161 ד הוא טופס שעשוי לחסוך לכם סכום כסף משמעותי. למעשה, עבור רוב היוצאות והיוצאים לפנסיה, מילוי הטופס הוא הפעולה החשובה ביותר שיש לבצע. הסיבה לכך היא שהטופס מאפשר לקבל פטור ממס על קצבת הפנסיה ובכך מגדיל את הסכום הפנוי לאורך כל התקופה שאחרי הפרישה מעבודה. כאן בעמוד תמצאו מידע מפורט אודות הטופס יקר הערך, ותשובות לשאלות נפוצות. לייעוץ מותאם ספציפית אליכם ובכל סוגיה הקשורה לחיסכון פנסיוני ולפרישה מוזמנים ליצור איתנו קשר.
באילו מקרים ממלאים טופס 161 ד למס הכנסה?
השם הרשמי של טופס 161 הוא בקשה לקיבוע זכויות בגיל פרישה או בפרישה עקב נכות. בהתאם קל להבין באילו מקרים הוא רלוונטי:
- לקראת הפרישה מעבודה – גיל הפרישה הרשמי הוא 67 לגברים ובין 62 ל-65 לנשים, בהתאם לשנת הלידה. ניתן לפרוש גם בגיל מאוחר יותר, ומצד שני גם בגיל צעיר יותר: גיל הפרישה המוקדמת עומד על 60. את הפטור ממס ניתן בכל מקרה לנצל רק החל מגיל הפרישה ה"רשמי", כלומר 67 לגברים ובין 62 ל-65 לנשים.
- כשהפרישה מעבודה מתבצעת עקב נכות – בשיעור של 75% ומעלה.
למה חשוב למלא טופס 161 ד?
לאחר שורה ארוכה של שינויים בכל הנוגע לחיסכון הפנסיוני בישראל, הוחלט (בשנת 2012) כי כל מי שיוצא או יוצאת לפנסיה ורוצים לקבל פטור ממס על הקצבה המזכה נדרשים לבקש את אותו פטור. כלומר, המדינה מעניקה פטור ממס, על-מנת לסייע לבני ובנות הגיל השלישי לחיות ברווחה כלכלית מקסימלית (וגם לעודד את החיסכון לקראת הפנסיה), אבל ההטבה המשמעותית לא מוענקת באופן אוטומטי אלא רק למי שמבקש או מבקשת אותה. הבקשה היא למעשה מילוי טופס 161 ד והגשתו לרשות המיסים.
איך מגישים את טופס 161 ד למס הכנסה?
אחרי שתשלימו את מילוי טופס 161 ד מס הכנסה מצפה שתגיעו למשרד הרלוונטי ותמסרו את הטופס לפקיד השומה. המשרד הרלוונטי הוא בהתאם לכתובת המגורים של כל עובד או עובדת, או במקום שבו מתנהל התיק ברשות המיסים.
שימו לב: לא ניתן להגיע אל פקיד שומה כדי למסור את הטופס הזה מבלי לקבוע תור מראש. קביעת תור לרשות המיסים מתבצעת דרך מנגנון קביעת התורים הממשלתי myvisit.
הדרך הנוחה ביותר להגשת הטופס היא באמצעות האזור האישי של מס הכנסה, אליו יש להירשם ולהעלות את הטופס כולל טפסי סיום העסקה ושני תלושי קצבה אחרונים מכל משלמי הפנסיה.
אילו מסמכים חובה לצרף לטופס 161 ד?
לצד טופס 161 ד מס הכנסה דורש לקבל מספר מסמכים נוספים, והם:
* אישורי יתרות – כמובן אישורים עדכניים מקופת הגמל שבה מתנהל החיסכון הפנסיוני (אם יש יותר מחיסכון אחד, נדרשים אישורי יתרון של כל קופות הגמל).
* אישור לגבי גובה הקצבה – אישור שאותו מחויבים לספק הגופים שמנהלים קופות גמל או מעסיקים לשעבר או שני תלושי קצבה.
* מסמכים נוספים – בנוגע לאירועי פרישה קודמים.
המבנה של טופס 161 ד
מבחינה טכנית, טופס 161 ד הינו טופס פשוט יחסית שכולל עמוד אחד.
בשורה העליונה מתחת לכותרת יש ליידע את רשות המיסים האם מדובר בבקשה ראשונה או שמא מדובר בעדכון (פירוט בהמשך העמוד, בפסקה "עדכון הטופס").
