ביטוח מנהלים הוא אחד משלושת הסוגים של מוצרי חיסכון פנסיוני (השניים האחרים הם קופת גמל וכמובן קרן פנסיה). לאורך השנים חלו שינויים, חלקם משמעותיים, במוצר זה, ובאופן כללי כדאי להכיר אותו – על-מנת להבטיח חיסכון מיטבי לקראת הפנסיה (שגם אם נראית רחוקה בגיל צעיר, בסופו של דבר היא תגיע ולכן חשוב להתכונן אליה). כדי לעזור לכם לקבל תשובות לשאלות כמו מה מייחד את ביטוחי המנהלים, למי הם מיועדים, מהם המרכיבים השונים של תוכניות אלה, אילו מסלולי השקעה מוצעים לחוסכים, איך מחושבת הקצבה החודשית כשמתחילים לממש את החיסכון ועוד, הכנו עבורכם מדריך מקיף ובו מידע חיוני – מוזמנים לקרוא ולהסתייע במידע.
מה זה ביטוח מנהלים?
השם ביטוח מנהלים עלול להטעות: ראשית, לא מדובר בביטוח כמו ביטוח בריאות או ביטוח רכב, אלא בתוכנית חיסכון פנסיונית (שעשויה לכלול גם רכיבים ביטוחיים, פירוט בפסקה "מרכיבי ביטוח המנהלים"). שנית, לא צריך להיות מנהלת או מנהל כדי לחסוך לפנסיה בסוג זה של מוצרים. אמנם בעבר התשובה לשאלה למי מיועד ביטוח מנהלים הייתה עובדים בכירים (שנזקקו אז לפתרון ייעודי עבורם), אבל בהווה החברות שמציעות ביטוחי מנהלים פונות לקהל יעד נרחב הרבה יותר, ובעצם לכולם – הן שכירים והן עצמאים.
המאפיינים הייחודיים של ביטוחי המנהלים
לביטוחי המנהלים יש מספר מאפיינים ייחודיים שמבדלים אותם מקרנות הפנסיה. ראשית, על-מנת לפתוח ביטוח מנהלים נדרש הליך חיתום רפואי, שאינו הכרחי כשפותחים קרן פנסיה. שנית, בניגוד לקרנות הפנסיה שאופן ההתנהלות שלהן מוכתב ע"י תקנון (אשר ניתן לשינוי), ביטוחי מנהלים מבוססים על חוזה אישי מול החוסך או החוסכת (וכמובן שהוא לא ניתן לשינוי).
הבדל שלישי הוא האפשרות לבחור מוטבים – כלומר לקבוע מיהם הזכאים לקבל את כספי החיסכון אם החוסך עצמו הולך לעולמו בטרם עת. בקרן פנסיה לא ניתן לבחור מוטבים, כך שהכסף יועבר לשאירים (עפ"י צוואה או עפ"י חוק הירושה). הבדל משמעותי אחר הוא מרכיבי התוכנית, ופירוט בנושא זה תמצאו בפסקה הבאה.
מרכיבי ביטוח המנהלים
לביטוח המנהלים יש 3 רכיבים אפשריים, כשהראשון הוא החיסכון הפנסיוני עצמו והשניים הנוספים הם אופציונליים: ביטוח למקרי מוות וביטוח למצב של אובדן כושר עבודה. בדרך כלל הפרמיות של הכיסויים הביטוחיים בביטוח המנהלים גבוהות יותר בהשוואה לפרמיות של כיסויים דומים בקרן פנסיה בגלל שבקרן פנסיה מופעל מנגנון ערבות הדדית, כך שהחוסכים עצמם משלמים לעמיתים שאיבדו את כושר העבודה ולשאירים של חוסכים שנפטרו. את ביטוח אובדן כושר העבודה ניתן להתאים למאפיינים הספציפיים של כל חוסך, ובאופן כללי מומלץ להשקיע זמן ומחשבה כדי להגיע לאיזון מיטבי בין חיסכון לביטוח.
דמי הניהול שמשלמים עבור ביטוח מנהלים
חברות הביטוח שמשווקות את ביטוחי המנהלים רשאיות לגבות דמי ניהול של עד 4% מכל הפקדה ועד 1.05% מהסכום שהצטבר בחיסכון. בפועל דמי ניהול ביטוח מנהלים נמוכים יותר, וברוב המקרים תשלמו עבור החיסכון יקר הערך בין 0.7% ל-1.1% (על הצבירה). מאחר שכל עשירית אחוז משפיעה במידה ניכרת על סכום הכסף שאיתו תגיעו לפנסיה, ולכן גם על הקצבה שתקבלו לאורך השנים שאחרי הפרישה מעבודה, מומלץ לקבל הצעות מחיר ממספר חברות וכמובן להתמקח.
