, ונשמח לייעץ לכם.
מה זה בעצם מסלול IRA?
השם IRA הוא כאמור ראשי תיבות של הביטוי Individual Retirement Account, ובתרגום לעברית: חשבון פרישה אישי. חשוב מיד להדגיש שאמנם יש יתרונות משמעותיים בחיסכון והשקעה במסלול ה-IRA כחלק מההיערכות לפרישה (מעבודה), והסבר על כך תמצאו בהמשך המדריך, אבל גם בגילאים צעירים יותר ניתן לעבור אל המסלול הזה.
המהות האמיתית שלו היא היותו חשבון אישי. כלומר, אתם ורק אתם אלה שקובעים באילו מוצרים פיננסיים ספציפיים מושקע הכסף שלכם שבמסלול הזה (בכפוף למגבלות שמפורטות בהמשך המדריך, בפסקה "המגבלות שמוטלות על חיסכון והשקעה במסלולי IRA").
למה מסלול IRA הוא הזדמנות?
אנחנו מגדירים את מסלול ה-IRA כהזדמנות של ממש עבור לא מעט חוסכים ומשקיעים מ-3 סיבות: קודם כל, השליטה המוחלטת שהוא מעניק למי שהכסף שלו, כלומר לכם. אם "בעל המאה הוא בעל הדעה", כדאי לכם לנצל זאת באופן אופטימלי, ולבחור בעצמכם לאן לנתב את הכסף שלכם. בדרך זו אתם יכולים למשל להימנע מלהשקיע את הכסף שלכם בניירות ערך של חברות שאתם מסתייגים מאופן הפעולה שלהם, ולהפך, לבחור בניירות ערך של חברות ספציפיות שאתם מאמינים ביכולת שלהן לצמוח בשנים הקרובות.
הסיבה השנייה היא המודעות. אנשים רבים מפקידים סכומי כסף גבוהים מאוד בקרנות השתלמות וקופות גמל, ולא עוקבים אחרי המתרחש בהן. אמנם בבתי ההשקעות עובדים מן הסתם מומחים מנוסים, אבל אמון עיוור הוא תמיד מדיניות שגויה. במסלול ה-IRA הניהול האישי מחייב מודעות גבוהה קבועה, וזהו יתרון חשוב.
הסיבה השלישית לכך ש-IRA הוא הזדמנות היא דמי הניהול האטרקטיביים, והרחבה על כך תמצאו בפסקה "דמי הניהול הנהוגים במסלולי ה-IRA".
מהו הסיכון הטמון במסלול ואיך לנטרל אותו?
כפי שהוא הזדמנות, מסלול IRA הוא גם סיכון. קודם כל, כל השקעה היא גם סיכון, מפני שאין כזה דבר תשואה ודאית. למעשה, ככל שהסיכוי (לתשואה מרשימה) גבוה יותר, כך באופן עקרוני עולה גם רמת הסיכון (להפסדים). מעבר לכך, יחד עם הכוח להחליט בדיוק איפה יושקע הכסף שלכם באה אחריות גדולה, וכדי לעמוד באחריות הזו נדרשת השקעת זמן ולמידה. יש דרכים שונות לנטרל את הסיכון ובהן השקעה במוצרים מחקי מדדים (אופציה שמנטרלת במידה מסוימת את חופש הפעולה) וקבלת עזרה ממומחים (שפועלים ספציפית עבורכם ולכן עדיין נשמר הערך של ניהול אישי).
בכל מקרה מומלץ לשקול היטב את ההזדמנות וגם את הסיכון, את הפוטנציאל וגם את האחריות – ורק לאחר שמשתכנעים שהאופציה של ניהול אישי של חיסכון או השקעה מתאימה לכם לעבור אל IRA.
באילו מכשירי חיסכון והשקעה מוצע מסלול IRA?
מסלולי IRA מוצע ב-3 סוגים של מכשירי חיסכון והשקעה:
- אופציה אחת היא קרן השתלמות. זהו מוצר שמיועד גם לשכירים וגם לעצמאים, כשהמטרה היא חיסכון לטווח הבינוני והארוך. במקור המכשיר הזה פותח כדי שעובדים יוכלו לפרגן לעצמם השתלמות מקצועית או שדרוג של הקריירה, אבל כיום אפשר להשתמש בכסף שנחסך ובתשואה שהוא משיג לכל מטרה שהיא. מומלץ לפתוח קרן השתלמות לפרק זמן של 6 שנים לפחות מפני שלאחר תקופה זו ישנה הטבת מס משמעותית. כמו כן ישנן הטבות מס גם על ההפקדות לקרנות השתלמות, כולל אלה במסלול IRA, הן עבור שכירים והן עבור עצמאים.
