גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך הוא סוגיה רלוונטית עבור מורות וגננות רבות. הוראה היא עבודה שוחקת, ולכן יש לא מעט נשים שמעדיפות לפרוש כבר בגיל צעיר יחסית. כאן בעמוד תמצאו מידע מפורט לגבי כל האפשרויות של פרישה מוקדמת וההשפעות שלה על קצבת הפנסיה. באופן כללי חשוב מאוד לקבל כל החלטה לגבי פרישה מעבודה רק לאחר שיקול דעת מעמיק, ואם תרצו ייעוץ מותאם אישית לכל גננת או מורה, נשמח לספק הכוונה מקצועית.
מהו גיל הפרישה לנשים ומהן האפשרויות במשרד החינוך?
גיל הפרישה לנשים הוא נושא מורכב באופן כללי. עד שנת 2022 גיל הפרישה לנשים עובדות בישראל היה 62, אחרי שקודם לכן הוא עמד על 60. ב-2022 תוקן חוק גיל הפרישה, ובעקבות אותו תיקון גיל הפרישה של הנשים מועלה בהדרגה מדי שנה עד שב-2032 הוא יגיע ל-65. החל מ-2037 יעודכן גיל הפרישה לנשים אחת ל-3 שנים, וזאת בהתאם לשינויים בתוחלת החיים, אם כי בכל מקרה הוא לא יעבור את גיל הפרישה של הגברים – 67.
בלי קשר לכל הכללים הנ"ל לגבי גיל הפרישה לנשים משרד החינוך קבע קריטריונים נוספים ליציאה לפנסיה. הם משתנים בהתאם לאופן ההעסקה – ישירות במשרד החינוך או בבעלות, וגם על סמך האינטרסים של המערכת, ומיד נפרט את כל המקרים האפשריים.
הגיל שבו מורות וגננות מורשות לבצע פרישה מרצון
אופציה אחת לפרישה ממערכת החינוך עוד לפני הגיל הנ"ל נקראת פרישה מרצון. האפשרות הזו נפתחת בפני מורות כשהן מגיעות לגיל 60 ואילו גננות יכולות להגיש בקשה כזו שנה קודם לכן, בגיל 59.
חשוב להדגיש כי התנאי ההכרחי לאישור בקשה כזו הוא ותק של לפחות 10 שנות עבודה במערכת החינוך. בנוסף, לא ניתן לבצע פרישה מרצון באופן אוטומטי אלא רק לאחר קבלת אישור ממשרד החינוך, וליתר דיוק מוועדת הגמלאות של המשרד. מבחינה כלכלית ליציאה לפנסיה בגיל 60 או 59 במקום כמה שנים מאוחר יותר עשויה להיות השפעה משמעותית על קצבת הפנסיה, וזהו כמובן שיקול שמומלץ להתייחס אליו עוד לפני הגשת הבקשה.
פרישה מוקדמת של עובדות בשירות המדינה
כשבוחנים את האפשרויות השונות של גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך מציע עוד אופציה והיא פרישה מוקדמת. הכוונה היא לפרישה עוד לפני גיל 60 (או 59 לגננות). עבור עבודות הוראה בשירות המדינה האופציה הזו רלוונטית רק אם הן צברו למעלה מ-20 שנות ותק. תנאי נוסף הוא שמתוך אותן 20 שנות עבודה, 10 שנים (או יותר, כמובן) היו בהיקף של שליש משרה לכל הפחות. גם במקרים אלה מתקיים דיון בוועדת הגמלאות של משרד החינוך, ומתקבלת החלטה ספציפית ביחס לכל בקשה בפני עצמה.
גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך – עובדות בבעלות
עובדות הוראה שמועסקות בבעלות רשאיות גם הן להגיש בקשה לפרישה מוקדמת, כלומר עוד לפני גיל 59/60. האופציה הזו רלוונטית לעובדות במוסדות שמי שמתקצב אותם הוא משרד הכלכלה, עובדות במוסדות שהתקצוב שלהם מגיע ממשרד הרווחה והביטחון החברתי, עובדות בסמינרים ובמכללות ועוד קבוצה שיכולה לבקש פרישה מוקדמת היא עובדות המדווחות במערכת עוש"ר.
תנאי בסיסי אחר הוא ותק של 10 שנים ומעלה. למעשה יש 2 מסלולי פרישה מוקדמת עבור עובדות בבעלות, כשבמסלול א' טווח הגילאים המתאים הוא 50 עד 55, ובמסלול ב' – 55 ומעלה.
גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך על רקע רפואי
המידע עד כאן רלוונטי כשהפרישה בגיל צעיר יחסית היא על רקע שחיקה בעבודה, תחושת מיצוי או רצון לנצל את הזמן לדברים אחרים ולא לעבודה. באופן טבעי צורכי המערכת מהווים במצב כזה עוד שיקול משמעותי, והוא בא לידי ביטוי בהחלטות של ועדת הגמלאות.
