האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד היא שאלה שמעסיקה רבים ורבות בגילאים הרלוונטיים, כלומר כשמתקרבים לגיל שבו אפשר להתחיל קצבת פנסיה – גיל 60. לקראת גיל הפרישה מעבודה (62 לנשים, 67 לגברים – נכון ל-2021) מתעצמת החשיבות של השאלה, מפני שבגיל זה אפשר להתחיל לקבל קצבת זקנה. בכל מקרה, באופן עקרוני התשובה לשאלה שבכותרת היא "כן", אבל כדאי להתעמק מעט בפרטים כדי להבין את כל ההשלכות של המשך העבודה גם כשמקבלים קצבת פנסיה ו/או קצבת זקנה.
האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד בלי שהפנסיה תיפגע?
כאמור באופן עקרוני התשובה לשאלה האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד היא כן. כמו כן חשוב להדגיש כי גובה הקצבה החודשית לא תלוי בשאלה האם אתם עדיין עובדים או שמא ניצלתם את האפשרות לפרוש. הפרמטרים הרלוונטיים לחישוב גובה הפנסיה הם הסכום שהצטבר בקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל, והגיל שלכם. הסיבה לכך שהגיל הוא פרמטר פשוטה: ככל שמתחילים לנצל את הפנסיה בגיל צעיר יותר, כך הגוף שניהל עבורכם את החיסכון צפוי לשלם קצבה למשך תקופה ארוכה יותר, ולכן הוא יחלק את הסכום הצבור במקדם גבוה יותר.
האם ניתן להמשיך לעבוד ולקבל את כל כספי הפנסיה?
אחרי שמבינים כי התשובה לשאלה האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד היא כן, אפשר לצלול לפרטים. קודם כל חשוב להבין כי כספי הפנסיה נחלקים לשניים – רכיב התגמולים ורכיב הפיצויים. אצל מי שיוצא לפנסיה "באמת", כלומר לא ממשיך לעבוד, הקצבה החודשית תחושב על בסיס הסכום של שני הרכיבים הנ"ל.
חשוב לדעת- מי שמגיש בקשה לקבל קצבת פנסיה אבל ממשיך לעבוד יכול לנצל את כספי התגמולים והפיצויים. רק לאחר סיום יחסי העובד-מעסיק, ניתן יהיה לנצל גם את הכספים שברכיב הפיצויים שנצברו ממועד קבלת הקצבה. רבים המקרים שאנו פוגשים מעסיקים אשר לא מאשרים את משיכת כספי הפיצויים כקצבה, חשוב להיאבק על הזכויות שלכם ולבקש את הפיצויים מהחברה המנהלת אף על פי שאין אישור מעסיק.
האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד בלי לשלם מס גבוה מדי?
השאלה האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד היא למעשה שאלה חלקית. השאלה המלאה היא האם ניתן לקבל קצבה, להמשיך לעבוד ולא לשלם מס גבוה מדי.
בהקשר זה כדאי לדעת שרשות המיסים מתייחסת לקצבת הפנסיה כהכנסה לכל דבר. בהתאם היא מצרפת את הקצבה לשכר החודשי של האדם שממשיך לעבוד, והתוצאה עלולה להיות הגעה למדרגת מס גבוהה ותשלום נתח נכבד מההכנסות למדינה.
על-מנת להימנע ממצב שכזה, יש לבצע תהליך שנקרא פרישה מדומה, ובמסגרתו לבצע גם קיבוע זכויות באמצעות טופס 161ד. יודגש כי האופציה הזו רלוונטית רק אחרי גיל הפרישה מעבודה, כלומר 62 לשנים ו-67 לגברים.
עוד חשוב לזכור כי לא ניתן לבצע פרישה מדומה בקרן וותיקה ולהמשיך להפקיד לאותה הקרן , יש לפתוח חסכון פנסיוני נוסף ולהעביר אליו את כל ההפקדות ממועד קבלת הקצבה.
בנוסף בפנסיה תקציבית לא ניתן לבצע פרישה מדומה שכן אדם שיוצא לגמלאות ומתחיל לקבל את הקצבה מהמדינה, לא יכול לשוב ולהפקיד. למעשה בעלי פנסיה תקציבית לא יכולים לבצע פרישה מדומה.
