קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך המתנהל מול רשות המיסים, ואשר מאפשר לצמצם באופן משמעותי את חבות המס על ההכנסות הנובעות מהחיסכון הפנסיוני. חשוב לציין שרק מי שמבקש לממש את הטבת המס זוכה ליהנות ממנה, משום שרשות המיסים לא מבצעת את קיבוע הזכויות מיוזמתה. למעשה, חלק לא מבוטל מהפנסיונרים והפנסיונריות לא ניצלו את האופציה, ועל כן שילמו סכומים גבוהים שלא לצורך למדינה – וחבל. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף בנושא ספציפי זה, תשובות לשאלות נפוצות והכוונה שתעזור לכם להבין איך להתנהל נכון לקראת הפרישה מעבודה.
האם לכל אחד יש את הזכות לבצע קיבוע זכויות בגיל פרישה?
כן. לכל מי שעומד או עומדת לצאת לפנסיה ישנה הזכות לבצע את ההליך הפורמלי, וכך להישאר עם יותר כסף פנוי – כסף שמן הסתם יהיה לו שימוש אחרי הפרישה מעבודה. קיבוע הזכויות מתבצע בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה – תיקון שנכנס לתוקף ב-2012 ויש לו חשיבות רבה באופן כללי לפנסיונרים ולפנסיונריות. סעיף 9א' בפקודת מס הכנסה הוא זה שמפרט את כל הכללים הנוגעים לקיבוע הזכויות והאפשרויות העומדות בפניכם.
באיזה גיל ניתן לבצע את קיבוע הזכויות?
כפי שניתן להבין מהמונח "קיבוע זכויות בגיל פרישה", פעולה זו מתבצעת בגיל הפרישה.
שימו לב: הכוונה היא לגיל הפרישה ה"רגיל": 67 לגברים ובין 62 ל-65 לנשים בהתאם לתאריך הלידה של כל אישה (כידוע גיל הפרישה של הנשים מועלה באופן הדרגתי בהליך שהחל ב-2022 ונפרש על פני כעשור). מי שבחרו להקדים את מועד הפרישה מעבודה ולהתחיל לממש את החיסכון הפנסיוני – אופציה אפשרית החל מגיל 60 – ייאלצו להמתין עם קיבוע הזכויות עד לגיל הפרישה ה"רגיל".
תנאי נוסף לביצוע ההליך הוא באופן טבעי קבלת קצבה פנסיונית. אם אדם בוחר להמשיך לעבוד אחרי גיל הפרישה הרגיל, ובוחר גם לדחות את מימוש החיסכון הפנסיוני, למשל לגיל 69, רק בגיל זה הוא יוכל לבצע קיבוע זכויות.
קיבוע זכויות בעקבות פרישה מוקדמת בשל נכות
ישנו מצב אחד שבו כן ניתן לבצע קיבוע זכויות עוד לפני גיל הפרישה ה"רגיל": כשאדם פורש מעבודה בגיל צעיר יותר בשל נכות – בתנאי שהנכות היא בשיעור של 75% או יותר, וכמו כן היא מוגדרת כיציבה ולא זמנית. במצב כזה קיבוע הזכויות מקנה פטור ממס על קצבה מהמעביד, קצבה מקרן פנסיה או קצבה מחברת הביטוח.
מדוע חשוב כל כך לבצע קיבוע זכויות בגיל פרישה?
קיבוע זכויות בגיל פרישה מקנה את האפשרות לממש פטור יקר ערך שמעניקה המדינה על ההכנסות שמקורן בחיסכון הפנסיוני.
בהקשר זה חשוב להבין שהמדינה מתייחסת להכנסות הנובעות מקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל בדיוק כמו אל הכנסות מעבודה או מעסק, ועל כן ממסה אותן – גם כשמדובר על משיכה חד-פעמית של סכום כסף כזה או אחר, וגם כשמדובר על קצבה חודשית קבועה.
מצד שני, למדינה ברור שחובה לסייע לפנסיונרים ולפנסיונריות שכבר לא יכולים לפרנס את עצמם מעבודה – ועל כן נקבע פטור ממס על ההכנסות מהחיסכון הפנסיוני. ההטבה המשמעותית משפרת במידה ניכרת את החיים של כל אדם אחרי הפרישה מעבודה, ולכן החשיבות הרבה של ביצוע קיבוע הזכויות.
הטבת המס המושגת בזכות קיבוע הזכויות
המהות של קיבוע זכויות בגיל פרישה היא כאמור מימוש פטור ממס הכנסה על הכנסות הנובעות מהחיסכון הפנסיוני. הפטור הוא פטור מלא, עד לתקרה מסוימת, וניתן לנצל אותו גם כשמבצעים משיכה חד-פעמית מקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים וגם כשמקבלים קצבה חודשית.
