מומחה למיסוי ופרישה הוא איש מקצוע שמספק את אחד השירותים המועילים ביותר שיש: ייעוץ לקראת פרישה מעבודה תוך שימת דגש על נושא המיסים. הסיבה לחשיבות ניצול הידע בנושא ספציפי זה היא היחס של המדינה לקצבאות הפנסיה ובאופן כללי לחסכונות ארוכי הטווח – מצד אחד היא גובה עליהם מס, מצד שני היא מעניקה הטבות שמן הסתם רצוי לנצל. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף לגבי מיסוי ופרישה, כך שתוכלו להחליט אם גם לכם כדאי להיעזר במומחה בתחום.
הכללים הבסיסיים לגבי מיסוי הפנסיה
החוק במדינת ישראל מחייב כל אדם להפקיד חלק מהכנסותיו בחיסכון שישמש אותו אחרי הפרישה מעבודה. שכירים נדרשים לחסוך לפנסיה כבר ב-2008, כששיעור ההפקדה הוא 6% מהמשכורת (ובמקביל המעסיק מעביר על חשבונו עוד 12.5%), ואילו עצמאים עושים זאת מ-2017, כשבמקרה שלהם שיעור ההפקדה הוא 4.45% על ההכנסות עד 75,216 ש"ח (מחצית מהשכר השנתי הממוצע בארץ, נכון ל-2024) ועוד 12.55% על ההכנסות מסכום זה ועד 150,432 ש"ח (השכר השנתי הממוצע עצמו).
על ההפקדות עצמן מוענקות הטבות מס שונות, ואילו במועד מימוש החיסכון – בנקודת היציאה לפנסיה ולאחריה – מוטל מס על כל סכום שמתקבל מהחיסכון. כלל נוסף הוא שנקודות הזכות הבסיסיות של אזרחי ישראל (2.25 לגברים ו-2.75 לנשים) תקפות גם עבור פנסיונרים ופנסיונריות.
הטבת המס החשובה שניתן לנצל בעזרת מומחה למיסוי ופרישה
המדינה כאמור מעניקה גם הטבות מס יקרות ערך לפנסיונרים ולפנסיונריות. הראשונה והמשמעותית היא הפטור ממס עד לתקרה מסוימת. בעזרת מומחה למיסוי ופרישה ניתן לממש את הפטור באופן מיטבי.
בהקשר זה כדאי לדעת שיש שתי דרכים לממש את הכספים שהצטברו בקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים: הדרך הראשונה היא המרת כל הכסף לקצבה חודשית, שתשולם עד אחרון ימיו של החוסך (ולעיתים גם לאחר מכן, פירוט בהמשך העמוד). הדרך השנייה היא משיכת חלק מהסכום מיד עם הפרישה מעבודה, והמרת היתרה לקצבה חודשית. התנאי הוא שהקצבה החודשית אחרי המשיכה תעמוד על לפחות 5,012 ש"ח (נכון ל-2024). את הפטור ניתן לממש גם על הקצבאות החודשיות וגם על המשיכה החד-פעמית.
מהי תקרת הפטור על הכנסה מקרן פנסיה או ביטוח מנהלים?
גובה תקרת הפטור על הכנסות מקרן פנסיה או מביטוח מנהלים מוגדר כ-52% מתקרת הקצבה המזכה. תקרת הקצבה המזכה היא 9,430 ש"ח (נכון ל-2024) ובהתאם תקרת הפטור על קצבת הפנסיה היא 4,903.6 ש"ח. בהתאם ייגבה מס הכנסה רק על החלק של הקצבה הפנסיונית שהוא מעל 4,903.6 ש"ח – אם למשל חושבה לאדם קצבה חודשית בסך 8,000 ש"ח, הוא ישלם מס על 3,096.4 ש"ח (4,903.6 – 8,000). במידה זו הכנסתו היחידה אז לא ישלם מס כלל לאור נקודות הזיכוי.
דרך נוספת לנצל את הפטור היא כאמור על משיכת כספים מיד עם הפרישה מעבודה. במקרה כזה הנתון הרלוונטי הוא תקרת ההון הפטורה – וסכום זה עומד על 882,648 ש"ח (גם כן נכון ל-2024).
השפעת משיכת כספי פיצויים על תקרת הפטור
חשוב להדגיש כי משיכה של כספי פיצויים במהלך הקריירה, במהלך כל אחת מ-32 השנים הקודמות למועד היציאה לפנסיה, מובילה להפחתת תקרת הפטור (גם תקרת ההון הפטורה וגם תקרת הפטור על הקצבה החודשית). היחס הוא 1.35:1, כלומר מי שמשך 80,000 ש"ח, מכל סיבה שהיא, יגלה שתקרת ההון הפטורה שלו היא 774,648 (882,648 – 80,000X1.35). באופן דומה גם תקרת הפטור על קצבאות חודשיות תהיה נמוכה יותר מהמקסימום האפשרי.
