קיבוע זכויות תיקון 190 הוא מושג חשוב במיוחד לכל מי שמתקרב או מתקרבת לגיל הפרישה מהעבודה, ובעצם גם למי שעברו את הגיל הנ"ל אבל עדיין לא ביצעו את ההליך מול רשות המיסים. מהו בעצם קיבוע זכויות על-פי תיקון 190? מהם התנאים למימוש הזכות? איך אפשר לנצל אותה באופן מיטבי? ומה עוד חשוב לדעת על הזכויות ועל התיקון? תשובות מפורטות ומקצועיות לכל השאלות האלה ועוד – כאן בעמוד.
מה זה קיבוע זכויות תיקון 190?
הליך קיבוע זכויות שמתבצע בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה (תיקון חשוב מאוד שנכנס לתוקף ב-2012 – פירוט בהמשך העמוד) – מקנה פטור ממס על החיסכון הפנסיוני. מאחר שחיסכון זה הוא אחד הנכסים יקרי הערך ביותר שיש לישראלים רבים, גם הפטור ממס שווה לא מעט כסף וכדאי כמובן לנצל אותו.
קיבוע זכויות תיקון 190 – באיזה גיל?
את האפשרות לבצע קיבוע זכויות תיקון 190 מקנה לכל גבר החל מגיל 67 ולכל אישה החל מגיל 62, כלומר בהגיעם לגיל הפרישה (ואם בעתיד הגיל ישתנה – משרד האוצר שואף מזה זמן רב להעלות את גיל הפרישה מנשים – גם הגיל שבו אפשר לקבע את הזכויות ישתנה).
מצב נוסף שבו ניתן לבצע קיבוע זכויות הוא יציאה לפנסיה מוקדמת עקב נכות בשיעור 75% ומעלה. במקרים אלה אין חשיבות לגיל החוסך, והוא זכאי לפטור יקר הערך.
האם קיבוע זכויות תיקון 190 אפשרי גם כשכבר מקבלים קצבת פנסיה?
נקודת הזמן הראשונה שבה אפשר לבצע קיבוע זכויות היא כאמור בגיל פרישה חובה. יחד עם זאת ניתן לבצע את הפעולה גם בשלב מאוחר יותר ובעצם בכל גיל שהוא. כשמבצעים באיחור קיבוע זכויות תיקון 190 מאפשר לבקש החזרים עבור המיסים ששולמו לפני הגשת הבקשה ושניתן לקבל לגביהם פטור ממס – אבל רק לתקופה של 6 שנים לכל היותר, כך שההמלצה היא כמובן להקדים ולממש את האופציה.
עוד חשוב להדגיש כי אמנם החוק מקנה זכאות לפטור ממס אולם רק מי שיבקש אותו יקבל אותו – ומי שלא יגיע לפקיד השומה פשוט יפסיד לא מעט כסף, וחבל.
כמה כסף אפשר לחסוך בזכות קיבוע זכויות תיקון 190?
יש 3 דרכים אפשריות לנצל את הפטור שמקנה פעולת קיבוע הזכויות:
* פטור על הקצבה החודשית – נכון ל-2023 תקרת הפטור ממס על קצבה חודשית אשר משולמת מתוך חיסכון פנסיוני היא 4,742 ש"ח. בשנת 2025 תועלה התקרה לסכום של 5,668 ש"ח.
* פטור על משיכה הונית – אדם שבוחר למשוך בבת אחת סכום כסף משמעותי מקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל יכול לקבל פטור מתשלום מס הכנסה עבור סכום של עד 853,632 ש"ח (2023).
* פטור משולב – ניתן לחלק את סך הפטור כך שחלקו יפחית את המיסוי על היוון קצבה (כלומר משיכה חד-פעמית משמעותית) וחלקו האחר יצמצם את חבות המס על הקצבה החודשית.
בחירת דרך ניצול הפטור משפיעה כמובן על הרווח מקיבוע הזכויות, וגם הסכום שהצטבר בקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים הוא באופן טבעי חלק מהחישוב – שאותו מומלץ לבצע בעזרת אנשי מקצוע בקיאים ומיומנים.
