תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה הוא נושא שמעסיק את העובדים והעובדות שבחרו להמשיך להתפרנס מעבודה גם כשהחוק מאפשר להם לצאת לפנסיה – פלח אוכלוסייה שהולך ומתרחב. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט לרבות תשובות לשאלות כמו מי חייב לשלם דמי ביטוח לאומי, מהי חובת המעסיק, כיצד נקבע הסכום לתשלום מדי חודש ועוד.
על מי חלה חובת תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה?
הדבר הראשון שכדאי לדעת לגבי תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה הוא מי בעצם נדרש לשלם למוסד זה את דמי הביטוי – המעסיקים או העובדים.
כדי לענות על שאלה זו, צריך קודם לענות על שאלה אחרת – האם העובד או העובדת מקבלים גם קצבת אזרח ותיק (קצבת זקנה), או לא.
עבור עובדים שלא מקבלים קצבת זקנה, המעסיק מעביר על חשבונו חלק מדמי הביטוח הלאומי – וחלק נוסף מנוכה משכרם של העובדים.
עבור עובדים שכן מקבלים קצבת זקנה (הקריטריונים לקבלת קצבה זו מפורטים בהמשך העמוד) – המעסיק מממן על חשבונו את כל דמי הביטוח הלאומי, ואין ניכוי מהשכר.
כיצד מחושבים דמי הביטוח הלאומי לאחר גיל הפרישה?
גיל הפרישה לגברים הוא 67, ואילו אצל הנשים הוא מועלה בהדרגה מ-62 ל-65 בתהליך שיושלם ב-2032. כפי שעבור המשכורת של עובדים צעירים יותר משולמים דמי ביטוח לאומי, גם עבור השכר של גבר או אישה שעברו את גיל הפרישה וממשיכים לעבוד יש לשלם למוסד לביטוח לאומי סכום כסף מסוים. חשוב לציין כי ישנו הבדל בחישוב דמי הביטוח הלאומי עבור עובדים שמקבלים קצבת זקנה ועבור אלה שלא מקבלים קצבה זו.
דמי ביטוח לאומי כשמקבלים קצבת זקנה
על החלק של המשכורת עד ל-60% מהשכר הממוצע, שיעור דמי הביטוח הלאומי הוא 0.48%.
על החלק של המשכורת שמעל לרף הנ"ל – שנכון ל-2022 עומד על 6,331 ש"ח – דמי הביטוח הלאומי הם 2.12% מהשכר.
לדוגמה, על משכורת של 10,000 הביטוח הלאומי גובה 0.48%*6,331 + 2.12%*3,669 = 108.16 ש"ח.
כאמור תשלום ביטוח לאומי במקרים אלה הוא על חשבון המעסיק בלבד, ולכן לא יתבצע ניכוי מהמשכורת עצמה.
דמי ביטוח לאומי כשלא מקבלים קצבת זקנה
על החלק של המשכורת עד ל-60% מהשכר הממוצע, שיעור דמי הביטוח הלאומי הוא 6.62%. החלוקה בין המעסיק לעובד היא 3.25%-3.37%, כלומר המעסיק יעביר לביטוח הלאומי על חשבונו 3.25% מחלק זה של המשכורת, ובנוסף ינוכו מהמשכורת 3.37%.
על החלק של המשכורת שמעל לרף הנ"ל, ועד לתקרת ההכנסה המרבית החייבת בדמי ביטוח לאומי (45,075 ש"ח נכון ל-2022) – שיעור הניכוי מהשכר הוא 9.86% והמעסיק מוסיף עוד 6.96%, ובסה"כ 16.82%.
לדוגמה, תשלום ביטוח לאומי כשהמשכורת היא 10,000 ש"ח הוא בסך 575.11 ש"ח (6,331*3.37% + 3,669*9.86%) – בלי קשר כמובן לסכום שייגבה מהמעסיק.
האם נדרש תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה על קצבת הפנסיה?
בחלק מהמקרים מי שממשיך או ממשיכה לעבוד אחרי גיל הפרישה הרשמי מקבלים במקביל גם קצבה על חשבון החיסכון הפנסיוני. במקרים אחרים ניצול החיסכון נדחה עד לאחר הפרישה בפועל מעבודה. בכל מצב אין צורך לשלם דמי ביטוח לאומי על הכנסה זו – ביטוח לאומי משולם על שכר עבודה בלבד.
אילו זכויות מקנה תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה?
אמנם רוב הישראלים מתייחסים לתשלום לביטוח לאומי כאל עוד סוג של מס, אבל חשוב לזכור שמדובר למעשה בביטוח. בהתאם תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה וכל עוד האדם עובד הוא למעשה תשלום פרמיה עבור ביטוחים שונים.
מי שלא מקבלים קצבת זקנה זכאים לכל הכיסויים שמעניק המוסד לביטוח לאומי – אבל לא לקצבת נכות כללית, לא לדמי תאונה לנפגעי תאונות אישיות וגם לא לדמי אבטלה.
מי שמקבלים קצבת זקנה מבוטחים רק למקרים של פשיטת רגל (כלומר אם המעסיק מגיע למצב של חדלות פירעון או שהעסק מתפרק, הביטוח הלאומי ישלם לעובד את השכר במקומו), ולמקרים של נכות מעבודה.
הקריטריונים לתשלום קצבת זקנה למי שעדיין עובדים
כאמור כל הסעיפים הרלוונטיים לגבי תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה משתנים בהתאם לשאלה האם האדם שהחליט להמשיך לעבוד מקבל קצבת אזרח ותיק או לא. בהתאם כדאי לדעת גם מהם הקריטריונים של המוסד הביטוח הלאומי לגבי תשלום קצבה זו. באופן עקרוני הקצבה משולמת כל עוד ההכנסות של האדם (מעבודה וגם ממקורות אחרים) לא עולה על רף מסוים. הרף משתנה בהתאם למצב המשפחתי ולסוג ההכנסות.
עבור יחיד שהכנסותיו הן מעבודה בלבד, הרף הוא 10,472 ש"ח (כדאי לדעת שעבור משכורת של עד 6,749 ש"ח תשולם קצבת אזרח ותיק מלאה, וכשהשכר גבוה מהרף הנמוך אבל נמוך מהרף הגבוה, תשולם קצבה חלקית).
כשיש בן/בת זוג וההכנסות הן מעבודה בלבד, הרף הוא 14,728 ש"ח (קצבה מלאה תשולם רק כשהמשכורת היא עד 9,000 ש"ח).
איך לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר לקראת גיל הפרישה ולאחריו?
כל המידע שהופיע בעמוד זה לגבי תשלום ביטוח לאומי לאחר גיל פרישה הוא כמובן מידע כללי. על-מנת לקבל החלטות רלוונטיות – למשל האם להמשיך לעבוד גם כשכבר אפשר לצאת לפנסיה, מהי רמת השכר שהופכת את אובדן קצבת האזרח הוותיק למשתלמת, איך להפיק את מלוא התועלת מהחיסכון הפנסיוני ועוד, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע. באג'נדה תמצאו מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר, ניסיון רב, מחויבות מלאה לכל לקוח – ויכולת להבטיח רווחה כלכלית מקסימלית גם אחרי גיל הפרישה.