סיכונים פיננסים הם חלק בלתי נפרד מהחיים הכלכליים. כל אדם, וכמובן כל עסק, חשופים להפסדים כספיים ולנזקים נוספים, ובאופן טבעי ישנו רצון למזער את רמת הסיכון – ובמקביל לא לפספס הזדמנויות אטרקטיביות. ללא ידע רלוונטי, זוהי משימה בלתי אפשרית כמעט, ולכן החלטות חשובות כדאי לקבל בעזרת אנשי מקצוע מתאימים. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות הסיכונים הפיננסיים הנפוצים, הדרכים להתמודד איתם והמלצות רלוונטיות. לייעוץ מותאם אישית אליכם מוזמנים לפנות לצוות המיומן של אג'נדה.
סיכונים פיננסים נפוצים
שוק משוכלל ומציאות כלכלית מורכבת מייצרים מגוון רחב מאוד של סיכונים פיננסים אפשריים. העיקריים שבהם הם:
* עליית הריבית – סיכון שאליו חשופים חלק גדול מאוד מבעלי ובעלות המשכנתאות, ובפרט מי שרכיב הפריים במשכנתא שלו גבוה. בנוסף עליית הריבית פוגעת במי שחוסכים במסלולים סולידיים מפני שהתשואה בהם תהיה נמוכה במידה ניכרת בהשוואה לאופציות אחרות.
* השקעה שגויה – כלומר השקעה באפיק שמייצר תשואה נמוכה מאוד ואפילו שלילית. חשוב להדגיש כי בעידן שבו התנודתיות גבוהה מאוד, פרקי זמן שבהם נרשמים הפסדים ברוב חלקי שוק ההון הם תופעה בלתי נמנעת, ולכן מומלץ להתאים את אפיקי החיסכון וההשקעה לטווח ההשקעה.
* נזילות – הכוונה היא לחוסר יכולת להשתמש במשאבים כספיים מפני שהם סגורים בחיסכון שפתיחתו תפגע בתשואה. ישנם מקרים שבהם צורך דחוף בכסף מוביל לרכישת הלוואה יקרה או לפירעון מוקדם של חיסכון, ולכן להפסד כספי. פתרון אפשרי הוא השקעה במוצרים פיננסים שניתן לקבל מהם הלוואה בתנאים אטרקטיביים על חשבון החיסכון, ו/או כאלה שמבטיחים מקסימום נזילות.
* מחסור – מצב שבו לא ניתן לקיים את רמת החיים הרצויה כשסך הנכסים, כולל אלה הלא נזילים, נמוך מדי. בפרט עלול להיווצר מחסור אחרי הפרישה מעבודה, ולכן לחיסכון פנסיוני יש חשיבות עצומה וכדאי להשקיע בו מחשבה כבר מגיל צעיר.
איך להתמודד עם הסיכונים הפיננסים הבלתי נמנעים?
סיכונים פיננסים הם כאמור חלק בלתי נפרד מכלכלה מודרנית. קיומם של הסיכונים השונים מחייב התייחסות מקיפה, וליתר דיוק 3 פעולות הכרחיות: הפעולה הראשונה היא הערכת הסיכונים, כלומר הגדרה מדויקת של כל סיכון אפשרי ביחס לכל פעולה, כך שתהיה מודעות מלאה גם לתרחישים בעייתיים. הפעולה השנייה היא ניהול סיכונים, כלומר גיבוש תוכנית שתוביל לכך שרמת הסיכון לא תהיה גבוהה יתר על המידה (ביחס לרווח הצפוי מכל מהלך, ובהתאם להעדפות האדם ולמידת שנאת הסיכון שלו). הפעולה השלישית היא ניטור שוטף – וזאת על-מנת לוודא שאין חריגה מגבולות הסיכון שהוגדרו. עוד כדאי לקחת בחשבון כי שינויים בשוק ההון, תמורות פוליטיות, מלחמות ואירועים אחרים שלא בהכרח קשורים אלינו ישירות עשויים להשפיע על רמת הסיכון, ולכן במצבים אלה כדאי לערוך בדיקה מחודשת של כל ההחלטות בהקשר של רמת הסיכון העכשווית (שעשויה להיות גבוהה מבעבר, ולכן חורגת מהרף שהצבנו).