מצב אחר הוא בעיה בריאותית שמונעת מהמורה או הגננת להמשיך לעבוד. כשזה השיקול לגבי גיל הפרישה לנשים משרד החינוך לא מתייחס לתאריך הלידה של העובדת, אלא למצב הרפואי. התהליך כולל התייצבות בפני ועדה רפואית כדי שזו תבחן את כל המסמכים הרלוונטיים, ואת מצב העובדת, ותוכל לקבוע האם אכן לא ניתן להמשיך בעבודה (שמטבעה מחייבת מאמץ פיזי).
מורות וגננות עם פנסיה צוברת נדרשות להגיע לוועדה רפואית של בית ההשקעות שמנהל עבורן את החיסכון הפנסיוני, ולאחר מכן הטיפול עובר למשרד החינוך. עובדות עם פנסיה תקציבית מתייצבות לוועדה רפואית של משרד הבריאות ומשרד החינוך.
זכויות רלוונטיות בהתאם לבחירת גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך
פיצויי פיטורים
על-פי חוק פיצויי פיטורים, מעסיקים נדרשים להפקיד לחיסכון הפנסיוני בין 6% ל-8.33% מהשכר כמרכיב פיצויים למקרה של פיטורים. אם עובד או עובדת אכן מפוטרים, על המעסיק להשלים את ההפקדות ל-8.33% מהשכר לאורך כל תקופת ההעסקה. משרד החינוך מפקיד עבור העובדות והעובדים 6.22% מהשכר, וכשמורה או גננת מגיעה לגיל הפרישה המוחלט (67) הוא משלים עוד 2.33% מהשכר עבור כל שנות העבודה. זהו כמובן סכום כסף משמעותי, שלא משולם למי שבוחרת באופציה של פרישה מרצון.
פיצוי עבור ימי המחלה שלא נוצלו
מורה או גננת שלא ניצלה את כל ימי המחלה שלה לאורך תקופת ההעסקה עשויה להיות זכאית לפיצוי על כך. התנאי ההכרחי הוא פרישה אחרי גיל 55. במקרה כזה, ייקבע שיעור הפיצוי בהתאם להיקף הניצול של ימי המחלה: עובדות שניצלו פחות מ-35% מימי המחלה האפשריים יקבלו פיצוי של 8 ימי משכורת עבור כל 30 ימי מחלה שלא נוצלו. כששיעור הניצול הוא בין 36% לבין 65%, הפיצוי הוא בגובה 6 ימי משכורת עבור כל 30 ימי מחלה בלתי מנוצלים. אם נוצלו יותר מ-65%, אין זכאות. חישוב הסכום של יום משכורת מתבסס על השכר האחרון.
באילו מקרים משולם מענק פרישה ומהו גובה המענק?
בחלק מהמקרים של הקדמת גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך משלם מענק למורה או לגננת שיצאה לפנסיה. באופן טבעי המענק משולם כשזהו אינטרס של המערכת, כלומר כשהמשרד מעוניין לשכנע את העובדת לפרוש בגיל מוקדם.
בהתאם, כשהפרישה המוקדמת מוגדרת חיונית למערכת, מענק הפרישה כולל גם 50,000 ש"ח וגם 6 משכורות חודשיות. אם למשל שכרה של המורה עמד על 10,000 ש"ח בחודש, מענק הפרישה שלה יהיה 110,000 ש"ח.
מורות וגננות שהמערכת מגדירה כשחוקות זכאיות למענק שכולל 40,000 ש"ח ועוד 5 משכורות חודשיות. עבור פרישה בין גיל 60 לגיל 65 משולם מענק של 40,000 ש"ח כפול חלקיות המשרה. כלומר, אם לדוגמה היקף המשרה המשוקלל הוא 75%, המענק יעמוד על 30,000 ש"ח.
מענק דומה – 40,000 ש"ח כפול היקף המשרה המשוקלל – משולם גם לגננות החל מגיל 59. גם עובדות הוראה שנאלצו לפרוש עוד לפני גיל 50, או עם ותק של פחות מ-20 שנה, זכאיות למענק בגובה 40,000 ש"ח כפול היקף המשרה המשוקלל.
גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך – פנסיית גישור
נשים הפורשות פרישה מוקדמת (לפני גיל 60), וחוסכות בפנסיה צוברת, זכאיות לפנסיית גישור במימון משרד האוצר עד לגיל 67. אפשרות זו קיימת רק לבעלי ובעלות פנסיה צוברת ואינה אפשרית לבעלי פנסיה תקציבית. זאת בשל העובדה שפנסיה צוברת תלויה בהפקדות ובצבירה של החוסך ולכן פנסיית גישור תכסה על הפער בין מה שהיה צריך להשתלם בגיל הפרישה התקני אילו העובדת היתה ממשיכה לעבוד ולהפקיד לקרן הפנסיה.
