איך למלא טופס 161 היא שאלה נפוצה מאוד. ב-1.1.2024 נכנס לתוקף טופס 161 החדש, ולכן באופן טבעי העניין סביב אופן המילוי הנכון של טופס חשוב זה גדל עוד יותר. כדי לעזור לכם להבין את השינויים, למלא את הטופס הזה בצורה מדויקת ולנצל את הטבות המס האפשריות, הכנו עבורכם מדריך מעודכן. לייעוץ שמותאם ספציפית עבורכם ניתן לפנות אלינו.
המבנה של טופס 161 החדש
כדי להבין איך למלא טופס 161, רצוי קודם כל ללמוד את המבנה שלו. הטופס – שהמהות שלו היא דיווח לרשות המיסים על פרישה מעבודה ויציאה לגמלאות, ופירוט הדרך המבוקשת מבחינת העובד או העובדת לניצול כספי הפנסיה – מורכב מ-3 חלקים:
חלק א' – הודעת המעסיק: את החלק הראשון של טופס 161 ממלא המעסיק. בחלק זה הוא מדווח לרשות המיסים על פרישת עובד או עובדת, ומציין את כל הפרטים הרלוונטיים: תקופת ההעסקה, פרקי זמן שבהם לא התבצעה עבודה רציפה, השכר, מענקי הפרישה שניתנו לעובד או לעובדת ועוד.
חלק ב' – הודעת העובד: את החלק השני ממלאים העובדים שיוצאים לפנסיה. זוהי למעשה הדרך שבה עובד או עובדת מבקשים מרשות המיסים את הטבות המס הניתנות ביחס לחיסכון הפנסיוני.
חלק ג' – חישובים והנחיות לקופת הגמל: החלק השלישי, כמו החלק הראשון, ממולא ע"י המעסיקים. בחלק זה המעסיק מספק הנחיות לגוף שמנהל את החיסכון הפנסיוני בנוגע לאפיון הכספים שהצטברו בקופת הגמל וביחס לניכויי המס.
איך למלא טופס 161 – סדר הפעולות
בשלב הראשון המעסיק ממלא את חלק א'. לאחר מכן הוא מעביר את טופס ה-161 עם החלק הראשון המלא לעובד או לעובדת. אלה ממלאים את חלק ב', כלומר הודעת העובד, ומחזירים את הטופס למעסיק. המעסיק משלים את חלק ג', ובשלב הזה הטופס כבר מלא לגמרי. את הטופס המלא מעביר המעסיק גם לרשות המיסים וגם לידי העובד (או השאירים שלו, במקרה של פטירה).
מה חובה לצרף לטופס כשמגישים אותו לפקיד שומה?
מעבר לצורך למלא את כל חלקי הטופס, וכמובן לדייק בכל הפרטים, ישנה עוד חובה ביחס להגשת טופס 161 לפקיד השומה: יש לצרף אליו את 3 תלושי השכר האחרונים.
איך למלא טופס 161 – חלק א'?
בחלק א' המעסיק ממלא את פרטי העובד או העובדת: מספר תעודת זהות, שם פרטי ושם משפחה, כתובת מלאה, כתובת דואר אלקטרוני, מספר טלפון ותאריך לידה. כמו כן חובה לציין אם העובד או בעל שליטה או קרוב משפחה של בעל שליטה. לאחר מכן, בסעיף א2, יש למלא את פרטי המעסיק – גם כן מספר תעודת זהות, שם מלא, כתובת, מספר טלפון וכתובת דואר אלקטרוני.
סעיף א3 הוא סיבת הפרישה. האפשרויות הן: יציאה לגמלאות, פיטורין או התפטרות; מוות של העובד או העובדת; נכות (יציבה) בשיעור 75% ומעלה. סעיף א4 הוא תקופת ההעסקה, כלומר מועד התחלת העבודה, מועד הפרישה ופרק הזמן שבין לבין.
מיד לאחר מכן מפורטות תקופות של הפסקת עבודה, הפחתות שכר ושינויים בשיעורי המשרה. חשוב מאוד למלא את הסעיף הזה באופן מוקפד ולהימנע מטעויות. סעיף א6 הוא משכורתו של העובד – גם זו החודשית האחרונה, גם זו המבוטחת האחרונה וגם חבות הפיצויים. בסעיף א7 מציין המעסיק האם לעובד או לעובדת יש זכאות לפנסיה תקציבית, ובסעיף א8 הוא מפרט את מענקי הפרישה (לפי התאריכים שבהם הם ישולמו).
בסעיף א9 נרשמים כל המענקים בגין תקופת העבודה, ובסעיף א10 מודיע המעסיק על ההפקדות למרכיב הפיצויים בקופת הגמל, ומציין האם העובד חויב במס (ואם כן, מהו הסכום שחויב במס). סעיף א11 הוא "קצבה טרם הפרישה בגין תקופת העבודה", והוא רלוונטי במקרים של פרישה מדומה.