האם ישנה חובת הפקדות לחיסכון הפנסיוני אחרי שמתחילים לקבל קצבה?
לצד השאלה האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד, עולה עוד שאלה מתבקשת: האם גם במצב כזה, כשהעובד כבר מקבל קצבה מקרן הפנסיה (או ביטוח המנהלים / קופת הגמל), ישנה חובת הפקדה לחיסכון. כדי לענות על שאלה זו, חשוב להבחין בין שני מקרים.
מקרה אחד הוא זה שבו האדם ממשיך באותו מקום עבודה. במקרה כזה המעסיק מחויב להמשיך בהפקדות החודשיות לחיסכון הפנסיוני, בדיוק כמו בעבר, וכמובן שגם העובד עצמו מעביר את החלק שלו (או ליתר דיוק החלק של העובד יורד מהמשכורת באופן אוטומטי ומועבר לחיסכון). במועד סיום העבודה רשאי העובד למשוך את הכספים שהופקדו אחרי שהתחיל לקבל קצבת פנסיה (ולשלם עליהם מס בהתאם לכללים של מס הכנסה) או להמיר גם אותם לקצבה חודשית.
מקרה שני הוא זה שבו האדם מתחיל לעבוד במקום עבודה חדש. אם הוא כבר עבר את גיל 67, אין חובת הפקדות לחיסכון הפנסיוני.
איך המשך העבודה משפיע על קצבת הזקנה?
את קצבת הפנסיה אפשר כאמור להתחיל לקבל כבר בגיל 60. כמה שנים לאחר מכן, בגיל הפרישה מעבודה, ישנה זכאות עקרונית גם לקבלת קצבת זקנה מהמדינה, דרך המוסד לביטוח לאומי. להמשך העבודה יש השפעה על זכאות זו, וחשוב לקחת זאת בחשבון במסגרת ההחלטה אם להמשיך לעבוד או לא.
על-מנת לקבוע אם מי שממשיך או ממשיכה לעבוד זכאים לקצבת זקנה (או בשמה העדכני, קצבת אזרח ותיק), בוחן המוסד לביטוח לאומי את המצב המשפחתי ואת גובה ההכנסה מעבודה.
למי שאין בן/בת זוג, תינתן קצבת אזרח ותיק מלאה כל עוד ההכנסה ברוטו היא עד 6,014 ש"ח (כל הסכומים המצוינים נכונים ל-2021). לבעלי הכנסה של מעל ל-9,648 ש"ח לא תשולם כלל קצבה, ואילו למי שנמצא בטווח הביניים תשולם קצבה חלקית.
כשיש בן/בת זוג, מבחן ההכנסה הוא של שני בני הזוג ביחד. הכנסה משותפת ברוטו של עד 8,019 ש"ח מאפשרת קבלת קצבת אזרח ותיק מלאה, הכנסה משותפת של יותר מ-13,613 ש"ח גורמת לכך שלא תשולם כלל קצבה, ובטווח הביניים תיתכן זכאות לקצבה חלקית.
כשמגיעים לגיל 70 המבחנים הנ"ל כבר לא רלוונטיים – והזכאות לקצבת אזרח ותיק נשארת תקפה גם אם ממשיכים לעבוד.
איך לקבל את ההחלטה אם להמשיך לעבוד או לא?
התשובה לשאלה האם ניתן לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד היא כאמור כן, אבל ייתכן הפסד של חלק מהכסף עקב תשלום מס גבוה מדי ו/או בגלל שהקצבה נמוכה יחסית לאור ריבוי השנים שבהן היא תשולם. יש מקרים שבהם לאדם אין ברירה אלא להמשיך לעבוד כי הפנסיה שלו נמוכה מדי, ויש גם מצבים שבהם הרצון המשך העבודה נובע מהרצון להרגיש נחוץ או למלא את היום בעשייה.
בכל מקרה מומלץ בחום למי שבוחר לקבל קצבה ולהמשיך לעבוד להיעזר בידע ובמומחיות של אנשי מקצוע בתחום, כדי להגיע לשילוב האופטימלי של משכורת, פנסיה וקצבת אזרח ותיק. באג'נדה תמצאו צוות מיומן של מומחים עם רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר, ניסיון רלוונטי עשיר ומחויבות לעזור לכל אחד ואחת ליהנות מרמת חיים גבוהה גם בגילאים מבוגרים.