על-מנת למצוא את התשובה המדויקת ביותר לשאלה כמה צריך להפקיד לקרן השתלמות, וכמובן המשתלמת ביותר, חשוב לקחת בחשבון כמה וכמה פרמטרים – שכולם מפורטים במאמר זה, כך שתוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם.
הפקדות לשכירים בקרן השתלמות
עבור שכירים שמקבלים מהמעסיקים שלהם קרן השתלמות , בחירה על גובה ההפקדה היא של המעסיק. המקסימום הוא 7.5% הפקדת מעסיק מהשכר הקובע – שכר הברוטו מבלי לכלול בו הוצאות נסיעה, שעות נוספות, תשלום עבור מאמץ מעבר לעבודה הרגילה או אירוע מסוים). העובד עצמו מחויב להפריש לפחות שליש מהסכום שהפקיד עבורו המעסיק.
חשוב להדגיש כי על הפקדות לקרן השתלמות של שכיר מעבר ל 1,571 ש"ח בחודש ,תתבצע זקיפת מס על הפקדות המעסיק באופן הבא: מס שולי בהתאם למדרגת המס, לדוגמא, הפקדה לקרן השתלמות משכר בגובה 18,000 ₪ תגרור חיוב במס בגובה (18,000-15,712=2,288*7.5%=171.6*31%=53 ₪ ) נוסיף לזה את החיוב לביטוח לאומי ומס בריאות (שכן מבחינת המדינה מדובר בהכנסה לכל דבר, בדיוק כמו השכר), ומס רווחי הון בגובה 25% על החלק היחסי בתשואה של קרן ההשתלמות.
בכל מקרה כדאי לקחת בחשבון שלא כל המעסיקים מחויבים לספק לעובדיהם קרן השתלמות. עובדי מדינה נהנים מההטבה הזו באופן גורף, וכך גם עובדי הוראה, אקדמאים חברי הסתדרות המח"ר, עובדי קבלן במקומות עבודה שבהם לעובדים ה"רגילים" יש קרן השתלמות, עובדים בחברות השמירה והאבטחה והעובדים של חברות הניקיון והתחזוקה.
כמה צריך להפקיד לקרן השתלמות בתור עצמאי
שכיר שהמעסיק שלו נמנע מלפתוח עבורו קרן השתלמות לא יכול לעשות זאת בעצמו. עצמאים, לעומת זאת, רשאים לנצל גם הם את הטבות המס המשמעותיות של החיסכון לטווח בינוני באמצעות קרנות אלה. גם עבורם תקרות הזכאות לפטור מהמיסים השונים מהוות את השיקול העיקרי בחישוב גובה ההפרשה המקסימלית מדי שנה.
ראשית, ההפקדות לקרן ההשתלמות הן הוצאה מוכרת, כלומר מפחיתות את נטל המס השוטף – אבל כלל זה חל רק על הפקדה של עד 4.5% מתקרה של 293,397 ₪ לשנה (2025). החישוב הוא לכל שנה קלנדרית, כך שניתן לבחור בין הפקדות חודשיות לבין הפקדה חד פעמית או מספר הפקדות נפרדות לאורך השנה.
גובה הניכוי מכון לשנת 2025 הוא 13,202 ₪ במידה וההכנסה שווה או עולה על התקרה 293,397 ₪.
הפטור מתשלום מס רווחי הון בגובה 25% חל על 20,520 ש"ח בכל שנה. אם למשל עצמאי בחר להפקיד 22,000 ש"ח בשנה מסוימת, על הרווחים שיניבו לו ה-20,520 ש"ח הראשונים הוא לא יידרש לשלם מס, אבל על התשואה מהיתרה בסך 1,480 ש"ח הוא כן ייאלץ לשלם את המס.
מה שחשוב לדעת זה שגם אם עצמאי אינו מגיע להכנסה של 293,397 ₪ , הוא עדיין יכול לנצל את מלוא ההפקדה לטובת פטור ממס רווחי הון ויקבל ניכוי רק על הכנסתו החייבת.
כמו כן חשוב לדעת כי עצמאי שפותח קרן השתלמות בסוף שנת המס, ייהנה מוותק לתחילת שנת המס, לדוגמא, עצמאי פתח קרן השתלמות ב 25/12/2025, הוותק ייחשב ל 01/01/2025 ובכך נחסכה שנת וותק אחת.
איך לנצל באופן מיטבי את היתרונות של קרן השתלמות?
לאחר הבחירה לפתוח קרן השתלמות וכמה תפקידו אליה מדי חודש או שנה היא כמובן רק שאלה אחת מתוך רבות. החלטה חשובה נוספת היא באיזה מסלול לחסוך – כזה שמתמקד במניות, באג"ח או כללי. כמו כן במרבית המקרים, אלא אם כן יש קרן השתלמות ייעודית עבורכם (לעובדי מדינה, לאקדמאים וכו'), כדאי לבחון מספר אופציות כדי למצוא את זו שמציעה את השילוב הטוב ביותר בין תשואה, דמי ניהול ומידת סיכון. את כל ההחלטות הנ"ל, וגם כשמגיע הזמן לפדות את הכספים שחסכתם, מומלץ לקבל בעזרת המומחים של אג'נדה אשר מחזיקים ברישיון סוכן לביטוח פנסיוני מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחסכון.
פנו אלינו ונעזור לכם לקבל את ההחלטות המושכלות ביותר בכל הקשור לפתיחת קרן השתלמות, הפקדה והמסלול המועדף עליכם.