החלת וותק בקרן השתלמות היא הליך אשר מאפשר לפדות קרן השתלמות עוד לפני שחלפו 6 שנים ממועד פתיחתה, מבלי לשלם מס. בעמוד זה תמצאו מידע על אופן מימוש האופציה הזו, הסבר לגבי מידת הכדאיות שלה, פירוט של אופן חישוב המס כשמושכים כספים מקרן השתלמות בלי לבצע החלת וותק ואינפורמציה נוספת שתסייע לכם להפיק מקסימום תועלת ממכשיר חיסכון זה. לייעוץ מותאם אישית עבורכם ניתן לפנות למומחים של אג'נדה.
מי רשאי לבצע החלת וותק בקרן השתלמות?
החלת וותק בקרן השתלמות רלוונטית לחוסכים שיש ברשותם שני חשבונות בקרנות השתלמות. במצב כזה, ניתן להחיל את הוותק של הקרן האחת גם על הקרן השנייה. החלת הוותק על הקרן ה"צעירה" יותר מאפשרת כאמור למשוך את הכספים שהצטברו בה בלי לשלם עליהם מס. חשוב לזכור שללא החלת וותק ישנה חבות מס על כל משיכת כספים לפני שחלפו 6 שנים (פרט למקרים ספציפיים שיפורטו בהמשך העמוד).
על-מנת לממש את האופציה של החלת הוותק חייבים להתקיים התנאים הבאים:
א. אחד משני החשבונות בקרנות ההשתלמות הינו במעמד 'שכיר' (השני יכול להיות גם במעמד של 'עצמאי', אבל אם שני החשבונות הם במעמד של 'עצמאי', החלת הוותק אינה אפשרית).
ב. יש למשוך את כל הכספים שהצטברו בקרן ה"צעירה" (מהקרן הוותיקה, זו שחלפו למעלה מ-6 שנים ממועד פתיחתה ולכן האופציה של החלת הוותק רלוונטית, ניתן למשוך גם רק חלק מהסכום).
ג. סדר פעולות: תחילה תתבצע המשיכה מהקרן הצעירה, ורק אחר-כך ניתן למשוך כספים מהקרן הוותיקה.
ד. אין הפקדות מקבילות בשתי הקרנות.
ה. לא בוצעה עד לנקודת הזמן הנוכחית משיכת כספים מהקרן הוותיקה.
רק אם כל התנאים הנ"ל מתקיימים, ניתן לבצע החלת וותק בקרן השתלמות.
האם כדאי לבצע החלת וותק בקרן השתלמות?
אם יש לכם שני חשבונות בקרנות השתלמות, ואתם עומדים בכל הקריטריונים שפורטו בפסקה הקודמת, אתם רשאים לבצע החלת וותק בקרן השתלמות ולמשוך את כל הסכום שהצטבר בקרן החדשה מבין השתיים. הזכאות כמובן לא מחייבת אתכם, ולכן עולה גם השאלה האם כדאי להחיל וותק ולמשוך את הכספים.
באופן עקרוני תמיד כדאי לבחון אם יש חלופות נוספות למשיכת הכספים. מן הסתם אדם שבוחר לפדות חיסכון שמניב תשואה נאה וגם לא חייב במס זקוק לכסף למטרה כזו או אחרת. הצורך מובן, ולפעמים אכן אין ברירה אלא לפדות את קרן ההשתלמות – אבל אם ישנו מקור אחר לסכום הדרוש, ייתכן שהבחירה הנכונה היא לשמר את החיסכון.
עוד כדאי לקחת בחשבון את האופציה של הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות. מאחר שהכסף בקרן מהווה ביטחון אמין, ניתן לקבל הלוואה בתנאים נוחים מאוד: על הכספים הנזילים הריבית תנוע סביב הפריים פחות חצי אחוז, ואילו בקרנות הלא נזילות – סביב הפריים. גובה ההלוואה המרבי משתנה בהתאם למדיניות הגוף שמנהל עבורכם את קרן ההשתלמות, אבל ככלל ניתן לקבל עד 78% מהסכום הנזיל ועד 48% מהסכום בקרן השתלמות לא נזילה.
כתוצאה מכך ייתכן שדווקא לקיחת הלוואה והמשך החיסכון יניבו תועלת רבה יותר בטווח הארוך, כשבטווח הקצר תקבלו סכום כסף משמעותי עבור אותה מטרה שצצה בחייכם.