ניהול סיכונים פיננסים בעזרת תיק ביטוחים אופטימלי
קטגוריה נוספת של סיכונים פיננסים היא הפסדים כספיים משמעותיים עקב אירוע אישי – תאונת דרכים, אובדן כושר עבודה, מחלה קשה, מוות של המפרנס הראשי במשפחה, הצפה נרחבת בדירה ועוד.
המכנה המשותף לכל הסיכונים הנ"ל הוא האפשרות להתגונן מפניהם, וזאת בעזרת פוליסת ביטוח מתאימה. חברות הביטוח מציעות מגוון רחב של מוצרים, ולא תמיד קל להבין מהו היקף הכיסוי האמיתי, באילו מצבים ניתן יהיה להפעיל את הפוליסה ובאילו לא, האם הפרמיה (המצטברת לאורך שנים) מצדיקה את הפחתת רמת הסיכון (ביחס לרמת שנאת הסיכון של כל אדם), ויש עוד שאלות.
בנוסף, התנאים של כל פוליסה משתנים עם השנים, ולכן גם תיק ביטוחים אופטימלי בעבר לא בהכרח יספק יחס עלות-תועלת משתלם כיום. עוד סוגיה משמעותית היא כפל ביטוחים – חוסר תשומת לב ו/או חוסר בקיאות עלולים להוביל למצב שבו אדם משלם פרמיות מיותרות על פוליסות שמכסות את אותם מקרים ביטוחיים, כך שמדובר בהוצאה מיותרת לחלוטין. בניית תיק ביטוחים חדש או בחינת תיק קיים באמצעות מומחים בתחום מסייעת לחסוך כסף ומנטרלת את הסיכונים הפיננסים העיקריים בהתאם לנסיבות החיים הספציפיות של כל אחד ואחת.
סיכונים פיננסים לקראת הפרישה מעבודה
כשאדם מתקרב לגיל הפרישה מעבודה, צצים סיכונים פיננסים משמעותיים. בפרט ישנו הסיכון שמשבר פיננסי ימחק חלק ניכר מהחיסכון הפנסיוני, וכתוצאה מכך ייווצר מחסור חמור במשאבים כספיים דווקא בתקופה הקריטית שבה כבר אין הכנסות שוטפות מעבודה וההוצאות לא בהכרח פוחתות (ולפעמים אף גדלות). על-מנת להיערך נכון, כדאי להשקיע בתכנון פרישה החל ממספר שנים לפני גיל הפרישה עצמו. גם כשמועד הפרישה מתקרב, תכנון מקצועי מפחית את רמת הסיכון – בזכות ניצול מיטבי של הכסף שהצטבר בחיסכון הפנסיוני ומיצוי הטבות מס אפשריות.
מהו מדד שארפ ואיך הוא קשור לסיכונים הפיננסים?
על-מנת להשוות בין רמת הסיכון של מוצרים פיננסים דומים, פותח מדד בשם מדד שארפ. מדד זה בוחן את היחס שבין התשואה הצפויה לבין רמת הסיכון המוערכת. כך למשל אם יש שתי קופות גמל להשקעה ולאחת מהן מדד שארפ גבוה יותר, המשמעות היא שהקופה הראשונה מגיעה לתשואה גבוהה יותר באותה רמת סיכון (או לחילופין מגיעה לאותה תשואה כמו הקופה השנייה, אבל עם פחות חשיפה לסיכונים). כשמתלבטים בין מספר אופציות של מוצרים פיננסים, יש לקחת בחשבון גם את מדד שארפ.
איך להבטיח התנהלות נכונה בהקשר של סיכונים פיננסים?
ניהול סיכונים פיננסים מחייב כאמור מומחיות ספציפית. כמו כן נדרשות יכולות קשב גבוהות, כדי להבין במדויק עד כמה כל אדם שונא סיכונים כך שאפשר יהיה להתאים את המדיניות הכלכלית שלו למידה זו (שהרי אפס סיכונים פירושו סיכון לפספס הזדמנויות ותשואה אפסית שגם היא מהווה למעשה סיכון). מעקב צמוד אחרי כל האפיקים הרלוונטיים בשוק ההון ובתחומים משיקים הכרחי גם הוא לצורך ייעוץ מועיל באמת. באג'נדה תמצאו נשות ואנשי מקצוע עם רישיון פנסיוני (שמונפק ע"י משרד האוצר), ניסיון רב ומחויבות מוחלטת לכל לקוח – כל אלה יעזרו לכם להתנהל בבטחה גם במציאות סוערת, ולישון בשקט בידיעה שאתם לא מסתכנים יתר על המידה מבחינה פיננסית.