בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני היא פעולה משמעותית וחשובה במיוחד. המטרה של התכנון הפנסיוני היא למצות את החיסכון יקר הערך, והמידע בתלוש השכר מאפשר למומחים בתחום לוודא שההפקדות לחיסכון זה מתבצעות בדיוק כפי שהן אמורות להתבצע. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט בנושא, כולל תשובות לשאלות כמו אילו טעויות יכולות להתרחש בהקשר של הפקדות המעסיק לפנסיה, מהם הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה משגיאות, אילו רכיבי שכר נלקחים בחשבון לצורך חישוב גובה ההפקדה החודשית, ועוד.
בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני על-מנת למנוע טעויות
הסיבה העיקרית שבגללה מתבצעת בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני היא הטעויות שעלולות להתרחש. מאחר שכל טעות עלולה לגרום נזק של ממש לעובד או לעובדת, חשוב מאוד לבחון היטב את התלוש, ומומלץ שהבדיקה תתבצע ע"י אנשי מקצוע מיומנים. כדאי לדעת שלפי מחקרים שונים שכיחות הטעויות בכל הנוגע להפקדות פנסיוניות היא כ-30% (!) – כלומר אצל 3 מכל 10 עובדים הסכומים המופקדים לקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל לא תואמים את מה שאמור היה להיות.
יש מספר סיבות לכך שגם כשהפקת תלושי שכר וההפקדות הפנסיוניות מתבצעות באופן ממוחשב יש טעויות רבות. סיבה אחת היא טעויות הקלדה בתום לב, סיבה נוספת היא היסח הדעת של חשבי שכר וגם חוסר בקיאות מקצועית עלול להוביל להפקדות לא נכונות – ולנזק.
חובות המעסיק לגבי הפקדות פנסיוניות
מאז שנת 2017, מעסיקים מחויבים להפקיד 12.5% מהשכר הקובע לחיסכון הפנסיוני של עובדיהם – 6% לקופת הפיצויים ועוד 6.5% לקופת התגמולים. עובדים בשירות המדינה זוכים להפקדות גבוהות יותר, כשהפקדות המעסיק לקופת התגמולים הן 7.5%.
הסכום שממנו מחושבים האחוזים הנ"ל כולל את שכר הבסיס, ללא שעות נוספות. אם השכר גבוה מהשכר הממוצע במשק (שעומד על כ-10,500 ש"ח נכון ל-2022), ההפקדות יחושבו מתוך השכר הממוצע ולא שכר העובד, אלא אם כן יש לו הסכם עבודה ספציפי שבו מצוין כי השכר שלו הוא זה הקובע בכל מקרה. בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני בוחנת כמובן גם את הסוגיה המשמעותית הזו. כמו כן תתבצע בדיקה האם תוספות קבועות למשכורת נכללות גם בחישוב ההפקדות הפנסיוניות.
למה חשוב לבצע בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני?
אצל חלק גדול מהעובדים והעבודות במשק, כולל במקומות עבודה גדולים ובחברות מובילות בתחומן, מתרחשות טעויות במסגרת ההפקדות הפנסיוניות. בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני מגלה בקרוב לשליש מהמקרים שגיאה, וגם אם היא נעשתה בתום לב (וזה המצב ברוב רובם של המקרים), הנזק המצטבר לעובד או לעובדת יהיה משמעותי.
למעשה גם טעות קטנה לכאורה, של כמה עשרות שקלים, תגרע חלק משמעותי מהחיסכון הפנסיוני. חשוב לזכור שבגלל שמדובר בחיסכון ארוך טווח ובנוסף כזה שנושא תשואה (ויש לקוות גבוהה), גם הפסד של 30-40 ש"ח בחודש בגלל טעות כזו או אחרת, בצירוף הפסדי התשואה שניתן היה לקבל, מצטברים בטווח הארוך להפסדים כבדים. מאחר שתקופת הפנסיה הולכת ומתארכת לנוכח העלייה ברמת החיים, ובנוסף ישנו רצון למצות את החיים גם בגיל מבוגר ולשם כך נדרש לא מעט כסף – אותה פגיעה בחיסכון הפנסיוני עלולה לגרום נזק חמור.
פגיעה נוספת היא בכיסויים הביטוחיים. בקרן הפנסיה ישנו ביטוח למצבים של נכות ואובדן כושר עבודה. גובה הקצבה החודשית של מי שאיבד את היכולת להתפרנס עוד לפני שהגיע לגיל הפרישה מעבודה משתנה בין השאר בהתאם לשכר שעבורו הופקדו הכספים לקרן הפנסיה – כך שטעות בהפקדות תבוא לידי ביטוי גם במקרים אלה.
הרכיבים שעבורם נדרשת הפקדה לחיסכון הפנסיוני
אחת המטרות של ביצוע בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני היא כאמור לוודא שכל רכיבי השכר הרלוונטיים נכללים בחישוב הסכום שמתוכו נגזרת ההפקדה הפנסיונית. שעות נוספות כאמור לא נכללות בחישוב זה, אבל 'שעות נוספות פיקטיביות' (כלומר תוספת לשכר שמוגדרת כשעות נוספות על בסיס ההסדר עם המעסיק, כשבפועל מדובר בתוספת קבועה) כן אמורות להיכלל בחישוב סכום ההפקדה לקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים.
גם החזרי הוצאות – עבור נסיעות, כלכלה, שימוש בטלפון ועוד – אינם חלק מהשכר הקובע לחישוב הפקדות המעסיק והעובד לחיסכון הפנסיוני אצל מי שאינם עובדי מדינה (אצל עובדי מדינה גם השעות הנוספות וגם החזרי ההוצאות כן נכללים בשכר הקובע).
מה כוללת בדיקת תלושי שכר בתכנון פנסיוני ומה עושים כשמתגלה טעות?
בדיקת תלושי השכר כוללת בחינה יסודית של כל המרכיבים שאמורים להיכלל בחישוב גובה ההפקדות לחיסכון הפנסיוני. לאחר מכן תתבצע הצלבה של הנתונים הנ"ל עם המידע שמתקבל מהמסלקה הפנסיונית. אם במהלך הבדיקה מתגלה טעות, ייבדקו עוד תלושים כדי לבחון האם מדובר בטעות חד-פעמית או טעות מתמשכת – ואת הפירוט של כל הטעויות יש להציג לחשב השכר או לגורם שמופקד על הפקת תלושי המשכורת בחברה על-מנת שיתקן את השגיאות.
מה עוד כולל התכנון הפנסיוני?
בדיקת התלושים היא כמובן רק רכיב אחד בשירות. בנוסף כולל התכנון הפנסיוני התאמה מדויקת של מסלול ההשקעה האופטימלי במוצר החיסכון הפנסיוני האופטימלי בהתאם למאפייני העובד או העובדת, התאמה מדויקת של הכיסויים הביטוחיים הנכללים במוצרים הפנסיוניים, גם כן בהתאם למאפייני העובד או העובדת, הוזלת עלות ניהול החיסכון וייעוץ מקיף לגבי המשך הדרך והחיסכון החשוב. באג'נדה פועל צוות מנוסה של מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר. בהתאם שירות התכנון הפנסיוני שמעניקה החברה, כולל בדיקת תלושי השכר, מתאפיין ברמה גבוהה במיוחד – והתועלת בהתאם.