פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת היא סיטואציה ייחודית, ולכן חלים עליה כללים ספציפיים מאוד. בפרט יש כמה וכמה הטבות שעשויות להפוך את הפרישה המוקדמת למשתלמת. באופן טבעי כדאי לכל מורה או עובד/ת הוראה שפורשים ממערכת החינוך בגיל צעיר יחסית להבין עוד לפני הפרישה מה צפוי להם, וכך לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר מבחינתם – וכאן בעמוד תמצאו מידע מפורט והמלצות רלוונטיות מועילות.
מהי פנסיה צוברת?
כדי להבין את ההשלכות של פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת, כדאי קודם כל להבין למי רלוונטית האופציה הזו, כלומר מהי "פרישה מוקדמת" ומה זה "פנסיה צוברת".
פנסיה צוברת היא למעשה הפנסיה הנהוגה כיום במערכת החינוך (ובאופן כללי בשירות המדינה). זאת בניגוד לעבר, כשעובדי ועובדות הוראה נהנו מפנסיה תקציבית. ההבדל הוא שבפנסיה תקציבית, חישוב הסכום החודשי שהמדינה משלמת לעובדים שפרשו מעבודה מבוסס על הוותק שלהם ועל השכר אליו הגיעו, ואילו בפנסיה צוברת הקצבה החודשית נגזרת מתוך הסכום שהצטבר בקרן הפנסיה, על סמך ההפקדות של המעסיק ושל העובד.
מה זו פרישה מוקדמת ומי זכאים לכך?
גיל הפרישה הנהוג בישראל הוא 67 אצל הגברים ובין 62 ל-65 אצל הנשים (עד ל-2022 גיל הפרישה היה 62, ומאז הוא מועלה בתהליך הדרגתי שיימשך עד שנת 2032). בנוסף ישנו גיל שמוגדר בתור "גיל הפרישה המוקדמת" והוא עומד על 60, גם לגברים וגם לנשים.
אצל עובדי ועובדות הוראה ישנה אופציה לפרישה מוקדמת אפילו יותר, כבר מגיל 50. פרישה החל מגיל 60 לא מחייבת אישור. לעומת זאת, על-מנת לפרוש בטווח הגילאים שבין 50 ל-60 נדרש אישור של ועדה מיוחדת שנקראת ועדת גמלאות.
הקריטריונים לפרישה מוקדמת של עובדי הוראה עם פנסיה צוברת
פרישה לפני גיל 60 מחייבת כאמור אישור של ועדת הגמלאות. זוהי ועדה שנמצאים בה נציגים של משרד החינוך וגם של נציבות שירות המדינה, והיא בוחנת כל בקשה לפרישה מוקדמת גם על סמך קריטריונים שונים וגם על בסיס צרכי מערכת החינוך.
באופן עקרוני מי שיכולים לפרוש לפני גיל 60 הם עובדי ועובדות הוראה שצברו ותק של 20 שנה או יותר, וכן עובדים שמשך ההעסקה שלהם הוא 10 שנים ומעלה בתנאי שהיקף ההעסקה היה לפחות שליש משרה.
חשוב להדגיש שגם מי שעומדים באחד משני הקריטריונים הנ"ל לא בהכרח יקבלו אישור לפרישה מוקדמת. בכל מחוז הגורמים האחראים קובעים סדר עדיפויות, בהתאם למצבת כוח האדם במוסדות החינוך, ולכן יש בקשות שמתקבלות ויש גם בקשות שנדחות.
ההטבות עבור פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת
במקרים רבים, למערכת החינוך ולמדינה יש אינטרס לעודד עובדים בגילאי 50+ לפרוש עוד לפני ההגעה לגיל הפרישה. לכן, מוצעות עבור הפרישה המוקדמת הטבות שונות, וכדאי כמובן להיות מודעים אליהן ולנצל אותן.
הטבה אחת היא פנסיית גישור עד גיל 67. זוהי הטבה משמעותית מאוד, מפני שהיא מאפשרת לעובד או לעובדת להשאיר את כל הכספים שהצטברו בפנסיה הצוברת בקרן הפנסיה ולהשתמש בהם רק בגיל 67. משיכה לפני גיל 60 כרוכה במרבית המקרים בתשלום מס גבוה, וגם אחרי גיל 60 משיכה מוקדמת של הכספים מקטינה במידה ניכרת את הקצבה החודשית (בגלל שבפנסיה צוברת, בניגוד לפנסיה תקציבית, גיל התחלת המימוש נלקח בחשבון לצורך חישוב הסכום שישולם לאדם מדי חודש).
הטבה שנייה היא פיצוי עבור כל ימי המחלה שהעובד או העובדת לא ניצלו. שימו לב: הטבה זו הופכת לרלוונטית בגיל 55 בלבד. ישנה נוסחה שלפיה מחושב הסכום שתקבלו, אם צברתם ימי מחלה בלתי מנוצלים.
אופן חישוב פנסיית הגישור במקרים של פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת
כשעובד או עובדת הוראה מתלבטים אם להגיש בקשה לפרישה מוקדמת, גובה הקצבה של פנסיית הגישור הוא מן הסתם שיקול רלוונטי ומשמעותי.
חישוב הקצבה מתבסס על הסכום שהצטבר בקרן הפנסיה נכון ליום הפרישה. בנוסף מתבצע היוון לגיל 67. המשמעות של ההיוון היא הוספת הריבית המוערכת לסכום הקיים בכל שנה, כך עד לגיל 67. כך לדוגמה יתרה של 500,000 בגיל 57 צפויה להפוך אחרי ההיוון לכ-725,000 ש"ח. את הסכום אחרי ההיוון מחלקים למקדם הצפוי. המקדם מחושב על סמך מספר פרמטרים ובהם תוחלת החיים הצפויה, ולכן יש הבדל בין עובדי הוראה לעובדות הוראה.