מסלולי השקעה בביטוחי מנהלים
הכסף שתצברו בחיסכון הפנסיוני יושקע עבורכם באפיקים שונים, וכדי להגיע לאיזון אופטימלי מבחינתכם נדרשת תשומת לב למספר פרמטרים. הבחירה הראשונה, ואחת המשמעותיות ביותר, היא של מסלול ההשקעה. יש שתי קטגוריות עיקריות של מסלולי השקעה: לפי גיל ולפי האפיקים שאליהם מנותב הכסף.
בקטגוריה הראשונה יש 3 מסלולים: לבני ובנות ה-60 ומעלה, למי שעדיין לא הגיעו לגיל 50, ולטווח הביניים. מאחר שבאופן עקרוני כדאי להפחית את רמת הסיכון ככל שמתקרבים למועד הפרישה מעבודה (גם אם על חשבון התשואה המרבית האפשרית), השקעה באחד מהמסלולים האלה מקנה ראש שקט.
הקטגוריה השנייה כוללת מגוון מסלולים: שקלי טווח קצר, מניות, אג"ח ללא מניות, אג"ח עם 10% מניות, אג"ח קונצרני, מחקה מדד S&P500 ועוד. בחירה במסלול מקטגוריה זו מומלצת לאחר קבלת ייעוץ מקצועי עדכני.
שימו לב: ניתן לשנות את מסלול השקעה בכל נקודת זמן, ללא עלות ומבלי שהפעולה תיחשב כאירוע מס (כלומר אין חבות מס על הרווחים. למעשה במקרים רבים ניתן ליהנות מפטור גם על הקצבה הפנסיונית – פירוט בפסקה "הטבות מס בביטוח מנהלים").
השוואת ביטוחי מנהלים – הפרמטרים הרלוונטיים
* תשואה – את התשואות של ביטוחי המנהלים השונים יש להשוות לאורך תקופה של 3-5 שנים כדי למנוע הטיות. שימו לב: קודם יש לבחור מסלול, ורק לאחר מכן להשוות תשואות, כדי שההשוואה בין החברות השונות תתבצע לגבי מסלולים זהים.
* מדד שארפ – נתון שממנו ניתן ללמוד על טיב הביצועים של כל ביטוח מנהלים. מדד שארפ גבוה פירושו הגעה לתשואה מסוימת במינימום סיכון (או לחילופין הגעה למקסימום תשואה עבור רמת סיכון ספציפית). בהתאם מומלץ לשקלל גם נתון זה בבחירה של הביטוח הספציפי שתרכשו.
* היקף הנכסים המנוהלים – סכומי כסף גבוהים מצביעים על איתנות פיננסית.
* דמי הניהול – מאחר שהמטרה היא מקסימום רווחים במינימום עלות, גם לדמי הניהול שגובה כל חברת ביטוח יש משקל בהחלטה.
* רמת השירות – אמנם ברוב המקרים אין כמעט אינטראקציות עם הגוף שמנהל את החיסכון הפנסיוני, אבל כולנו רוצים לקבל את השירות הטוב ביותר האפשרי בכל תחום, ולכן אפשר לבחור את ביטוחי המנהלים גם בהיבט זה.
כיצד מחושבים כספי הקצבה החודשית בביטוח מנהלים?
על-מנת לדעת איך נקבע גובה הקצבה החודשית, חשוב להבין מהו מקדם המרה בביטוח מנהלים והמשמעות שלו. למעשה, "מקדם המרה" הוא אחד המושגים החשובים ביותר לגבי ביטוח מנהלים. המקדם הוא זה שקובע מה יהיה גובה קצבת הפנסיה מרגע שמתחילים לממש את החיסכון. לדוגמה, שני חוסכים שונים חסכו כל אחד 900,000 ש"ח. לאחד נקבע מקדם המרה 180 ולשני 200. החוסך הראשון יקבל 5,000 ש"ח בכל חודש (900,000 / 180), ואילו החוסך השני ייאלץ להסתפק ב-4,500 ש"ח בחודש (900,000 / 200).
עד סוף 2012, כל חוסך וכל חוסכת בביטוחי מנהלים ידעו מראש מה יהיה המקדם במקרה שלהם, מפני שהוא נקבע כבר במועד ההצטרפות לתוכנית. מאז 2013 אין יותר ביטוחי מנהלים עם מקדמים מובטחים. עוד כדאי לדעת שככל שתוחלת החיים עולה, כך המקדמים צפויים לעלות – וזאת מפני שחברות הביטוח יידרשו לשלם את הפנסיה למשך פרק זמן ארוך יותר (ולכן באופן טבעי ישלמו פחות בכל חודש).
באיזה גיל אפשר להתחיל לממש את החיסכון בביטוח מנהלים?
באופן עקרוני מימוש חיסכון פנסיוני אפשרי כשמגיעים לגיל הפרישה מעבודה. לגברים גיל זה הוא 67, ואצל הנשים הוא מועלה בהדרגה מ-62 ל-65. יחד עם זאת ישנו גם גיל זכאות ליציאה לפנסיה מוקדמת, שעומד על 60 גם עבור גברים וגם עבור נשים – כל ביטוח מנהלים הוא כאמור חוזה אישי בין החברה לבין החוסך, ולכן מן הסתם הגיל שבו אפשר למשוך את הכספים יצוין במפורש (ובאופן כללי כדאי לקרוא את כל סעיפי החוזה).
