משיכת פנסיה, כלומר משיכת סכום כסף מסוים מהחיסכון הפנסיוני, היא פעולה אפשרית ולפעמים גם הכרחית. יחד עם זאת עלול להיות לה מחיר גבוה ולכן ההמלצה היא למשוך כספים מקרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל רק לאחר מחשבה מעמיקה. באג'נדה תמצאו צוות של מומחים מנוסים מאוד, ועוד קודם לכן הכנו לכם הסברים מפורטים שיעזרו לכם להבין מהן ההשלכות של המשיכה בכל שלב ושלב בחיים.
משיכת פנסיה לפני ההגעה לגיל פרישה – שיקולי מס
המחיר העיקרי של משיכת פנסיה בגיל צעיר – והכוונה בגיל צעיר היא לכל שלב בחיים שבו האדם עדיין לא הגיע לגיל הפרישה מעבודה – הוא תשלום מס. למעשה, חלק משמעותי מהסכום שירד מהחיסכון הפנסיוני יעבור לרשות המדינה ולא אל חשבון הבנק שלכם, וחשוב לקחת זאת בחשבון.
כדי להבין כיצד נקבע שיעור המס, צריך קודם כל להבין כיצד בנוי החיסכון הפנסיוני, וליתר דיוק את ההבחנה בין רכיב התגמולים לרכיב הפיצויים.
מבנה החיסכון הפנסיוני – רכיב תגמולים ורכיב פיצויים
החיסכון הפנסיוני של השכירים בישראל מורכב כאמור מרכיב תגמולים ורכיב פיצויים. רכיב התגמולים מהווה כשני שליש מהחיסכון, ורכיב הפיצויים הוא השליש הנוסף – בכל חודש המעסיק מפקיד לחיסכון 6.5% מהמשכורת לרכיב התגמולים ועוד 6% לרכיב הפיצויים. בנוסף מועברים לחיסכון 6% על חשבון העובד, וגם הם מנותבים לרכיב התגמולים (ייתכנו הפקדות בשיעורים מעט גבוהים יותר, אבל עדיין היחס הוא פחות או יותר שני שליש לעומת שליש).
על-פי התקנות, ישנם כללים שונים לגבי משיכת כספי הפנסיה שנחשבים כתגמולים ולגבי משיכת פנסיה על חשבון רכיב הפיצויים. ובפסקאות הבאות מפורטים כל הכללים הרלוונטיים.
משיכת פנסיה על חשבון רכיב הפיצויים
משיכת פנסיה על חשבון רכיב הפיצויים אפשרית אך ורק כשמסתיימים יחסי עובד-מעביד. המשיכה אפשרית גם כשמתפטרים וגם כשמפוטרים, וכמובן כשיוצאים לפנסיה, אבל חשוב להדגיש שמשיכת כספים אלה מובילה להפחתה משמעותית של היקף החיסכון – כאמור רכיב הפיצויים מהווה שליש מהחיסכון. על-מנת לשמר את החיסכון, וכך לקבל אחרי הפרישה מעבודה קצבה מקסימלית, ניתן לבצע פעולה שנקראת "רצף קצבה" או לחילופין פעולה בשם "רצף פיצויים".
אם בוחרים בכל זאת למשוך את כספי רכיב הפיצויים במועד הסיום של יחסי עובד-מעביד, ישנו פטור ממס עד לתקרה מסוימת. גובה התקרה הוא עד 1.5 כפול המשכורת האחרונה עבור כל שנת עבודה, או 13,750 ₪ (2024) עבור כל שנת עבודה – הסכום הנמוך מבין השניים. ניתן למשוך גם סכום גבוה יותר, אבל על החלק שמעל לתקרה ישולם מס בהתאם למדרגות המס האישיות של העובד או העובדת. לצורך משיכת הכספים יש לבקש מהמעסיק טופס 161 ולהגיש אותו לרשות המיסים בצירוף טופס 161א של העובד. החל משנת 2024 יכנס טופס המאחד את שני הטפסים הללו ומטרתו היא להקל על החלטות הפורש בכל הנוגע לפטור המס , פריסת המס על הפיצויים החייבים או החלטות שהעובד צריך לקבל על אופן פדיון כספי הפיצויים שלו.
משיכת פנסיה על חשבון רכיב התגמולים
בניגוד לכספי הפיצויים שאותם ניתן למשוך בתנאים מסוימים גם בלי לשלם מס, על משיכת פנסיה על חשבון רכיב התגמולים תמיד נדרש תשלום מס – פרט למספר מצומצם של מצבים ספציפיים מאוד (שמפורטים בפסקה הבאה).
שיעור המס על משיכת כספי התגמולים הוא 35%. אם החוסך מגיע למדרגת מס גבוהה יותר, שיעור המס ייקבע בהתאם למדרגה הספציפית שלו, כלומר 35% הוא שיעור המינימום. כדי להמחיש את העלות הלא מבוטלת של משיכת הפנסיה בדרך זו, כדאי לזכור שעל כל 10,000 ש"ח שתמשכו המדינה תיקח לכם 3,500 ש"ח ותשאיר לכם רק 6,500 ש"ח.