לדוגמה: מורה בת 57 עם צבירה של 500,000 ש"ח תקבל כ-4,000 ש"ח בחודש. על-מנת לקבל תשובה מפורטת עבורכם מומלץ לפנות למומחים בתחום הפנסיה עם ניסיון בייעוץ לעובדי ועובדות הוראה.
הטבות לעובדי משרד החינוך
ההטבות שפורטו בפסקה הקודמת תקפות עבור פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת, בין אם הם עובדים של משרד החינוך ובין אם בבעלות.
בנוסף ישנן הטבות רק לעובדים ולעובדות של משרד החינוך:
הטבה אחת היא מענק פרישה. גובה המענק הוא בהתאם להיקף המשרה לאורך הקריירה,
הטבה שנייה, שגם היא מתבטאת בסכום כסף משמעותי, היא מענק הסתגלות – תשלום בגובה 5 משכורות חודשיות (על בסיס המשכורת הממוצעת לאורך השנים).
פרישה מרצון אחרי גיל 60 או פרישה מוקדמת? מה עדיף?
חשוב להבחין בין המושגים "פרישה מרצון" ו"פרישה מוקדמת". פרישה מוקדמת היא כזו שמתבצעת עוד לפני גיל 60, ואילו פרישה מרצון – אחרי גיל 60.
פרישה מוקדמת מחייבת אישור של ועדת הגמלאות, בעוד שפרישה מרצון לא מצריכה קבלת אישורים. מצד שני פרישה מרצון לא מקנה זכאות לכל ההטבות שפורטו בעמוד זה, אלא רק עבור ימי המחלה הבלתי מנוצלים.
עובדי ועובדות הוראה שפורשים אחרי גיל 60 יכולים להתחיל למשוך קצבה מקרן הפנסיה, אבל כאמור הסכום שיקבלו מדי חודש יהיה נמוך בהשוואה להפסקת עבודה בגיל הפרישה. הסיבה לכך היא שהגוף שמנהל את קרן הפנסיה נדרש למעשה לפרוס את הסכום שהצטבר בחיסכון של העובד או העובדת על פני תקופה ארוכה יותר, כשההבדל יכול להיות גם 10 או 15 שנים, ולכן הקצבה החודשית נמוכה יותר.
מאחר שרק עבור פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת משולמת פנסיית הגישור, זהו יתרון משמעותי לטובת הפרישה המוקדמת, עוד לפני גיל 60.
השלמת פיצויים במקרים של פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת
דגש נוסף לגבי פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת הוא שאין השלמה של פיצויים. באופן כללי החוק מחייב כל מעסיק להפריש 8.33% מהשכר של עובדיו למרכיב הפיצויים של החיסכון הפנסיוני. בשל הסכמי השכר עם עובדי ההוראה, משרד החינוך מפקיד עבורם רק 6.22%, ובמקרים של פרישה מוקדמת הוא לא מחויב להשלים. לעומת זאת פרישה בגיל 67 כן כוללת השלמה של עוד 2.33% עבור כל שנת עבודה.
מה קורה לביטוחים אחרי פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת?
פרישה מוקדמת מהווה כמובן הפסקה של יחסי העובד-מעביד מול משרד החינוך או הבעלות. לכן, מופסקות ההפקדות החודשיות. אמנם הסכום שהצטבר בקרן הפנסיה כאמור נשמר, מפני שלעובדים משולמת פנסיית גישור נפרדת, אבל בגלל הפסקת ההפקדות החודשיות הביטוחים שמהווים חלק בלתי נפרד מהחיסכון הפנסיוני עלולים להפוך לבלתי תקפים.
חשוב לקחת זאת בחשבון, ולהיערך בהתאם. באופן עקרוני יש 3 דרכים להתמודד עם פגות התוקף של הביטוחים: אפשרות אחת היא לשלם לקרן הפנסיה מדי חודש סכום מסוים כדי שהיא תשמר את הביטוח. החיסרון הוא שהעלות עלולה להיות גבוהה. אפשרות שנייה היא לרכוש ביטוח נפרד, אולם גם לפתרון הזה עלול להיות מחיר גבוה, מה גם שמדובר בביטוח חדש לחלוטין על כל המשתמע מכך. אופציה שלישית היא להאריך את תקופת הריסק לפרק זמן של עד 24 חודשים. האופציה הזו זמינה עד 5 חודשים ממועד הפרישה. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום כדי להבין מהו המענה הנכון ביותר ספציפית עבורכם.
פרישה מוקדמת לעובדי הוראה עם פנסיה צוברת – סיכום והמלצות
עבור עובדי ועובדות הוראה עם פנסיה צוברת פרישה מוקדמת עשויה להיות משתלמת מאוד. יחד עם זאת חובה להתייחס לכל ההיבטים הרלוונטיים, כולל השלמת הפיצויים, הביטוחים וגובה פנסיית הגישור עד גיל 67. רק לאחר מכן ניתן לקבל החלטה מושכלת באמת. באג'נדה פועל צוות של מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר, ולא פחות חשוב, ניסיון בייעוץ לעובדות ועובדי הוראה. השירות ניתן בגובה העיניים, תוך הקפדה על הסברים ברורים ונוחים להבנה, ומענה סבלני לכל שאלה. מוזמנים לפנות אלינו ולממש את האופציה של פרישה מוקדמת בדרך הטובה ביותר האפשרית.