מקרה מוות בביטוח מנהלים, כלומר מצב שבו אדם שבחר בסוג זה של חיסכון פנסיוני הולך לעולמו, מעלה באופן טבעי מספר שאלות. בפרט חשוב לדעת מה עולה בגורל הכסף שנחסך, ועוד שאלות רלוונטיות הן האם יש חבות מס על הכספים, האם לצוואה ישנו תוקף משפטי בהקשר זה, וכן מהם ההבדלים בין מקרה מוות עוד לפני ההגעה לגיל הפרישה מעבודה לבין מקרה מוות לאחר שהאדם כבר התחיל לקבל קצבה פנסיונית. בעמוד זה תמצאו תשובות מפורטות לשאלות אלה, ומידע נוסף שיעזור לכם לתכנן נכון את החיסכון הפנסיוני בביטוח המנהלים. במידת הצורך, ועל-מנת לקבל הסברים ספציפיים עבורכם, ניתן לפנות למומחים של אג'נדה ולקבל מענה מהיר ומקצועי.
מקרה מוות בביטוח מנהלים לפני ההגעה לגיל הפרישה
מצב אחד הוא כאמור מקרה מוות בביטוח מנהלים עוד לפני שבעל או בעלת מוצר חיסכון זה התחילו לממש את החיסכון (הזכאות לקבלת קצבה פנסיונית מתחילה בגיל הפרישה מעבודה – שעומד על 67 לגברים, ומועלה בהדרגה מ-62 ל-65 אצל הנשים. ניתן להתחיל לקבל את הקצבה גם בשלב מוקדם יותר, גיל 60, שנקבע כגיל הפרישה המוקדמת הן לגברים והן לנשים, אבל במקרה כזה גובה הקצבה יהיה נמוך יותר).
בכל מקרה, אם מתרחש מקרה מוות בביטוח מנהלים עוד לפני היציאה לפנסיה, ישנה הבחנה בין שני סוגי כספים שהצטברו בחיסכון: סוג אחד הוא כספי הפיצויים והסוג השני הוא כספי התגמולים והריסק (ביטוח חיים). כספי הפיצויים ישולמו לשארים, ואילו כספי התגמולים והריסק יועברו למוטבים.
מיהם המוטבים ומיהם השארים בביטוחי מנהלים?
השארים מוגדרים בחוק פיצויי פיטורים, וליתר דיוק סעיף 5 בחוק חשוב זה. הם כוללים את בן/בת הזוג במועד הפטירה, לרבות ידועים בציבור, ואת ילדי החוסך או החוסכת שמוגדרים כתלויים בו בהתאם לחוק הביטוח הלאומי – כלומר ילדים עד גיל 18, וכן ילדים עד גיל 20-24 בתנאים מסוימים (שירות סדיר בצה"ל, לימודים במסגרת העתודה, לימודים במכללה או בישיבה גבוהה, שירות לאומי בהתנדבות ועוד).
כספי הפיצויים מתחלקים באופן שווה בין כל מי שעונה להגדרה של שארים.
המוטבים הם מי שנקבעו ע"י המבוטח עצמו. כל אדם חייב כמובן לקחת בחשבון מקרה מוות בביטוח מנהלים, ולבחור את האנשים שמבחינתו הם אלה שצריכים לקבל את כספי התגמולים והריסקים במצב זה. לכל מבוטח ומבוטחת בביטוח מנהלים הזכות לבחור כמה מוטבים שירצו, את מי שירצו (כולל חברות או עמותות) וגם את אופן חלוקת הכספים הנ"ל בין כל המוטבים. ניתן לעדכן את רשימת המוטבים ואת אופן החלוקה של הכסף ביניהם בכל נקודת זמן, ולמעשה מומלץ לעשות זאת אחת לשנה כדי שהיא תהיה עדכנית ותשקף את הרצון של בעל או בעלת ביטוח המנהלים. כמובן שניתן לבחור את השארים גם כמוטבים. אם לא נבחרו מוטבים, השארים יקבלו גם את כספי התגמולים והריסק.
המלצה נוספת היא לציין בצוואה במפורש כי כספי התגמולים והריסק יועברו למוטבים כפי שמפורטים ברישומי החברה שמנהלת את ביטוח המנהלים, כך שלא יהיה מקום לספק או לאי הבנה.
כיצד משולם הכסף?
כשבעל או בעלת ביטוח המנהלים הולכים לעולמם עוד לפני שיצאו לפנסיה, כספי הפיצויים משולמים לשארים בתשלום אחד. גם כספי התמלוגים והריסק יועברו לחשבונות הבנק של המוטבים בבת אחת. במרבית המקרים וכשהבקשה מוגשת על-פי כל הכללים (פירוט בהמשך בעמוד), הכסף ישולם תוך זמן קצר.
חובת תשלום מס על הכספים שקיבלו השארים והמוטבים
המוטבים לא נדרשים לשלם מס, וזאת מפני שגם כספי התגמולים וגם כספי הריסק פטורים ממס הכנסה. לעומת זאת, על כספי הפיצויים – שאותם כאמור מקבלים השארים – תיתכן חבות מס. למעשה ישנה חבות מס, אבל במקביל יש גם פטור.
הסכום שעבורו ניתן פטור מתשלום מס בכל מקרה מוות בביטוח מנהלים הוא 25,280 (2022) על כל שנת עבודה של המנוח או המנוחה. לדוגמה, אדם עבד במשך 20 שנים, ורכיב הפיצויים בביטוח המנהלים שלו עומד על 600,000 שקל. תקרת הפטור היא 25,280 X 20, כלומר 505,600 שקל, ולכן השארים ישלמו מס על 94,400 שקל (ההפרש בין הסכום שהם מקבלים לבין תקרת הפטור).
מקרה מוות בביטוח מנהלים אחרי היציאה לפנסיה
מקרה מוות בביטוח מנהלים כשבעל או בעלת הביטוח כבר התחילו לקבל קצבה חודשית – בין אם המתינו לגיל הפרישה מעבודה ובין אם הקדימו את היציאה לפנסיה – מייצר מצב שונה.
במקרים אלה ישנה חשיבות למסלול שנבחר ע"י בעל או בעלת ביטוח המנהלים. אם לדוגמה נבחר מסלול קצבה עם הבטחה ל-20 שנים, בן/בת הזוג זכאים לקצבה עבור 240 חודשים פחות מספר החודשים שעבורם הנפטר או הנפטרת כבר קיבלו קצבה. עוד כדאי לדעת שניתן לבחור בין קבלת הקצבה בכל חודש למשך התקופה הרלוונטית לבין היוון וקבלת הכסף כסכום חד פעמי.
אילו מסמכים יש לצרף לתביעה לקבלת הכספים בעת מקרה מוות בביטוח מנהלים?
המסמכים שאותם יש לצרף לתביעה הם תעודת הפטירה, צילומי תעודות זהות של המוטבים וגם של המבוטח, ואישורי בעלות על חשבונות הבנק שאליהם מתבקשת החברה שמנהלת את ביטוח המנהלים להעביר את הכסף. אם המוות אירע כתוצאה מתאונה, יש צורך לצרף גם את הדוח המשטרתי שבו מפורטות נסיבות האירוע. חשוב להקפיד על מילוי התביעה בהתאם לכל ההנחיות, על-מנת למנוע עיכובים מיותרים בקבלת הכסף.