חיסכון פנסיוני הוא החיסכון המשמעותי ביותר לכל אחד ואחת מאתנו. למרות זאת, לרוב הישראלים אין את כל הידע הדרוש לצורך קבלת החלטות מיטביות בנושא מהותי זה – ובמצב כזה אין כמעט סיכוי להפיק מקסימום תועלת מהחיסכון. כדי לעזור לכם, הכנו עבורכם מדריך מקיף ובו תשובות לכל השאלות הנפוצות ביותר והחשובות ביותר. מוזמנים לקרוא בעיון ולנצל את המידע לטובת הבטחת העתיד שלכם ושל משפחתכם.
מה זה בעצם חיסכון פנסיוני?
באופן מעט מפתיע אחת השאלות הנפוצות היא מהו חיסכון פנסיוני ולשם מה צריך את זה. התשובה: החיסכון הפנסיוני כשמו כן הוא, חיסכון שמיועד לשלב הפנסיה, כלומר לאחר שהחוסך מגיע לגיל הפרישה מעבודה וזקוק מן הסתם למקור פרנסה אחר.
בעידן שבו תוחלת החיים עולה באופן קבוע, וכשרוב בני האדם מנהלים חיים מלאים ועתירי פעילויות גם בגיל מבוגר מאוד, יש כמובן צורך במשאבים כספיים משמעותיים כדי לקיים אורח חיים כזה – ולכן החשיבות העצומה של החיסכון לפנסיה. בנוסף, החוק מחייב את כל אזרחי ישראל מגיל 21 ומעלה לחסוך לפנסיה – גם שכירים (מאז 2008) וגם עצמאים (מאז 2017).
המוצרים שמהווים חיסכון פנסיוני
מידע מפורט על ההבדלים בין המוצרים שנכללים בחיסכון הפנסיוני תמצאו בהמשך המדריך (בפסקה "ההבדלים בין קרן פנסיה לבין ביטוח מנהלים לבין קופת גמל").
מה כולל חיסכון פנסיוני?
חיסכון פנסיוני כולל שני מרכיבים: תגמולים ופיצויים. כספי התגמולים מהווים בסיס לקצבת הפנסיה שתשולם לאחר גיל הפרישה מעבודה, ואילו כספי הפיצויים מאפשרים שמירה על רמת החיים גם בגילאים צעירים יותר, כשמפוטרים או מתפטרים ממקום עבודה מסוים ועד למציאת מעסיק חדש. יחד עם זאת מומלץ להשתמש גם ברכיב זה רק בשלב הפנסיה (פירוט בהמשך המדריך, בפסקה "איך להבטיח קצבת פנסיה מקסימלית?").
מה מייחד את החיסכון הפנסיוני?
עוד שאלה נפוצה היא מה ההבדל בין חיסכון פנסיוני לחסכונות אחרים. התשובה: החיסכון הפנסיוני ניתן למימוש רק כשמגיעים לגיל הפרישה מעבודה. נכון ל-2023 גיל הפרישה המוקדם הוא 60, וזהו גם המועד שבו תוכלו להשתמש בכספי החיסכון בלי לשלם על כך מס גבוה.
משיכת הכספים בשלב מוקדם יותר בחיים כרוכה בתשלום מס בשיעור 35% (או על-פי מדרגות המס, השיעור הגבוה מבין השניים). אמנם ישנם תרחישים שבהם ניתן למשוך את כספי החיסכון הפנסיוני בגיל צעיר בלי תשלום מס, אבל מדובר במקרים נדירים למדי.
שימו לב: הכלל הנ"ל חל על רכיב התגמולים בחיסכון הפנסיוני. לגבי רכיב הפיצויים ישנם כללים ספציפיים (מפורטים בהמשך העמוד, בפסקה "איך להבטיח קצבת פנסיה מקסימלית?").
חיסכון קצבתי וחיסכון הוני – מה ההבדל ביניהם?
* חיסכון קצבתי – חיסכון שמתורגם בבוא העת לקצבה חודשית. חיסכון מסוג זה מבטיח יציבות, ומונע מצב שבו שיקול דעת לקוי מוביל לבזבוז כל החיסכון הפנסיוני תוך זמן קצר – מצב שעלול להותיר את האדם בחוסר כל.
* חיסכון הוני – חיסכון שמתורגם לתשלום חד-פעמי של מלוא הסכום שהצטבר בקרן או בקופה. חיסכון זה מחייב התנהלות זהירה ומושכלת, ומצד שני מקנה לאדם חופש בחירה לגבי מימוש הכסף.
לאחר שהבנתם מה ההבדל בין חיסכון פנסיוני קצבתי לחיסכון הוני, חשוב להדגיש כי בעקבות הרפורמה המקיפה בתחום הפנסיה משנת 2008, כיום לא ניתן לפתוח חיסכון הוני חדש. חסכונות פנסיוניים הוניים ישנים שנפתחו עד 2007 מאפשרים בחירה בין מימוש הכסף כקצבה לבין מימוש הוני עבור והכספים שהופקדו בהם עד סוף אותה שנה.