עוד חשוב להדגיש כי אם במהלך 32 השנים האחרונות נמשכו חלק מכספי הפיצויים, היקף המשיכות ישפיע על תקרת הפטור ביחס של 1.35:1 – כלומר כל 100 שקלים שנמשכו מורידים ב-135 ש"ח את התקרה.
איך מתבצע קיבוע זכויות תיקון 190?
לצורך ביצוע ההליך המכונה קיבוע זכויות יש להגיע אל פקיד השומה במשרדי מס הכנסה באזור המגורים, ולמסור לו טופס 161 ד' בצירוף מסמכים שונים. בין המסמכים הנדרשים על-מנת לקבל את הפטור – אישור יתרות עדכני מקרן הפנסיה, קופת הגמל או ביטוח המנהלים, אישור מגוף זה לגבי גובה הפנסיה הצפוי, דוח מפורט מהמסלקה הפנסיונית וכן תלושי קצבה מהגופים המשלמים.
את טופס 161ד' שהוא למעשה הבקשה לפטור מתשלום מס יש למלא במלוא תשומת הלב האפשרית, וזאת משום שכל טעות – כולל טכנית ובתום לב – עלולה להוביל לדחיית הבקשה ולעיכוב מיותר בקבלת הפטור המגיע לכם. בפרט חשוב לשים לב לשני סעיפים: זה שבו הגמלאי או הגמלאית מפרטים כיצד ירצו לממש את הפטור (מבין כל האפשרויות שפורטו בפסקה הקודמת), וזה שבו מובע רצון לנצל גם את העלייה בהיקף הפטור האפשרי ב-2025. מי שהגיעו לגיל הפרישה מעבודה ובכל זאת ממשיכים לעבוד נדרשים לציין זאת בטופס וכן לפרט מהו השכר שהם צפויים לקבל.
הטבות נוספות במסגרת תיקון 190
בנוסף לאופציה המתגמלת של קיבוע זכויות תיקון 190 מקנה עוד מספר הטבות מס יקרות ערך. בפרט כדאי להכיר את זו הנוגעת לקופות גמל לפי 190 – מוצר חיסכון לטווח הבינוני ארוך שעשוי לתרום רבות להכנסות אחרי גיל הפרישה מעבודה.
על בסיס תיקון 190 ניתן לקבל פטור מלא ממס רווחי הון על חיסכון בקופת גמל – פטור שבאופן טבעי שווה סכום כסף לא מבוטל. הפטור ניתן למי שבוחר להמיר את החיסכון לקצבה חודשית שמתווספת כמובן לקצבה המשולמת מתוך החיסכון הפנסיוני. חוסכים שיבחרו למשוך את כל הכסף בבת אחת אחרי גיל 60 יזכו להטבה צנועה יותר אבל גם היא משתלמת – תשלום מס רווחי הון בשיעור 15% (נומינלי) במקום 25% (ריאלי), המשיכה תתאפשר לאחר הוכחת קצבה מעל קצבה מזערית 4850 ₪.
המומחיות והמחויבות לשירות של אג'נדה
את האפשרות לבצע קיבוע זכויות תיקון 190 מקנה כאמור לכל מי שמגיע או מגיעה לגיל הפרישה מעבודה וכדאי מאוד לנצל אותה. המלצה נוספת היא לעשות זאת בעזרת הצוות של אג'נדה, שכולל סוכנים בעלי רישיון פנסיוני ממשרד האוצר וכן ניסיון רב בתחום, לרבות בהליך הספציפי של קיבוע זכויות. השירות המחויב והזמין מבטיח מיצוי הטבת מס יקרת ערך זו ורווחה כלכלית מקסימלית לאורך כל הפנסיה.
לשיחת ייעוץ מקצועים עם המומחים שלנו השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם!
נושאים שחשוב להבין וללמוד: מה ההבדל בין ביטול פוליסה לסילוק פוליסה?, העברת כספי פיצויים לקרן פנסיה, האם מומלץ לחלק הפקדות בין ביטוח מנהלים לקרן הפנסיה? , האם כדאי לבצע קיבוע זכויות, אני בקרן פנסיה לא פעילה, מה דין הכספים במותי?, חלוקת החיסכון הפנסיוני במקרה גירושין.