מהו ייפוי כוח מתמשך? חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 ("החוק"), מאפשר מינוי של אפוטרופוס על אדם בגיר (אדם שמלאו לו 18 שנים). במרץ 2016 תוקן החוק באופן המאפשר לאדם לשמור על כבודו ופרטיותו ולממש את רצונו גם בשעה שאינו יכול להביע אותו בעצמו, וזאת באמצעות ייפוי כוח מתמשך.
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם מעל גיל 18 (לעניין זה: "הממנה") למנות לעצמו מיופה כוח אשר יקבל עבורו החלטות בעתיד (בכפוף להנחיות מוגדרות מראש אותן קובע הממנה), כאשר אותו ממנה לא יוכל לקבל החלטות באופן עצמאי. על ייפוי הכוח המתמשך ניתן לחתום בכל שלב כל עוד הממנה צלול ומבין את משמעות מעשיו (וניתן כמובן לשנות את ייפוי הכוח עד לכניסתו לתוקף).
ייפוי הכוח המתמשך יכול שיידרש לנושאים הבאים, כולם או חלקם, והכל לבחירת הממנה:
נושאים אישיים – מתייחס לרווחה האישית של הממנה, לצרכיו היומיומיים, מקום המגורים של הממנה, תעסוקה, פעילויות פנאי וכדומה – לשם הדוגמה, הממנה יכול להנחות את מיופה הכוח להקפיד על קיום מצוות והלכות על ידי הממנה; לשמור על היגיינה ושגרת טיפוח (מספרות, טיפולים וכו') של הממנה; דאגה לטיפול בחיית המחמד; הקפדה על פעילויות פנאי מסוימות.
נושאים רכושיים (כלכליים) – טיפול בכספים, בקצבאות, בקופות הגמל, בהשקעות, בנכסי נדל"ן ועוד. כך למשל הממנה יכול לקבוע באיזה כספים ישתמשו לצורך קיום דרישותיו של הממנה מכוח השימוש בייפוי הכוח המתמשך, הסכמה על מכירת נכס מקרקעין (במקרה זה עדיין נדרש אישור ביהמ"ש), טיפול בחשבונות הבנק ובהשקעות השונות של הממנה, חלוקת מתנות לצאצאים באירועים מיוחדים וכדומה.
נושאים רפואיים – בחירת הרופאים המטפלים (פרטי או ציבורי), בחירת אופן הטיפול (טיפול ביתי או מוסדי), התייחסות למטפל ביתי, התייחסות להארכת חיים באמצעים מלאכותיים (הנשמה / הזנה מלאכותית), התייחסות לסוגי טיפולים שהממנה מסרב או מסכים לבצע (למשל הבעת דעה בנוגע לכריתת איברים חו"ח) וכדומה.
לעניין הטיפול בנושאים רפואיים, יש לדעת כי מומלץ וכדאי גם לערוך ייפוי כוח מתמשך רפואי ע"פ חוק החולה הנוטה למות, תשס"ו-2005, שמתייחס לעניינים הבריאותיים בלבד (ייפוי כוח רפואי). ייפוי כוח רפואי יכול להיות מצומצם או נרחב. ייפוי כוח רפואי מקוצר יכול להיחתם בפני עו"ד והוא קובע רק מי יהיה מיופה הכוח (בניגוד לנרחב אשר מפרט את הנושאים הרפואיים השונים אליהם רוצה הממנה להתייחס), ואולם ייפוי כוח רפואי נרחב יכול להיחתם רק בפני רופא. ככל שמעוניינים לחתום על ייפוי כוח רפואי בלבד, יש לשקול חתימה על ייפוי כוח נרחב בפני רופא וזאת על מנת לכלול, ככל הניתן, מגוון רחב יותר של נושאים רפואיים אליהם יכול להידרש הממנה.
יצוין כי את ייפוי הכוח הרפואי יש לחדש כל 5 שנים והוא אינו שייך לייפוי הכוח (ובפועל מרגע כניסתו לתוקף החלק הרפואי בייפוי הכוח המתמשך אינו רלוונטי עוד. ייתכן ובעתיד יהיה איחוד של שני המסמכים).
מיופה הכוח
הממנה יכול לקבוע לעצמו מיופה כוח יחיד וכן מיופה כוח חליפי (למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול בשמו בעת הצורך). כמו כן, ניתן למנות מספר מיופיי כוח אשר יפעלו במשותף או בנפרד (על פי החלטת הממנה). הממנה קובע ומגדיר מראש את היקף הסמכויות ותחומי האחריות של כל אחד ממיופיי הכוח וכן אף קובע כיצד יפתרו חילוקי דעות בין מיופיי הכוח (למשל קביעה שהחלטה של רוב מבין מיופי הכוח הוא שגובר או מתן זכות "וטו" למיופה כוח בנושא מסוים).
