מהי השקעה אלטרנטיבית?
השקעה אלטרנטיבית היא נכס פיננסי שאינו נכנס לאחת מקטגוריות ההשקעה המקובלות. הקטגוריות הקונבנציונליות כוללות מניות, אגרות חוב ומזומן. השקעות אלטרנטיביות יכולות לכלול קרנות חוב או הון סיכון, קרנות גידור, חוזים עתידיים מנוהלים, אמנות ועתיקות, סחורות וחוזי נגזרים. גם נדל"ן מסווג לעתים קרובות כהשקעה אלטרנטיבית.
מי יכול להשקיע ?
מי שיש לו מספיק כסף להשקיע, כאן יש לנו התערבות של המחוקק
מי נחשב כמשקיע כשיר (מסווג) לפי הקריטריונים הקבועים בחוק ניירות ערך
הגדרת משקיע כשיר
משקיע כשיר הוא משקיע בעל עושר פיננסי משמעותי, הנתפס על ידי המחוקק כמשקיע מתוחכם, ולפיכך ניתן לפנות אליו בהצעה לרכישת ניירות ערך, שאינם מוצעים לציבור הרחב.
חוק ניירות ערך קובע כי יחיד ייחשב למשקיע כשיר אם הוא עומד באחד מהתנאים הבאים:
שווי נכסים – יחיד ששווי הנכסים הנזילים (מזומנים, פיקדונות, נכסים פיננסיים וניירות ערך הנסחרים בבורסה) שבבעלותו עולה על סך של כ-8.3 מיליון ש"ח.
גובה הכנסה – ההכנסה השנתית בכל אחת מהשנתיים האחרונות עולה על סך של כ-1.2 מיליון ש"ח ליחיד, או עולה על סך של כ-1.8 מיליון ש"ח למשפחה שאליה היחיד משתייך.
מבחן משולב של נכסים והכנסות – שווי נכסים נזילים שעולה על סך של כ-5.2 ש"ח וגובה הכנסות בכל אחת מהשנתיים האחרונות עולה על כ-620 אלף ש"ח, או שגובה ההכנסה כאמור למשפחה שאליה היחיד משתייך עולה על סך של כ-940 אלף ש"ח.
יחיד המעוניין להשתתף בעסקאות המיועדות למשקיעים כשירים, יתבקש להציג למציע העסקה, אסמכתאות מתאימות כקבוע בחוק ניירות ערך.
מדוע השקעות מסוימות מיועדות למשקיעים כשירים בלבד?
המחוקק מודע לכך שמשקיע מסווג הינו משקיע מתוחכם, וכי יש בעושרו הפיננסי כדי להעיד על כשירות או מומחיות. כך, שמשקיע בעל אמצעים והון משמעותי יוכל להתמודד טוב יותר עם השקעות מורכבות, אשר לא חלות לגביהן הגנות מסוימות הקבועות בחוק ניירות ערך, לרבות הדרישה לפרסום תשקיף במקרה של הצעת ניירות ערך. השקעות אלה יתאפיינו בתנודתיות חדה ובחוסר נזילות, בשל "נעילת" כספי ההשקעה לתקופה ממושכת.
מה איתנו ? האם אנחנו יכולים להשקיע באלטרנטיבי ?
השקעה דרך רכישת תעודה מחקה (לא סחירה) של בית השקעות (בין לאומי) המבטיחה לעקוב אחר תוצאות השקעה של אסטרטגיה מסוימת.
ההשקעה מועברת לחברה המנהלת של התעודות ומשם מפוזרת להשקעה ישירה בקרנות לפני האסטרטגיה שבחר המשקיע.
איך מתבצע התהליך ?
בארץ יש מספר משווקים של תעודה מחקה השקעות אלטרנטיביות.
השלב הראשוני פגישה עם יועץ/משווק השקעות בעל רישיון מטעם הרשות לניירות ערך הסבר וקבלת הצעה אשר מובילה אותנו לחוק הניצעים
בחוק הרשות לניירות ערך, שמכונה גם בפי העם “חוק הניצעים”, ישנו סעיף מספר 15 שעודכן לאחרונה בשנת 2016, שמהווה חלק חשוב ברגולציה שנועדה להגן על משקיעים: באמצעות שורה של הגבלות, הוא גורם לשחקנים השונים בתחום ההשקעות להתנהל ולשווק את מרכולתם באחריות ובזהירות.
על פי החוק, מפירי החוק חשופים להעמדה אפשרית לדין, ומשקיעים שנפגעו מהונאות בעולם ההשקעות יכולים ליהנות מסיוע משפטי (למשל בדמותן של תביעות ייצוגיות).