יחד עם זאת בתנאים מסוימים גם בעלי ובעלות חסכונות קצבתיים יכולים לקבל מיד בגיל הפרישה חלק מהסכום שצברו. התנאי לכך הוא שלאחר המשיכה יישאר בקרן או בקופה מספיק כסף כדי לשלם קצבה מינימלית – 4,850 ש"ח (נכון ל-2023).
מי מנהל את החיסכון הפנסיוני?
בעקבות רפורמת בכר, עבר ניהול החסכונות הפנסיוניים של הישראלים מהבנקים אל בתי ההשקעות ואל חברות הביטוח. בין הגופים המציעים חיסכון פנסיוני – בקרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל – ניתן לציין את אלטשולר שחם, מיטב דש, מנורה מבטחים, כלל, הכשרה, הפניקס, הראל, מגדל, איילון ומור.
ההבדלים בין קרן פנסיה לבין ביטוח מנהלים
אחרי שמבינים מה הם הסוגים השונים של המוצרים הפנסיוניים, כדאי לבחון גם את ההבדלים בין שתי האופציות הנפוצות ביותר, קרן פנסיה וביטוח מנהלים.
* הסכם – החיסכון בקרן פנסיה מבוסס על תקנון (מבוסס על תקנון אחיד שקבע משרד האוצר). ביטוחי מנהלים מבוססים על חוזה בין חברת הביטוח לבין החוסך, וחוזה זה לא ניתן לשינוי.
* הצטרפות – כל אדם רשאי להצטרף לקרן פנסיה. לעומת זאת, ביטוח מנהלים מחייב קודם כל חיתום רפואי.
* דמי ניהול – על-פי התקנות, בקרן פנסיה דמי הניהול המקסימליים הם 0.5% מהצבירה ו-6% מההפקדות. בביטוחי מנהלים: 1.05% מהצבירה ו-4% מכל הפקדה. בפועל דמי הניהול שנגבים בכל הסוגים של החסכונות הפנסיוניים נמוכים יותר, וברוב המקרים ביטוח מנהלים הוא מוצר יקר יותר בהשוואה לקרן פנסיה (להרחבה בנושא זה מוזמנים לקרוא את הפסקה "איך להפחית את דמי הניהול")
* כיסויים ביטוחיים – בקרן פנסיה חובה לכלול גם ביטוח חיים וביטוח לאובדן כושר עבודה. בביטוח מנהלים רכיבים אלה הם רשות (לבחירת החוסך או החוסכת). מאחר שקרן פנסיה מבוססת על עיקרון ערבות הדדית בין החוסכים, הפרמיות נמוכות והביטוחים משתלמים.
* זכאים במקרה של מוות בטרם עת – בביטוחי מנהלים החוסכים בוחרים מוטבים שיקבלו את הכסף אם חלילה ילכו לעולמם לפני מימוש החיסכון. בקרן פנסיה היורשים (על-פי צוואה או על-פי דין) הם הנהנים מהכסף במקרה כזה.
כמה כסף מפקידים לחיסכון הפנסיוני?
שכירים: אצל השכירים ההפקדות מתחלקות בינם לבין המעסיקים. המינימום הקבוע בחוק הוא 6% שינוכו מהמשכורת לטובת רכיב התגמולים, עוד 6.5% שמפקיד המעסיק על חשבונו לרכיב זה, ו-6% שמופקדים ע"י המעסיק, גם כן על חשבונו, לרכיב הפיצויים.
עצמאים: ישנן 3 מדרגות. המדרגה הראשונה היא 4.45% והיא חלה על ההכנסה שעד ל-50% מהשכר הממוצע בארץ (71,220 ש"ח נכון ל-2023). המדרגה השנייה היא 12.55%, והיא חלה על ההכנסה שבין הרף הקודם לבין השכר הממוצע עצמו (142,440 ש"ח). על ההכנסות שמעל לרף הגבוה אין חובת הפקדה לפנסיה.
שימו לב: ניתן להפקיד סכומי כסף נוספים לטובת חיסכון פנסיוני, גם מעבר למינימום שמחייב החוק. בהתאם התשובה לשאלה מה גובה החיסכון והביטוח הנדרשים היא אינדיבידואלית לכל אדם, ומומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום.
מסלולי השקעה אפשריים
כל חיסכון פנסיוני מושקע ע"י הגוף שמנהל אותו. ההשקעה מניבה תשואה וכך החיסכון המצטבר לא כולל רק את הסכומים שהופקדו לקרן, לקופה או לביטוח המנהלים, אלא יהיה גבוה יותר – ויתורגם לקצבת פנסיה גבוהה יותר. מצד שני אסור להתעלם מכך שבכל השקעה, מכל סוג שהוא, טמון סיכון מסוים – וככל שהתשואה הפוטנציאלית גבוהה יותר, כך גם הסיכון יהיה גבוה יותר.
