פרישה לפנסיה והמשך עבודה היא אופציה שהופכת לנפוצה יותר ויותר. הסיבות לכך מגוונות, אבל בכל מקרה חשוב להקפיד על התנהלות נכונה כדי שבכל שלב יהיו בידיכם מקסימום משאבים כלכליים. המידע בעמוד זה יעזור לכם לקבל את ההחלטות המיטביות, גם תוך כדי תקופת העבודה שלאחר גיל הפרישה וגם לאחר היציאה הסופית לפנסיה.
עד איזה גיל מותרת פרישה לפנסיה והמשך עבודה?
החוק בישראל מגדיר גם את גיל הפרישה מעבודה, כלומר הגיל שבו עובדים זכאים לצאת לפנסיה, וגם את גיל פרישת החובה – הגיל שבו מעסיקים רשאים לחייב עובד לפרוש לגמלאות.
הגיל הראשון הוא 67 לגברים ובין 62 ל-65 אצל הנשים (ליתר דיוק גיל הפרישה לנשים מועלה בהדרגה, בתקופה שנפרסה על-פני יותר מעשור, עד שב-2035 הוא יעמוד על 65).
גיל פרישת חובה הוא 67 גם לגברים וגם לנשים, פרט להורים שילדיהם נפטרו – במקרה כזה המעסיק רשאי לחייב אותם לצאת לפנסיה רק בגיל 71 או 72 (המועד המאוחר יותר תקף להורים לילדים שנפטרו עקב שירות צבאי).
בכל מקרה, אם ישנה הסכמה הדדית בין העובד או העובדת למעסיק, ניתן להמשיך לעבוד גם בגילאים מבוגרים יותר.
האם פרישה לפנסיה והמשך עבודה מונעת את קבלת הקצבה הפנסיונית?
לא. גם החוסכים בקרנות הפנסיה הוותיקות וגם החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות רשאים לעבוד ובמקביל לממש את החיסכון הפנסיוני מרגע שהגיעו לגיל הפרישה מעבודה המוקדם (60 לגברים ולנשים). תשובה זו תקפה גם למי שמנהלים את החיסכון הפנסיוני בביטוח מנהלים או קופת גמל.
חשוב לציין כי בעלי פנסיות וותיקות יכולים לקבל את הקצבה ולהמשיך לעבוד אך לא יוכלו להמשיך הפקדות לתוך הקרן הוותיקה אלא רק למוצר פנסיוני אחר כגון קרן פנסיה חדשה , קופת גמל או ביטוח מנהלים.
סייג לבעלי הפנסיות התקציביות- לא ניתן לבקש את הקצבה המלאה מהפנסיה התקציבית ובמקביל להמשיך לעבוד, ניתן לפרוש ולקבל את הקצבה מהתקציבית ולהתחיל לעבוד בתנאי ששיעור המשרה לא יעלה על 30% במידה והפורש בחר לעבוד אצל מעסיק ממשלתי.
איך מחושבת הקצבה הפנסיונית אם ממשיכים לעבוד?
פרישה לפנסיה והמשך עבודה מדגישה את העובדה שהכספים הפנסיוניים נחלקים ל-2 חלקים: החלק הראשון הוא רכיב התגמולים והחלק השני הוא רכיב הפיצויים.
פרישה מעבודה ויציאה לפנסיה מובילה לחישוב הקצבה החודשית על סמך שני הרכיבים הנ"ל, כלומר כל הכספים הפנסיוניים. לעומת זאת, במצב שבו האדם מתחיל לממש את החיסכון הפנסיוני אבל ממשיך לעבוד, אי אפשר להשתמש בכספי הפיצויים במשיכה חד פעמית מפני שלא הסתיימו יחסי עובד-מעביד עם המעסיק הנוכחי. ניתן לקבל את כספי הפיצויים כקצבה בלבד וזאת לאחר שהמעסיק מאשר את שחרור כספי הפיצויים מול הפנסיה.
יש לציין כי החוק אוסר על מעסיקים למנוע מהעובד קבלת קצבה ממוצר פנסיוני החל מגיל 60, אך יש קרנות פנסיה המעדיפות את אישור המעסיק על אף החוק כדי לא להיחשף לתביעות עתידיות מצידם של המעסיקים.
שחרור פיצויים לקראת פרישה לפנסיה והמשך עבודה
באופן עקרוני כספי פיצויים ניתן לפדות באופן חד פעמי רק כשמסתיימים יחסי עובד-מעביד (גם בגיל מוקדם יותר מגיל הפנסיה, כמובן). יחד עם זאת כשאדם מגיע לגיל הפנסיה, גם אם הוא בוחר להמשיך לעבוד, הוא רשאי לפנות למעסיק ולבקש ממנו לשחרר את כספי הפיצויים לצורך קבלתם כקצבה. חשוב להדגיש כי המעסיקים אינם רשאים לסרב לבקשה אך רשאים לסרב לבקשת משיכה של הפיצויים באופן חד פעמי.
האם כדאי לקבל קצבה פנסיונית אם ממשיכים לעבוד?