באילו מצבים נוספים ניתן למשוך כספים מקרן השתלמות מבלי לשלם מס?
המהות של החלת וותק בקרן השתלמות היא כאמור השגת פטור ממס על משיכת כספים לפני שחלפו 6 שנים ממועד פתיחת הקרן (וליתר דיוק 6 שנים מהיום האחרון בחודש שבו הופקד לראשונה סכום כסף בקרן ההשתלמות כשמדובר על שכירים, או החל מה-31 בינואר בשנה השישית שלאחר ההפקדה הראשונה במקרה של עצמאים).
ישנם עוד 2 מצבים שבהם ניתן למשוך את הכסף "לפני הזמן":
1. השתלמות – במקור קרנות ההשתלמות נועדו לממן השתלמויות מקצועיות. עם הזמן הן הפכו למכשיר חיסכון לטווח הבינוני-ארוך, אבל מי שירצה לממש את החיסכון לאותה מטרה מקורית יוכל לעשות זאת כבר אחרי 3 שנים (במקום להמתין 6 שנים).
שימו לב: במקרה כזה המשיכה המרבית האפשרית היא של שליש מהחיסכון. ניתן להגיש בקשה למימון השתלמות פעם בשנה אם ההשתלמות היא בארץ, ופעם ב-3 שנים אם ההשתלמות מתקיימת מעבר לים. עוד חשוב לציין כי לימודים אקדמיים לא מאפשרים משיכת כספים מקרן השתלמות – אלא רק קורסים מקצועיים, סיורים מקצועיים ו-ועידות בחו"ל.
2. הגעה לגיל הפרישה מעבודה – אם חלפו 3 שנים ממועד ההפקדה הראשונה והחוסך או החוסכת הגיעו לגיל הפרישה (67 לגברים, בין 62 ל-65 לנשים בהתאם לתאריך הלידה הספציפי), ניתן למשוך את מלוא החיסכון מבלי לשלם עליו מס.
מהו גובה המס שיש לשלם כשמושכים כסף בלי לבצע החלת וותק בקרן השתלמות?
ביצוע החלת וותק בקרן השתלמות מונע מצב שבו משיכת הכספים מוגדרת כ'משיכה שלא כדין'. משיכה שלא כדין חייבת בתשלום מס בשיעור 47%. ניתן להפחית את חבות המס ע"י פנייה לפקיד השומה על-מנת שיחשב את גובה המס הדרוש בהתאם להכנסות של החוסך או החוסכת. את האישור שמספק פקיד השומה מעבירים לקופת הגמל עוד לפני משיכת הכספים. עוד אופציה היא תשלום מלוא המס והגשת בקשה להחזר בסוף שנת המס.
עוד כדאי לדעת כי בקרן השתלמות של שכירים כבר נגבה מס מהחלק של העובד, ולכן לא ייגבה סכום נוסף על החלק הזה – אלא רק על חלקו של המעסיק. הרווחים שהצטברו (גם על החלק של המעסיק וגם על החלק של העובד) יחויבו במס על-פי מדרגת המס אליה הגיע העובד במועד משיכת הכספים.
עצמאים שחוסכים בקרן השתלמות זכאים לקבל ניכוי ממס על ההפקדות עד לתקרה מסוימת – 4.5% מההכנסה (לאחר ניכוי ההוצאות המוכרות) ו-12,775.7 שקלים בשנה (נכון לשנת 2023). כמו כן ישנו פטור מתשלום מס רווחי הון על הרווחים מההפקדות של עד 19,920 ש"ח בשנה – בתנאי שבוצעה החלת וותק בקרן השתלמות (או לחילופין חלפו 6 שנים ממועד הפתיחה של הקרן, או שהחוסך עונה על אחד משני הקריטריונים שפורטו בפסקה הקודמת). הרווחים שהניבו ההפקדות שמעבר לתקרה נ"ל חייבים במס בכל מקרה.
איך לקבל את ההחלטות המיטביות?
החלת וותק בקרן השתלמות עשויה כאמור להיות פעולה משתלמת, ומצד שני ייתכן שיש חלופות כדאיות יותר (כמו למשל הלוואה מהגוף שמנהל את הקרן). בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע שזו המומחיות שלהם. באג'נדה פועל צוות סוכנים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר ובעלי ניסיון במיצוי החיסכון בקרנות ההשתלמות.
לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות צרו עמנו קשר!