בהתאם יש חשיבות רבה לבחירה נכונה של מסלול ההשקעה. חשוב להדגיש כי רק החוסכים הם אלה שקובעים לאיזה מסלול ינותב החיסכון שלהם. דרך נוחה להתמודד עם האחריות היא לבחור מסלול לפי גיל: הגופים השונים שמנהלים חסכונות פנסיוניים מציעים מסלולים לבני 50 ומטה, לבני 60 ומעלה וגם למי שנמצאים בין שני הגילאים הנ"ל. התאמת רמת הסיכון לגיל מיועדת למנוע מצב שבו לא יהיה מספיק זמן עד לפנסיה כדי לתקן מפולת בשוק ההון שמחקה חלק מהחיסכון יקר הערך.
מסלולים נוספים הם בהתאם לאופי ההשקעה – מניות, אג"ח, מדד S&P 500.
איך להפחית את דמי הניהול של החיסכון הפנסיוני?
דמי ניהול בביטוחי מנהלים נעים ברוב המקרים בטווח שבין 0.5% ל-1.05% מהצבירה ועוד סביב 3% מהפקדה , בעוד שבקרן פנסיה תשלמו בדרך כלל 0.1-0.2% על הצבירה ועוד כ-1%-2% על כל הפקדה.
מאחר שהמטרה היא מקסימום חיסכון במינימום עלות עולה באופן טבעי השאלה כיצד אפשר להפחית את דמי הניהול בקרן פנסיה. דרך אחת היא לבחור באחת מ-4 קרנות שמוגדרות כ"ברירת מחדל" ומחויבות לדמי ניהול נמוכים במיוחד במשך 10 שנים. נכון ל-2023 הקרנות (הנבחרות ע"י משרד האוצר למטרה זו) הן אינפיניטי ניהול השתלמות וגמל בע"מ, אלטשולר שחם גמל ופנסיה בע"מ, מור קופות גמל בע"מ ומיטב בית השקעות. עוד אופציה היא להתמקח מול מספר גופים כדי לקבל תנאים מיטביים. בכל מקרה חשוב לבחון ולהשוות גם את דמי הניהול על ההפקדות וגם את אלה שעל החיסכון המצטבר, שהם המשפיעים יותר על הסכום שישמש לקצבה הפנסיונית.
איך להשוות בין כל האפשרויות?
לאחר שמבינים איך מבצעים השוואת מחירים של מוצרי החיסכון הפנסיוניים השונים, יש גם 3 מרכיבים עיקריים בתועלת (שהרי בסופו של דבר בכל החלטה ההשוואה הנכונה היא של היחס שבין העלות לתועלת ולא רק העלות):
* תשואה – אמנם תשואות העבר לא בהכרח מעידות על העתיד, אבל אם משווים תשואות לאורך 5 שנים ניתן לקבל אינדיקציה טובה מאוד לגבי הביצועים של כל קרן פנסיה או ביטוח מנהלים.
* מדד שארפ – מדד שבוחן את היכולת של כל גוף להגיע לתשואה מסוימת ברמת סיכון נמוכה יותר. בהתאם מדד שארפ גבוה מעיד על ביצועים טובים יותר.
* סך הנכסים – ככל שהגוף מנהל סכומי כסף משמעותיים יותר, כך הוא חשוף פחות לטלטלות בשוק ההון, ולכן יש יתרון מסוים בלבחור מוצר פנסיוני שיתרת הנכסים שלו גבוהה.
איך לרכוש חיסכון פנסיוני?
לשאלה איך רוכשים את החיסכון הפנסיוני הרצוי יש שתי תשובות אפשריות:
א. ישירות מול חברת הביטוח או בית ההשקעות – ברוב המקרים ניתן לעשות זאת גם אונליין.
ב. בעזרת משווק או סוכן פנסיוני – שמורשה כמובן גם לייעץ לגבי מסלול ההשקעה האופטימלי בהתאם לרמת הסיכון של הלקוח, סכום הכסף שאותו כדאי להפקיד מדי חודש, בחירת הגוף שינהל את החיסכון ועוד.
איך להבטיח קצבת פנסיה מקסימלית?
- לבחון את החיסכון הפנסיוני פעם בשנה או שנתיים – ולוודא שהמסלול הוא אכן המתאים לכם ביותר, שגובה ההפקדות משקף את האיזון הנכון בין צרכי ההווה לצרכי העתיד, ושאתם לא משלמים דמי ניהול מופרזים.
- לשמור בחיסכון את רכיב הפיצויים – המלצה חשובה נוספת היא לא להשתמש בכספי הפיצויים אלא אם אין שום ברירה אחרת. רכיב זה מהווה כשליש מכספי הפנסיה, ובנוסף אם לא מושכים את הכספים האלה מובטחת הטבת מס נרחבת יותר כשמגיעים לגיל הפרישה מעבודה.
- להיעזר במומחים – ידע הוא משאב קריטי במאה ה-21, ובפרט לצורך קבלת החלטות בנושא שמשפיע על איכות החיים לאורך כל שנות הפנסיה (תקופה שעשויה להימשך גם 20-30 שנים). באג'נדה פועל צוות מיומן מאוד של מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר, וניסיון רלוונטי רב בייעוץ לגבי חיסכון פנסיוני בכל שלבי החיים. מוזמנים ליצור איתנו קשר ולקבל המלצות מותאמות ספציפית אליכם ועזרה שתוביל למקסום התועלת של החיסכון החשוב.