בסעיף א12 המעסיק נדרש לדווח האם סך הסכומים העומדים לרשות העובד ושהופקדו על-ידי המעסיק במרכיב הפיצויים עולה או לא עולה על התקרה הרלוונטית (41,500 ש"ח כפול מספר שנות העבודה, או 405,900 ש"ח).
סעיף א13 נועד לסייע לעובד להבין את תמונת המצב, ומפורטים בו הנתונים הבאים: סכום המענק הכולל, סכום לרצף קצבה, סכום לרצף פיצויים, סכום המענק הפטור והסכום המענק החייב במס.
כמו כן חובה לציין בחלק א' האם זהו טופס מקורי או שמא תיקון לטופס 161 שכבר הוגש.
דגשים חשובים לגבי מילוי חלק א' סעיף 10
* כספים שיופיעו בסעיף א10, לא יופיעו בסעיף א9.
* משיכה של פיצויים שחויבו במס בעת ההפקדה תתאפשר בפטור ממס על ההפקדות הנומינליות ועל הרווחים ישלם העובד 15% מס נומינלי.
* המשיכה של הכספים שחויבו במס תהיה ישירות מהקופה ללא צורך באישור פקיד שומה.
* המרה לקצבה בגיל 60 תגרור תשלום ביטוח לאומי ומס בריאות.
* המרה לקצבה בגיל פרישה תקני תהיה פטורה לחלוטין.
איך למלא טופס 161 – חלק ב'?
הודעת העובד כוללת כאמור בקשות מרשות המיסים. בהתאם בחלק ב' מצוינים הסכומים שעומדים לרשות העובד מהמשלמים השונים, ולגבי כל הסכום העובד מציין גם את הסכום הכולל, גם את הסכום לרצף קצבה וגם את הסכום לרצף פיצויים (וכן את הסכום החייב במס ואת הסכום הפטור).
בקשה נוספת שהעובד רשאי לבקש היא פריסה של סכום המענק החייב. עוד פרט חשוב לגבי איך למלא טופס 161 חלק ב' הוא טווח הזמן: על העובד למלא את החלק הזה תוך 10 ימים מהמועד שבו קיבל את הטופס עם חלק א' מהמעסיק.
האם חובה למלא את טופס 161 חלק ב'?
בחלק מהמקרים העובד כלל לא צריך לדעת איך למלא טופס 161 משום שהוא פטור מחובה זו. כל עובד או עובדת יכולים לבחור לא למלא את חלק ב', אם מתקיימים שני תנאים:
- סימון "לא" בסעיף 12 בחלק א' – כלומר, לעובד אין כספים ממשלמים שהם לא קופת הגמל לקצבה.
- סימון "אינו עולה" בסעיף 12 בחלק א' – כלומר סך הסכומים שהופקדו בקופת גמל לקצבה לא עולה על התקרה הרלוונטית.
כשעובד בוחר לא למלא את החלק הזה, רשות המיסים מתייחסת לכך כאילו הוא הגיש בקשה לרצף קצבה ביחס למענקי הפרישה שקיבל.
איך למלא טופס 161 – חלק ג'?
בחלק ג' המעסיק מספק הנחיות לגוף המנהל את קופת הגמל. לשם כך עליו לסמן את אחת משתי החלופות האפשריות:
חלופה א': העובד לא העביר למעסיק את חלק ב', ובנוסף התקיימו שני התנאים שפורטו בפסקה הקודמת.
חלופה ב': העובד העביר את חלק ב', ובנוסף התקיימו 7 תנאים. במקרה כזה על המעסיק לציין גם מהו הסכום הכולל של המענק, מהו הסכום לרצף קצבה, מהו הסכום לרצף פיצויים, מהו הסכום הפטור ממס ומהו הסכום החייב במס.
האם כדאי להיעזר במומחים לצורך המילוי?
כפי שניתן לראות, התשובה לשאלה איך למלא טופס 161 מורכבת מאוד. מאחר שמדובר בטופס בעל השפעה עצומה על הפרישה מעבודה ועל הכספים שיועמדו לרשות העובד או העובדת אחרי היציאה לפנסיה, מומלץ בחום להפקיד את המשימה הזו בידי אנשי מקצוע מיומנים. השירות של אג'נדה ניתן ע"י מומחים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר, והוא כולל גם את מילוי חלק ב' וגם בדיקה יסודית של החלקים אותם ממלא המעסיק – על-מנת לוודא שהכל תקין. מוזמנים ליצור איתנו קשר על-מנת לא לפספס שום הטבה המגיעה לכם כחוק, ולפרוש מעבודה בתנאים מיטביים.