- האופציה השנייה שבה ניתן לעבור אל מסלול ה-IRA היא קופת גמל שנפתחה לפי תיקון 190. הפקדת כספים לקופה זו לא מקנה הטבות מס, אבל מי שיבחר למשוך את הכספים שמצטברים בה, כולל כמובן התשואות, לאחר גיל 60 ובדרך של קצבה חודשית (במקום משיכת כל הסכום בבת אחת), ייהנה מפטור ממס רווחי הון (ששיעורו הוא 25%).
- בנוסף ניתן לנייד לקופת גמל גם את כספי החיסכון הפנסיוני. לגבי פעולה זו ישנו דגש ספציפי: את הכספים של רכיב הפיצויים שבחיסכון הפנסיוני ניתן להעביר אל מסלול IRA רק אם המעסיק מאשר לעשות זאת, או אם חוזה ההעסקה שלכם כולל את סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים.
למי מתאימה האופציה?
בישראל מסלולי ה-IRA חדשים יחסית, אבל בעולם זוהי אופציה ותיקה ובהתאם מוכרת וגם כזו שרבים וטובים מנצלים. בארה"ב החלו להציע מסלולי פרישה בניהול אישי כבר לפני כ-50 שנים, וגם במדינות רבות אחרות ברחבי העולם ההבנה שלציבור הרחב יש את הכלים לנהל בעצמו את החסכונות שלו אינה חדשה.
בישראל הוחלט לפתוח את המסלולים האלה ב-2009. המניע לשינוי תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים כך שיתאפשר IRA היה המשבר הפיננסי החמור שהשפיע על מדינות רבות ברחבי העולם שנה קודם לכן. ראשיתו של המשבר הפיננסי בהתנהלות בעייתית מאוד של בנקים גדולים בארה"ב, שחילקו משכנתאות גם ללווים ללא כושר החזר ריאלי. קריסת הבנקים יצרה כדור שלג שפגע למשל בכלכלת יוון, והוביל גם לירידות חדות בשוקי ההון השונים. הביצועים הלא טובים בלשון המעטה של בתי ההשקעות בישראל גרמו לאנשי האוצר להבין שאין הצדקה אמיתית למנוע מהחוסכים עצמם לנהל את כספם, תחת מגבלות מסוימות, וכך היה.
מאחר שכאמור יש סיכון מסוים בניהול אישי, מסלולי ה-IRA מתאימים בעיקר למי שלא מפחדים מאחריות ומוכנים להשקיע את המשאבים הנחוצים במימוש האחריות ובניהול אחראי של הכספים שלהם.
איך עוברים אל מסלול IRA?
על-מנת לנצל את ההזדמנות של מסלול IRA, בין אם בקרן השתלמות ובין אם בקופת גמל, יש לפנות אל בית השקעות שמציע את האופציה של IRA. נכון ל-2024 האפשרויות הן מיטב דש וגלובל נט. הסיבה לכך היא שרשות שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר מחייבת פיקוח על מסלולי IRA והמשימה מופקדת בידי בתי ההשקעות.
צעד נוסף בדרך למסלול ה-IRA ולמימוש יתרונותיו הוא פתיחת חשבון אצל חבר בורסה. הסיבה לכך היא שרק בדרך זו אפשר בעצם לרכוש מוצרים פיננסיים כמו תעודות סל, קרנות נאמנות, מניות, אגרות חוב ועוד, וליישם את ההחלטות שתקבלו בנוגע להשקעת הכספים שלכם.
דמי הניהול הנהוגים במסלולי ה-IRA
מסלול IRA הוא כאמור מסלול בניהול אישי, אבל למרות זאת תידרשו לשלם דמי ניהול. הסיבה לכך היא החובה המוטלת על בתי ההשקעות לפקח על המעשים שלכם – פיקוח שמן הסתם מחייב השקעת זמן עבודה ומשאבים נוספים ולכן יש לו עלות. גם המרכיב האדמיניסטרטיבי בשירות שתקבלו מבית ההשקעות בא לידי ביטוי, אבל בכל מקרה השורה התחתונה משתלמת.