שימו לב: כל עוד ישנה הכנסה שוטפת מעבודה, כשכירים או כעצמאיים, מומלץ לא להשתמש בכספי הפנסיה, גם אחרי גיל 60 ולמעשה גם אחרי גיל הפרישה מעבודה (כיום יש לא מעט גברים ונשים שממשיכים לעבוד גם אחרי גיל הפרישה הקבוע בחוק). המתנה תגדיל עוד יותר את החיסכון המצטבר, ולכן גם את הקצבה שתקבלו. בכל מקרה מרגע שמשולמת הקצבה הראשונה לא ניתן לחזור לחסוך בביטוח המנהלים.
איך מקבלים את הכסף מביטוח המנהלים?
סוגיה מהותית נוספת בהקשר של קבלת הכסף בגיל פרישה היא אופן קבלת הכסף. בעבר הייתה בחירה בין מסלול הוני למסלול קצבתי, כלומר בין קבלת כל הכסף בבת אחת מיד עם הפרישה מעבודה לבין קבלת קצבה חודשית.
ביטוחי המנהלים שנפתחו לאחר 2008 כבר לא כוללים בחירה כזו, והחיסכון הוא תמיד קצבתי. לחוסכים עם ביטוחי מנהלים ותיקים (עד השנה הנ"ל) נשמרה הזכות לבחור את אופן קבלת הכסף, וחשוב לעשות זאת לאחר מחשבה מעמיקה – תוך שאתם לוקחים בחשבון את העובדה שתוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה קבועה, כך שהפנסיה אמורה להספיק לשנים רבות.
שימו לב: אם בחיסכון יש מספיק כסף כדי לייצר קצבה חודשית שעוברת רף המוגדר כ"סכום קצבה מזערי", ושנכון ל-2023 עומד על 4,850 ש"ח – ניתן להוון את היתרה. כלומר, חלק מהחיסכון בביטוח המנהלים יתורגם לקצבה חודשית שתעמוד על לפחות 4,850 ש"ח בחודש, והשאר ישולם כסכום חד-פעמי.
הטבות המס בביטוחי המנהלים
המדינה מעוניינת לעודד את החוסכים והחוסכות, ולכן מציעה מספר הטבות מס בביטוח מנהלים.
לשכירים, במעמד ההפקדה: גובה ההטבה הוא 35% מההפקדה, עד לתקרה של 658 ש"ח בחודש (נכון ל-2023). כך למשל שכיר שמשכורתו היא 9,000 ש"ח והחלק שלו בהפקדה לביטוח המנהלים הוא 6%, כלומר 540 ש"ח, יקבל בחזרה ממס הכנסה 189 ש"ח מדי חודש (35% מתוך 540). עובדת ששכרה הוא 15,000 ש"ח בחודש ומפקידה 7%, כלומר 1,050 ש"ח, תקבל החזר של 230 ש"ח (35% מתוך 658 ש"ח שהם התקרה המקסימלית).
לעצמאים, במעמד ההפקדה: עצמאים זוכים בשתי הטבות מס על כל הפקדה לביטוח המנהלים. הראשונה היא זיכוי בגובה 35% מההפקדות, עד לתקרה של 5% או 5.5% מההכנסות השנתיות שלהם (אבל לא יותר מתקרת הכנסה מזכה לעצמאי). ההטבה השנייה היא הכרה בהפקדות כ"הוצאה מוכרת", עד לתקרה של 11% מההכנסות.
איך להבטיח חיסכון פנסיוני אופטימלי עם ביטוח מנהלים?
אחרי שהבנתם מה מייחד ביטוחי מנהלים, מהם מסלולי ההשקעה האפשריים, איך להשוות בין אופציות שונות, כיצד מחושבים כספי הקצבה החודשית בביטוח מנהלים ועוד, הגיע הזמן לקבל את ההחלטות החשובות.
למעשה, לא רק כשמתחילים לחסוך לפנסיה כדאי להקדיש זמן ותשומת לב לבחירת מוצר החיסכון הפנסיוני, ואם נבחר ביטוח מנהלים למצוא את זה הטוב ביותר עבורכם – אלא גם אחת לשנה או שנתיים, כדי לוודא התאמה מלאה של החיסכון הפנסיוני למצב המשפחתי העדכני, לרמת ההכנסות ולעוד פרמטרים.
בשלב זה מומלץ להתייעץ עם מומחים – ובפרט לפנות אלינו. באג'נדה תמצאו צוות עתיר ניסיון של מומחים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר, ונכונות לעזור לכל אחד ואחת למצות את החיסכון הפנסיוני. מוזמנים ליצור קשר ולספר לנו מה אתם רוצים וצריכים, ואנחנו נעזור לכם גם לבחור נכון ביטוח מנהלים וגם לנהל אותו באופן מיטבי.