מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה הוא סכום חד פעמי המשולם בעת קבלת הקצבה הראשונה ומחושב בהתאם לחלקיות משרה וצבירת אחוזים לפי שנות הוותק. גובה המענק עשוי להיות משמעותי ולסייע למי שפורש או פורשת מעבודה אחרי שנים רבות לממש מטרות שונות. בכל מקרה כדאי כמובן להבין מהו אותו מענק, מהם תנאי הזכאות לקבלתו, כיצד מחשבים אותו והאם יש צורך לשלם מס בגינו – תשובות לכל השאלות האלה, ואחרות, תמצאו בעמוד זה.
מי יכול לקבל מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה?
מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה ניתן באופן טבעי למבוטחים בקרנות אלה. בהקשר זה חשוב להדגיש כי קרנות אלה, אשר מנוהלות ע"י חברת עמיתים, סגורות לציבור הרחב מאז שנת 1995 – בעקבות רפורמה מקיפה בתחום הפנסיה שנדרשה משום שאותן קרנות היו גרעוניות (בגלל שיטת הצבירה של הפנסיה והעלייה בתוחלת החיים).
בקרנות הפנסיה החדשות, אלה שבהן מנוהלים החסכונות הפנסיוניים של רוב הישראלים, אין מענק שנים עודפות משום שממילא הקצבה החודשית מבוססת על ההפקדות החודשיות (והתשואה שהן הניבו) ולא על ותק.
תנאי הזכאות לקבלת מענק שנים עודפות בקרן פנסיה ותיקה
בקרנות הפנסיה הוותיקות גובה הקצבה החודשית מבוסס על הוותק של העובד. ליתר דיוק, הקצבה החודשית היא אחוז מסוים מתוך השכר הקובע, כשהאחוז מחושב על סמך הוותק – 2% על כל שנת עבודה עד למקסימום של 35 שנים. כך למשל עובד עם ותק של 30 שנים יקבל קצבה חודשית של 60% מהשכר הקובע שלו. עובדת עם ותק של 40 שנים תקבל 70% מהשכר הקובע שלה מדי חודש לאורך הפנסיה (כשאת אותו "שכר קובע" יש שיטות שונות לחשב, בהתאם לקרן הפנסיה הספציפית).
ניתן לראות שאותה עובדת "מפסידה" למעשה 5 שנים, משום שגם עבור ותק של 35 שנים הייתה מקבלת 70% מהשכר הקובע. כדי לפצות אותה על הפער נקבע מענק שנים עודפות בקרן פנסיה ותיקה – ובהתאם זהו למעשה התנאי לקבלתו: ותק של למעלה מ-35 שנים בעבודה ובחיסכון לקרן הפנסיה הוותיקה.
כיצד מחושב גובה המענק עבור השנים העודפות?
כדי לחשב את הסכום המדויק שמקנה מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה מחשבים קודם כל את מספר חודשי הזכאות. זהו חישוב פשוט: סך חודשי העבודה (כלומר החודשים שבהם בוצעו הפקדות לקרן פנסיה ותיקה) פחות 420 חודשים (שהם 35 שנים שעבורם ממילא משולמת קצבה חודשית). כך לדוגמה עובדת עם ותק של 37.5 שנים זכאית למענק עבור 30 חודשים (12 X 37.5 – 420), ואילו עובד עם ותק של 39 שנים ו-3 חודשים זכאי למענק עבור 51 חודשים (12 X 39.25 – 420).
השלב הבא הוא חישוב "השכר הקובע". זהו חישוב מורכב יותר, שכאמור משתנה בין קרנות פנסיה ותיקות שונות. באופן עקרוני כדאי לדעת שיש שתי שיטות עיקריות לחשב אותו: שיטת הממוצעים (שבוחנת את השכר של המבוטח ביחס לשכר הממוצע במשק לאורך כל שנות העבודה, מחשבת את הממוצע של כל היחסים ואז כופלת את התוצאה בשכר הממוצע במשק בשנה שקדמה למועד הפרישה מהעבודה), ושיטת 3 השנים (שיטה שבה השכר הקובע הוא הממוצע של משכורות המבוטח ב-36 החודשים שקדמו לפרישה מעבודה, כפול היקף המשרה הממוצעת לאורך כל תקופת העבודה וההפקדות בקרן הפנסיה).
לבסוף כופלים את השכר הקובע במספר חודשי הזכאות – סכום מענק שנים עודפות בקרן פנסיה ותיקה הוא 6.25% מתוך המכפלה.
לדוגמה: אם עבור אותה עובדת בעלת ותק של 37.5 שנים חושב שכר קובע של 10,000 ש"ח, גובה המענק שלה יהיה 18,750 ש"ח (6.25% X 10,000 X 30). דוגמה נוספת: עובד עם ותק של 39 שנים ו-4 חודשים ושכר קובע של 8,500 ש"ח – גובה המענק במקרה זה יהיה 27,093.75 ש"ח (8,500 X 51 6.25%).
מתי מקבלים מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה?
מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה משולם ביחד עם הקצבה החודשית הראשונה, כלומר מיד לאחר הפרישה מהעבודה.
האם ישנה חבות מס על מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה?
חשוב להדגיש כי מענק שנים עודפות בקרן פנסיה ותיקה נחשב מבחינת רשויות המס כהכנסה לכל דבר, ועל כן החוסך עלול להידרש לשלם על המענק מס בשיעור המס השולי המוטל עליו.
אם העובד זכאי לפנסיה אבל ממשיך לעבוד, ניתן לבקש מקרן הפנסיה הוותיקה להעביר את המענק במלואו אל קופת גמל לפיצויים. בדרך זו המענק ישולם לו במתכונת של קצבה חודשית, תשלום המס יידחה והוא עשוי להיות נמוך במידה ניכרת. אופציה נוספת היא לבקש ממס הכנסה לבצע פריסה, בדומה לפיצויי פרישה "רגילים", כשגם אופציה זו עשויה להקטין את חבות המס.
באופן כללי מומלץ לנצל את מענק שנים עודפות בקרן הפנסיה הוותיקה בעזרת מומחים בתחום, בין אם כפעולה בפני עצמה ובין אם כחלק מתכנון פרישה מקיף שמבטיח רווחה כלכלית מקסימלית לאורך הפנסיה. באג'נדה פועל צוות מיומן מאוד של מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, וכן ניסיון רלוונטי שמתורגם לייעוץ מועיל במיוחד – כבסיס לקבלת ההחלטות המיטביות בנוגע למענק השנים העודפות ולפרישה באופן כללי.
למידע נוסף וייעוץ מקצועי השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם!
תוכן פיננסי שחשוב לדעת: פדיון כספים עקב התמוטטות שוק ההון, איך למלא טופס 161 בסיום העסקה, האם אפשר למשוך כספי פיצויים מבלי ללכת לפקיד שומה?, העברת כספי פיצויים לקרן פנסיה, ירידות בשוק ההון עקב נגיף הקורונה, האם ניתן למשוך כספי תגמולים לפני גיל פרישה מביטוח מנהלים?.