דוגמה לערך הפטור
אם נקבעה לאדם קצבת פנסיה בסך 10,000 ש"ח, והוא לא משך כספי פיצויים, הוא זכאי לפטור ממס הכנסה על 4,903.6 ש"ח ולכן חבות המס חלה רק על 5,096.4 ש"ח. סכום זה נמצא במדרגת המס הראשונה (שחלה על הכנסה של עד 7,010 ש"ח לחודש) ועל כן שיעור המס הוא 10%. כלומר, על האדם לשלם מתוך קצבת הפנסיה 701 ש"ח. יחד עם זאת יש כאמור גם נקודות זיכוי: 2.25 נקודות הזיכוי של גבר שוות ב-2024 סכום של 544.5 ש"ח (242X2.25), ועל כן בפועל אותו אדם כלל לא נדרש לשלם מס הכנסה על הפנסיה.
איך מומחה למיסוי ופרישה עוזר לכם לממש את הפטור באופן המשתלם ביותר?
באופן טבעי החישוב בפועל של הסכום שתשלמו למס הכנסה עשוי להיות מורכב יותר, ובפרט במקרים שבהם יש הכנסות נוספות – כשהאדם עדיין עובד במקביל לקבלת קצבת הפנסיה, כשהוא מקבל שכר דירה ועוד. כמו כן ישנה השפעה לאופן החלוקה של הסכום שהצטבר בחיסכון הפנסיוני בין המשיכה החד-פעמית לבין הקצבאות החודשיות. בהתאם מומלץ לפנות אל מומחה למיסוי ופרישה כדי להבטיח מימוש מיטבי של הפטור.
התנהלות מול רשות המיסים בעזרת מומחה למיסוי ופרישה
מעבר לייעוץ המועיל שמאפשר לממש את הפטור ממס על קצבת הפנסיה באופן המשתלם ביותר, מומחה למיסוי ופרישה מסייע גם בהתנהלות הבירוקרטית, ובפרט מול רשות המיסים. בהקשר זה חשוב לציין כי למרות שכל מי שיוצא לפנסיה זכאי להטבה הנ"ל, היא לא מוענקת אוטומטית. כדי לממש אותה יש לבצע הליך בשם 'קיבוע זכויות' מול רשות המיסים, ובעזרת מומחה מתאים ההליך יתנהל באופן היעיל ביותר האפשרי.
מה עוד כולל השירות של מומחה למיסוי ופרישה?
מומחה למיסוי ופרישה מספק עוד תועלות לכל מי שעומד או עומדת לצאת לפנסיה. ראשית, מתבצעת בדיקה מקיפה של כלל החסכונות והנכסים הפיננסיים – הן על-מנת לוודא שכל ההפקדות הפנסיוניות בוצעו כחוק מבלי לקפח את זכויותיו של האדם; והן על-מנת לאפשר קבלת החלטות מדויקות לגבי אופן מימוש כל חיסכון וכל נכס לטובת רווחה כלכלית אופטימלית לאורך כל תקופת הפנסיה.
המרכיב השני הוא סיוע בקבלת החלטות. כך למשל מי שיוצא לפנסיה רשאי להגדיר 'תקופת הבטחה' – תקופה שבה קצבת הפנסיה תשולם בכל מקרה, גם אם הוא עצמו ילך לעולמו (כשבמצב כזה מי שיקבלו את הכסף הם השאירים). ככל שתקופת ההבטחה ממושכת יותר, כך הקצבה עצמה תהיה מעט נמוכה יותר, ולכן חשוב לבחון את כלל הנכסים ובמקביל את כל ההוצאות הצפויות, וכך לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר.
איך להבטיח ייעוץ מועיל במיוחד בנושאי מיסוי לקראת הפרישה?
מומחה למיסוי ופרישה של אג'נדה הוא איש מקצוע שמשלב בקיאות מעמיקה עם יחס אישי. זוהי למעשה סיבת הקמת החברה: הרצון לעזור לכל מי שמתקשה לממש את כל זכויותיו עקב היעדר ידע מתאים. בהקשר זה חשוב לציין שגם אנשים משכילים מאוד לא יכולים כמובן להכיר את כל הנהלים וכל התקנות של רשות המיסים, מה גם שחישובים לגבי הפנסיה מחייבים ידע ספציפי מאוד. עוד כדאי לדעת שכל המומחים שלנו הם בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר, וכן בעלי ניסיון רב, ובהתאם יכולת להועיל עד מאוד – ולהבטיח גם לכם מקסימום רווחה כלכלית לאחר הפרישה מעבודה.