עיקרי החוק
ככלל, חוק ניירות ערך קובע כי כל הנפקה של נייר ערך לציבור מחייבת את החברה המנפיקה לעמוד בדרישות מחמירות, לרבות פרסום תשקיף ודיווחים שוטפים על התפתחויות רלוונטיות בחברה (תיאור המוצרים המוצעים, דוחות כספיים, פעילות עסקית וכו’). כלל המידע הזה נועד לשרת את המשקיעים ולהגן עליהם, טרם החלטתם על רכישת המוצר הפיננסי.
סעיף 15 בחוק הזה, המכונה כאמור בסלנג “חוק הניצעים”, קובע את המגבלות החלות על יזם או על חברה שלא נסחרת בבורסה – ולפיכך גם לא כפופה לרגולציה ולדרישות הנ”ל. על פי החוק הזה, יזם רשאי להציע עסקה או השקעה מסוימת ל-35 משקיעים פרטיים (בניגוד למשקיע כשיר) בלבד מבלי לפרסם תשקיף.
מדוע ללא תשקיף? מתוך הבנת העלויות הכרוכות בכך, ומתוך עניין לאפשר צמיחה כלכלית גם דרך חברות קטנות ופרויקטים קטנים, אך מבלי לפגוע במשקיעים, כלומר: מבלי לאפשר מצב של פיזור “סיפורי מִסְפרים” לא מפוקחים והבטחות לתשואות לא מבוקרות, שמשקיע לא מנוסה מספיק ונטול מידת הביקורתיות הנדרשת, עלול “לקנות” באופן עיוור.
למה לא מספרים / מראים לנו תשואות
מראים לנו תחזית תשואות, הם חלק מהתשקיף של החברה, של התעודה שאנו רוכשים, אך כל משקיע פוטנציאלי שחושפים בפניו את התשקיף של התעודה, נספר במניין 35 הניצעים, ולכן מבקש המשווק של התעודה להציג את התשקיף אך ורק למשקיעים שיש לו הכי הרבה סיכוי לצרף להשקעה.
להלן כמה מהיתרונות של השקעות אלטרנטיביות:
מה היתרון בהשקעות אלטרנטיביות ?
מחקר של גיי פי מורגן שפורסם ב 2022 בחן מספר פרמטרים ביניהם את היחס בין הסיכון לתשואה במגוון רחב של תיקים ומצא ששילוב של 30% השקעות אלטרנטביות בתיק מוריד את התנודתיות של התיק ומגדיל את התשואה.
להלן היתרונות בהשקעה אלטרנטיבית:
- הפחתת הסיכון: השקעות אלטרנטיביות יכולות להיות פחות קורלטיביות לשוק ההון המסורתי, ובכך הן מספקות דרך להגברת ההפצה והפחתת הסיכון הכללי של הפורטפוליו.
- פוטנציאל לרווח גבוה: בכמה מקרים, השקעות אלטרנטיביות יכולות להציע רמת תשואה הרבה גבוהה מהשקעות מסורתיות, במיוחד אם ההשקעה היא בטכנולוגיה או בעסק שהולך והתפתח.
- הגנה מפני אינפלציה: כמה השקעות אלטרנטיביות, כמו זהב או נכסים פיזיים, יכולות להציע הגנה מפני אינפלציה.
- הגברת הגיוון בתיק ההשקעות: השקעה באסטרטגיות או בסוגי נכסים שונים מגוונת את תיק ההשקעות ומסייעת בהפחתת התנודתיות.
- הזדמנויות גידול ייחודיות: בעקבות חוסר בנגישות המידע, השקעות אלטרנטיביות יכולות להציע הזדמנויות שהיו קשה למצוא בשוק המסורתי.
- כמובן, ישנם גם חסרונות וסיכונים כשמבצעים השקעות אלטרנטיביות, כמו השקעה בנכסים שאינם נזילים, חוסר בהגנה מסחרית בכמה מהתחומים, וכן סיכון גבוה של אובדן ההשקעה. כך או כך, חשוב לבצע מחקר מעמיק ולהתייעץ עם יועץ השקעות לפני ביצוע השקעה.
לסיכום
השקעות אלטרנטיביות הן השקעות שאינן מניות, אג"ח, או נדל"ן בצורה המסורתית. דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות כוללות קרנות השקעות בפרויקטים ייחודיים, נכסים פיזיים כמו אמנות או יקבים, ואפילו השקעות בטכנולוגיות חדשות או חברות ייחודיות.
באג'נדה תמצאו צוות מיומן של מתכננים פנסיוניים בעלי ניסיון רב הן בשוק ההון והן בעולם ההשקעות האלטרנטיביות – ניסיון שמתורגם לייעוץ מקיף, סבלני ובעיקר מועיל להפליא. מוזמנים לפנות אלינו ונעזור לכם לגבש תיק השקעות אופטימלי.
כותב המאמר הוא טל יבלון, מומחה לתכנון פנסיוני וניהול סיכונים