מיד לאחר מכן יש למלא את תאריך מילוי הטופס. סעיף א' הוא כל פרטי העובד או העובדת, והסעיף המהותי הוא סעיף ב': בסעיף זה העובדים מיידעים את רשות המיסים לגבי סיבת מילוי הטופס (פרישה מעבודה עקב גיל / נכות וכו'), לגבי מימוש פטור ממס על מענקים (פירוט בהמשך העמוד, בפסקה "סעיף ב2 בטופס 161 ד מס הכנסה והשפעתו על הפטור ממס") ולגבי היוון קצבאות.
בהמשך סעיף ב' העובדים מיידעים את רשות המיסים אם בכוונתם להמשיך ולעבוד אצל אותו מעסיק, שכן באופן עקרוני ניתן להתחיל לקבל קצבת פנסיה ולהמשיך לעבוד במקביל. פרטים נוספים שאותם מבקשת רשות המיסים מהעובדים למלא הם כוונה לבצע משיכה של מענקים פטורים ממס (סעיף רלוונטי מאוד למי שיוצאים לפרישה מדומה ולבעלי שליטה), כוונה לייעד סכום מסוים לטובת היוון פטור ממס בעתיד (פירוט בהמשך העמוד, בפסקה "ניצול העלייה הצפויה בתקרת הפטור ממס באמצעות 161 ד מס הכנסה"), ותשובה לשאלה האם מולא טופס 161 ח (טופס המתקבל עם טפסי בקשת הקצבה ומאפשר לקבל פטור חלקי, לכן לא מומלץ למלא אותו לפני שבוחנים את כל האפשרויות).
החלק הבא והאחרון של הטופס הוא הצהרות וחתימה של העובד והעובדת אשר מאשרת כי כל הפרטים בטופס נכונים, וכי הם מודעים לכל ההשלכות של מילוי הטופס והגשתו.
מהי תקרת הפטור ממס על קצבת הפנסיה החודשית?
על-פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, כל עובד וכל עובדת שיוצאים לפנסיה זכאים לפטור ממס עד לתקרה מסוימת. לצורך חישוב התקרה יש שני נתונים רלוונטיים:
- תקרת הקצבה המזכה
- אחוז הפטור מהקצבה המזכה
ב-2012, כשההטבה המשמעותית נכנסה לתוקף, תקרת הקצבה המזכה עמדה על 8,190 ש"ח ואחוז הפטור היה 43.5. נכון ל-2024, תקרת הקצבה המזכה היא 9,430 ש"ח ואחוז הפטור הוא 52%. בהתאם ישנו ב-2024 פטור ממס על 4,903 ש"ח (52% X 9,430).
בהתאם, בזכות הפטור, אם לדוגמה קצבת הפנסיה של אדם צפויה להיות 6,000 ש"ח הוא ישלם מס רק על 1,097 ש"ח (ולמעשה לא ישלם מס כלל, מפני שישנן גם נקודות זיכוי לכל אדם – 2.25 לגבר ו-2.75 לאישה).
ב-2025, על-פי מתווה שנקבע מראש, אחוז הפטור יעלה ל-67, ובהתאם גם תקרת הפטור ממס תעלה (הסכום המדויק יחושב לאחר עדכון תקרת הקצבה המזכה, שמשתנה אחת לשנה).
מהי תקרת הפטור ממס על משיכה חד פעמית של כספי הפנסיה?
כל מי שמגיע או מגיעה לגיל הפרישה מעבודה רשאים למשוך מיד בגיל זה חלק מהחיסכון שהצטבר לזכותם בקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל. המגבלה היחידה היא שגם לאחר המשיכה, יישאר מספיק כסף בקופה כדי שתשולם קצבת פנסיה בסכום של 5,012 ש"ח לפחות בחודש (גם הסכום הזה מתעדכן אחת לשנה).
את הפטור ממס – שכדי לקבל אותו נדרש כאמור מילוי טופס 161 ד מס הכנסה – ניתן לממש גם על המשיכה החד פעמית. התקרה היא 180 כפול תקרת הפטור ממס על הקצבה החודשית. כלומר, נכון ל-2024 ניתן לקבל פטור ממס על משיכה חד פעמית עד לסכום של 882,648 ש"ח (180 X .4,903.6).
כמו כן ניתן לחלק את הפטור בין המשיכה החד פעמית לבין הקצבה החודשית.
ניצול העלייה הצפויה בתקרת הפטור ממס באמצעות 161 ד מס הכנסה
כאמור בשנת 2025 תקרת הפטור צפויה לעלות בשיעור משמעותי. כדאי לדעת שאפשר לנצל זאת כבר עכשיו, באמצעות טופס 161 ד. ליתר דיוק, דרך סעיף ב8.
