חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה היא פעולה שכדאי לבצע במצבים שונים, וזאת על-מנת להבין מהן האפשרויות העומדות בפני העובד או העובדת. לקראת פרישה מעבודה מתחדדת חשיבות החישוב הנ"ל, שכן ייתכן שמדובר בסכום כסף משמעותי מאוד. בעמוד זה תמצאו מידע רלוונטי לסוגיה זו. זהו כמובן מידע כללי, ולמי שרוצה מידע ספציפי בהתאם לנתונים האישיים מומלץ לפנות אל אג'נדה ולקבל ייעוץ מקצועי מותאם אישית, גם לגבי פדיון ימי המחלה וגם לגבי סוגיות נוספות הקשורות לתכנון הפרישה.
באילו מקרים כדאי לבצע חישוב פדיון ימי מחלה?
ימי מחלה לא מנוצלים עשויים להיות שווים סכום כסף משמעותי, כך שבאופן עקרוני כדאי תמיד לדעת מהי היתרה הנוכחית וגם מהם התנאים שבהם ניתן לפדות את ימי המחלה הנ"ל. כאמור כשמתקרבים לגיל הפרישה מעבודה החישוב הופך לרלוונטי במיוחד, ובהתאם כל עובד או עובדת מדינה שרוצים לצאת לפנסיה בתנאים הטובים ביותר האפשריים צריכים לבחון גם את הנתון הזה. למעשה ישנם מקרים שבהם חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה משפיע גם על ההחלטה מתי לפרוש מעבודה, וליתר דיוק האם להיענות להצעת פרישה מוקדמת ובאילו תנאים.
כיצד מחשבים את ימי המחלה שניתנים לפדיון אצל עובדי מדינה?
חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה מבוסס על מספר ימי המחלה שלא נוצלו לאורך השנים, מספר ימי העבודה שכן נוצלו והשכר של העובד או העובדת.
תחילה מחשבים את שיעור הניצול של ימי המחלה. אם למשל עובד מסוים עבד 20 שנים ובכל שנה מגיעים לו 30 ימי מחלה, ובפועל הוא לא הגיע לעבודה במשך 150 ימים במצטבר – שיעור הניצול הוא 25% (150 לחלק ל-20*30).
אם שיעור הניצול הוא עד 35%, העובד או העובדת יוכלו לפדות 8 ימים על כל 30 ימי מחלה לא מנוצלים.
אם שיעור הניצול הוא 36% עד 65%, ניתן לפדות 6 ימי מחלה על כל 30 ימים לא מנוצלים.
אם שיעור הניצול הוא 66% ומעלה, לא ניתן לפדות את ימי המחלה הנותרים.
כך למשל בדוגמה הנ"ל בגלל ששיעור הניצול הוא 25%, העובד יוכל לפדות 8 ימים על כל 30 ימים לא מנוצלים. מאחר שמדובר על 450 ימים כאלה (600-150), העובד זכאי לקבל תשלום עבור 120 ימים (8*450/30).
דוגמה נוספת: עובדת שהייתה זכאית בסך הכל ל-540 ימי מחלה. מתוכם היא כבר קיבלה תשלום במהלך שנות העבודה על 180. מאחר ששיעור הניצול נמוך מ-35% (וליתר דיוק הוא עומד על 180/540=33.33%), העובדת תוכל לפדות 8 ימים על כל 30 ימים לא מנוצלים – ובסך הכל לקבל כסף על 96 ימים (360/30*8).
השלב האחרון של חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה הוא הכפלת מספר ימי הזכאות בשכר היומי (שנגזר מהשכר החודשי). אם למשל השכר ליום של העובדת מהדוגמה הקודמת הוא 500 ש"ח, היא יכולה לקבל 48,000 ש"ח עבור פדיון ימי המחלה הלא מנוצלים.
מתי עובדי מדינה יכולים לבצע את פדיון ימי המחלה?
חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה הופך למעשי החל מגיל 55 – זהו הגיל המינימלי שבו ניתן לממש את כל אותם ימי מחלה שלא נוצלו לאורך שנות העבודה. חשוב לזכור כי החל מגיל 55 ניתן לפתוח את ימי המחלה אך לא באופן מלא, קיימת טבלת זכאות ובה שיעור הפדיון בהתאם לכל גיל.
האם ישנה חבות מס על התשלום בגין פדיון ימי מחלה?
באופן עקרוני התשלום המתקבל כתוצאה מפדיון ימי מחלה מהווה הכנסה, ולכן יש עליו חבות מס. מבחינת רשות המיסים הפדיון הוא חלק ממענק הפרישה של העובד או העובדת, ועל כן חלים על סכום כסף כזה הכללים של מיסוי כספי הפיצויים. בהתאם יכולים עובדי המגזר הציבורי לקבל פטור (אם הסכום הכולל שהם מקבלים במסגרת הפרישה לא עובר את תקרת הפטור) או לחילופין לבצע פריסה שתקטין במידה ניכרת את הסכום שהם יידרשו לשלם לרשות המיסים.
במקרים כאלה חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה הופך באופן טבעי למורכב יותר וכדאי להיעזר באנשי מקצוע מנוסים כדי לדעת מה ניתן לקבל בזכות כל אותם ימי מחלה לא מנוצלים.
האם גם במגזר הפרטי ניתן לפדות ימי מחלה לא מנוצלים?
חוק דמי מחלה שנכנס לתוקף כבר בשנת 1976 מסדיר את הזכאות של כלל העובדים במשק לימי מחלה, כלומר תשלום גם עבור ימים שבהם לא הגיעו לעבודה עקב מחלה (בהתאם לתנאים שמפורטים בחוק). על-פי חוק זה, מעסיקים לא מחויבים לאפשר לעובדים שלהם לפדות את ימי המחלה שלא נוצלו (אגב, את ימי החופשה הלא מנוצלים כן ניתן לפדות בסיום כל תקופת העסקה).
האפשרות שניתנת לעובדי המגזר הציבורי היא על סמך הסכם בין המדינה לבין ההסתדרות. חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה עשוי להסתכם בסכום כסף גבוה, כך שמדובר בהטבה משמעותית. במגזר הפרטי הענקת אופציה זו תלויה בהסכם שבין המעסיק לעובד, ורק אם מצוין שם במפורש שניתן לפדות ימי מחלה הדבר יהיה אפשרי.
איך להבטיח חישוב נכון ואת מיצוי הזכויות לקראת הפרישה באופן כללי?
חישוב פדיון ימי מחלה לעובדי מדינה באופן מדויק לחלוטין הוא אינטרס מובהק של כל עובד ועובדת במגזר הציבורי, ובפרט לאחר גיל 55 ולקראת הפרישה. מומלץ לעשות זאת בעזרת מומחים בתחום, והמלצה חשובה אף יותר היא להיעזר בנשות ואנשי מקצוע מיומנים בתכנון פרישה – כך שאפשר יהיה לצאת לפנסיה עם מקסימום משאבים אפשריים ומינימום תשלומי מיסים. הצוות של אג'נדה מורכב ממומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון וכן ניסיון רחב היקף, שמתורגם לתכנון פרישה אופטימלי.