את האפשרות לשלב פרישה לפנסיה והמשך עבודה, כלומר לקבל גם שכר וגם קצבה פנסיונית, כדאי לממש רק במקרים ספציפיים. באופן עקרוני ההמלצה היא להמתין עם מימוש החיסכון הפנסיוני כל עוד יש הכנסות שוטפות מעבודה (בין אם כשכירים ובין אם כעצמאים). חשוב לזכור שככל שמתחילים לנצל את הכספים שבקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל מוקדם יותר, כך גובה הקצבה החודשית יהיה נמוך יותר – ואם אין צורך מידי בכסף, כדאי להשאיר אותו בחיסכון הפנסיוני (מה שגם שהוא ממשיך להניב רווחים, אם נבחר מסלול השקעה נכון).
פרישה לפנסיה והמשך עבודה מבחינת רשות המיסים
היבט משמעותי נוסף לגבי פרישה לפנסיה והמשך עבודה הוא המס. מבחינת רשות המיסים קצבה פנסיונית היא הכנסה לכל דבר, ועל כן חייבת במס. הכנסות מעבודה כמובן חייבות בתשלום מס, ועל כן שיעור המס הכולל עלול להיות גבוה ולפגום בכדאיות המשך העבודה. מסיבה זו חשוב לבצע תכנון מס מוקפד ומקיף, כך שתוכלו להישאר עם מקסימום כסף פנוי, הן מעבודה והן מהחיסכון הפנסיוני.
פרישה מדומה לפנסיה והמשך עבודה
הפעולה המרכזית במסגרת תכנון המס נקראת 'פרישה מדומה'. זהו הליך שמתבצע מול רשות המיסים כשמחליטים להמשיך לעבוד אבל גם לממש את החיסכון הפנסיוני. כחלק מהפרישה המדומה, יש לבצע גם קיבוע זכויות – פעולה המאפשרת מימוש הטבה משמעותית במיוחד: פטור על הקצבה הפנסיונית עד לתקרה של כמה אלפי שקלים בחודש (הסכום המדויק משתנה מאדם לאדם, בהתאם להיקף משיכות כספי הפיצויים ב-32 השנים שקדמו למועד התחלת מימוש החיסכון הפנסיוני). לצורך קיבוע זכויות יש למלא טופס שנקרא 161ד'.
הפקדות לקרן פנסיה אחרי פרישה והמשך עבודה
על-פי החוק המעסיקים מחויבים להפקיד לחיסכון הפנסיוני של כל עובד ועובדת. יחד עם זאת, אם אדם פרש לפנסיה, כלומר מתחיל לממש את הכספים שבקרן הפנסיה (או קופת הגמל / ביטוח מנהלים), וממשיך לעבוד, ישנה הבחנה בין 2 מצבים:
- האדם ממשיך לעבוד אצל אותו מעסיק או מעסיקה – במצב כזה, המעסיקים מחויבים להפקיד לקרן הפנסיה בדיוק כמו עד למועד הפרישה. בנוסף, העובדים עצמם, למרות שהם כבר ב"פנסיה", מעבירים גם כן את החלק שלהם לחיסכון (כלומר החלק שלהם יורד אוטומטית מהמשכורת).
- מקום עבודה חדש – אם העובד או העובדת כבר עברו את גיל 67, המעסיקים החדשים לא מחויבים להפקיד עבורם כספים לקרן הפנסיה, בלי קשר לגובה המשכורת.
פרישה לפנסיה, המשך עבודה וקצבת אזרח ותיק
קצבת אזרח ותיק משולמת לכל ישראלי וישראלית החל מגיל הפרישה מעבודה, בכפוף לגובה ההכנסות, ולאחר גיל 70 באופן אוטומטי. גובה הקצבה, נכון ל-2023, הוא 1,680 ש"ח לחודש בתוספת וותק של 2% על כל שנה שבה שילם האדם לביטוח הלאומי. כך למשל אדם עם ותק של 25 שנות עבודה שבמהלכן הופחתו משכרו דמי הביטוח הלאומי זכאי לתוספת וותק של 50% ובהתאם גובה הקצבה שלו יהיה 2,520 ש"ח בחודש.
חשוב להדגיש שמבחן ההכנסות של הביטוח הלאומי לא כולל הכנסות מקצבה פנסיונית. כלומר, ההחלטה אם לממש את החיסכון הפנסיוני לא משפיעה על קבלת קצבת אזרח ותיק אלא רק השכר מהעבודה. כשהשכר נמוך מ-8,710 ש"ח בחודש ליחיד או מ-11,624 ש"ח בחודש לאדם עם בן/בת זוג, תשולם קצבה מלאה (הרף נכון ל-2023).
איך להבטיח פרישה לפנסיה והמשך עבודה בתנאים מיטביים?
כל פעולה הקשורה לפרישה לפנסיה, ובוודאי במצב שבו האדם ממשיך לעבוד, מחייבת התייחסות מעמיקה לפרטים רבים. כל טעות עלולה לעלות ביוקר ואף להפוך את המשך העבודה להרבה פחות משתלמת. בהתאם מומלץ להיעזר בידע של אנשי מקצוע בקיאים ומנוסים. אג'נדה הוקמה בדיוק למען מטרה זו – להנגיש מידע יקר ערך לציבור הרחב ובפרט למי שניצבים לקראת פרישה לפנסיה. המומחים בעלי הרישיון הפנסיוני שעובדים באג'נדה אמונים על ייעוץ מדויק בהתאמה אישית לכל אדם, ובגובה העיניים, כך שההסברים המפורטים והמידע המועיל מהווים בסיס איתן לקבלת החלטות מיטבית, ולמקסימום רווחה כלכלית בתקופת הפנסיה, גם כשעדיין עובדים וגם לאחר מכן.