אם בקופות גמל וקרנות השתלמות שאינן במסלול IRA דמי הניהול הנהוגים הם סביב ה-0.8%, הרי שבמסלולי ה-IRA תשלמו לרוב סביב ה-0.3%. הבדל של חצי אחוז כשמדובר על סכום כסף גבוה לאורך שנים הוא כמובן הבדל משמעותי מאוד, וסיבה מצוינת לעבור למסלול של IRA. כמו כן תוכלו להתמקח על דמי הניהול ולבקש הצעות ממספר בתי השקעות וכך לשלם רק את המינימום ההכרחי. מצד שני אל תשכחו שיש גם עלות לכל פעולה במסגרת החשבון אצל חבר הבורסה – כלומר עמלות עבור רכישת ניירות ערך.
IRA מחקה מדד
אחת הדרכים להתמודד עם הסיכונים הטמונים במסלול ה-IRA היא כאמור ניתוב הכספים בקרן ההשתלמות או קופת הגמל למוצרים מחקי מדד.
אמנם בחירה בהשקעה בקרן מחקה מדד פירושה ויתור על האפשרות להשקיע במוצרים פיננסיים ספציפיים, אבל מצד שני יש לה יתרונות משמעותיים אחרים. היתרון הראשון הוא פיזור הסיכון, וזאת בזכות הגיוון (למשל, קרן מחקה מדד S&P500 משקיעה למעשה במניות של 500 החברות המובילות בעולם, כך שגם אם לאחת מהן ביצועים פחות טובים, ההשפעה שלה תהיה מזערית). היתרון השני הוא היציבות ובפרט כשמדובר על השקעה לטווח בינוני וארוך (וממילא קרנות השתלמות וקופות גמל הן לא מכשירים לטווח קצר). יתרון נוסף הוא פשטות ההשקעה, וכמו כן תחסכו בעמלות מפני שאין צורך לשנות את הרכב ההשקעה.
מעבר לכל אלה תשלמו כמובן את דמי הניהול המופחתים של מסלול ה-IRA, ותיהנו מהטבות המס המוענקות לחוסכים ולחוסכות בקרנות השלמות וקופות גמל.
המגבלות שמוטלות על חיסכון והשקעה במסלולי IRA
למעשה, בחלק מהמקרים השקעה במוצר מחקה מדד היא לא בחירה אלא חובה. אם אתם כבר מקבלים קצבה פנסיונית בסך 5,012 ש"ח ומעלה (הרף הוא נכון ל-2024), תוכלו להשקיע גם במוצרים פיננסיים אחרים. גם למי שיש ברשותו כספי קצבה בסכום העולה על 1.48 מיליון ₪, פתוחה הדרך להשקיע בשורה ארוכה של מוצרים פיננסיים.
מגבלה נוספת היא לגבי ההפקדה: גם בקרן השתלמות עם מסלול IRA וגם בקופת גמל במסלול זה ניתן להפקיד לא יותר מ-6 מיליון ₪ (בקירוב).
כמו כן ישנן מגבלות לגבי המשקל של כל רכיב בתיק הכולל, כשלמשל נייר ערך של תאגיד ספציפי יכול להוות לכל היותר 10% מהסכום בקרן או בקופה. אם תרצו אגרות חוב של מדינה זרה, התנאי הוא שדירוג האשראי שלה הוא BBB ומעלה או שהיא חברה ב-OECD.
מסלול IRA – באחריות
כדי להתנהל במקסימום אחריות, כדאי להתייעץ עם מומחים. באג'נדה תמצאו צוות מיומן מאוד ובעל רישיון מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון. לצוות שלנו יש גם ניסיון נרחב בתחום הספציפי של IRA, ויכולת מוכחת לספק תכנון מותאם אישית לכל אחד ואחת, תוך מתן הסברים ברורים ומפורטים על-מנת שתקבלו את ההחלטות הנכונות ביותר עבורכם. מוזמנים ליצור קשר – ואנחנו נעזור לכם להבין האם מסלול ה-IRA נכון לכם, ואם כן, איך לממש את ההזדמנות באופן אופטימלי.