פנסיית גישור מונעת את ההפסדים הכספיים שנובעים מכך שהפסקת העבודה בגיל צעיר יחסית מובילה גם להרבה פחות הפקדות לחיסכון הפנסיוני וכן להפסדי תשואה. באופן טבעי מדובר בחישוב מורכב, ולאחריו, כדי לחשב את גובה הקצבה החודשית, מתבצעת גם חלוקה במקדם המרה שגם הוא נקבע על סמך קריטריונים רבים. לכן מומלץ לקבל ייעוץ אישי על-מנת לדעת מה צפוי להיות הסכום החודשי של קצבת הפנסיה במקרה של פרישה מוקדמת.
גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך – ההבדל בין קצבה מפנסיה צוברת לקצבה מפנסיה תקציבית
אצל עובדות הוראה עם פנסיה צוברת, חישוב גובה הקצבה הפנסיונית מתבסס על קביעת מקדם המרה ולאחר מכן חלוקת הסכום שבקרן הפנסיה, עם או בלי פנסיית הגישור, באותו מקדם. אצל מורות וגננות עם פנסיה תקציבית החישוב שונה והוא מכפלה של שנות הוותק, חלקיות המשרה המשוקללת, השכר הקובע ו-2%. בכל מקרה לא ניתן לקבל יותר מ-70% מהשכר הקובע, ומצד שני אפשר לבקש השלמה ל-70% מהשכר הקובע אם התוצאה נמוכה מהסכום הזה במקרים של רכישת זכויות של תקופות חל"ת או הגדלת שירות בעקבות מצב רפואי קיים של העובדת או של בן זוגה.
איך משפיע גיל הפרישה של האישה על מיסוי הפנסיה?
מדינת ישראל מתייחסת לקצבה הפנסיונית, וגם לתשלומים כמו מענק פרישה, פיצוי בגין ימי מחלה לא מנוצלים וכו', כאל הכנסה לכל דבר, בדיוק כמו המשכורת. בהתאם חלה על התשלומים האלה חבות מס, על-פי מדרגות המס האישיות של כל מורה או גננת.
יחד עם זאת ישנה גם הטבה משמעותית והיא פטור ממס על הקצבה הפנסיונית וגם על משיכות חד-פעמיות מקרן הפנסיה עד לתקרה מסוימת. התקרה משתנה משנה לשנה, ובכל מקרה ניתן לנצל הטבה זו החל מגיל הפרישה התקני 62-65 לנשים ו 67 לגברים. עוד כדאי לדעת שההטבה לא ניתנת אוטומטית אלא יש לבקש אותה מרשות המיסים, באמצעות הליך שנקרא קיבוע זכויות. הגשת בקשה כזו, כמובן באופן מדויק, היא חלק מהשירות שלנו לעובדות הוראה שמבצעות בעזרתנו תכנון פרישה.
גיל הפרישה לנשים במשרד החינוך – איך לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר?
כפי שניתן לראות, בהתאם למקרים השונים של גיל הפרישה לנשים משרד החינוך משלם סכומים שונים – כולל מענק פרישה, פנסיית גישור, פיצוי בגין ימי מחלה שלא נוצלו והשלמת פיצויי הפיטורים. לכן, בחירת גיל הפרישה על-ידי המורה או הגננת היא החלטה בעלת חשיבות רבה מאוד שמשפיעה על איכות החיים לאורך כל שנות הפנסיה, כלומר במשך תקופה ממושכת.
מומלץ לקבל החלטה כזו רק לאחר בדיקה מעמיקה של הזכויות ועריכת כל החישובים הרלוונטיים. בעזרת אג'נדה תוכלי לדעת בדיוק כמה כסף תקבלי במקרה של פרישה בכל גיל, ומה יהיה גובה קצבת הפנסיה אם תתקבל ההחלטה לפרוש. השירות ניתן על-ידי צוות מומחים בעלי ניסיון רחב היקף, כולל בתחום הספציפי של פרישה מוקדמת ממשרד החינוך, והוא מתאפיין בהתאמה מושלמת לצרכים שלך.
לבחירתך תכנון פרישה מקיף, תכנון פרישה חלקי או תכנון פרישה שמתמקד בבדיקת הזכויות כך שמשרד החינוך ישלם לך את כל המגיע לך. דגש נוסף הוא הסברים ברורים, בגובה העיניים, על-מנת לספק תמונת מצב בהירה שמהווה בסיס להחלטות הנכונות ביותר.