תקרת הפטור, נכון ל-2023, היא כ-853,000 ש"ח. על-מנת לחשב מהי תקרת הפטור המרבית על קצבה חודשית מחלקים את הסכום הנ"ל ב-180 – והתוצאה היא כ-4,740 ש"ח. כך למשל פנסיונר שחושבה עבורו קצבת פנסיה של 7,000 ש"ח בחודש, ושבוחר לנצל את הפטור כולו על הקצבה החודשית, ישלם מס רק על 2,260 ש"ח (7,000-4,740) ובפועל לא ישלם כלל מס מפני שישנן גם נקודות זיכוי.
איך לממש באופן מיטבי את הטבת המס בגיל הפרישה?
באופן עקרוני כל מי שפורש מעבודה רשאי לחלק את הסכום שהצטבר בקופת הגמל, קרן הפנסיה או ביטוח מנהלים בין משיכה חד-פעמית לבין קצבאות חודשיות קבועות. התנאי היחיד הוא שאחרי המשיכה החד-פעמית (שאותה אפשר לבצע רק במועד היציאה לפנסיה ולא אחרי שכבר משולמות קצבאות חודשיות), יישאר בחיסכון מספיק כסף כדי לקבל קצבה חודשית מינימלית (המינימום הוא כ-4,500 ש"ח).
בהתאם גם את תקרת הפטור ממס אפשר לחלק בין המשיכה לבין הקצבאות. כדי להבטיח ניצול מיטבי של הפטור מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום שיבצעו את כל החישובים הרלוונטיים ספציפית עבורכם.
קיבוע זכויות בגיל פרישה – כדי לנצל כבר עכשיו את השינוי המשמעותי ב-2025
אופציה נוספת שמקנה הליך קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא ניצול מידי של שינוי משמעותי שייכנס לתוקף ב-2025: בשנה זו, על-פי מתווה שנקבע כבר ב-2012, תועלה תקרת הפטור האפשרית לסך של כ-1.1 מיליון ש"ח (או כ-6,110 ש"ח על קצבת פנסיה חודשית). בטופס המוגש לרשות המיסים במסגרת קיבוע הזכויות ישנו סעיף ייעודי המתייחס לכך.
עד מתי ניתן לבצע קיבוע זכויות?
ניתן לבצע קיבוע זכויות גם באופן רטרואקטיבי, ולקבל החזרי מס על שנים שחלפו – עד ל-6 שנים. יחד עם זאת מומלץ לבצע קיבוע זכויות בגיל פרישה ולא לחכות.
כיצד מתבצע קיבוע זכויות בגיל פרישה?
ההליך מתנהל כאמור מול רשות המיסים. הגשת הבקשה לקיבוע הזכויות בגיל הפרישה, או כאמור בגיל מוקדם יותר כשאדם נאלץ לפרש מעבודה עקב נכות קבועה, מתבצעת באמצעות טופס שנקרא 161ד' שאותו יש להגיש לפקיד השומה.
לטופס הבקשה יש לצרף אישורי יתרות עדכניים מקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל (ואם יש כמה קופות, אז מכולן), ומסמכים רלוונטיים נוספים.
שימו לב: ניתן לשנות את הבחירות שבחרתם במסגרת טופס 161ד', אולם רק בתוך 90 ימים. לאחר מכן, הבחירות הופכות לקבועות. בהתאם חשוב להקדיש להן את מלוא תשומת הלב האפשרית. עוד כדאי לדעת כי הגשת הבקשה לרשות המיסים הינה ללא עלות.
איך להבטיח את מלוא התועלת האפשרית מקיבוע זכויות בגיל פרישה?
החשיבות הרבה של קיבוע זכויות בגיל פרישה, והעובדה שההחלטות המתקבלות במסגרת הליך זה אינן הפיכות (אלא במשך 90 יום בלבד), מחייבות התנהלות אחראית במיוחד. בפרט מומלץ להתייעץ עם מומחים לפרישה. זהו אחד השירותים שמציעה אג'נדה – סיוע בביצוע קיבוע זכויות, לרבות הפעולות הבירוקרטיות הנחוצות מול רשות המיסים, בין אם בפני עצמו ובין אם כחלק מייעוץ מקיף לקראת הפרישה מעבודה. השירות ניתן ע"י מומחים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר, ועל בסיס הערכים המנחים אותנו מאז הקמת החברה: יושרה מוחלטת, הסברים ברורים בגובה העיניים כך שכל אדם יוכל להבין בדיוק מהן האפשרויות הקיימות עבורו, זמינות גבוהה ותשומת לב מלאה לכל פרט ופרט.