איך מתבצעת המשיכה מהפנסיה?
כשהכסף נמצא בקרן פנסיה לא ניתן לעשות זאת, אלא אם כן הסתיימו יחסי עובד-מעביד, מפני שכך כתוב במפורש בתקנון של קרנות הפנסיה. גם מביטוח מנהלים לא ניתן למשוך את הכסף מפני שהמדינה הנחתה את הגופים שמנהלים את ביטוח המנהלים לכלול בחוזה עם החוסכים איסור על כך (על-מנת להקטין את הסיכוי למשיכת כספים מהפנסיה לפני ההגעה לגיל פרישה).
המצבים שמאפשרים משיכה מהפנסיה בלי תשלום מס
ישנם כאמור מצבים שבהם ניתן למשוך כסף מקרן הפנסיה גם בלי לשלם מס.
מצב אחד הוא כשהחוסך או החוסכת מגיעים לגיל פרישה, וכשהסכום שנמשך נמוך מ"סכום הצבירה המזערי" – שנכון ל-2024 עומד על כ-104,140 ₪ (הרף המדויק משתנה משנה לשנה, אם כי לרוב לא בשיעור משמעותי).
מצב שני הוא כשלאדם יש הוצאות רפואיות גבוהות. הרף הוא 50% מההכנסה השנתית על כל טיפול רפואי חיוני פרט לטיפולי שיניים או לטיפולים אסתטיים. גם אם הטיפול נדרש עבור קרוב משפחה ניתן למשוך את הכסף מהפנסיה בלי מס.
מצב שלישי הוא כשהמוסד לביטוח לאומי קובע לאדם או לקרוב משפחה נכות של 75% או יותר. מצב רביעי הוא פטירת החוסך או החוסכת, ובמקרה כזה הפטור ממס מוענק לשאירים, והמצב החמישי הוא הכנסות מועטות מאוד הפחותות משכר המינימום במשק, ולמעשה אדם המתפרנס משכר נמוך משכר זה , יוכל לבצע פדיון של הדלתא בין שכר העבודה לשכר המינימום. לבני זוג עם ילדים עד גיל 18 ניתן לבצע פדיון של סכום דלתא כפול (סכום הפער בין שכר העבודה לשכר המינימום).
בנוסף ניתן למשוך כספים מקרן פנסיה לא פעילה שיש בה עד 8,000 ש"ח. ניתן כמובן גם לצרף את הכספים האלה לחיסכון הפעיל כדי להגיע לגיל הפרישה עם משאבים כלכליים מקסימליים.
השפעת משיכת פנסיה על הקצבה אחרי הפרישה מעבודה
החיסכון הפנסיוני מיועד להבטחת רווחה כלכלית בגיל מבוגר, כשכבר אי אפשר להתפרנס מעבודה. כל משיכה מקטינה את היקף החיסכון, ומאחר שהחיסכון מזין את עצמו – ובפרט כשהכסף מושקע במסלול נכון – הנזק ממשיך להצטבר לאורך השנים וההפסד משמעותי. בהתאם מומלץ לשקול היטב את כדאיות המשיכה, גם מעבר לשיקולי המס. בחלק מהמקרים תוכלו לקבל הלוואה על חשבון החיסכון הפנסיוני, בתנאים נוחים, וייתכן שזוהי חלופה משתלמת יותר למשיכת הפנסיה עצמה.
משיכת פנסיה בגיל הפרישה – האם כדאי?
גם כשמגיעים לגיל הפרישה מעבודה עולה השאלה האם כדאי למשוך כסף מהחיסכון. ליתר דיוק, איך לחלק את הסכום שהצטבר בין משיכה חד-פעמית לבין קצבה חודשית. באופן טבעי ככל שמושכים יותר כסף בבת אחת, כך הקצבה החודשית לאורך כל שנות הפנסיה תקטן. עוד כדאי לזכור שגם השאירים יקבלו קצבה נמוכה יותר לאחר מות החוסך אם תתבצע משיכה משמעותית. בכל מקרה הסכום שאותו אפשר למשוך מוגבל, מפני שקצבת הפנסיה המינימלית המאפשרת היוון כספי קצבה מזכה, היא כ-5,012 ₪ (2024), קצבה נמוכה מסכום זה תאפשר היוון של 25% מהקצבה ולמשך חמש השנים הראשונות לפרישה . כדאי להתייעץ עם מומחים בתחום לפני קבלת החלטה זו, ובאופן כללי לקבל ייעוץ מקיף לקראת הפרישה מעבודה.
איך לקבל את ההחלטות המיטביות בנוגע לפנסיה ולאפשרויות המשיכה?
כל החלטה בנוגע לפנסיה, כולל כמובן משיכת פנסיה, צריכה להתבצע על בסיס התייחסות מעמיקה ומקיפה לשיקולים רבים. באג'נדה פועל צוות מיומן מאוד של מומחים פנסיוניים בעלי רישיון מטעם משרד האוצר, וכן ניסיון רחב היקף. הייעוץ מותאם אישית לכל אדם, ניתן בגובה העיניים ומהווה בסיס מצוין להחלטות מושכלות ומועילות באמת, הן לטווח המיידי והן לטווח הארוך.