סעיף זה מציע בחירה בין 3 אפשרויות:
- הגדלה יחסית של הפטור לפי היחס שנקבע בבקשה זו
- הגדלת ההון הפטור להיוון בלבד
- הגדלת הקצבה החודשית הפטורה בלבד
כלומר, ההודעה לרשות המיסים בדבר הכוונה לנצל את העלייה הצפויה בתקרת הפטור כוללת גם הודעה לגבי אופן חלוקת הפטור הרצויה בין המשיכה החד פעמית, אם תהיה כזו, לבין הקצבה החודשית. מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום כדי להבין מהי האופציה המשתלמת ביותר ובאיזו דרך הטבת המס היא המשמעותית ביותר.
סעיף ב2 בטופס 161 ד והשפעתו על הפטור ממס
בסעיף ב2 של טופס 161 ד מצהירים כאמור העובדים על מענקים פטורים ממס שאותם קיבלו בעבר. כל מענק כזה מפחית את תקרת הפטור (על הקצבה החודשית ו/או על המשיכה החד פעמית). חשוב להדגיש שלא כל סכום שהתקבל בעבר רלוונטי לצורך סעיף זה. המענקים שאותם לא מציינים בסעיף ב2 הם:
* מענקים ששולמו לעובד או לעובדת לפני למעלה מ-32 שנים (כלומר רק המענקים ששולמו ב-32 השנים שקדמו למועד הפרישה מעבודה רלוונטיים).
* מענקים ששולמו לפני ה-1.1.2012, ובתנאי שחלפו לפחות 15 שנים מיום קבלת המענק ועד ליום התחלת קבלת הקצבה (הסיבה לכך היא שתיקון 190 נכנס לתוקף רק ב-1.1.2012, ואין כמובן סיבה לפגוע בזכויות מי שמשכו מענקים לפני התיקון).
* מענקים ששולמו עבור המשך העבודה לאחר גיל הזכאות לפרישה.
* מענקים ששולמו לפורשים מצה"ל, המשטרה, השב"ס ושאר שירותי הביטחון (מענקים שמסומנים בקוד 22 בטופס 161).
* מענקים פטורים ממס על-פי סעיף 97א בפקודת המיסים אשר שולמו למי שפרשו מעבודה עקב נכות בשיעור 75% ומעלה.
השורה השנייה בסעיף ב2 בטופס 161 ד היא "ולפיכך הפגיעה בהון הפטור לאחר הכפלה במקדם הינה". בהקשר זה כדאי לדעת שהמקדם הוא 1.35, כלומר אם עובד קיבל מענקים פטורים ממס בסך 120,000 ש"ח, יופחתו מתקרת הפטור 162,000 ש"ח וזהו הסכום שיש לרשום בשורה השנייה של סעיף ב2.
עדכון הטופס
ניתן לעדכן טופס 161 ד שכבר הוגש במשך פרק זמן של 120 ימים. העדכון יתבצע באמצעות מילוי טופס חדש, עם כל הפרטים העדכניים, ובראש הטופס יש לבחור במשבצת של "עדכון" במקום "מקורי".
איך למלא נכון 161 ד מס הכנסה ולמקסם את הטבת המס?
כפי שניתן לראות מילוי טופס 161 ד מס הכנסה מחייב לא רק דיוק מרבי, אלא גם קבלת החלטות מושכלת. לנוכח ההשפעה המשמעותית של הטבות המס בפרישה על ההכנסה לאורך כל פרק החיים שלאחר היציאה לפנסיה, מומלץ בחום להתייעץ עם מומחים לפני ביצוע כל פעולה. תכנון פרישה מקיף ומקצועי יאפשר לכם למצות את הפטור ממס וגם למצוא את הדרך המיטבית לשלב בין משיכה חד פעמית וקצבה חודשית. אג'נדה מציעה שירות תכנון פרישה מותאם אישית לכל אדם. השירות ניתן על-ידי מומחים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר וניסיון רחב היקף. המלצה נוספת היא להקדים את תכנון הפרישה ככל האפשר, כדי להפיק ממנו מקסימום תועלת ועל-מנת להשלים את כל ההליכים הבירוקרטיים עוד לפני מועד הפרישה בפועל. לכל שאלה נוספת לגבי הטופס הזה, טפסים אחרים ופרישה באופן כללי מוזמנים לפנות אלינו והמומחים שלנו ישמחו לסייע לכם.