הממנה אף יכול לקבוע "אדם מיודע" אשר יוכל לפקח כי מיופה הכוח פועל לטובת הממנה וע"פ הוראותיו שניתנו בייפוי הכוח. אם האדם המיודע חושש שמיופה הכוח לא פועל לטובת הממנה, הוא רשאי לפנות לבית המשפט בעניין.
הנחיות מקדימות
במסגרת ייפוי הכוח הממנה יכול להשאיר למיופה הכוח שיקול דעת רחב לגבי החלטות שיידרש מיופה הכוח לקבל בעתיד בנוגע לממנה, ואולם מומלץ לפרט מה רצונו של הממנה ביחס לתוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים וזאת באמצעות קביעת הנחיות מקדימות למיופה הכוח. הנחיות אלה מגדירות הוראות ברורות ומפורשות למיופה הכוח ולאופן קבלת ההחלטות בתחומים השונים בהתאם לרצונות הממנה. מיופה הכוח נדרש לפעול על פי ההנחיות של הממנה בכל הנושאים המפורטים לעיל. זהו לב ליבו של ייפוי הכוח המאפשר את השמירה על כבודו ופרטיותו של הממנה ומימוש רצונו גם בשעה שאינו יכול לקבל החלטות באופן עצמאי.
מה בין ייפוי כוח מתמשך למינוי אפוטרופוס?
ייפוי כוח מתמשך הינו כלי משפטי חדש, אשר מהווה אלטרנטיבה למינוי אפוטרופוס. בשונה ממינוי אפוטרופוס, באמצעות ייפוי הכוח לממנה יש שליטה מלאה על קביעת זהות מיופי הכוח וביחס לפעולות שהם יכולים/נדרשים לבצע מכוח ייפוי הכוח (וכל זאת ללא התערבות בית המשפט). כאשר ממנים אפוטרופוס, זהותו נקבעת על ידי בית המשפט בלבד והאפוטרופוס אינו מונחה בפעולותיו לפי בקשת הממנה.
היתרון המרכזי של ייפוי הכוח המתמשך הוא שהממנה בוחר מרצונו מי יטפל בענייניו וכיצד ייראו חייו בעתיד כאשר תמנע ממנו האפשרות לבצע פעולות בכוחות עצמו. כמו כן, הפעלת ייפוי הכוח המתמשך היא מיידית, לעומת מינוי אפוטרופוס, אשר הליך המינוי יכול להתעכב, בשל התלות בבית המשפט.
מה בין ייפוי כוח לצוואה?
ייפוי כוח רלוונטי לתקופה שבה הממנה הינו בחיים, אך אינו כשיר לביצוע פעולות בכוחות עצמו. צוואה הינה מסמך הרלוונטי לאחר מותו של אדם (ולענייננו, הממנה).
כיצד לקדם את הליך עריכת ייפוי הכוח?
- ראשית, מקיימים פגישה ראשונה עם עורך הדין במסגרתה דנים בבקשות הייחודיות של הממנה ובזהות מיופיי הכוח העתידיים בהם הוא מעוניין. במהלך הפגישה יבין עורך הדין את הצרכים המיוחדים של הממנה, יפרט את מגוון הנושאים אליהם יש להתייחס ויסייע לממנה לבטא את אותן רצונות/דרישות ולהעלות אותן על הכתב במסגרת ייפוי הכוח המתמשך.
- לאחר הפגישה יעביר עורך הדין לממנה טיוטה של ייפוי הכוח (וככל הנדרש יבוצעו תיקונים בטיוטה על פי צרכי הממנה).
- לאחר הגעה לנוסח סופי – הן הממנה והן מיופי הכוח ייפגשו לחתימה של ייפוי הכוח המתמשך במשרד עורכי הדין.
- הפקדת ייפוי הכוח המתמשך לאישור וחתימת האפוטרופוס הכללי.
לסיכום
הסדרת ייפוי כוח מתמשך מומלצת לכל אדם המעוניין בשלוות נפש ובתחושת ביטחון כי במקרים בהם הפך חו"ח לסיעודי (עקב מחלה, תאונה, גיל) ואינו יכול לקבל עוד החלטות באופן עצמאי ולנהל את ענייניו, אזי האנשים שהוא סומך עליהם, ידאגו לו ויטפלו בו על פי ההנחיות שיקבע מראש במסגרת ייפוי הכוח המתמשך.
יש לשים לב כי לצורך עריכת ייפוי כוח, יש לפנות לעורך דין בעל הסמכה מטעם האפוטרופוס הכללי, אשר יסביר וייתן מענה לצרכי הממנה, ויתאים את ייפוי הכוח כך שיתאים ספציפית לאותו ממנה.
נכתב על ידי – עו"ד טל בלייכר- משרד עוה"ד מישר ושות'